Hirdetés

Nokia N8 - vajon elég lesz-e?

Hirdetés

Várakozás, késlekedés

Az első pletykák februárban láttak napvilágot. Hogy létezik egy Nokia, amely 12 megapixeles kamerát kapott, ráadásul van rajta HDMI csatlakozó is. Aztán április végén láthatta a világ, hogy ez valóban így van, ekkor mutatkozott be hivatalosan is a finn gyártó csúcsmodellje, s az is kiderült, hogy Symbianˆ3 néven vadonatúj operációs rendszert is kap.

Nokia N8
[+]

Nos, azóta várta a mobilkommunikációs szakma a telefont. Azóta várta az ilyesmire fogékony olvasóközönség is, s azóta várta az az egyre szűkebb réteg is, aki mindmáig hisz a Symbian erejében (pedig ez korántsem egy Persil). S közben telt-múlt az idő, repültek a hónapok, közben megjött valami iOS4-nek nevezett sehonnai cucc, közben egy keresőt fejlesztő garázscég Android 2.2-vel erősített, s véletlenül pont a napokban jelent meg hivatalosan a Windows Phone 7 is. Az, hogy a RIM is teljesen új oprendszert csinált a majdan piacra lépő táblagépére is, az már igazából mellékes is, a Symbianˆ3-nak az Android 2.2-vel, az iOS4-gyel és a Windows Phone 7-tel kell megküzdenie, és a fogadóirodáknál baromira nem áll nyerésre.

Nokia N8
[+]

Egy kicsit ugyanis lassan jött össze a dolog. Ha ezt júniusban sikerül kitolni a boltokba, akkor pont lett volna komoly esélye. Nokia is, drága is, sokat is tud, az ellenfelek pedig épp a frissítéseken ügyködtek, az Apple éppen az antenna-botrányból próbálta kimosni magát, a 2.2-es Android még csak hackelt verzióban létezett, a Microsoft pedig örült, hogy nem törlik az arcába, hogy már 2009-ben is úgy volt, hogy az új OS megjelenik. Mindenkinek megvolt a maga baja, a Nokia összeszedhette volna magát a nyáron, de nem. Szöszmötöltek, tesze-toszáskodtak, piszmogtak hónapokon keresztül, és csak októberben indult meg a forgalmazás, ami bizony elég nagy hiba. Itthon még csak import cuccok vannak, ilyet kaptunk a GsmLine.hu-tól is, de ez nem okozott problémát, lévén a Nokia hazai képviseletével ki tudtuk cserélni az információinkat, (sőt, a tesztelés végére beesett egy magyar verzió is) és lényegi eltérések csak a magyar szoftverkínálatban akadnak majd, azokról pedig úgyis írunk. Október 19. után, akkor lesz ugyanis a hivatalos hazai premier.

Nokia N8
[+]

Megjött tehát a szerkesztőségbe az N8, és igazából senki sem akarta annyira tesztelni. Talán mondhatom, hogy mostanra már tradícionális, hogy az aktuális csúcs Nokia tesztjének fórumában igen hamar elszabadulnak az indulatok, az N95-nél és az N97-nél is így volt ez. Úgyhogy elhoztam én, nálam van immáron ötödik napja, és a következő oldalakon megpróbálom tényszerűen, de a saját benyomásaimmal megfűszerezve előadni, hogy miért tetszik. Illetve inkább miért nem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés