Hirdetés

A Nokia jövője

Előzmények

A Nokia két napja jelentette be, hogy komoly együttműködést kötnek a Microsofttal, minek következményeként az elkövetkezendő évek csúcskészülékeit nem Symbian, hanem Windows Phone 7 operációs rendszerrel vértezik majd fel. A hír felkavarta a mobilos piacot, a cég részvényei 14 százalékot estek, épp ezért volt elképesztően nagy jelentősége a ma este Barcelonában tartott sajtótájékoztatónak, melyre a Mobile World Congress 2011 miatt a világ összes jelentős telekommunikációval vagy piaccal foglalkozó lapja összegyűlt. Az eseményen természetesen mi is jelen voltunk (egyedüli magyar újságírókként), a fejleményekről az alábbi cikkben tájékoztatjuk mélyen tisztelt olvasóinkat, de előtte megnézzük, hogy milyen helyzetben van a finn cégóriás és hogyan is jutott ide.

Nokia at Barcelona

A Nokiát a mai napig a világ legnagyobb mobilgyártójaként tartják számon, bizonyos szempontból azok is. A piaci elemzésbe ilyen szinten most nem megyünk bele, de látni kell, hogy az elmúlt években több komoly konkurense is lett. Ilyen például az elképesztő iPhone-eladásokat és még nagyobb hasznot termelő Apple, valamint ilyen a koreai Samsung is, akik pár éve a fejükbe vették, hogy a legnagyobbak lesznek, így pénzt és erőforrásokat nem kímélve törnek előre. A Nokia viszont még mindig a legkomolyabb névnek számít, vásárlóik jelentős része mit sem érez a háttérben zajló folyamatokból. A cég üzleti stratégiája az elmúlt években nagyon erősen épített a Symbian operációs rendszerre, mely korábban több cég, jelenleg viszont már kizárólag a Nokia birtokában van (kivásárolták a többieket). A Symbian az Android megjelenése előtt piacvezető pozíciót töltött be az okostelefonos rendszerek között, gyakorlatilag az okostelefonok elterjedése is a finnekhez köthető.

Stephen Elop at MWC 2011

Látni kell viszont, hogy a mai értelembe vett smartphone-ok mások, mint amit a Nokia pár évvel ezelőtt megálmodott. A rengeteg befektetett munka és pénz miatt viszont ezt képtelenek voltak észrevenni, gőzerővel fejlesztették a sok évvel ezelőtti koncepcióra építkező Symbiant, melyet egy idő után az egyre romló üzleti helyzet miatt elkezdtek csűrni és csavarni, ám sajnos nem a jó irányba jutottak, valószínűleg azért, mert a fejlesztéseket ugyanazok az emberek végezték, mint akik az eredeti rendszert is kifejlesztették, épp ezért képtelenek voltak átlépni a saját korlátaikon és nem tudtak alkalmazkodni a piac jelenlegi elvárásaihoz. Ezt mi már több éve, egészen pontosan a Nokia 5800 megjelenése óta látjuk, a márkához hű olvasóink rengeteget kritizáltak is minket mindezért, de úgy tűnik, hogy a cégóriás most minket igazol. Két napja ugyanis meghozták az elmúlt évek egyik legnagyobb piacformáló erővel rendelkező döntését. Erről lehet olvasni a következő oldalon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés