Android Nougat rendszerbemutató

Kivesézzük a legújabb zöld robotos verzió minden csínját-bínját, beleértve az osztott képernyős elrendezést, az újfajta értesítéseket és a fájlszintű titkosítást.

Bevezető, első észrevételek

Ha az Android 5.0 Lollipop volt (a Google szerint) az eddigi legnagyobb szabású, zöld robotos rendszerfrissítés, akkor a 6.0 Marshmallow (szerintünk) a legnagyobb hibajavítás, bőven maradt ugyanis kipofozni való a Material Design köntösbe bújt alapverzióban. Ez sikerült is, a Doze akkumulátorkímélés pedig kellemes üzemidő növekedést hozott készenlétben, látványos változásokból tavaly ugyanakkor kevesebb jutott. A 7.0 Nougat is egyfajta organikus továbbfejlesztése a Lollipoppal újrainduló alapoknak, csak most több a szemnek egyértelmű változás – a legfőbb kérdés persze idén is az, hogy mindezeket a felhasználó mikor tapasztalhatja meg személyesen.

A Nexus 6P tavaly Android 6.0-val startolt el, a 7.0-s frissítés kis késedelem után megérkezett rá
A Nexus 6P tavaly Android 6.0-val startolt el, a 7.0-s frissítés kis késedelem után megérkezett rá [+]

Ugyan mindennél korábban, tavasszal elindult az Android béta program az OTA-n frissülő fejlesztői rendszerváltozatokkal, és már augusztusban, az új Nexus készülékek befutása előtt elstartolt a Nougat (az idei referenciamodellek egyébként Pixel néven érkeznek, várhatóan október 4-én), van, ami egyszerűen kimaradt és a 7.1-es update-re tartogatja a Google, és volt olyan Nexus készülék, amelyik hetekig nem kapta meg a hivatalos frissítést.

Elsőre olyan mint régen. De csak elsőre... Elsőre olyan mint régen. De csak elsőre...
Elsőre olyan mint régen. De csak elsőre... [+]

A cikk alapjául szolgáló Nexus 6P is ilyen volt, persze a beta programban ki lehetett próbálni vele a 7.0-t, mindenesetre mi megvártuk a hivatalos képfájlok felbukkanását. Ám még így is van, amit a Nougatból nem tartalmaz a friss szoftver, mert később jön és/vagy a 7.1-gyel elstartoló modellek kapnak csak meg, és az is kérdéses, hogy ezekből mit tartanak majd meg az egyéni felülettel operáló gyártópartnerek. Amennyire sokszínű a mobilpiacot domináló Android, annyira szétszórt is maradt 2016-ban.

Öt gyorskapcsoló az értesítési panel tetején (balra) és a kapcsolópanel (jobbra) Öt gyorskapcsoló az értesítési panel tetején (balra) és a kapcsolópanel (jobbra)
Öt gyorskapcsoló az értesítési panel tetején (balra) és a kapcsolópanel (jobbra) [+]

Elsőre nem sok újdonságot mutat egy 7.0-ra frissített referenciaeszköz az új Google logón kívül, hiszen maradt a Material Design stílusnál a köntös, aztán hamar kiderül, hogy valójában mennyi minden változott. Az értesítési panelt lehúzva mindjárt megpillantható legfelül öt gyorskapcsoló (a Google szerint: csempe), alattuk meg az új értesítési kártyák. Két ujjal továbbra is a kapcsolópanel gördül le, ezúttal egy átrendezhető tábla formájában. Nemcsak a kapcsolók helyét lehet variálni, balra simítva egy második panelre is lehet elemeket pakolgatni, egy-egy kapcsolót megérintve pedig nem a beállításmenü ugrik fel, hanem csak a releváns információk, mondjuk az elérhető WiFi hálózatok. 6.0 alatt ehhez a nehezen eltalálható, apró nyílra kellett bökni.

Az átrendezhető kapcsolópanel (balra) és az értesítési finombeállítások a kezelőfelület-hangolóban Az átrendezhető kapcsolópanel (balra) és az értesítési finombeállítások a kezelőfelület-hangolóban
Az átrendezhető kapcsolópanel (balra) és az értesítési finombeállítások a kezelőfelület-hangolóban [+]

Hosszan megérintve a beállítások fogaskerekét elérhetővé válik a béta szinten maradt újdonságokat felvonultató kezelőfelület-hangoló. Opció itt az akkumulátorszázalék szám elhelyezése az ikonján belül (ez elég idétlen, alig látszik, és még bugos is, egy idő után a szám eltűnik). Egy túlbonyolított rendszerben pedig hatféle értesítési mód rendelhető egy-egy alkalmazáshoz. A nullás opció minden értesítést letilt, az ötös pedig a lista tetejére teszi a notifikációt, amely hanggal jelez és felbukkan, bármely appot használjon az ember. A többi a kettő között variálja az értesítések buzgóságát, mi ebbe a finomhangolásba azonban nem fogtunk bele 50 alkalmazással.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés