Ultradrága strapatelefont dobott piacra a Samsung

Kétéves hardver, három éves Android és 1100 dolláros árcímke Amerikában – megkésett április 1-jei tréfa, vagy extrém szűk felhasználói réteg?

Hirdetés

A Samsung az Egyesült Államokban többször is piacra dobta aktuális csúcsmobilja strapabíró variánsát, emlékezzünk csak a Galaxy S6 Active-ra. Azt gondolhatnánk, hogy 2020-ban minden változatlan, hiszen itt a Galaxy XCover FieldPro, épp csak három ponton hasal el a dolog, legalábbis látszólag. Egyfelől az AT&T szolgáltatóhoz megkésve futott be a drága, hiszen 2019 októberében jelentették be, ám akkor csak üzleti megrendelőknek és hivatalos szervezeteknek. Másfelől pedig már akkor sem stimmelt vele minden, lásd a kétéves Exynos 9810 SoC-t, a szerény 4 GB RAM-ot, a bővíthető, csak 64 GB-os tárolót és a – most kapaszkodj meg – 2017-es Android Oreo főverziót.

Márpedig ez a készülék most az AT&T szolgáltatóhoz is befutott, és április középétől bárki megveheti, aki félretett erre a célra 1105 dollárt, vagyis 375 ezer forintot. Cserébe a strapabírás tényleg nem lesz gond: nem csak az IP68 védelem adott, hanem a Mil-STD-810G szabvány 21 tesztjének teljesítése – ezt pedig valóban nagyon kevés készülék vállalja. Az 5,1"-es IPS panelhez mért, 4500 mAhs telep is kellően kövérnek ígérkezik, ráadásul a hátlap felől cserélhető. Kamerából elöl 8, hátul 12 megapixeles, szimpla modullal kell beérni.


[+]

Az elsődleges célközönség persze továbbra is a helyi sheriff, a ranger, esetleg a mentős vagy rendfenntartó. Erről szól a kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac/ax/i/r szabványú WiFi modem vagy a FirstNet és Enhanced push-to-talk szolgáltatás 3GPP platform támogatással és csoportos beszélgetésekkel. A FieldPróval nem kell kesztyűs kézzel bánni, de amúgy lehet, POGO töltőre helyezve pedig nem kell kábellel bajlódni, így bejövő riasztás esetén az állványról fel lehet kapni és megindulni. Nyilván roppant specifikus célközönségnek készült ez a tényleg strapabíró Galaxy, bár ez sem indokolja, hogy a hardver és a szoftver ennyiért, ennyire megkésett legyen.

Előzmények

Hirdetés