Huawei Watch GT 2e - helyben futás

Jó motiváció bezártság idejére a lustaságra figyelmeztető sportóra – a szép és kitartó Watch GT széria azonban egy helyben toporog, és ideje lenne szintet lépni.

Külső, kijelző, csomagolás

Szép új világra ébredtünk pár hete, és ki tudja, hol a vége. 2020 tavaszán pedig sokan tapasztaltuk meg, hogy nem csak munkahelyi vagy tanulási, illetve vásárlási és közösségi szokásaink változtak meg, bizony a testmozgás sem a régi. Nincsenek tömegsportok és csoportos edzések, zárva a kondi meg az uszoda, a távolságtartó emberkísérletben pedig tesztelésre kerülnek az olyan elcsépelt frázisok, mint az ép testben ép lélek. Márpedig, amikor külső korlátozásokhoz belső motivációvesztés társul, gyorsan szaladnak fel a kilók és érzi magáz az ember elesettnek. Úgyhogy, ha önerőből nincs meg az elhatározás, lustaságra figyelmezhető kardíszek adhatják meg az aktív mozgásra a kezdőlökést.

A Watch GT 2e alig variált a küllemmel
A Watch GT 2e alig variált a küllemmel [+]

Nem mintha a Huawei a bezárkózó világra időzítette volna a Watch GT 2 sportosabb változatát, ehelyett logikus naptári elosztásban frissülnek modelljei: ősszel az elegánsabb széria váltott generációt, tavasszal pedig az aktivitásra szabott GT 2e futott be, még ha a különbségek elenyészőek is. A külső jegyek például alig változtak, a belső viszont annál inkább: az újdonság elhagyta a 46 mm-es GT 2 hangjelzés és hanghívás funkcióját, vele pedig ment a mikrofon is a levesbe, cserébe 64 ezer forintos nyitás barátibb. Máskülönben ismerős a specifikáció, adott a takarékos Hisilicon Kirin A1 chip, amihez pofonegyszerű, és épp ezért zárt LiteOS felület passzol remek sebességgel. Adott továbbá 4 GB tárhely, amiből 2,3 tölthető meg zenével, hogy a telefon hátrahagyásával se kelljen a ritmusokról lemondani.

A Watch GT 2e a P40 Pro és pár csepp víz társaságában
A Watch GT 2e a P40 Pro és pár csepp víz társaságában [+]

Csak azért kár, hogy a hátlapra mágnesesen cuppanó töltőbölcső USB átvitelre nem képes, ahogy a WiFi és mobilhálózati modem is kimaradt a gyors és közvetlen adatkapcsolatért. Így aztán egy kövérebb albumot több perc akár Bluetooth 5.1 szabványon átmozgatni. Még fájóbb az NFC és az érintésmentes, csuklómozdulatra történő mobilfizetés hiánya, jelen helyzetben ugyanis nem az igazi mások által végigtapogatott készpénzt fogdosni, vagy azzal a kézzel a pénztárcában a bankkártyáért, esetleg a zsebben a telefonért matatni, amelyik egy méretes boltban ki tudja, milyen szennyeződéssel találkozott. Erre lehetne mondani: nem a fizetés a Watch GT-k profilja, ahogyan a bővíthető rendszer vagy virtuális lünetta, a fejlett értesítéskezelés vagy a térképes navigáció, a GPX export vagy a Qi szabványú töltés sem tartozik a funkciók közé. A magam részéről speciel pedig az EKG-t is hiányolom, bármennyire is komplikált bevezetni.


[+]

Megtorpant a tehát a Watch GT fejlődése, amit a Huawei tucatnyi új sport- és aktivitásforma behozatalával próbál kárpótolni, a szokásos szenzorok bevetésével. Zölden pislog hátul az optikai pulzusmérő, a plasztik hátlap pedig hibátlanul illeszkedik a 53 x 46,8 x 10,8 milliméteres és 43 grammos rozsdamentes acélvázhoz. Nem hiányzik az 5 ATM minősítés és a sekély vizes úszás opciója, a nálunk forgalomba kerülő, 46 mm-es GT 2e mindenesetre határozottan férfikellék, a hölgyeknek a 42 mm-es GT 2 javallott. Cserébe kitartó a 455 mAh-s telep két 60 perces töltés között, és megvan a GPS, a giroszkóp, a lépésszámláló meg a légnyomásmérő. A két gomb a helyén maradt jobbra, csak ellaposodott, ezért határozottabb nyomást igényel az előd jobban kiálló billentyűivel összevetve.


[+]

A képen látható, 22 mm szabványon cserélhető szíj nekem szemre és jó szellőzése miatt érzésre is bejön. A csatlakozási pontokon a pánt határozott ívvel rendelkezik, így természetesen foglal helyet a csuklón, amelyre 15 állásban lehet a stabil fémcsattal rögzíteni. Kevésbé passzol a sportosabb jelleghez és az olyan tevékenységekhez, mint a sziklamászás vagy a kondis edzés a mutatós, ámde széltől-szélig érő védőüveg: nem védi az elődhöz vagy a Garmin Instincthez hasonló perem, így nagyobb az esély a sérülésre falnak, tornaszernek csapva, ami bevallom: fáradtan velem néha előfordul.


[+]

A 454 pixel átmérőjű AMOLED panel viszont most se kérdez: remekül látható napfény alatt és kellően elsötétedik éjszaka. Igaz, az automatikusan állított fényerő nappal, szobabelsőben haloványabb az ideálisnál és nem mindig ugrik fel a szabadba kilépve. Akad mindig aktív kijelzőmód, csak az eléggé rányomja az üzemidőre a bélyegét. Jobb ehelyett a csuklót felemelni a felvillantáshoz – na, ennek az érzékenysége is lehetne jobb. Végül pedig, ha már szóba került a Galaxy Watch Active-ok lünettája: kapóra jönne a görgetésre a jókora képernyőkeret érintésérzékenysége – máskülönben a panel kezelésére nem lehet panasz. A fekete csomagolás az órát, a szíjat, a leírásokat, a töltőbölcsőt és az USB-C kábelt rejti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés