Hirdetés

Nokia C5-03 - lejárt lemez

Szoftverek, adatkommunikáció, internet, GPS

A szoftverkínálat nagyon kellemes, szinte minden gyakran használt funkcióra találunk előre telepített megoldást a készüléken, amelyet bármikor lecsrélhetünk az OVI Store-ban fellelhető rengeteg alkalmazás egyikére. Kapunk egy számológépet (sajnos nem a tudományos fajtából), egy fájlkezelőt, egy szótárat, melyhez rengeteg nyelvet tölthetünk le, egy jegyzetelő alkalmazást, egy átváltót, amely fizikai mennyiségeket és pénznemeket is kezel. Ezek mellett találunk még egy jól használható naptárat, amelyben az eseményekhez riasztást is rendelhetünk, valamint egy QuickOffice programot, mellyel Microsoft Office dokumentumokat, pontosabban Word, Excel és PowerPoint fájlokat hozhatunk létre és szerkeszthetünk, a program ráadásul nem próbaverziós. A rádió és a zenelejátszó pontosan ugyanolyan, mint a régebbi modellek esetében, akár a főoldalra is kitehetjük, valamint hangszínszabályzót is kapunk, ez jópofa.

A készülék adatkommunikációs képességei rendben vannak. Kapunk egy négysávos GSM-modult (850/900/1800/1900 MHz), internetezhetünk HSPA-n (10,2 MBps le, 2 MBps fel) és WiFi-n (802.11b/g) keresztül is, más gépekhez pedig microUSB kábel vagy BlueTooth segítségével csatlakozhatunk. Utóbbi képes az A2DP-re, de sajnos nem javították ki az egyik ezzel kapcsolatos hibát, a lejátszót még mindig az előtérben kell tartanunk az A2DP-gombok használatához.

Internetezésre használhatjuk a beépített böngészőt, de én azonnali cserét javasolok. A webböngészés lassú, egyszerre csak egy oldalt tarthatunk nyitva, az egyetlen pozitívum az oldalbetöltés utáni automatikus teljes képernyős nézetre váltás. Az általam preferált Opera Mini a sebességbeli gondokat nem oldja meg, viszont egyszerre több oldalt is megnyithatunk, a kezelőfelület pedig sokkal felhasználóbarátabb, mint az előre telepített böngészőben. A mai szokásoknak megfelelően a Nokia mérnökei a közösségi halózatainknak külön alkalmazásokat szenteltek, amelyeket a Közös. hál. (Közös hálószoba? Hagyjanak már ezekkel a “rövidítésekkel”!) mappában találjuk meg. Kapunk Facebook, Twitter, MySpace, Hi5, YouTube és Friendster klienst, ezek jól használható programocskák, a probléma csak a névjegyzék-integráció hiányában rejlik.

A készülékben beépített A-GPS chip is található, amelyet az előre telepített Ovi térképek nevű alkalmazás ki is használ. Az alkalmazás nem is jó szó, a programcsomag sokkal találóbb: találunk itt térképet, mely online és kapcsolat nélküli módban is képes működni, egy helymegosztó alkalmazást, valamint egy navigációs szoftvert, amely akár autós, akár gyalogos navigációra is alkalmas. Hozzátenném, hogy a készülék irdatlan gyorsan talál műholdat, ez nem is csoda: a telefonos navigáció mostanában a finnek nagy erőssége, ráadásul ezt a szolgáltatást ingyen vehetjük igénybe. A térkép-funkciókért nagy piros pont jár a készüléknek, azt kell, hogy mondjam, ez az egyetlen rész, amellyel maximálisan elégedett vagyok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

 • Nokia C1-01 - abszolút vállalható

  Viszont nem lehet vele lájkolni, mert nincs rajta Facebook. Ettől függetlenül kellemes kis belépőszintű készülék a C1-01.

 • A Nokia jövője

  A barcelonai sajtótájékoztató után világossá vált, hogy merre megy tovább a Nokia. WP7, Meego, Symbian, kérdések és válaszok.

 • Új kezelőfelületet kap a Symbian^3

  Az Anna kódnévre keresztelt UI a felhasználói élményen szeretne javítani.

 • Nokia 700 - aprócska szépség

  Első látásra beleszeret az ember a finnek legújabb okostelefonjába. Aztán elkezdi használni és rájön, hogy sajnos most sem minden fenékig tejfel.

Előzmények

Hirdetés