Hirdetés

Nokia E90 - mérföldkő

Hirdetés

Adatkommunikáció, alapfunkciók

Nézzük az adatkommunikációs részt, melyet szintén nem érhet panasz, hiszen a készülékbe minden elérhető technológiát belezsúfoltak. A GSM modul négynormás (850/900/1800/1900 MHz), GPRS és EDGE természetesen vannak, de az E90 már végre elboldogul a harmadik generációs hálózatokon is, továbbá támogatja a 3,6 Mbps-os HSDPA-t. Az infra port nem tűnt el a repertoárból, a Bluetooth 2.0-ás, támogatja az A2DP-t. Ez viszont az első kommunikátor, melyből kimaradt a fax támogatás.

Van WiFi is, mely 802.11b/g szabványú. Segítségével gond nélkül tudtam csatlakozni WEP kulccsal védett hálozathoz is, nem volt vele probléma. Hatótávolsága elég vegyes képet adott, néha olyan helyről sem érzékelte a hálózatot, ahonnan PDA-val még simán tudok netezni, de fordított helyzetre is volt példa. Az akkumulátort nem szívta különösebben, kb. fél órát használtam, ami alatt egy csíkot sem esett az akku állapotát jelző csík.

A böngésző az okostelefonokból szintén ismerős minimapos, kiválóan használható és olvasható, böngészési élmény tekintetében kevés konkurrense van az E90-nek. Flash támogatás van, a YouTube-os videókat viszont nem tudjuk megnézni rajta.

Az alapfunkciók mindegyike ismerős lehet a korábbi okostelefonokból, ezért csak fussunk át rajtuk. A telefonkönyv méretének elméletileg a belső memória szab határt, gyakorlatilag tehát végtelen számú bejegyzést tárolhatunk benne. Az egyes emberekhez rengeteg extra mező tartozhat, nem is szeretném részletezni. A belső kijelzőn nézve kihasználja a helyet, baloldalt lépkedhetünk a nevek között, jobbra pedig láthatók a hozzá tartozó adatok.

SMS-t a belső billentyűzeten jó gyorsan lehet gépelni, az ékezetek kirakásának módjára viszont sajnos nem jöttem rá. MMS-ek vannak, maximális méretük 300 KB. Hangtárcsázásnál/hangvezérlésnél van automatikus felismerés, a gép azonban általában nem úgy mondja ki a magyar neveket, ahogy azokat kéne, tehát ez a funkció nem a legmegbízhatóbb. Természetesen a fejlett e-mail kliens sem maradt ki a repertoárból.

A naptár az egész kijelzőt betölti, tökéletesen használható. Az ébresztőóra a Feature Packnek köszönhetően fejlett. Diktafonnal legfeljebb egy órás felvételek készíthetők.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés