2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Huawei P smart - okoska, de nem törp

A középkategóriában kínál FullView kijelzőt, friss Androidot és dupla hátlapi kamerarendszert, a phabletek között pedig kimondottan kompaktnak számít.

Hirdetés

Külső, kijelző

A nyújtott kijelzők térnyerésével némiképp átrendeződött, már-már definiálhatatlanná vált az okostelefon-phablet határvonal. 5,65 hüvelykes kijelzővel eddig könnyen hívtunk óriásphabletnek bármit, ez a keskeny, de magas kijelző azonban itt elfért egy 150 x 72,1 x 7,5 milliméteres testben, ami aprónak persze nem mondható, de előbb jut róla eszünkbe a kecses, mint a batár kifejezés. Az alumínium ház összeszerelési minősége nincs távol a tökéletestől, recsegés-ropogás nem jön belőle, nincs gomblötyögés vagy illesztési pontatlanság, egyedül az autofókuszos hátlapi kamera „zörög" az átlagnál feltűnőbben.

Finoman szabottak a kávák
Finoman szabottak a kávák [+]

1080 x 2160 pixel felbontású az 5,65"-os, 18:9-es kijelző, ez 427 ppi-s sűrűséget jelent, IPS technológia mellett. A megjelenített kép szinte tökéletes, egységes a háttérvilágítás, kiemelkedő a kontraszt, a kalibráció alapján enyhén hidegnek, kékesnek tűnő fehérek pedig könnyen korrigálhatók, ha valakit zavarnak. Az automatikusan szabályzott fényerő gyorsan és jól reagál a környezeti változásokra, jelképes 40 nittel feljebb is tudja magát skálázni ahhoz képest, amit kézzel beállíthatunk maximumnak. A napfény alatti láthatóság szintén remek, akárcsak az éjszakai minimum: 4 nites fehér fény, adott esetben szemkímélő, sárgás módban biztosan nem süti ki a szemet.

Kijelző- teszt
Mérés Huawei P smart Sony Xperia XA1 Honor 8 Nubia Z17 mini
Képátló 5,65 hüvelyk 5,0 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD LTPS LCD LTPS LCD
Fehér fényerő 536 / 576 nit 549 nit 495 nit 492 nit
Fehér fényerő (min.) 4,0 nit 8,2 nit 2,2 nit 4,2 nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0,48 nit 0,36 nit 0,33 nit
Kontrasztarány 1534:1 1144:1 1375:1 1490:1
Színhőmérséklet 7362 K + kézi 6715 K + kézi 8432 K + kézi 8327 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap 76%-át foglalja el a panel, ezzel jobb az előlap kihasználtsága, mint a korábbi, de hasonló méretű, 16:9-es Huawei csúcsmodelleknek. Az oldalsó kávák alig észrevehetők, de alul-felül is minimálisak a sávok, a kijelző alatt a gyártói felirat kapott helyet, felülre került a színes értesítési led, a beszédhangszóró, a másodlagos kamera, valamint a fény- és távolságérzékelő páros. Karcállóságot nem írnak az előlapi üveghez, ezért ha a gyári, nem mellesleg kiválóan használható fólia elöregszik, érdemes lesz pótolni valamivel, ügyelve arra, hogy az a fólia vagy védőüveg a 2.5D lekerekítésekkel is kompatibilis legyen.

A kijelző kiemelkedik a kategóriaátlagból
A kijelző kiemelkedik a kategóriaátlagból [+]

Esztétikailag nem tűnik nagynak vagy zavarónak a kamerapúp, de nagyon kitolták a jobb felső sarokba az optikákat, ha asztalra helyezve próbáljuk kezelni a telefont, kimondottan idegesítő lesz a billegés és az ehhez tartozó zörgés, amit produkál. Jobb oldalon kapott helyet a hangerőszabályzó billentyűpár és a bekapcsológomb is, de ez utóbbit nem is kell sokat használnunk, ha a dupla kijelzőkoppintás hívei vagyunk, ezzel a feloldás és a lezárás is könnyebb lehet.

Kényelmes helyre került az ujjlenyomat-szenzor
Kényelmes helyre került az ujjlenyomat-szenzor [+]

Alulra jutott a microUSB csatlakozó és a 3,5 milliméteres jack port, szomszédságukba jól megszokott módon hangszóró és mikrofon költözött. A telefon tetején csak egy zajszűrő mikrofon ücsörög, a bal oldalról kihúzható SIM-tálcára egy nanoSIM-et és egy microSD-t tehetünk, de ha inkább a dual standby mód előnyeit használnánk ki, akkor két darab nanoSIM elhelyezésére lesz szükség. Az ujjlenyomat-olvasót az alumínium hátlapon kell keresni, nem lesz nehéz, ezúttal is kényelmes helyre tették.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Nova Smart - már megint egy

    A Nova sorozat új, belépő-középkategóriás tagja igazából egy Huawei Enjoy 6s, csak kevesebb rendszermemóriával, ami sajnos érezhető is.

  • Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

    Ebben a modellben van igazán előrelépés, a P10 nagyobb testvére nem csak méretben múlja felül a kisebb verziót, hanem gyakorlatilag mindenben. Nyilván az árat is beleértve.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.