Hirdetés

Nokia C5-03 - lejárt lemez

Hirdetés

Hardver, operációs rendszer, alapfunkciók

A készüléket egy 600 MHz-es órajelen ketyegő, ARM11 családba tartozó processzor hajtja meg, ehhez 128 MB RAM és 256 MB ROM társul, ez bőven nem a mai csúcs, a hatása érezhető is a Symbian S60v5 9.4-tel szerelt készüléken. Az áttűnések lassúak, a menü görgetése darabos, a programok nyögvenyelősen indulnak, az biztos, elviselt volna még pár megahertzet és egy adag memóriát a készülék. A szűkös belső tárhelyet microSD kártyával bővíthetjük, az alap csomagban találunk is egy 2 GB kapacitásút.

A készüléken a Nokia által előszeretettel használt Symbian operációs rendszer egyik régebbi variánsa, az S60v5 9.4 fut. A finn céget sokan kritizálják a Symbian miatt, főleg az operációs rendszer sebességét, felhasználóbarátságát és ósdi kinézetét kifogásolva. A felsorolt problémákra valamilyen szinten gyógyírt jelent a Symbian^3, ahol (sajnos) nem drasztikusan, de finoman azért változtattak néhány, a múltból ránk maradt dolgon. Éppen ezért fura, hogy a Nokia pár hónapra az első ilyen rendszerrel szerelt készülékek megjelenése után visszanyúlt a több évvel régebbi platformjához, az S60v5-höz. A harmadik hatványra emelt verzióban is rengeteg olyan dolog van, amelyet a konkurens OS-ek gyorsabban, szebben, ergonomikusabban oldanak meg, a tesztalanyunk pedig egyenesen bővelkedik az ilyen esetekben. Sajnos ez a rendszer nem érintőképernyős vezérlésre lett kitalálva, még a Symbian^3 is csak úgy-ahogy használja ki a touchscreen adta lehetőségeket. A kezelőfelület a képernyő bal és jobb sarkában lévő gombokra épít, amelyek szinte minden alkalmazásnál jelen vannak, függetlenül attól, hogy van-e funkciójuk. Ami gyakran nincs, ettől függetlenül felirat nélkül, de büszkén ott virít a virtuális billentyű, amit persze hiába nyomogatunk. Az ódon, évek óta változatlan kezelőfelület mellett a másik probléma a sebesség. Bár az eddig piacra dobott Symbian^3 alapú készülékek hardvere alig komolyabb, mint a tesztalanyunkban duruzsoló chip, a C5-03 érezhetően lassabb, mint a harmadik hatványra emelt rendszerrel szállított készülékek. Nem értem, miért nem az újabb és jobban optimalizált rendszerrel szerelték a készüléket, hiszen sebességben és felhasználói élményben egyaránt érezhetően javult volna a gép. A mostani helyzetet az alábbi videó demonstrálja.

A névjegyzék ugyanolyan, mint amit az s60v5-ös készülékektől megszokhattunk. A kontaktjainkhoz rendelhetünk e-mail címet, céget, beosztást, két telefonszámot, valamint egy képet. Ami nagyon szúrja a szemem, az a Facebook-szinkronizálás hiánya, melynek segítségével lényegesen egyszerűbben rendelhetnénk fotókat a telefonszámainkhoz. Az üzenetkezelő szintén a múltból integet ránk, az üzeneteinket például nem böngészhetjük chatfolyam nézetben, amely egyébként roppantul átláthatóvá tenné a felületet. További negatívum, hogy elektronikus levél írásához ki kell lépnünk az üzenetkezelőből és el kell indítanunk az e-mail klienst, mivel a szóban forgó programocska csak az SMS- és MMS-kezelést támogatja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

 • Nokia C1-01 - abszolút vállalható

  Viszont nem lehet vele lájkolni, mert nincs rajta Facebook. Ettől függetlenül kellemes kis belépőszintű készülék a C1-01.

 • A Nokia jövője

  A barcelonai sajtótájékoztató után világossá vált, hogy merre megy tovább a Nokia. WP7, Meego, Symbian, kérdések és válaszok.

 • Új kezelőfelületet kap a Symbian^3

  Az Anna kódnévre keresztelt UI a felhasználói élményen szeretne javítani.

 • Nokia 700 - aprócska szépség

  Első látásra beleszeret az ember a finnek legújabb okostelefonjába. Aztán elkezdi használni és rájön, hogy sajnos most sem minden fenékig tejfel.

Előzmények

Hirdetés