Hirdetés

Honor 9 Lite - a másik köntös

Nagyon jó nyitóárat találtak a 18:9-es kijelzővel szerelt, négy kamerás, Android Oreo rendszerrel futó, üveg hátlapos Honornak.

Bevezető, külső, kijelző

Aki mobilvásárláson töri a fejét, és a friss, felső-középkategóriás termékeket nézegeti, szinte biztosan találkozott már HiSilicon Kirin 659 rendszerchippel próbálkozó Huawei eszközzel, például a Honor 7X-szel, a Huawei Mate 10 Lite-tal, esetleg a P smarttal. Utóbbi kettőt mi is teszteltük korábban, és szerencsére azt állapíthattuk meg, hogy jól működő, az átlagos, mindennapi feladatokhoz bőven elég teljesítményt nyújtó, könnyen kezelhető, hibátlanul összerakott készülékek épültek erre az alapra, szerencsére a legolcsóbb változat, a Honor 9 Lite sem kivétel.


[+]

Világoskék doboz, egyből emlékeztet a márkára, a kezdetektől fogva jellemző ez a csomagolás, akárcsak az, hogy csak a legfontosabb két tartozékot, adatkábelt, illetve töltőfejet adják hozzá, ez utóbbi egy hagyományos, 5 voltos, 2 amperes darab, ami körülbelül 2,5-3 óra alatt tölti fel a mobilt, gyorstöltés támogatása híján ennél ne várjunk jobbat. Van még természetesen egy SIM-tű is, amivel a tálcát vehetjük ki a mobilból, hogy ráhelyezzünk két nanoSIM-et, vagy a második helyre egy microSD-t, ha feláldozzuk a dual standby SIM előnyeit.


[+]

Fémház helyett elöl-hátul üvegborítás, ugyanakkor műanyag keret alkotja a unibody készülékházat, összeszerelési hiba, vagy a napi használatot érdemben zavaró jelenség nincs, az oldalsó gombok kimondottan feszesek és jó nyomáspontúak, a csatlakozók minőségiek, recsegés-ropogás egyáltalán nincs, egyedül a kamera autofókusz-zörgése feltűnőbb itt is az átlagosnál, illetve a SIM-tálcánál lehet ujjal tapintani némi peremet. Ezzel talán mindenki együtt tud majd élni.


[+]

Aprónak nem nevezhető a mobil, viszont phabletes érzésünk sincs, ahogy kézbe fogjuk. Méretosztályán belül a kijelző/előlap aránya átlagon felüli, az ergonómiára pedig nem lehet panasz: a hátlapi ujjlenyomat-olvasó jól kitapintható és tökéletesen végzi a dolgát, a 18:9-es kijelző tetejének elérése pedig ha fogásváltással is, de nem lehetetlen feladat.


[+]

Az 5,65 hüvelykes, 1080 x 2160 pixeles IPS kijelzőre jó ránézni: a szemnek kellemesen van kalibrálva a színhőmérséklete, messze átlagon felüli a kontrasztja, minimális és maximális fényereje pedig szinte minden helyzetben jól láthatóvá teszi, de zavaróvá sosem. Nincsenek gondok a háttérvilágítással vagy az érintésérzékeléssel, élesek a vonalak, szépek a kontúrok, 427 ppi-vel számolva pedig nem meglepő, hogy nagyon aprók a pixelek. A jó érzést erősítik az alul-felül apró kávák, a rendszer vezérlőgombjai egyébként a kijelző aljából foglalnak némi területet.

Kijelző- teszt
Mérés Honor 9 Lite Sony Xperia XA1 Huawei P smart Nubia Z17 mini
Képátló 5,65 hüvelyk 5,0 hüvelyk 5,65 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 720 x 1280 1080 x 2160 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD LTPS LCD
Fehér fényerő 488 nit 549 nit 536 / 576 nit 492 nit
Fehér fényerő (min.) 4,2 nit 8,2 nit 4,0 nit 4,2 nit
Fekete fényerő 0,27 nit 0,48 nit 0,35 nit 0,33 nit
Kontrasztarány 1810:1 1144:1 1534:1 1490:1
Színhőmérséklet 7847 K + kézi 6715 K + kézi 7362 K + kézi 8327 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Nem maradt el a színes értesítési led, valamint a fény-és távolságérzékelő szenzor, a beszédhangszóró mellett pedig rögtön két kamerát is lehet látni az előlapon, ami egyrészt a portré módhoz jön jól, másrészt pedig ezzel ki tudják szórni a raktárakban megmaradt 2 megapixeles, önmagukban már nyilván nem túl hasznos képérzékelőket. Ennek megfelelően a hátlapra is jutott egy ilyen, a 13 megapixeles főkamera mellé. Kamerapúp van, de marginális méretben: könnyedén, billegés nélkül használható asztalon a mobil, az üvegfelület csúszása hamarabb lesz zavaró: szép a fényes üveg hátlap, amíg tiszta, de érdemes stabilan tartani vagy tokkal használni, mert összetörve már nem annyira mutatós.


[+]

Alul látható a multimédiás hangszóró, illetve a telefonon lévő összes csatlakozó: a microUSB és a 3,5 milliméteres jack. A mobil teteje teljesen üres, hiszen a zajszűrő mikrofon hátul, a vaku mellett van, infraportot pedig hiába keresnénk. Mivel műanyag a keret, antennakilépők sincsenek sehol.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Honor

Azóta történt

Előzmények

 • Huawei P smart - okoska, de nem törp

  A középkategóriában kínál FullView kijelzőt, friss Androidot és dupla hátlapi kamerarendszert, a phabletek között pedig kimondottan kompaktnak számít.

 • Huawei Mate 10 Lite - négyesikrek

  Megszámolni is nehéz, hogy hány kamerája van, de azt sem egyszerű, hogy mennyi különböző néven árulják. Az állás egyelőre döntetlen, utóbbi még változhat is.

 • Honor 9 - fény-másolat

  A Honor 9 tulajdonképpen egy Huawei P10, csak csillogós felülettel és alacsonyabb árcédulával. Generációsan ugyanakkor idén kevés dolog változott. Marad vajon az ár/érték trófea is?

Hirdetés