Hirdetés

Nokia C5-03 - lejárt lemez

Bevezető, tartozékok

A Nokia csillaga sokak szerint leáldozóban van. Ez szerintünk egyáltalán nem igaz, véleményünk szerint a dizájn és hardver szempontjából egyaránt kiváló készülékeket gyártó finn mobil-óriás, hanem az általa használt Symbian nevű operációs rendszer kezd kicsit kimenni a divatból. Idén gyakorlatilag minden nagy mobilos operációs rendszer változott, a fejlesztők követik a mai trendeket, mivel ez elengedhetetlen az okostelefonok versenyében. Az Android és az iOS is komoly vérátömlesztést kapott, a Microsoft mobil divíziója pedig egy teljesen újragondolt, és a pletykák szerint a nulláról újraírt rendszerrel jelentkezett a Windows Phone 7 képében, a Symbian pedig a harmadik hatványra lépett.

Nokia C5-03
[+]

Erre pedig szükség is volt, a kissé öregnek számító Symbian S60 megítélésén a nemrég megjelent Symbian^3 sokat javított: gyorsabb és könnyebben kezelhető elődeinél, ami főleg a több oldalas készenléti képernyő és az újragondolt widget-rendszer bevezetésének köszönhető. Éppen ezért meglepetésként ért, hogy a Nokia piacra dobott egy telefont a Symbian^3 elődjével, mely bizony egy több éves operációs rendszer, ráadásul ugyebár utódja is van. Merthogy az XXL GSM jóvoltából tesztre kapott Nokia C5-03-n az Series 60 platform 5. generációs képviselője figyel, sőt, egyenesen a múltból integet vissza a felhasználónak.

Nokia C5-03
[+]

A készülék a szokásos, királykék Nokia kartondobozban érkezett. A tartalma teljesen átlagos, kapunk egy hálózati töltőt, egy igazán rövid microUSB-kábelt (amelyen keresztül tölthetjük is a telefont), egy 2 gigabájtos microSD kártyát, egy nagyon vastag, többnyelvű használati utasítást és egy sztereó, 3,5 milliméteres dugasszal rendelkező headsetet. A fülhallgató hangzásától nem estem hasra, a mély és magas hangok nem nagyon jöttek át rajta (ezen valamennyit lehet orvosolni a hangszínszabályozóval, de minőségi zenehallgatásra így sem alkalmas), cserébe elég hangos, kérdés, hogy ez bárkit kompenzál-e a gyenge hangzásért.

Külső

A telefon külseje nagyon átlagos. Nem is csúnya, nem is szép, nem gagyi, nem prémium, nem is különleges, az egyetlen találó szó a semmilyen. Az egész borítás műanyagból van, ennek köszönhetően a könnyebb készülékek közé tartozik, a 93 grammos tömegével egyáltalán nem húzza a zsebet. A 105,8 x 51 x 13,8 milliméteres méretekkel megáldott készülék több színben is kapható, a zöld, kék, szürke és fekete alkotta négyesfogatból utóbbi járt nálunk.

Nokia C5-03
[+]

Mint azt az érintőképernyős telefonoknál megszokhattuk, az előlapot szinte teljes mértékben a kijelző foglalja el. Tesztalanyunkba egy 3,2 hüvelykes képátlójú, 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes, 360 x 640 képpontos felbontású darab került. A színek enyhén fakók, viszont a kijelző betekintési szöge meglepően nagy. Rezisztív érintésérzékelési technológiát alkalmaz, ebből is a jobb fajtát, a kívánt hatás eléréséhez nem kell teljes erőnkből behorpasztani a képernyőt, bár a kapacitív kijelzőktől azért messze elmarad. Felette található a hangszóró, valamint egy szolid C5, illetve Nokia felirat, alatta pedig három gomb kapott helyet. A finnek meghallgatták imáimat, és a menü billentyű mellé a hívásfogadás és a hívás-elutasítás is kapott egy-egy fizikai gombot, piros pont bevésve. Sajnos örömöm nem felhőtlen, erről a menü gomb tehet: lezárt állapotban megnyomva egy pillanatra felvillan a képernyő (ez élőben is látható a következő oldalon található videóban), remélem a közeljövőben orvosolják ezt a szoftveres hibát.

Nokia C5-03
[+]

Az oldalsó interfészek tekintetében a manapság szokványosnak tekinthető kínálatot kapjuk. Lent található a töltő csatlakozója, felül pedig a 3,5 milliméteres kimenet és a microUSB csatlakozó fogadja a felhasználót, természetesen ezen keresztül is tölthetjük a telefont. Jobb oldalra került a képernyőt lezáró és feloldó gomb, valamint itt kaptak helyet a hangerőszabályozó gombok is, utóbbiakat sajnos nem használhatjuk lezárt képernyő mellett.

Nokia C5-03
[+]

A hátlap a borítás egyetlen része, amely megpróbálja feldobni a kinézetet. Kétfajta műanyag alkotja, az alsó, körülbelül két centis sáv egy matt, sötétszürke anyagdarab, itt kapott helyet a külső hangszóró. Ez egész jól szól és viszonylag hangos is, bár maximumra feltekerve azért rendesen recseg. A hátlap nagyobb része egy kemény, enyhén csillogó fekete műanyag borítást kapott, ezzel kicsit elegánsabb külsőt kölcsönözve az amúgy teljesen átlagos kinézetű készüléknek. Itt található az 5 megapixeles kamera is, melyet egy vékony króm csík keretez. A hátlapot lefejtve bal oldalt találjuk a memóriakártya helyét, amit az akkumulátor kivétele nélkül is cserélhetünk (működik a hot swap, azaz nem kell újraindítanunk a készüléket egy új memóriarkátya behelyezéséhez). A SIM-kártya foglalata az akksi alatt kapott helyet, magát a SIM-et egy kengyel tartja a helyén, ez sajnos nem egy stabil konstrukció, a kártya behelyezésekor le is esett a kis fémdarab.

Hirdetés

Hardver, operációs rendszer, alapfunkciók

A készüléket egy 600 MHz-es órajelen ketyegő, ARM11 családba tartozó processzor hajtja meg, ehhez 128 MB RAM és 256 MB ROM társul, ez bőven nem a mai csúcs, a hatása érezhető is a Symbian S60v5 9.4-tel szerelt készüléken. Az áttűnések lassúak, a menü görgetése darabos, a programok nyögvenyelősen indulnak, az biztos, elviselt volna még pár megahertzet és egy adag memóriát a készülék. A szűkös belső tárhelyet microSD kártyával bővíthetjük, az alap csomagban találunk is egy 2 GB kapacitásút.

A készüléken a Nokia által előszeretettel használt Symbian operációs rendszer egyik régebbi variánsa, az S60v5 9.4 fut. A finn céget sokan kritizálják a Symbian miatt, főleg az operációs rendszer sebességét, felhasználóbarátságát és ósdi kinézetét kifogásolva. A felsorolt problémákra valamilyen szinten gyógyírt jelent a Symbian^3, ahol (sajnos) nem drasztikusan, de finoman azért változtattak néhány, a múltból ránk maradt dolgon. Éppen ezért fura, hogy a Nokia pár hónapra az első ilyen rendszerrel szerelt készülékek megjelenése után visszanyúlt a több évvel régebbi platformjához, az S60v5-höz. A harmadik hatványra emelt verzióban is rengeteg olyan dolog van, amelyet a konkurens OS-ek gyorsabban, szebben, ergonomikusabban oldanak meg, a tesztalanyunk pedig egyenesen bővelkedik az ilyen esetekben. Sajnos ez a rendszer nem érintőképernyős vezérlésre lett kitalálva, még a Symbian^3 is csak úgy-ahogy használja ki a touchscreen adta lehetőségeket. A kezelőfelület a képernyő bal és jobb sarkában lévő gombokra épít, amelyek szinte minden alkalmazásnál jelen vannak, függetlenül attól, hogy van-e funkciójuk. Ami gyakran nincs, ettől függetlenül felirat nélkül, de büszkén ott virít a virtuális billentyű, amit persze hiába nyomogatunk. Az ódon, évek óta változatlan kezelőfelület mellett a másik probléma a sebesség. Bár az eddig piacra dobott Symbian^3 alapú készülékek hardvere alig komolyabb, mint a tesztalanyunkban duruzsoló chip, a C5-03 érezhetően lassabb, mint a harmadik hatványra emelt rendszerrel szállított készülékek. Nem értem, miért nem az újabb és jobban optimalizált rendszerrel szerelték a készüléket, hiszen sebességben és felhasználói élményben egyaránt érezhetően javult volna a gép. A mostani helyzetet az alábbi videó demonstrálja.

A névjegyzék ugyanolyan, mint amit az s60v5-ös készülékektől megszokhattunk. A kontaktjainkhoz rendelhetünk e-mail címet, céget, beosztást, két telefonszámot, valamint egy képet. Ami nagyon szúrja a szemem, az a Facebook-szinkronizálás hiánya, melynek segítségével lényegesen egyszerűbben rendelhetnénk fotókat a telefonszámainkhoz. Az üzenetkezelő szintén a múltból integet ránk, az üzeneteinket például nem böngészhetjük chatfolyam nézetben, amely egyébként roppantul átláthatóvá tenné a felületet. További negatívum, hogy elektronikus levél írásához ki kell lépnünk az üzenetkezelőből és el kell indítanunk az e-mail klienst, mivel a szóban forgó programocska csak az SMS- és MMS-kezelést támogatja.

Szoftverek, adatkommunikáció, internet, GPS

A szoftverkínálat nagyon kellemes, szinte minden gyakran használt funkcióra találunk előre telepített megoldást a készüléken, amelyet bármikor lecsrélhetünk az OVI Store-ban fellelhető rengeteg alkalmazás egyikére. Kapunk egy számológépet (sajnos nem a tudományos fajtából), egy fájlkezelőt, egy szótárat, melyhez rengeteg nyelvet tölthetünk le, egy jegyzetelő alkalmazást, egy átváltót, amely fizikai mennyiségeket és pénznemeket is kezel. Ezek mellett találunk még egy jól használható naptárat, amelyben az eseményekhez riasztást is rendelhetünk, valamint egy QuickOffice programot, mellyel Microsoft Office dokumentumokat, pontosabban Word, Excel és PowerPoint fájlokat hozhatunk létre és szerkeszthetünk, a program ráadásul nem próbaverziós. A rádió és a zenelejátszó pontosan ugyanolyan, mint a régebbi modellek esetében, akár a főoldalra is kitehetjük, valamint hangszínszabályzót is kapunk, ez jópofa.

A készülék adatkommunikációs képességei rendben vannak. Kapunk egy négysávos GSM-modult (850/900/1800/1900 MHz), internetezhetünk HSPA-n (10,2 MBps le, 2 MBps fel) és WiFi-n (802.11b/g) keresztül is, más gépekhez pedig microUSB kábel vagy BlueTooth segítségével csatlakozhatunk. Utóbbi képes az A2DP-re, de sajnos nem javították ki az egyik ezzel kapcsolatos hibát, a lejátszót még mindig az előtérben kell tartanunk az A2DP-gombok használatához.

Internetezésre használhatjuk a beépített böngészőt, de én azonnali cserét javasolok. A webböngészés lassú, egyszerre csak egy oldalt tarthatunk nyitva, az egyetlen pozitívum az oldalbetöltés utáni automatikus teljes képernyős nézetre váltás. Az általam preferált Opera Mini a sebességbeli gondokat nem oldja meg, viszont egyszerre több oldalt is megnyithatunk, a kezelőfelület pedig sokkal felhasználóbarátabb, mint az előre telepített böngészőben. A mai szokásoknak megfelelően a Nokia mérnökei a közösségi halózatainknak külön alkalmazásokat szenteltek, amelyeket a Közös. hál. (Közös hálószoba? Hagyjanak már ezekkel a “rövidítésekkel”!) mappában találjuk meg. Kapunk Facebook, Twitter, MySpace, Hi5, YouTube és Friendster klienst, ezek jól használható programocskák, a probléma csak a névjegyzék-integráció hiányában rejlik.

A készülékben beépített A-GPS chip is található, amelyet az előre telepített Ovi térképek nevű alkalmazás ki is használ. Az alkalmazás nem is jó szó, a programcsomag sokkal találóbb: találunk itt térképet, mely online és kapcsolat nélküli módban is képes működni, egy helymegosztó alkalmazást, valamint egy navigációs szoftvert, amely akár autós, akár gyalogos navigációra is alkalmas. Hozzátenném, hogy a készülék irdatlan gyorsan talál műholdat, ez nem is csoda: a telefonos navigáció mostanában a finnek nagy erőssége, ráadásul ezt a szolgáltatást ingyen vehetjük igénybe. A térkép-funkciókért nagy piros pont jár a készüléknek, azt kell, hogy mondjam, ez az egyetlen rész, amellyel maximálisan elégedett vagyok.

Multimédia, akkumulátor, összegzés

A készülékben található egy maximum 5 megapixeles fotók és VGA (640x480 képpontos felbontású) videók elkészítésére alkalmas kamera. A képeinkhez GPS-adatokat rendelhetünk (geotagging), valamint több mód közül is választhatunk, utóbbi nem sokat ér a fixfókusz miatt. Igen, jól látja a kedves olvasó, egy 75 ezer forintos készülékbe a Nokia mérnökei fixfókuszos, vaku nélküli fényképezőt szereltek, bár ezt már eljátszották a szignifikánsan drágább C7 esetében is, úgyhogy haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló.

Nokia C5-03

Mint az a kamera képességei alapján sejthető, nem fogunk túl jó fotókat lőni vele. A fixfókusznak köszönhetően pillanatok alatt elkészülnek a képeink, de ezért komoly árat kell fizetnünk. A fotók irtó zajosak és elmosottak, a makró mód egy nem létező fogalom, ráadásul az éjszakai fotózás kedvelőit is el kell keserítenem, a vaku hiányából adódóan nem fogjuk tudni megörökíteni a bulikat.

A telefon egy 1000 mAh-s kapacitású akkumulátorból nyeri az energiát, amivel elméletben 11 órányi beszélgetési időre és 600 órányi készenlétre képes. Nekem két napig bírta egy feltöltéssel, ami nem egy rossz teljesítmény a mai okostelefon-kínálatban.

Nokia C5-03
[+]

Értékelés: Nokia C5-03
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 6 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 5 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 4 pont
Hogyan értékelünk?

A cikket olvasva biztosan kiderül, hogy a telefonnal nem voltam megelégedve. Lassú, idejétmúlt, túl van bonyolítva, unalmas; sajnos ezek jutnak eszembe a készülékről, nem pedig a pozitívumai. Mert azok is vannak, elég csak a teljeskörű és ingyenes navigációt említenem. Ráadásul a Nokia azért lépten-nyomon bebizonyítja, hogy képes minőségi mobilokat gyártani, az N8 és a C7 is nem hiába kapott tetszett plecsnit, a Touch’n’Type szériába tartozó készülékek is nagyon el vannak találva. A C5-03 viszont egy melléfogás, csak egy múltidéző készüléknek jó, a piacon nem sok keresnivalója akad. Ha két évvel ez előtt jön ki, akár slágertermék is lehetett volna, hiszen szinte ugyanazt kínálja, mint a Nokia 5800 XpressMusic, ráadásul az áruk is hasonló. A tesztalanyunkat kártyafüggetlenül 75 ezer magyar forint kicsengetése után vihetjük haza, ami pofátlanul sok érte. Ha egy gyors pillantást vetünk az ilyen ár környékén mozgó készülékekre (Samsung Wave, Motorola Flip-Out, Sony Ericsson X10 mini és X10 mini Pro, LG Optimus One, Commtiva Z71 stb), csupa komoly telefont találunk, ezek mellett tesztalanyunk nem tud labdába rúgni. Egy Symbian^3 azért sokat dobott volna a dolgon, használhatóságban és sebességben egyaránt, úgy talán egy tetszett plecsnit kapott volna a készülék, így viszont nem sok értékelhető pontja van.

dr. Kind

A Nokia C5-03-at az XXL GSM biztosította.
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Nokia C5-03
ZTE Blade Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 105.8 x 51 x 13.8 milliméter
Tömeg 93 gramm
Színvariációk szürke, fekete, zöld, kék
Kijelző
Kijelző átlója 3,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 360 x 640 pixel
Kijelző típusa rezisztív TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória 128 MB RAM, 256 MB ROM
Memória bővíthetősége van, microSD kártyával
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 10,2 Mbps / 2 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / van
WiFi 802.11b/g
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Symbian S60v5 9.4
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok letölthető
Valutakonverter van
Extra szoftverek QuickOffice, Ovi Store
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, fixfókuszos
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van, VGA
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 600 óra
Beszélgetési idő 11 óra
Egyebek
beépített gyorsulásérzékelő, 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet
 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

 • Nokia C1-01 - abszolút vállalható

  Viszont nem lehet vele lájkolni, mert nincs rajta Facebook. Ettől függetlenül kellemes kis belépőszintű készülék a C1-01.

 • A Nokia jövője

  A barcelonai sajtótájékoztató után világossá vált, hogy merre megy tovább a Nokia. WP7, Meego, Symbian, kérdések és válaszok.

 • Új kezelőfelületet kap a Symbian^3

  Az Anna kódnévre keresztelt UI a felhasználói élményen szeretne javítani.

 • Nokia 700 - aprócska szépség

  Első látásra beleszeret az ember a finnek legújabb okostelefonjába. Aztán elkezdi használni és rájön, hogy sajnos most sem minden fenékig tejfel.

Előzmények

Hirdetés