Helló, izé, foglalnék egy asztalt délre, amúgy robot vagyok

Az idei Google I/O legváratlanabb és legmegosztóbb pillanata a Duplex demója volt. A nyáron, bétásan és korlátozott funkcionalitással induló Google Segéd szolgáltatás tulajdonképpen egy telefonos bot, amely a felhasználó helyett végez asztalfoglalást, vagy szervez le időpontot például a fodrásznál. Csak meg kell kérni a hangsegédet a kívánt műveletre, néhány adattal megtámogatva (mit, mikor, hol, hányan), és ha az asszisztens nem tud automatikus felületen foglalni, felhívja az étterem / szolgáltatás telefonszámát, és szóban egyezteti le, íme:

Bár a dolgon az I/O közönsége ámuldozott és jót szórakozott, kiváltképp az olyan váratlanul közbeiktatott szavakon, mint a hm, izé, aha, amelyek bizonytalanságot van az éppen gondolkodó ember szüneteit imitálták, a demó azonnal felvetett jó pár etikai kérdést. Megteheti-e egy vállalat, hogy a mesterséges intelligenciája embernek adja ki magát úgy, hogy a hívott felet erről nem értesíti? Bár a Google szerint a hangutánzó, hangfestő és kötőszavak azért kerültek bele a Duplex szótárába, hogy így palástolják a kínos szüneteket, amíg az asszisztens a válaszát kalkulálja, kétségtelenül olyan emberi reakciókat imitál, amelyekkel éppen gépi mivoltát takargatja. A Duplex ráadásul remekül megérti az akcentusokat vagy éppen az emberi fél bizonytalanságát, de látszólag egy összetett kérdés és a zaj sem zavarja meg.


[+]

A következő kérdés jogi, miszerint egy szolgáltatás egyáltalán telefonálhat és szervezkedhet-e a tulajdonos nevében automatikusan, nem beszélve az esetleges félreértésekről. A Duplex persze jelez a tulajnak, ha sikeres vagy sikertelen-e a foglalás, így kiküszöbölve valami bakit. Viszont olyan kérdések is felvetődhetnek, miszerint, ha illetéktelenek hasonlóan fejlett telefonos botot képesek kifejleszteni, felhasználhatják-e mondjuk politikai vagy ideológiai nézetek táplálására, megváltoztatására, nyomásgyakorlásra vagy személyes információk kipuhatolózására. Még az a popkulturális kérdés is felvetődött, hogy vajon a Duplex képes-e teljesíteni a Turing tesztet, ami a klasszikus formában egy gépi intelligencia és egy ember szöveges párbeszédét takarja. Amennyiben a résztvevő felektől elzárt megfigyelők harmada nem képes az olvasott szöveg alapján a gépet az embertől megkülönböztetni, akkor az intelligens.

A Westworld című sorozatban a látogatók nem tudják megkülönböztetni az embert a robottól
A Westworld című sorozatban a látogatók nem tudják megkülönböztetni az embert a robottól (forrás: DailyGrail, HBO) [+]

A Turing teszt létjogosultságát, mint a valós gépi intelligencia megállapításának eszközét persze sokan vitatják, elvégre egy ötvenes években felvázolt rendszerről van szó, és a hitelesnek tűnő emberi párbeszéd imitálása még nem jelent valós intelligenciát, lásd a chat botokat. Vitatják például, hogy a Eugene Goostman nevű fejlesztés valóban teljesítette-e a tesztet, a Westworld és sok másik tömegkulturális termék mindenesetre gyakran ehhez köti az ember és a gép kapcsolatának fordulópontját. Akárhogy is: az álhírek és automatizált üzenetek korában, amikor reális eshetőség akár egy választás befolyásolása vagy érzékeny adatok kicsalása Duplex-szintű mesterséges intelligenciák nélkül, egy magát embernek kiadó AI bot tevékenykedése legalábbis aggályos lehet.

Éppen ezért végzett fontos változtatásokat a Google friss reklámjához. A demóban a Duplex most már bemutatkozik, mint a Google Segéd, és hozzáteszi: egy automatizált, rögzített beszélgetésről van szó, amibe egyébként a Google hús-vér operátorai belehallgathatnak – ez persze újabb etikai kérdéseket vethet fel. Első körben egyébként esélyes, hogy csak olyan számokat és szolgáltatásokat hívhat fel a Duplex, amelyek beleegyeztek és tisztában vannak a Google Segéd rendszerével, így azonosítani tudják a mesterséges intelligenciát a beszélgetés során. Egy asztalfoglaló bot pedig aligha tudná ebben a formában teljesíteni a Turing tesztet.

Más kérdés, hogy a Google mesterséges intelligenciája évek óta cseverészik az emberek millióival, az adatbázisába pedig az évtizedes keresések, a felhasználói preferenciák, az akcentusok és még az álló- és mozgóképek elemzése is beletartozik. Magyarán, elvben akár az egész internetet ráereszthetné a keresőóriás emberi hangú mesterséges intelligenciájának adatbázisára, a legkülönfélébb felhasználási területeket biztosítva, lásd a fenti, szakítós Duplex paródiát.

Előzmények

  • Elstartolt az idei Google I/O

    A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

  • Íme, az új Google termékcsalád

    Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

  • Elstartolt a Google I/O

    Android O, egyszerűsített zöld robotos főverzió, kiterjesztett valóság, önálló virtuális valóság szemüveg és minden, amit a mesterséges intelligenciáról és a gépi tanulásról tudni akart, csak eddig nem merte megkérdezni.

Hirdetés