Hirdetés

Oppo R15: visszafogott notch, erős hardver

A gyártó igyekezett az előlapi kávákat minimalizálni, a 6,28"-es óriásképernyő mögött a specifikációkat pedig a felső-középkategória szintjéhez viszonyítva maximalizálni. Elég jól sikerült.

Különösen nagy visszhangja lett a notchról szóló cikkünknek, ami szépen kirajzolta, hogy a képernyőbe belógó szenzorsziget mennyire megosztó és adott esetben megmagyarázhatatlan indulatokat kiváltó témakör. A dolgot számszerűsíteni is tudjuk: egy hét után 3432 szavazóból 6,21% találja az androidos, alsó kávát meghagyó koppintásokat szükségesnek, 74,96% értelmetlennek, 18,82% meg nem érti, mit rugózik mindenki ezen a dolgon, a telefon az telefon, most mekkora tragédia, hogy felül belóg valami?


[+]

A BBK Electronics alá tartozó Oppo mindenesetre úgy gondolta, belevág a notch témába, és a hírek szerint a közös érdekeltségbe tartozó Vivo és OnePlus is követheti, méghozzá a témához képest a legkevésbé zavaró betüremkedéssel. Az Oppo R15 (PACM00) és a Google fordításban az R15 Dream Mirror Edition, vagyis R15 Álomtükör (PAAM00) méretben és hardverben részben megegyezik, mégis akad egy sor különbség. Közös a 6,28"-es OLED kijelző 2280 x 1080 pixelen (mínusz a sarokívek és betüremkedés), és a 155,1 x 75,2 x 7,4 (R15), illetve a 155,3 x 75 x 7,5 milliméter között se lehet szemre különbséget tenni, a mérlegen pedig egyáltalán nem (175 gramm).


[+]

Hátul viszont már tekintetre is akad különbség, hiszen az R15 üvegborításával szemben az álomtükrös variáns még fényesebb, és a kerámiaborítást is megemlíti a termékoldal. Az viszont nem világos, hogy a fekete és a vörös modell is ilyen kivitelt kapott-e, vagy csak az előbbi. A sima R15 fekete, vörös és fehér színben érhető el. Mindkét modell 20 megapixeles kamerával tudja le a szelfikérdést, az iPhone X-nél határozottan kisebb betüremkedéssel, és bár alul az almás modellel szemben maradt a káva, szerencsére egészen vékonyan, így a gyártó saját számolgatása szerint megvan a 90%-os képernyőarány, aminek a közösség biztos utána fog számolni.


[+]

Ami a hátlapi kamerákat illeti, az Oppo nem érezte úgy, hogy a függőleges lencseelrendezés szükséges „újítás” volna, viszont variált a típusok között. Bár mindkét modell 16 megapixeles, új generációs Sony IMX519 szenzorral lett felszerelve, plusz egy adag mesterséges intelligenciára épülő funkcióval, az R15 5, a Dream Mirror Edition viszont 20 megapixeles másodkamerát kapott, az utóbbi f/1,7-es rekeszértékkel, ezzel a OnePlus 5T megoldására hasonlít. Mindkét variáció kínál portrémódot és kézi beállításokat, plusz osztozkodnak az Android 8.1-en alapuló ColorOS 5.0 felületen, illetve a VOOC gyorstöltésen. Az R15 telepe 3450, az Álomtükör kiadásé pedig 3400 mAh-s.


[+]

A legfőbb különbség hardveresen az SoC-ben keresendő: az R15 a nyolcmagos MediaTek Helio P60-at használja, legfeljebb 2 GHz-es processzormagokkal és a Mali-G72MP3 grafikus gyorsítóval, míg a Dream Mirror Edition a rivális nyolcmagos Snapdragon 660-at, legfeljebb 2,2 GHz-es magokkal és az Adreno 512-es gyorsítóval. A 6 GB RAM és 128 GB-os tároló kiosztásban nincs különbség, számos csúcsmobil akad ennél szűkösebb kombinációval. A monó hangszóróval szerelt, fémvázra épített modellek valamiért ragaszkodtak a régi, microUSB csatlakozáshoz, de legalább megtartották a 3,5 milliméteres jack kimenetet. A WiFi kétcsatornás, a Bluetooth pedig 4.2-es (R15), illetve 5.0-s (Dream Mirror Edition).

Az Oppo R15, illetve az R15 Dream Mirror Edition színvariációi
Az Oppo R15, illetve az R15 Dream Mirror Edition színvariációi

A páros két nanoSIM-et és egy microSD kártyát fogad be, az ujjat a biometrikus feloldáshoz pedig hátul várja az olvasó. Valószínűleg az elődmodell arcalapú azonosítása is adott az előlapon. A Kínában bejelentett variációk B20-as LTE sávval nem rendelkeznek, és egyelőre kérdéses, hogy lesz-e ilyen tudású modemmel szerelt, nemzetközi kiadás.A két notchos phablet április 1-jétől lesz elérhető, az R15-öt 3000 jüanért lehet előjegyezni (120 ezer forint), a kerámiaborítású variációt pedig 3300 jüanért (131 ezer forint). A hír elejéhez visszakanyarodva: az Oppo R11s-t tavaly ősszel pár héttel és kísérteties formai hasonlósággal követte a OnePlus 5T, és a kiszivárgott prototípus után nem lepődnénk meg, ha a OnePlus 6 is hasonló forgatókönyv szerint érkezne.

Azóta történt

Előzmények

  • Notchak-nocsak, megint másolunk?

    Tavaly csak szimplán megnyúltak a kijelzők, idén viszont boldog-boldogtalan az iPhone X dizájnját nyúlja. Pedig akad előremutatóbb koncepció a képernyődominanciára.

  • Hozhatom a velős csontot, notchságos uram?

    Az Oppo R15 előzetese egyértelművé teszi: újabb taggal bővül a betüremkedéses dizájnvonal, ez pedig a OnePlus 6 formáját is előrevetítheti.

  • Ismét notch-ak

    Az Oppo is betüremkedik a piacra egy iPhone X szerű modellel.

Hirdetés