Hirdetés

Sony Xperia XA1 - XArvashibáktól mentes

Modellfrissítéshez érkezett a japán gyártó középkategóriása, kicsit szögletesebb a forma, frissült a hardver és a kamera, de alapjaiban nem sokat változott. De vajon mire elég a 2300 mAh kapacitású akkumulátor?

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

A Sony részéről az idei Mobile World Congress elsősorban a remek specifikációval és képességekkel bejelentett, de kipróbálható állapotban nem prezentált csúcsmodellről, az Xperia XZ Premiumról szólt. Snapdragon 835 rendszerchip, 960 fps sebességű videók rögzítése, 4K felbontású, HDR-képes kijelző, és megannyi egyéb finomság, a piaci debütálás azonban nyár eleje előtt nem várható itthon. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a szintén MWC-s modellfrissítésekről sem, ilyen például tesztünk alanya, az Xperia XA1 is.

Fekete, fehér, rózsaszín és arany árnyalatokban voltak kiállítva
A 2017-es MWC-n mutatkozott be az Xperia XA1-sorozat [+]

Mindenekelőtt emlékezzünk vissza az eredeti Xperia XA-ra: közel 100 000 forintos árcímkével, a tavalyi nyár végén nem volt kimondottan erős ajánlat, ám komoly probléma nem volt vele, és az elmúlt hónapokban egyre olcsóbban meg lehetett venni, manapság már inkább az 50-60 000 forintos kategóriában játszik, ott pedig egy kimondottan helytálló választás, ha elnézünk neki néhány apróságot. Ezen apróságok egy részét javították, változott a külső, frissült a hardver és sokkal jobb lett a kamera, az ujjlenyomat-olvasó azonban továbbra is hiányzik, és akinek az előd nyúlánk, alul-felül méretes kávákkal kialakított megoldása nem tetszett, annak az újat sem érdemes nézegetnie.

Aki az előd külsejét kedvelte, valószínűleg az újjal is szimpatizálni fog
Aki az eredeti XA külsejét kedvelte, valószínűleg az újat is szeretni fogja [+]

Alapjait tekintve nem változott a hardver, a MediaTek rendszerchiphez továbbra is PumpExpress szabványú gyorstöltő járna, de nem az XA1-tulajdonosoknak: a 1,5 amperes kimenő áramerősségű, hagyományos töltőfej körülbelül három óra alatt juttatja el 100%-ra a megfáradt telefont. A hozzá tartozó USB Type-C kábel elárulja, hogy a Sony ebben a kategóriában is elhagyta a microUSB-t, a reverzibilis csatolófelület szép lassan átveszi az uralmat, még ha ebben az esetben nem is jár ez magasabb adatátviteli sebességgel, az XA1 maradt USB 2.0-n. Fülhallgató a hazai modellekhez várhatóan lesz, a sajtónak szánt példányba azonban nem került, így tesztelni nem tudtuk. OTG-adaptert, tokot és fóliát továbbra sem érdemes a dobozban keresni, ezeket külön kell beszereznünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

 • Sony Xperia XA1 Ultra - felskálázva

  A Sony XA1 phablet változata majdnem pont ugyanazt tudja, eggyel több RAM-mal, és lényegesen nagyobb kijelzővel. Minden más megegyezik vektorosan 6 hüvelykre húzva.

 • Sony Xperia L1 - egynek Lmegy

  A Sony belépő szintű phablettel is kiegészítette az idei kínálatot, ami szintén a gyártó tipikus formavilágát követi, de felszereltségében és tudásban sokkal szerényebb, mint társai.

 • IFA 2017: Bemutatkozott a Sony Xperia XA1 Plus

  Ha csak egy kis plusz kell az XA1-hez képest: 5,5 hüvelykes kijelzővel látták el a középkategóriás gépet, végre van ujjlenyomat-olvasó, az akkumulátort pedig jelentősen megnövelték.

 • Újabb oreós Xperia érkezhet

  A H4233 kódjelű Sony tesztmobil paraméterei kísértetiesen hasonlítanak az XA1 Ultrához, viszont a GFX Bench szerint más az SoC.

Előzmények

Hirdetés