Cubot Quest Lite - könnyű terep

Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

Külső, kijelző, csomagolás

360 ezer forintos Samsung strapatelefont vett fel egy amerikai szolgáltató a minap a kínálatába, aláhúzva, hogy nem csak a hajlítható vagy a zsebre vágható ezermester, hanem egy felső-középkategóriás felszereltségű, ámde terepre termett mobil is megroppanthatja a családi kasszát. Több olvasónk háborgott a Galaxy Active FieldPro döbbenetes ára miatt – igen ám, csakhogy elvitték amerikai katonai tesztekre, és a MIL-STD-810G mind a 21 kihívását sikerrel teljesítette, míg a kezemben lévő, egyébként meglepően kecses Cubot Quest Lite ezekből pedig tizedannyiért egyet se. Az olcsóságnak tehát más értelemben kérik meg az árát.


[+]

Gyakran szegezik nekem olvasóim a kérdést: „ismerősöm ismerőse mindig leejti a telefonját, milyen kitartó mobilt vegyen X forintért?” és nem egyszerű a válasz, mert ha akad is egy tényleg bitang szívós CAT, sok a kilences az árcéduláján, a kisebb kínai márkák ajánlatainál pedig ritkán kerek a történet. A Cubot üdvöskéje csak annyit árul el kellemesen letisztult küllemű polikarbonát burkolata kapcsán, hogy ütésálló, Gorilla Glass 5 védőüvege pedig karcálló, illetve IP68 alapon kívül tartja a port és a vizet, illetve -20 és 50 Celsius-fok között használható. Az ördög azonban a strapamobilok részleteiben lakozik, és sem az ütés- vagy rázkódásvédelem szintjéről, sem pedig a vízállóság vállalt mértékéről nem esik szó, ez pedig jogosan riasztja el azokat, akik munkából vagy hobbiból adódóan éppen e mentén választanának mindenálló telefont.


[+]

Mindazonáltal kifejezetten kellemes a matt és kissé gumiszerű, jól tapadó Quest Lite-ot kézbe fogni, mivel sehol egy zavaró él, és bár elképesztően nagyot füllentenek a termékképek a képernyőarányról, az 5”-es IPS panel káváit nem mondanám a műfajon belül soknak. Sőt: 151,96 x 74 x 8,8 milliméteren és 192 grammon légiesebb a cucc, mint azt paraméterei sejtetik, persze azért érezteti a jelenlétét zsebre vágva. A tervező alighanem felbérelt a munkájához egy időgépet, mert az alsó, kapacitív kezelőgombok közül az alkalmazásváltó helyén jó öreg menü ikon van, háttérvilágításról pedig ne álmodjunk. Persze vakon is odatalál az ember, épp csak pontosan kell bökni a kis ábrákra, mert szűk a gombok érzékelőfelülete.

Kijelző-teszt
Mérés Cubot Quest Lite Evolveo StrongPhone G8 Samsung Galaxy XCover 4s CAT S52
Képátló 5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5,65 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1440
Technológia IPS-LCD IPS-LCD IPS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 502 nit 496 nit 535 nit 555 nit
Fehér fényerő (min) 20,8 nit 18,60 nit 4,30 nit 20,20 nit
Fekete fényerő 0,19 nit 0,29 nit 0,51 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 2647:1 1714:1 1070:1 1914:1
Színhőmérséklet 8106 K 12133 K 9737 K 6731 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A 720 x 1280 pixeles panelt védhetné magasabb perem a széleken, a betekintési szögek és a fényerő mindenesetre rendben, csak ne maradna bántóan világos éjszaka, amelyen sötét rendszertéma sem enyhít. Kékfényszűrő akad, ami azért se jön rosszul, mert a kalibráció elbillent a hideg színek felé. Az érintési érzékenység a panelen közepes, akárcsak a rezgőmotor ereje. Jutott hely, úgyhogy felkerült a beszédhangszóró, a fénymérő, a közelségérzékelő és a 8 megapixeles kamera tőszomszédságába az értesítő LED, azt viszont nehéz elhinni, hogy a 3,5 milliméteres jack kimenetnek nem maradt szállás, így az egyetlen port USB típusú, bár legalább a Type-C fajtából.


[+]

Ehhez a csomagolásban töltőkábel, 10 watt teljesítményt leadó adapter, némi leírás és SIM tű társul, a dobozkát hozzánk a Speedshop küldte. A teljesen fekete, avagy piros mintázatú, egyébként fekete Cubot két nanoSIM és egy microSD kártya hármasából egyszerre kettőt nyel be balra, a programozható gomb felett. Érdekes, hogy a gyártó szerint az USB port alul vízálló, mégis kapott egy zárófület, az viszont különösebb gumizást nem. Jobbra a két hangerőgomb épp hüvelyujjra esik, a bekapcsolóért viszont nem csak nyújtózkodni kell: valamiért két kiálló műanyag bigyó védi, és emiatt elég kényelmetlen működtetni.


[+]

Hátul 13 + 2 megapixeles kamera figyel egy látószöggel és mélységszenzorral, valamint dupla LED villanóval. Lefele haladva a Cubot a dolgot sportosra veszi: akad egy futót, egy kerékpárost és kajakost ábrázoló kép, egy büszke Sport Phone felirat, végül egy márkajelzés. El kell időzni errefelé, hogy leessen: a monó multimédiás hangszóró is errefelé rejtőzködik. A dizájn egyébként lényegre törő, mégis karakteres, csak az oldalsó „vízálló” és „ütésálló” feliratok valóságtartalmát nem teszteltem, a 3000 mAh-s telepet mindenesetre jó adag műanyag védi, noha éppen ezért a csere lehetősége nem adott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

 • Ötkamerás mobillal készül a Cubot

  Ismert csúcskészülékekre hasonlít a hátlapi dizájn, elöl pedig csak apró kameraluk zavar bele a kijelző egységességébe.

 • Evolveo StrongPhone G9 - eSIM City

  Az Evolveo folytatja a StrongPhone G szériát a kilences sorszámmal. A készülék szerény hardverrel, de IP69-es minősítéssel rendelkezik és igény esetén egy normál nanoSIM mellett akár nyolc eSIM-mel is elbánik.

 • Hivatalos a Cubot X30

  Öt hátlapi kamerával és baráti árcédulával lehet hamarosan megkaparintani a gyártó ismerős küllemű készülékét.

 • Evolveo StrongPhone G5 – megbízható iparos

  Viszonylag kevés, de jól körülhatárolható elvárásunk van a strapatelefonokkal szemben, amiket valahogy rendre nem képesek teljesíteni. A StrongPhone G5 a kivétel.

Előzmények

Hirdetés