Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű

Ránézésre nem sok minden történt a Watch Active szériával, de több, eddig hiányzó technológiát integráltak a jól bevált formaterv meghagyása mellett, többek között ismét van tekerőgyűrű. Csak nem látszik.

Bevezető, kialakítás, megjelenítés

A tavaly bemutatott Watch Active inkább formai értelemben hozott újdonságot, például a kompaktabb és stílus szempontjából jobban adaptálható kivitellel jelentősen kiszélesítette a potenciális felhasználói réteget, a Watch Active 2 pedig mindezt megtartva, tovább fokozta a személyreszabhatóságot, amellett, hogy minden elvárható, felső kategóriás technológiát integrált. Plusz visszakaptuk a lünettát úgy, hogy a dizájn maradt, a méret pedig nem növekedett. Viszont lett egy nagyobb variáns is.

A káva a virtuális tekerőgyűrű ellenére is vékonyabb lett a Galaxy Watch Active-hoz (kisebb, rózsaszínebb készülék) képest.
A káva a virtuális tekerőgyűrű ellenére is vékonyabb lett a Galaxy Watch Active-hoz (kisebb, rózsaszínebb készülék) képest. [+]

De a jegyzőkönyv kedvéért érdemes röviden revizionálni a tavalyi megállapítások egy részét. A lünetta ugyan nem létszükséglet, boldogan el lehet lenni lapozgatással. Vagyis inkább úgy fogalmaznánk, a júzer stílusához jobban illeszthető formatervért és kivitelért, illetve a visszafogott méretért cserébe arányos kompromisszum a tekerőgyűrű hiánya. De mindenképpen kompromisszum, amit az Active 2 esetében nem kell megkötni. A kijelzőt körülölelő, egyébként szerény holttér már virtuális lünettaként funkcionál, ami minimum olyan evidens, de hiánypótló megoldás, mint annak idején maga a lehetőség integrálása egy okosórába.

A Watch Active 2 két méretben elérhető: 40 (mélykék) és 44 mm (arany).
A Watch Active 2 két méretben elérhető: 40 (mélykék) és 44 mm (arany). [+]

A másik dolog pedig a speciális zárszerkezet. A hagyományos óraszíjakkal megegyező kialakítás ellenére a szilikon szíj vége nem lifeg össze-vissza és övbújtatóra sincs szükség, mivel a szíj nem kívülre simul, hanem bujtatós, így a leffentyű belülre kerül. Ez hosszútávon valóban kényelmesebbnek bizonyult; azért nem utolsó szempont, más, általam tesztelt karperecekkel és okosórákkal összevetve, hogy a Galaxy Watch Active és Active 2 nem akad bele sem az öltözékbe, sem az ember hajába. És ez pont nem specifikusan csajos probléma. Már azon kívül, hogy nem csak nőknek van hosszú hajuk, de a rövid hajú ember partnerének loboncát sem ritkítja meg, ha (igen arra is gondolunk, de mondjuk, inkább) felsegíti a kabátot.

Hirdetés

Szentkuti11-nek megmosolyogtatóan apró volt a számomra tökéletes méretű eszköz. A nagyobbnak meg a színe nem ideális egy férfias szetthez.Szentkuti11-nek megmosolyogtatóan apró volt a számomra tökéletes méretű eszköz. A nagyobbnak meg a színe nem ideális egy férfias szetthez. Szentkuti11-nek megmosolyogtatóan apró volt a számomra tökéletes méretű eszköz. A nagyobbnak meg a színe nem ideális egy férfias szetthez. [+]

Ez technikailag elhanyagolható szempontnak tűnik, de ezeket az eszközöket elvileg életvitelszerűen viseljük, így az ergonómia és a hosszútávon is észrevétlen viselet kiemelten fontos szempont. Én speciel utálom fésülködés közben vagy éjszaka kitépni a hajam minden egyes fordulásnál. Viszont, ha a rendkívül változatos gyári kínálattól eltérő szíjjal óhajtjuk viselni az eszközt, a szokásos módon, roppant egyszerűen cserélhető bármilyen hagyományos, 20 milliméteres megoldásra. A 40 és a 44 milliméteres kivitel esetében is, a rozsdamentes acél verziók pedig eleve hagyományos bőrszíjjal érkeznek out of the box. Nekem az S-es is nagy volt, de kompatibilis a szilikonnal, amiből pont jó a kisebb. Az alumíniumhoz amúgy két szíj jár, S és L.


Galaxy Watch Active 2 (44 mm)

A Watch Active 2 egyébként már kétféle méretben és anyaghasználattál érhető el. A 40 és a 44 milliméteres verzió is választható rozsdamentes acél kivitelben, amihez ugye bőrszíj jár, míg a könnyű alumínium verzió szilikon szíjjal érkezik. A nagyobbik holmi 44 x 44 x 10,9 milliméteres dimenziókkal 30 vagy 44 grammos tömeggel bír (függően az anyaghasználattól), a kisebb verzió pedig 40 x 40 x 10,9 milliméter és 26 vagy 37 grammot nyom. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a pink gold idén sokkal kevésbé pink, mint inkább gold. A fekete pedig valójában iszonyúan mélykék. Egyébként szép és csak megfelelő megvilágításban érzékelhető az árnyalatnyi különbség.

Galaxy Watch Active 2 (44 mm)
Galaxy Watch Active 2 (44 mm) [+]

A kisebb modell mindössze fél milliméterrel nagyobb átmérőjű, mint a Watch Active, így a kijelző 1,2 hüvelykesre nőtt, a 44 milliméteres verzió pedig 1,4 hüvelykes AMOLED panelt kapott. A felbontás mindkét esetben 360 x 360 pixel, ami 1,4 hüvelyken hirtelen kissé kevésnek érződik. A fényerő, a láthatóság és az automatikus fényerőszabályzó viszont idén is kifogástalan, a panel kimagaslóan reszponzív, az Always on órának meg továbbra is viszonylag kevés értelme van transzflektív technológia hiányában, az üzemidőt viszont kedvezőtlenül befolyásolja. Csuklóemelésre vagy dupla koppra úgyis felébred a rendszer minden lényeges információval és a környezeti fényviszonyoknak megfelelő fényerővel.


[+]

Az IP68-as besorolású, 5 ATM nyomástűrő és MIL-STD-810G-nek megfelelően összerakott (úszásra is alkalmas) óratestek minden tekintetben kifogástalan minőségérzetet biztosítanak, és annak ellenére, hogy a mikrofont kiegészítendő, már került hangszóró (bal oldal) és EKG szenzor is a készülékbe, nem érzékelhetően nagyobbak, mint az elődmodell. Kivéve nyilván a 44 milliméterest. A bekapcsológomb (ami egyben az alkalmazásmenüt kezeli és tetszőleges gyorsgomb is) és a vissza gomb már jobban megkülönböztethető, utóbbi van felül, ovális és jóval nagyobb, mint a bekapcsoló.

[+]

Az optikai, fotopletizmografikus pulzusszenzor a korábbi négy helyett már nyolc fotodiódával dolgozik és elérhető (lesz) az EKG funkció is, az európai szintű egységes egészségügyi engedélyezés viszont még eltart egy darabig. Addig be kell érni a precízebb pulzuskövetéssel. Mindent rákapcsolva egyébként (kivéve az AoD-t), GPS-szel, folyamatos szinkronizációval, gyakori nézegetéssel, alvás- és pulzusfigyeléssel, a 40 milliméteres Active 2 nagyjából annyit megy el, mint az elődmodell (két nap); a 247 mAh-s akkumulátor töltése pedig körülbelül 2 óra. A 44 milliméteres változat 340 mAh-s telepével pedig plusz egy szűk napot rá lehet húzni. Kétnaponta azért mindenképpen érdemes rátenni a Qi töltőegységre, vagy vezetékmentes töltésmegosztással rendelkező készülékre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés