Kipróbáltuk a készülő Android 9-et

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: Bone123 | 2018-07-06 11:15

Befutott a negyedik fejlesztői rendszercsomag, avagy a harmadik béta az Android P-hez. A számozás már biztos, a nyár végére várt főverziónak a süteményes nevét azonban még titok övezi.

Új kezelősáv és műveletek

Idén talán minden jobb lesz – gondolja az átlagos mobilfelhasználó az androidos frissítések tekintetében, ugyanakkor évről-évre megismétlődik a forgatókönyv, miszerint a referenciamodellekre hamar kijön az update, a legtöbb márka viszont akár hónapokat ül saját csomagja közzétételen. Ezen próbált tavaly segíteni a Project Treble, az Android rendszer architektúrájának újraszervezése, hogy a partnerek egyszerűbben, gyorsabban és gördülékenyebben végezhessenek a rájuk eső munkával. Az, hogy az Android P (édességes nevén a legtöbb tipp szerint peppermint, vagyis borsmenta) hamarabb landol-e az újabb és régebbi készülékeken, a következő hónapokban derül majd csak ki, jó hír viszont, hogy rengeteg telefon részt vesz a béta tesztelésben.

Az Android P béta változata a Nokia 7 Plusszon is kipróbálható
Az Android P béta változata a Nokia 7 Plusszon is kipróbálható [+]

Ez egyszerre jelent nagyobb gyártói érdeklődést és persze több tesztelőt, hiszen már nem csak a Pixeleken, hanem az Essential PH-1-en, a OnePlus 6-on, a Sony Xperia XZ2-n, a Vivo X21-en és az X21 UD-n, az Oppo R15 Prón, a Mi Mix 2S-en és a Nokia 7 Pluson is kipróbálható. Mi az utóbbit kaptuk kézhez rövid ismerkedésre. A HMD-s eszköz jelenleg a kettes számozású bétát és összességében a harmadik fejlesztői változatot futtatja. Időközben viszont már kijött a hármas számú béta, bár egyelőre csak a Pixelekre, úgyhogy saját kútfőből és az online olvasottakból is dolgozunk rövid betekintőnk során. Nem fogunk mindenre kitérni, és a fejlesztőket érintő változások helyett is leginkább a felhasználók számára nyilvánvaló eltérésekről beszélünk.

Ilyesmiből pedig bőven akad, kezdve mindjárt az új, virtuális kezelősávval. Eltűnt jobbról az alkalmazásváltó gomb, ehelyett középen egy méretesebb ovális jel pihen, a balján pedig a vissza ikon, amely a harmadik béta esetében a fentieknél kevésbé tolakodó kivitelt kapott. A főoldalra lépve egyébként még a vissza gomb is eltűnik, hiszen ott amúgy se lenne funkciója, mindenesetre éppen akkor átszabni ezt a sávot, amikor az iPhone X / OnePlus 6-féle gesztusvezérlés frappánsabban kiválthatja, nem feltétlenül időszerű.

A főképernyő gombon a hosszú érintés továbbra is a Google Segédet vagy a képernyőtartalom leolvasását hívja elő régió és nyelv szerint, magyarul ugyebár még nem lehet az asszisztenssel csevegni. A gombról felfele pöccintve ugyanakkor megjelennek a nemrég használt alkalmazások kártyái, alattuk opcionális keresősávval és öt indítóikonnal. Ha az ember határozottabban tolja fel az ujját, akkor pedig az alkalmazásmenübe jut, így kikerülve a felesleges főoldalra való visszalépést. Ez mondjuk a Nokia 7 Plus esetében csak a főoldalon működött, máshol kétszer kellett felsimítani az alkalmazáslistához, a Pixeleken viszont bármely appból egy mozdulattal oda lehet jutni. Kényelmetlenebb lett az osztott képernyős elrendezés elérése, azt ugyanis az alkalmazáskártyák legtetejét megérintve kell kérni, hosszúkás, nagy mobilokon ez pedig jó eséllyel fogásváltással jár.

Eddig az alkalmazásváltót duplán lenyomva lehetett a legutóbbi két app között váltani, mostantól viszont elég csak röviden jobbra húzni az ujjat a kezdőlap gombon. Ha hosszan húzza végig az ember, jobbra-balra az összes app között kényelmesen, egy mozdulattal görgethet, ami annyira jó ötlet, hogy fura, miért csak akkor jutott a Google eszébe, amikor ez a sáv kezd kimenni a divatból. Ráadásul gyárilag továbbra sem rejthető el az alsó szekció, és általában csak két ikon van rajta, ebben a formában tehát csak a helyet pazarolja. Egy harmadik ikon mindenesetre felbukkanhat rajta: ha az automatikus képernyőforgatás ki van kapcsolva és a tulaj a készülékét megdönti, ugyebár nem történik ugye semmi. Megjelenik ugyanakkor egy kis ikon, amivel mégiscsak kényszeríteni lehet a fekvő elrendezést, ami hasznos tud lenni.

Új értesítési panel és hangerőszabályzás

Az értesítési- és kapcsolópanelt érinti a következő változás: az ikonok egységesen kör alakúak lettek, a hátterük pedig a főoldali háttérképtől függően világos vagy sötét. Ezt automatikusan dönti el a rendszer, de a harmadik bétában kézzel is választani lehet a világos és a sötét nézet között. Kár, hogy bár számos rendszerelem igazodik ehhez, a beállítások háttere minden esetben fehér marad, lehetne ebből a szempontból tanulni a gyártói felületektől. Amikor egysornyi kapcsoló jelenik meg a panelen, sajnos már nincs alattuk a beállítások ikonja, ez csak a kapcsolópanel legördítésekor bukkan fel. Még sajnálatosabb a kis nyilak eltűnése a kapcsolók alól: köddé lett például az elérhető WiFi hálózatok legördülő kis ablaka, hosszan a kapcsolóra lépve a szokásos, teljes beállításmenü ugrik fel.


[+]

A Google egyébként eléggé rajta van az ikonok újrarajzolásán: a beállítás almenük is kerek ábrákat kaptak, a korábbiaknál színesebbeket, és bétáról bétára változik a küllemük. A harmadik számú csomag például a telt ikonokat javarészt üresre cserélte, plusz az előző oldalon taglalt alkalmazásgördítés is változott. A rendszerszinten domináló, kör alakú elemek nem mindenkit fognak meggyőzni, mindenesetre manapság a 18:9-es és a szenzorszigetes mobilok gyakran ívelt sarkokkal érkeznek, ehhez pedig passzolnak a kerekded ikonok. A fejlesztők egyébként notch nélküli készülékeken is kipróbálhatják a bevágás hatását alkalmazásaik küllemére, bár a Nokia 7 Plus ilyen opciót nem kínált fel, ahogy az adaptív akkumulátor bekapcsolását sem.


[+]

Ennek a lényege azon appok háttértevékenységének korlátozása, amelyeket nem használ napi rendszerességgel az ember. Az akkumulátorkímélő mód bővült, igaz: nem funkció tekintetében – jó lenne végre egy rendszerszintű, ultratakarékos mód. Az automatikus bekapcsolás mellett mostantól egészen 75%-os töltöttségig szabályozható, hogy mikor lépjen életbe. A motorháztető alatt egyébként a Google mindig azon van, hogy a rendszer és az alkalmazások is kevés energiát szívjanak le, a Nokia 7 Plus mindenesetre elég gyorsan merült a tesztidőszakban, ami bétás rendszer lévén azért túl sokat nem jelent.


[+]

Nem csak vizuális, hanem funkcióbeli változások is történtek, méghozzá a mobilok nyomógombjait illetően. Nagyon pofás, hogy megnyomásukkor közvetlenül mellettük ugrik fel a képernyőn a virtuális menü. A bekapcsolót hosszan megnyomva a kikapcsolás, az újraindítás és a képernyőkép az opció, mostantól kezdve pedig a hangerőgombok minden esetben a multimédiás hangerőt szabályozzák. Ehhez hozzá kell szokni, és szerintem nem praktikus, hogy a csengési hangerő állításához minden alkalommal be kell lépni a menübe. De legalább akad ehhez alul egy ikon, felül pedig a csengetés / rezgés / néma módok között lehet váltani. A menüben immár a telefonhívás hangereje is szabályozható, ami praktikus újítás.


[+]

Érdekes, hogy a ne zavarj üzemmód a billentyűk lenyomásakor nem, csak a kapcsolópanelről, illetve a Pixelek esetében a telefon lefordításakor érhető el. Egyébként pedig a csengetés / rezgés / némítás funkcióktól függetlenül üzemel, ami felesleges funkcióduplázás. A ne zavarj mód egyébként is annyira túl van bonyolítva, hogy a júzer jó eséllyel marad a fenti opcióknál. Paraméterezhető mindenesetre a telefon reakciója a hívások, az emlékeztetők, a riasztások és az értesítések esetében, képi és hanghatás szerint. Az időtartam és az automatikus bekapcsolás is beállítható, plusz kérhető, hogy ha a csillaggal megjelölt névjegyek vagy bárki más egyed órán belül kétszer csörög ránk, a telefon ne zavarj üzemmódban is jelezzen. Az ilyesmi vészesetben igencsak jól jöhet.

Digitális jóllét és további apróságok

Az Android Oreótól kezdve a beérkező levelekre és üzenetekre szélesebb körben lehet válaszolni az értesítési panelről, az adott alkalmazás megnyitása nélkül. Ehhez automatikus szöveges válaszok sávját teszi hozzá az Android P, amennyiben a megfelelő API-t a fejlesztők használatba veszik. Az értesítési kártyákon mostantól pedig akár a mellékletek is megjelenhetnek. A Gboard rengeteg új emojival bővült, rendszerszinten pedig számos új animáció bejelentkezett, bár ezekről a Nokia lemaradt.


(forrás: Android Central) [+]

A digitális jóllét (Digital Wellbeing) funkciócsomag csak ősszel érkezik, de érdemes róla beszélni. A Google szándéka a túlzott mobilfüggőség kiküszöbölése. A Dashboard felület például részletezi, hogy a felhasználó mennyi időt tölt telefonja babrálásával, mely alkalmazásokat preferálja, hány értesítést kapott az adott időintervallumban és hányszor oldotta fel a képernyőt. A mobilfüggők az App Timerrel alkalmazásonként megadhatják, mennyi időt töltsenek egy-egy appon belül, a mielőtt a rendszer audiovizuális jelzésekkel figyelmeztet, hogy a jóból is megárt a sok. Estefelé akár az egész képernyő elszürkülhet a ne zavarj üzemmód bekapcsolása mellett (Wind Down), így motiválva a júzert az alvásra vagy egyéb, takaró alatti elfoglaltságra. A telefonos önmegtartóztatás opciói azért ijesztőek, és engem a szerencsejáték oldalak felelősségteljes szerencsejátékra figyelmeztető üzeneteire emlékeztetnek. A Google ugyanis egyszerre szeretné, hogy az ember a mobilján élje az életét és a szolgáltatásait használja úton-útfélen, de a függőség digitális rossz érzésétől azért megkímélné az embert.


[+]

Bár verziófüggetlen és korábbi rendszerű telefonokon is kezd felbukkanni, a Google Lens az Android P-vel egy időben terjedhet el széles körben. Ez a keresőóriás friss képfelismerő algoritmusa a Segéddel együttműködve, amely állítólag jóval hatékonyabb azonosít tárgyakat, termékeket, helyszíneket, szövegeket és egyéb tartalmakat, a lehető leghasznosabb funkciókat kínálva. Ehhez angol rendszernyelv használata szükséges, akárcsak a kiterjedt asszisztens funkciókhoz, vagy a szintén I/O-n bejelentett, vitatható Duplexhez.

Ez a később induló szolgáltatás tulajdonképpen egy telefonos bot, ami helyettünk hív fel mondjuk egy éttermet vagy fodrászatot időpontot foglalni, és szó szerint elcseveg a vonal másik végén lévő, hús-vér emberrel. Miközben pedig a Google a felhasználók egészségéért aggódik, újabb a telefonos vonzerőt nyújt az átszabott Hírek alkalmazással, amely helyszín, témakör és forrásoldal szerint rendszerezi a felhasználót a keresőóriás szerint legjobban érdeklő szalagcímeket. Személyes ajánlás, főcímek, kedvencek és tematikus rendszerezések – nem is csinálja a dolgot rosszul, bár én továbbra se vágyom a folyamatos értesítésekre.


[+]

Minden futó alkalmazás bezárása, nagyítás a szövegre kijelöléskor, narancssárga ikon akkumulátorkímélő módban és így tovább: messze nem merül ki előzetes bemutatónkban az Android P újításlistája, és még a megjelenés előtt érkezni fog egy negyedik béta, várhatóan véglegesnek funkciókkal és vizuális elemekkel. Az biztos, hogy fontos előrelépések történtek operációs rendszeren belül és a kapcsolódó szolgáltatásokban, csak nem feltétlenül logikus minden újítás. És bár remek, hogy jóval több készülék és felhasználó vesz részt a béta tesztelésben, nem lehet megmondani, hogy az Android Peppermint – vagy bármi legyen az édességes neve –, vajon gyorsabban terjed majd el a korábbi verzióknál, avagy marad a régi lemez. Az egyéves évfordulóhoz közeledve az Oreo jelenleg 5,7%-on áll.

Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.