Huawei Watch GT 2 - épp ideje!

Zenelejátszással és hívásfogadással bővült a Huawei mutatós és kitartó óraszériája – pár apróság azonban még mindig hiányzik.

Bevezető

Pihent már a csuklómon rendkívül nagy tudású és nyílt rendszerű okosóra, illetve komolyabb sportkellék, mégis úgy vagyok vele: ha egy efféle cuccot is pár naponta tölteni kell, mint egy telefont, akkor valahol épp az órahasználat kényelme csorbul. Pont a folyamatos viselés és időcsekkolás a lényeg, amihez praktikus extra a 24 órás pulzusmonitor és az éjjeli alvásfigyelés. Egy Mi Band 4 észrevétlenül hozza az alapvető aktivitáskövetést és némi értesítéskezelést, az egy éve indult Huawei Watch GT sorozat pedig méretesebb formában és gyönyörű óradizájnnal tesz ehhez hozzá, tűéles AMOLED panelt bevetve.


A Watch GT Active tavasszal a Kinizsi százast is megjárta [+]

Az első generáció startjakor még a másfél hetes, örömteli üzemidővel együtt is maradt hiányérzetem: mintha az 1,39”-es, 454 pixel átmérőjű kijelző mutatóba lett volna, olyan kevés dolog jelent meg rajta. A LiteOS rendszer fejlődésével azonban szépen bővült a tudáslista, így az egyszerű értesítéskezelés és napi aktivitáskövetés mellett ma már egy tucat sport követhető GPS-szel, edzéstervekkel és nyílt vízi úszással az 5 ATM / 50 M-es vízállóságnak köszönhetően. Praktikus az iránytű, a légnyomás- és magasságmérő, kapóra jön az időjárás jelentés, a stopper a rezgéses ébresztő, plusz még szerény zseblámpaként is használható a máskülönben este kellően elsötétedő, nappal pedig remekül látható kijelző, mindig aktív opcióval.

A Watch GT2 a fémkeretet 3D-s üvegre cserélte, gravírozott feliratokkal a széleken
A Watch GT2 a fémkeretet 3D-s üvegre cserélte, gravírozott feliratokkal a széleken [+]

A kezdeti rögös utat követően a GPS-es útvonalkövetés és a pulzusmérés is pontosabb lett, saját rendszerén belül az alváskövetés pedig megfelelő összehasonlítási alapot nyújt. A FirstBeat sokrétű edzéselemzést kínál a VO2Maxtól kezdve a pillanatnyi és heti edzettségen át a regenerálódási időig, szépen részletezve a mozgásadatokat, nemrég pedig a magyar óranyelv is megérkezett. A Watch GT 2 tehát jófajta alapokra építkezik, és jelen sorok írásakor az 1,39” átmérőjű variáns már kapható itthon (45,9 x 45,9 x 10,7 mm, 41 g, 455 mAh), míg az 1,2”-es, több nőiesebb színben elérhető változat 2020 elején fut be (390 pixel átmérő, 41,8 x 41,8 x 9,4 mm, 29 g, 215 mAh). Apró, ám észrevehető változás, hogy az előd rozsdamentes acélkeretét mellőzve a 3D-s, szélein gravírozott védőüveg immár kiemelkedik a vázból, semmint belesüllyed, amitől szemre mintha „kiugrana” az AMOLED panel, és ez nagyon jól áll neki.

Az órarész egy picit karcsúbb lett, ám a méretek és a töltés módja változatlan
Az órarész egy picit karcsúbb lett, ám a méretek és a töltés módja változatlan [+]

Cserébe óvatlan karmozdulattal sportszernek vagy falnak csapva sokkal könnyebben betörhet az üveg – eseti esetlenségem miatt én a régi, kerettel védett megoldás híve vagyok. Máskülönben a GT 2 makulátlanul egybe lett rakva, plasztik hátulja könnyedén siklik a csuklón aláizzadás vagy irritáció nélkül, az 5 ATM védelem pedig megmaradt (búvárkodni, nagynyomású vízi sportot végezni továbbra sem lehet vele). Jobbra a két gombot egy hajszállal könnyebb lenyomni a korábbiaknál, a panel jó érintési érzékenységéhez pedig az első pillanattól kezdve pattogósabb működés jár a friss Kirin A1 hardvernek hála. Ellenben a három szinten szabályozható rezgőmotor ereje mintha visszalépett volna – értesítést nem nagyon mulasztottam el, felrázni az álmomból viszont nem tudott.

Viselés, hanghívás, zene

A viselés a hölgyek esetében mindenképp a kisebbik variáns esetében lesz kényelmes, ehhez többféle szíj is passzol, szabvány szerinti cserével. A nagyobbik méretes férficsuklónak áll jól, úszni pedig a fém és bőr változatok helyett szilikonpánttal érdemes, mert az bírja a víz alá merítést. Ami sajnos nem változott, az a mágneses, egyébként a hátlapra könnyen rácuppanó töltőbölcső: továbbra sincs Qi töltés, pedig egy ideje több Huawei teló kész megosztani saját energiáját, a Freebuds füleseket is töltve.


[+]

A bölcső USB-A végét számítógépre dugva se történik a töltésen kívül semmi: vezetéket, WiFi-t vagy mobilinternetet használó adatátvitelhez nincs hardver, a kommunikáció Bluetooth 5.1 szabványon, BLE, BR és EDR protokollokkal zajlik. Ez azért sajnálatos, mert mindkét modell 4 GB tárolót mellékel a 32 MB RAM mellé (2,2 GB felhasználható fel), és BT kapcsolaton az MP3 / AAC-LC állományok mozgatása az Egészség alkalmazásból darabonként egy-két perc, albumonként pedig kibírhatatlanul hosszú idő. Szerencsére ez a háttérben is folyhat, de a dolog akkor is sokkal fürgébb lenne WiFi-n.


[+]

Bluetooth fülest csatlakoztatva mindenesetre a futás vagy gyúrás idejére otthon maradhat a telefon és düböröghetnek a dallamok, plusz a mobil zenelejátszója is kezelhető a kütyüről, már legalábbis 4.4-es vagy újabb Androidon. A Watch GT2 iOS-es készülékkel is összekapcsolható (legalább 9.0-s főverzióval), ám a zenefunkciók nem érhetők el. A nagyobbik GT 2 egyéni újítása a mikrofon és hangszóró, amivel nem csak a hangos értesítésjelzés opció, hanem a hívásfogadás és a beszélgetés is. Meglepően erélyes a hangszóró egy órához képest, persze beszédkihangosításra és nem zenehallgatásra találták ki.

[+]

Csendes és enyhén zajos környezetben abszolút jól értettük egymást a hívóféllel, metrón és városi morajlásban viszont mégiscsak jobb volt a telefont fülhöz nyomni az óra helyett, és akkor kevésbé néztek rám furán. Más kérdés, hogy egy Viber, Messenger vagy Skype esetében a Watch GT 2 nem használható csak úgy BT-kihangosítóként – a beszélgetésfunkció hagyományos hívásra korlátozott. Fellelhető mindenesetre a hívásnapló az óraszoftverek között, és 10 kedvenc névjegy a GT 2-re mozgatható, onnan kezdeményezve hívást. Ezzel az erővel mondjuk az egész telefonkönyvet szinkronizálni lehetett volna, hogy a kütyüről indíthassunk tetszőleges hívást, de hát majd legközelebb. A kisebb változat mikrofont vagy hangszórót nem kapott, és csak rezgéssel jelez.


[+]

Az értesítéskijelzés korlátjai sajnos megmaradtak: nincs a notiknak csoportosítása, nem mindig nyilvánvaló, hogy egy értesítést melyik app küldte, a levelek és hosszabb üzenetek tartalmába nem lehet belekukkantani, értelemszerűen képek és egyéni emojik sem jelennek meg, ahogy lényegében a válaszadási lehetőség is zérus. Ezen a fronton mindenképp előre kellene lépni: értesítéskezelésben egy Google-féle WearOS kütyü sokkal jobb munkát végez, nem beszélve az ott bővíthető, itt viszont zárt alkalmazásparkról.

Funkciók, üzemidő, végszó

Az órát Androidon és iOS-en egyaránt a Huawei Egészség alkalmazással lehet beüzemelni, és ugyanitt az aktivitáskövetéshez az alapvető testi adatokat megadni. Jó pár óralap alapból fent van, és több tucat másik analóg, digitális vagy ezek kombinációjából álló számlapot lehet másodpercek alatt telepíteni. Ezek továbbra sem interaktívak, azaz a pulzusértékre vagy hőmérsékletre bökve nem ugrik fel a kapcsolódó óra app, ahogy a megjelenített értékek típusa sem variálható. A választék mindenesetre kellően sokszínű, hogy ki-ki megtalálja az igényeihez legjobban illőt, akár a lépést, a töltöttséget, az időjárás-előrejelzést, a pulzust, a légnyomást, a magasságot, az edzettségi szintet, az elégetett kalóriákat vagy a stressz szintet megjelenítve az idő és a dátum mellett. A stresszkövetés a Watch GT 2 egyik szoftveres újdonsága, ami a kisszámú widget listát bővíti a napi mozgásadatok, a pulzus és az időjárás mellett. A stresszérték szám és grafikon formájában is megjelenik, és napi feszültségingadozásomtól függően ez valóban változott, persze továbbra sem orvosi pontosságú visszajelzésről van szó.

[+]

Az egészségkövetés mindenesetre kulcstulajdonság, és ezért kár, hogy az EKG kimaradt. Egy Apple Watch ugyanis képes lehet a szívritmuszavart lefülelni és potenciális életveszélyre vészjelzéssel reagálni. Az EKG régiós elfogadtatása és beépítése persze hosszas és költséges folyamat, valahol viszont mégis ezen a vonalon érzem a GT 2-féle aktivitásközpontú kütyük fejlődésterét. Mozgáskövetésben mindenesetre komoly a szett: az előddel gond nélkül követtem végig a Kinizsi százas teljesítménytúrát, és folyamatos GPS/GLONASS használattal az újdonság akár 30 órát elfut. A sporthoz rengeteg pillanatnyi edzésadat társul, és alapvetően jól meg lehet lenni a Huawei Egészség rendszerében, ahol a testsúly, a kalóriaégetés, az alvás, a stresszszint és minden egyéb adat részletes lebontásban követhető. A GPX exportálás azonban továbbra is hiányzik, akárcsak egy Runtastic rendszerébe történő edzésszinkron, az adatmigrálás pedig borzasztóan időigényes folyamat.

[+]

Újdonságképp adott egy rakás edzésterv: kezdő, haladó és könnyed futás, zsírégetés (kezdő, haladó, magas intenzitású), állóképesség javítás (MAF180 kezdő, haladó), aerob állóképesség javítás, lassú hosszútávfutás, egyenletes intervallum futás, tempófutás, magas intenzitású edzés. A bel- és kültéri futás, gyaloglás, úszás és kerékpározás követése mellett a túrázás, a hegyi túra, a terepfutás, a triatlon, az elliptikus és az evezőpados edzés is követhető, általános mozgáshoz pedig ott az egyéb opció, gyakorlatszámlálás nélkül. A relaxációhoz légzésgyakorlatok végezhetők. Úgy gondolom: hobbi testmozgáshoz, túrához és általános edzéshez kellően megbízhatóak a mozgás- és GPS adatok, profi vagy versenyszerű sporthoz azonban továbbra is érdemes a drágább, erre szakosodott, adott esetben mellpántos pulzusmérőt kínáló társakat választani.

[+]

A Huawei kéthetes üzemidőt ígér a férfiváltozat, és egyheteset a kisebb kiszerelés esetében. Én a nagyobbat két hét alatt, két edzéssel és némi zenehallgatással, folyamatos értesítés kijelzéssel és pulzusméréssel 15%-ig tudtam lemeríteni, mindig aktív kijelzőfunkció nélkül. A 2-2,5 hetes üzemidő kitűnő, aminél csak az Amazfit GTR tud többet, ott viszont funkcióból van kevesebb. A gyártó egyébként 24 óra BT zenehallgatást ás 10 óra BT hívást ígér töltésenként, ami egyébként másfél órát vesz igénybe. Mivel pedig a bölcső apró darab, könnyen tűnhet el egy utazáson: tehát újfent kérdem, a Qi szabvány miért nem fért bele a költségsapkába? A takarékosságból a jófajta hardver mellett az automatikus fényerőállítás is kiveszi a részét, a GT 2 szobabelsőben az ideálisnál azonban jobban leszabályozza magát. A képernyő felvillantása határozottabb csuklómozdulatot igényel, a Watch Active 2 után ráadásul a virtuális lünetta praktikussága nekem hiányzik.


[+]

A Huawei mutatós órasorozata fontos lépést tett jó irányba: a GT 2 fürgébb és kitartóbb elődjénél, és minden újdonsága hasznos (zenelejátszás helyből és telefonról, hívásfogadás és hangjelzés a nagyobbik variáns esetében, stresszfigyelés és edzéstervek). A többhetes üzemidőt kínáló, nem egészen okos órák között tehát a Huawei-é az egyik legjobb ajánlat, az Amazfit GTS/GTR-nél picit bővebb tudással és valamivel gyakoribb töltéssel, vezetékmentes Qi opció nélkül. A 80 ezer forintos nyitóár elég magas a jelzett korlátokkal (nincs mobilfizetés, szoftverbővítés, túl szimpla az értesítéskezelés, lassú zeneátvitel), ráadásul a hívásfogadást nélkülöző kompaktabb változat kezdőára sem lesz kellemesebb. Annak tehát, aki a generációs újdonságokról le tud mondani, 50 ezerért az előddel alighanem jobban jár, némi áreséssel viszont az új máris ideális választás lehet. Többlettudása tehát van, igaz: maradt tér a további fejlődésre is: szívesen látnám legközelebb az EKG-t, az USB / WiFi adatkapcsolat, a GPX exportálást és az esetleges GPS navigációt.

Huawei Watch GT 2

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés