Teljesítménytúra okosórával

A kellemest a hasznossal: váratott magára a Huawei Watch GT Active bemutatója, a tesztkörnyezetet pedig maga a Kinizsi Százas teljesítménytúra adta.

Hirdetés

A Huawei Watch GT Active

Először teljesítettem tavaly a Kinizsi Százas túrát, ami a nevének megfelelően száz kilométeres távot jelent, 24 órás szintidővel, és elég hamar kedvet kaptam az újabb körre, pár tanulsággal megspékelve. A kihívás komoly, ám ha a felkészülés rendben lefut, a megmérettetés szórakoztató, hiszen az időtöltés társas, plusz az ember picit találkozik saját határaival. Különleges hangulat elcsigázva betámolyogni a bányahegyi vagy koldusszállási, éjjeli töltőpontra, a koromsötétből a fáklyák és a fények közé, majd kis időre egy padra lehuppanni. Ezt az Ultra című dokumentumfilm az Athén-Spárta 246 kilométeres futás kapcsán remekül visszaadja, bár én már azt a távot tartom őrületesnek, jókora tisztelettel meghajolva persze az indulók előtt. Ilyenek az extrém távok: mindig van eggyel nagyobb kihívás.

A Huawei Watch GT Active
A Huawei Watch GT Active, immár mindig aktív kijelzőfunkcióval [+]

A Kinizsi Százas teljesítménytúra hivatalosan 98,1 km-es, 24 óra szintidővel és 2930 m emelkedéssel, az erdőben és az ellenőrző pontokon tekeregve persze összejön a 100 km. Minden év utolsó tavaszi szombatján rendezik békásmegyeri indítással, és a Budai-hegységen, a Pilisien, illetve a Gerecsén át vasárnap reggelig tart, a tatai Ifjúsági táborba torkollva, ahol meleg étel, kitűző és oklevél a teljesítő jutalma. 2018-ban 1247-en indultak és 930-an teljesítették – volt, aki 38. alkalommal.

34 évesen egyelőre elég nekem pár hosszabb túra a természetben, a 2019-es Százas pedig baljóslatúan rövid, másfél hónapos felkészüléssel, terepfutással, erősítéssel és a hűtőt kinyitva kis odafigyeléssel szerencsésen meglett. A 22 óra 15 perc nem is rossz idő az elképesztően csúszós és cuppogós, vastag saras pilisi indítást figyelembe véve, ami jócskán megtette ízületi-izomzati hatását. Az idő viszont tökéletes volt, a Mogyorósbánya előtti katlan kellemes délutáni meleg volt, és végigkísért márciustól kezdve a május végi nagy napig a Huawei Watch GT Active, mint informatív mozgáskövető és tesztkészülék. Watch GT Sport és Classic ismerős lehet tavalyról, és az Active alig változott külsőleg, az úszásra kevésbé alkalmas bőrszíjat egyszerűen türkizkék, jól illeszkedő, stabil szilikonpántra cserélte. Futáshoz egy ideje használok egyébként okoskütyüt, most viszont a túrázáshoz is pihentettem a telefont, a kartársra bízva a komplett útvonal- és adatrögzítést, pulzusméréssel és gyakori visszajelzésekkel megspékelve.


[+]

A GT Active határozottan férfióra, hiszen maradt 46,5 milliméteres órarész a 22 milliméteres, szabvány szerint cserélhető szíjjal, ami nekem kényelmes viseletet nyújtott, de AliceWake már biztosan túlméretezettnek találta volna. Cserébe a kütyüpiac egyik csúcskijelzője, az 1,39” és 454 pixel átmérőjű, tűéles AMOLED panel tökéletes feketéket nyújt, remek napfény alatti láthatósággal és egész jó esti helyzettel, bár koromsötétben az automatikus fényerő minimum még mindig picit magas. Az 50m / 5 ATM vízállósági ráta és a szívós fém/üveg/kerámia/műanyag megmunkálás mellett átöröklődött generációsan a termékoldalon vállalt és a valóságnak megfelelő kéthetes üzemidő folyamatos pulzusméréssel a hátsó optikai szenzort bevetve, értesítéskijelzéssel és heti 2-3 GPS-es futással. Egyértelműen ez a széria erőssége, és pulzusmérés nélkül állítólag az egy hónap is megvan.


[+]

Ami pedig a hölgy vásárlókat illeti, ugyanezt hozta el a Honor Watch Magic (máshol a Watch GT Elegant) 1,2"-es képátlóval, bár a kisebb mérethez bő egyhetes üzemidő járt csak. A lényeg: van választási lehetőség méretben és küllemben, úszáshoz és intenzívebb sportokhoz mindenesetre a szilikonpántos variánsok ajánlottak. Márciusra visszatérve: az Amazfit Stratos lekerült bal csuklómról, a GT Active pedig fel, és bár akkor még váratott magára pár beígért LiteOS szoftverfrissítés, június elejére meglett az és a Kinizsi Százas is, így amolyan bemutatóval egybekötött túrabeszámoló következik.


[+]

Az érintőpanellel és két jófajta gombbal irányítható szerkezet a szokásos sportkövetésen túl abszolút túrakésznek bizonyult, hiszen ott a gyorsan pozicionáló navigációs egység (GPS, GLONASS, Galileo), a gyorsulásmérő, a giroszkóp, az iránytű és az alti-barométer, kellő mennyiségű mozgásadatot statisztikázva. Plusz adott egy kis edzéselemzés a Firstbeat közbenjárásával, ha pedig eljön az idő a töltésre, a mágneses bölcsővel az bő egy óra alatt megvan. A méretes fekete csomagolásban a fentieken túl csak az USB-A - USB-C töltőkábel és a leírás van, a tömeg javát a vastag habszivacs és az elválasztók teszik ki.


[+]

A Watch GT széria Bluetooth 4.2 LE protokollon kommunikál az Android 4.4-es, iOS 9-es vagy frissebb verziójú okostelefonokkal. A WiFi modem kimaradt, akárcsak az eSIM, a komolyabb hardver, a zenetárolás és -lejátszás, plusz úgy egyáltalán a felhasználó vagy a fejlesztő által bővíthető, nyitott operációs rendszer. A Huawei persze szépen bővítgeti a LiteOS tudáslistáját, ami akadás nélkül elfut két alacsony fogyasztású processzormagon, 16 MB RAM-on és 128 MB-nyi tárolón. Néha, mondjuk korábbi edzéseket visszanézve van csak késedelem érintés után, egyébként a sebességre nem lehet panasz. Annyi teendő mondjuk nincs is az órán, hogy hosszú percekre elvesszen benne az ember.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Picit átszabták a Huawei Watch GT-t

  Apró dizájnváltozások mellett leginkább a szíj hoz látható különbséget az új variációkban. A remek AMOLED panel és a sok aktivitáskövető funkció maradt, érkezik a magyar rendszernyelv.

 • Honor Watch Magic - elvarázsolt idő

  A Huawei Watch GT apróbb variánsa éppoly meggyőző kívülről, és épp annyira behatárolt a tudáslistája belülről. A Honor variációja ugyanakkor határozottan kellemesebb áron nyit.

 • Huawei Watch GT - kimerülés, nem lemerülés

  Ahhoz képest, milyen jó AMOLED kijelzőt kapott, a gyönyörű Watch GT aktivitáskövetésen túl nem sokat tud. Azt viszont elég jól, és rendkívül kitartóan.

 • Kitartóbb lehet a Huawei GT Watch, mint tulajdonosa

  Az október 16-ára várt sportóra nem Wear OS-t fog futtatni és nem is Snapdragon 3100 ketyeg majd tűéles képernyője alatt, viszont sokáig bírhatja egy töltéssel.

Hirdetés