Huawei Watch GT 2 - épp ideje!

Zenelejátszással és hívásfogadással bővült a Huawei mutatós és kitartó óraszériája – pár apróság azonban még mindig hiányzik.

Funkciók, üzemidő, végszó

Az órát Androidon és iOS-en egyaránt a Huawei Egészség alkalmazással lehet beüzemelni, és ugyanitt az aktivitáskövetéshez az alapvető testi adatokat megadni. Jó pár óralap alapból fent van, és több tucat másik analóg, digitális vagy ezek kombinációjából álló számlapot lehet másodpercek alatt telepíteni. Ezek továbbra sem interaktívak, azaz a pulzusértékre vagy hőmérsékletre bökve nem ugrik fel a kapcsolódó óra app, ahogy a megjelenített értékek típusa sem variálható. A választék mindenesetre kellően sokszínű, hogy ki-ki megtalálja az igényeihez legjobban illőt, akár a lépést, a töltöttséget, az időjárás-előrejelzést, a pulzust, a légnyomást, a magasságot, az edzettségi szintet, az elégetett kalóriákat vagy a stressz szintet megjelenítve az idő és a dátum mellett. A stresszkövetés a Watch GT 2 egyik szoftveres újdonsága, ami a kisszámú widget listát bővíti a napi mozgásadatok, a pulzus és az időjárás mellett. A stresszérték szám és grafikon formájában is megjelenik, és napi feszültségingadozásomtól függően ez valóban változott, persze továbbra sem orvosi pontosságú visszajelzésről van szó.

[+]

Az egészségkövetés mindenesetre kulcstulajdonság, és ezért kár, hogy az EKG kimaradt. Egy Apple Watch ugyanis képes lehet a szívritmuszavart lefülelni és potenciális életveszélyre vészjelzéssel reagálni. Az EKG régiós elfogadtatása és beépítése persze hosszas és költséges folyamat, valahol viszont mégis ezen a vonalon érzem a GT 2-féle aktivitásközpontú kütyük fejlődésterét. Mozgáskövetésben mindenesetre komoly a szett: az előddel gond nélkül követtem végig a Kinizsi százas teljesítménytúrát, és folyamatos GPS/GLONASS használattal az újdonság akár 30 órát elfut. A sporthoz rengeteg pillanatnyi edzésadat társul, és alapvetően jól meg lehet lenni a Huawei Egészség rendszerében, ahol a testsúly, a kalóriaégetés, az alvás, a stresszszint és minden egyéb adat részletes lebontásban követhető. A GPX exportálás azonban továbbra is hiányzik, akárcsak egy Runtastic rendszerébe történő edzésszinkron, az adatmigrálás pedig borzasztóan időigényes folyamat.

[+]

Újdonságképp adott egy rakás edzésterv: kezdő, haladó és könnyed futás, zsírégetés (kezdő, haladó, magas intenzitású), állóképesség javítás (MAF180 kezdő, haladó), aerob állóképesség javítás, lassú hosszútávfutás, egyenletes intervallum futás, tempófutás, magas intenzitású edzés. A bel- és kültéri futás, gyaloglás, úszás és kerékpározás követése mellett a túrázás, a hegyi túra, a terepfutás, a triatlon, az elliptikus és az evezőpados edzés is követhető, általános mozgáshoz pedig ott az egyéb opció, gyakorlatszámlálás nélkül. A relaxációhoz légzésgyakorlatok végezhetők. Úgy gondolom: hobbi testmozgáshoz, túrához és általános edzéshez kellően megbízhatóak a mozgás- és GPS adatok, profi vagy versenyszerű sporthoz azonban továbbra is érdemes a drágább, erre szakosodott, adott esetben mellpántos pulzusmérőt kínáló társakat választani.

[+]

A Huawei kéthetes üzemidőt ígér a férfiváltozat, és egyheteset a kisebb kiszerelés esetében. Én a nagyobbat két hét alatt, két edzéssel és némi zenehallgatással, folyamatos értesítés kijelzéssel és pulzusméréssel 15%-ig tudtam lemeríteni, mindig aktív kijelzőfunkció nélkül. A 2-2,5 hetes üzemidő kitűnő, aminél csak az Amazfit GTR tud többet, ott viszont funkcióból van kevesebb. A gyártó egyébként 24 óra BT zenehallgatást ás 10 óra BT hívást ígér töltésenként, ami egyébként másfél órát vesz igénybe. Mivel pedig a bölcső apró darab, könnyen tűnhet el egy utazáson: tehát újfent kérdem, a Qi szabvány miért nem fért bele a költségsapkába? A takarékosságból a jófajta hardver mellett az automatikus fényerőállítás is kiveszi a részét, a GT 2 szobabelsőben az ideálisnál azonban jobban leszabályozza magát. A képernyő felvillantása határozottabb csuklómozdulatot igényel, a Watch Active 2 után ráadásul a virtuális lünetta praktikussága nekem hiányzik.


[+]

A Huawei mutatós órasorozata fontos lépést tett jó irányba: a GT 2 fürgébb és kitartóbb elődjénél, és minden újdonsága hasznos (zenelejátszás helyből és telefonról, hívásfogadás és hangjelzés a nagyobbik variáns esetében, stresszfigyelés és edzéstervek). A többhetes üzemidőt kínáló, nem egészen okos órák között tehát a Huawei-é az egyik legjobb ajánlat, az Amazfit GTS/GTR-nél picit bővebb tudással és valamivel gyakoribb töltéssel, vezetékmentes Qi opció nélkül. A 80 ezer forintos nyitóár elég magas a jelzett korlátokkal (nincs mobilfizetés, szoftverbővítés, túl szimpla az értesítéskezelés, lassú zeneátvitel), ráadásul a hívásfogadást nélkülöző kompaktabb változat kezdőára sem lesz kellemesebb. Annak tehát, aki a generációs újdonságokról le tud mondani, 50 ezerért az előddel alighanem jobban jár, némi áreséssel viszont az új máris ideális választás lehet. Többlettudása tehát van, igaz: maradt tér a további fejlődésre is: szívesen látnám legközelebb az EKG-t, az USB / WiFi adatkapcsolat, a GPX exportálást és az esetleges GPS navigációt.

Huawei Watch GT 2

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés