2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Huawei P smart - okoska, de nem törp

A középkategóriában kínál FullView kijelzőt, friss Androidot és dupla hátlapi kamerarendszert, a phabletek között pedig kimondottan kompaktnak számít.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikációs felhozatal olyan, mint az egész mobil: nem a csúcsot képviseli, de komoly kompromisszumra sem kényszerít. WiFi-t tekintve be kell érni a 802.11b/g/n-szabványokkal, 2,4 GHz-en egyébként tökéletesen működik a hotspot és a Direct funkció, a vételi érzékenységet pedig átlagon felülinek találtuk. Maradva az internetezésnél, Cat.6-os LTE áll a felhasználók rendelkezésére, ez az elméletek szintjén akár 300 Mbps letöltési sebességet is elérhetővé tesz, adott esetben két SIM-kártyával. A dual SIM mód hagyományos, dupla készenléti üzemet takar, ha az egyik kártyáról hívást intézünk, a másik kártya lecsatlakozik, egyéb esetben viszont mindkettő aktív.


[+]

A felső-középkategóriában furcsa microUSB csatlakozót látni, használata kicsit kényelmetlenebb, mint a Type-C-é, adatátviteli szabványa csak 2.0-s, viszont elterjedtsége miatt még mindig könnyebb töltőt vagy kábelt találni hozzá, tehát nem csak hátránya van. 4.2-es verziószámú a Bluetooth, a jól megszokott LE, A2DP és EDR protokollokkal.


[+]

A GPS-vevőről jókat mondhatunk, a mágneses szenzornak köszönhetően van egy egészen megbízható iránytűnk, a mobil látja a GLONASS és BeiDou műholdcsoportokat is, villámgyorsan talál pozíciót. Külső tárhelyhez és egyéb perifériákhoz jön jól az USB OTG-lehetőség, van giroszkóp, fény- és távolságszenzor, valamint gyorsulásmérő. A hiányzók listájára a légnyomásmérőt, a hőmérséklet-szenzort és az infraportot lehet írni, ezek közül egyik sem tűnik nélkülözhetetlennek.

Kompakt phablet vagy megnyújtott okostelefon?
Kompakt phablet vagy megnyújtott okostelefon? [+]

Értékelés: Huawei P smart
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

3000 mAh manapság már inkább átlagos, mintsem kiemelkedő, de ha felülemelkedünk a kapacitáson, átlagon felüli üzemidőről számolhatunk be. Nagyon alacsony a készenléti fogyasztása és aránylag lineárisan is merül, egyedül az utolsó 10% tűnt vészesen szűknek. Erőteljesebb felhasználás mellett biztosan naponta fogjuk tölteni, ha elkezdjük kihasználni a teljesítményét, akár 3-4 órás kijelzőidőkkel is le lehet zárni a ciklust, de ha valaki keveset nyomkodja a mobilt, akkor könnyedén tolhatja ki több napra a töltési gyakoriságot, ami a Huawei becsületére szól. Az átlag körülbelül másfél nap és 5 óra kijelzőidő volt nálunk, egy aktív kártyával, sok beszélgetéssel és folyamatos szinkronizálással. A 2 amperes, normál töltővel fél óra alatt 30%-ot lehelhetünk az akkumulátorba, ha egy óránk van töltésre, 52%-ig jutunk. A 100% eléréséhez több mint két órára van szükség.

A 89 990 forintos, hivatalos nyitóár kimondottan jó ajánlattá teszi a FullView kijelzővel és friss Androiddal szerelt felső-középkategóriást, a tesztidőszak alatt egy nem csak jó megjelenésű, hanem kimondottan jól is használható készüléket ismertünk meg benne. A Huawei remek optimalizálása a rendszer gördülékenységén és az üzemidőn egyaránt érezhető, ha valaki nem a legdurvább hardverigényű játékokkal ütné el a mobilozással töltött idejét, szinte biztosan nem érzi majd lassúnak vagy kevésnek az eszközt. Adatkommunikációs képességek terén sem kell nagy áldozatokat hozni, és ha elfogadjuk, hogy ezt a hátlapi két kamerás megoldást inkább a marketinggépezet, mintsem a valódi technológiai igény szülte, akkor itt sem fog váratlan csalódás érni.

A 3/32 GB-os memóriacsomag helyett szívesebben láttuk volna a 4/64 GB-os kiszerelést, ahogy a testvérmodell Enjoy 7S-ből létezik is ilyen variáns. Alternatívaként a kifutó Honor 8, a Sony Xperia XA1, a Moto G5 Plus, a Samsung Galaxy J7 vagy A5 (2017), esetleg a Nubia Z17 Mini jöhet szóba. Ha lényegesen jobb hardvert, kamerát vagy kijelzőt várunk el, akkor néhány tízezressel magasabb árkategóriát kell nézegetnünk, így egyértelmű, hogy a P smart megkapja tőlünk az Ajánlott minősítést.

Huawei P smart

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Nova Smart - már megint egy

    A Nova sorozat új, belépő-középkategóriás tagja igazából egy Huawei Enjoy 6s, csak kevesebb rendszermemóriával, ami sajnos érezhető is.

  • Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

    Ebben a modellben van igazán előrelépés, a P10 nagyobb testvére nem csak méretben múlja felül a kisebb verziót, hanem gyakorlatilag mindenben. Nyilván az árat is beleértve.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.