Hirdetés

Nem a notch a Vivo X21 UD igazi különlegessége

A frissen bemutatott Vivo phablet pont úgy néz ki, mint az Oppo R15, vagyis majdnem: a hátlapjáról eltűnt az ujjlenyomat-olvasó. Pedig van benne, csak a képernyő mögött.

Hirdetés

Ha a szenzorsziget természeti képződmény volna, ki lehetne találni a csoportjának egy földrajzi nevet (mondjuk Koppintás-szigetek, esetleg iPhone-atoll), de maradjunk a szakmánál. A tegnap befutott Oppo R15 páros után az ugyancsak a BBK Electronics érdekeltségébe tartozó Vivo is előrukkolt a maga notchos mobilpárosával, és egy sor kísérteties hasonlósággal.

A Vivo X21 színvariánsai, hátul jól kivehető ujjlenyomat-olvasóval
A Vivo X21 színvariánsai, hátul jól kivehető ujjlenyomat-olvasóval [+]

Az ujjlenyomat-olvasót hátul bevető Vivo X21 és azt a képernyőbe integráló X21 UD elölről simán összetéveszthető nevezett phabletes társával, hiszen közös a 6,28"-es és 2280 x 1080 pixeles Super AMOLED megjelenítő, de a páros 154,45 x 74,78 x 7,37 milliméteres paraméterei sem térnek el érezhetően. A 3200 mAh-s telep már szűkösebb, cserébe 156,2 grammon a két X21 légiesebb oppós társainál.

A Vivo X21 UD leradírozza a hátlapról az ujjlenyomat-olvasót, ami a képernyő alján, a kijelző mögött kapott helyet
A Vivo X21 UD leradírozza a hátlapról az ujjlenyomat-olvasót, ami a képernyő alján, a kijelző mögött kapott helyet [+]

Ismerős lehet a Snapdragon 660-as SoC és a 6/128 GB-os RAM/tároló kiszerelés is, Android 8.1-gyel a fedélzeten, amelyen ezúttal a mindig vicces nevű Funtouch OS fut. Eltér viszont a kamerakiosztás: az X21 / X21 UD elöl és hátul egyaránt 12 megapixeles kamerarendszert vet be (a termékoldal talán a dual pixel fókusz miatt 2 x 12 megapixeles jelzőt használ), a hátsó pedig 5 megapixeles segédkamerát kapott, ezúttal függőleges elrendezésben. Ehhez portrémódhoz és egyéb, hangsúlyozottan mesterséges intelligenciára épülő megoldás társul, de az önfotózás oldaláról is tágasak a lehetőségek. A termékoldal Google-fordításából nem derül ki, hogy a minap bemutatott Vivo Super HDR bevetésre kerül-e.

A Vivo X21 páros is igyekezett a notchot és az alsó (itt jobb oldali) kávát minimalizálni
A Vivo X21 páros is igyekezett a notchot és az alsó (itt jobb oldali) kávát minimalizálni [+]

Ahogy a kínai régiókba szánt mobiloknál megszokott, a B20-as LTE sáv hiányzik, nemzetközi variánsról pedig még nem esett szó. Adott természetesen a két nanoSIM foglalat és a microSD bővítési lehetőség, a Bluetooth 5.0 és az ac-s WiFi modem, valamint a microUSB port, mellette a jack kimenettel. A magas szintű hangminőségről az AK4376A audiochip gondoskodik, és azért, hogy a szelfikamera ne csak önfotózásra legyen jó, arcalapú feloldás is adott.

Nem renderkép: a Vivo Apex koncepciókészülék kint volt az MWC-n, és működött
Nem csak notchos mobillal készül a Vivo: az Apex koncepciókészülékből még idén végtermék lehet (forrás: Pocket-lint) [+]

A Vivo X21 127 ezer forintnak megfelelő jüanon nyit március 24-én, az X21 UD pedig szép felárat kér a képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasóért: 143 ezer forintnak megfelelő valutáért helyezhető majd kosárba. Az utóbbi egyébként már a második ilyen Vivo eszköz, és még egy lépéssel közelebb áll az elvileg végtermékké fejlődő Apexhez, amely el kívánja hagyni a notchot is.

Azóta történt

Előzmények

 • Oppo R15: visszafogott notch, erős hardver

  A gyártó igyekezett az előlapi kávákat minimalizálni, a 6,28"-es óriásképernyő mögött a specifikációkat pedig a felső-középkategória szintjéhez viszonyítva maximalizálni. Elég jól sikerült.

 • Notchak-nocsak, megint másolunk?

  Tavaly csak szimplán megnyúltak a kijelzők, idén viszont boldog-boldogtalan az iPhone X dizájnját nyúlja. Pedig akad előremutatóbb koncepció a képernyődominanciára.

 • Íme, a Vivo X20 Plus UD, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval

  Óriási felhajtás követte tavaly a megjelenítőbe integrált ujjlenyomat-olvasót, aztán az Apple-t és a Samsungot beelőzték. Hol máshol? Kínában.

 • Vivo X9 - vivatlan vendég

  A Vivo készüléke erős felső-középkategóriás szerkezet, komoly szelfiképességekkel, viszont adott közegben és szinten borzasztóan drága. Plusz nem tud magyarul, de angolul is alig.

Hirdetés