Hirdetés

Evolveo StrongPhone G5 – megbízható iparos

Viszonylag kevés, de jól körülhatárolható elvárásunk van a strapatelefonokkal szemben, amiket valahogy rendre nem képesek teljesíteni. A StrongPhone G5 a kivétel.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás

Fene se gondolta, hogy ilyen nehéz egy megfelelő funkcionalitású strapatelefont összerakni, de a sokéves átlag azt mutatja, hogy de. Pedig az ember azt hinné, az aránylag szerény, de tény, hogy specifikus elvárásoknak nem olyan nehéz megfelelni. Legyen ugye strapabíró, ismerje a 4G hálózatokat, legyen kültéren is jól látható a megjelenített tartalom, lehessen vele legalább felismerhető fotókat készíteni és bírja az akksi. Ez azért nem rakétatudomány. És az Evolveónak végre sikerült. Mondjuk van némi rutinjuk, ideje volt.


[+]

A StrongPhone G5 egy nagyon egyszerű, korrekt, minden tekintetben megfelelően teljesítő céleszköz. A hardver persze gatya, de a rendszer ezzel együtt is stabil, megbízható és kiválóan alkalmas arra, amit reálisan elvárunk egy ilyen készüléktől. Mindehhez adott az IP68-as minősítés, van NFC, FM-rádió, dedikált exponálógomb, jack csatlakozó, megfelelő szenzoros felszereltség, OTG képesség, nagy akksi és egy év kiegészítő gari a kijelzőre. Ha a készülék kijelzője bármilyen okból és körülmények között betörik vagy csak megsérül, az Evolveo egy alkalommal díjmentesen cseréli az első évben.


[+]

Ráadásul még a panel is kimagasló minőségű. Oké, a színek kicsit fakók, a kontraszt nem túl magas, de a maximum fehér fénysűrűség már ránézésre is meglepően jó. Sőt. Mármint az évek és a rutin alapján igen megdöbbentő élmény volt, hogy szikrázó napsütésben a Balaton közepén előkapott készüléken egyáltalán látom, hogy mi van. Pedig csak meg akartam úsztatni. A kategóriában abszolút élvonalbeli a megjelenítés minősége, amitől tényleg csak annyit vártunk el, hogy valamennyit lássunk már belőle odakint is. Ehhez képest még a betekintési szögek is szokatlanul tágak, a hűvös kalibrációt pedig az éjszakai fény aktiválásával cserélhetjük kellemes hőmérsékletűre.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Evolveo StrongPhone G5 CAT S42 Evolveo StrongPhone G9 Samsung Galaxy XCover 4s Cubot Quest Lite
Képátló 5,50 hüvelyk 5,50 hüvelyk 6,20 hüvelyk 5,00 hüvelyk 5,00 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 720 x 1440 720 x 1600 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 647 nit 376 nit 282 nit 484 nit 502 nit
Fehér fényerő (min.) 18,7 nit 7,3 nit 9,7 nit 3,8 nit 20,80 nit
Fekete fényerő 0,86 nit 0,36 nit 0,25 nit 0,64 nit 0,19 nit
Kontrasztarány 752:1 1046:1 1129:1 756:1 2647:1
Színhőmérséklet 11303 K + kézi 6848 K 11269 K 7638 K + kézi 8106 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A robosztus kialakítás (156 x 74,8 x 14,5 mm; 250 gramm) tökéletesen megfelel a felhasználási célterületnek, a gumírozott borítás pedig ultrabiztos fogást garantál. A csatlakozók ugyan szigeteltek, de normál 3,5 milliméteres jackkel és Type-C USB-vel is kompatibilisek, mert annyira nincsenek mélyen, hogy speciális kialakítású csatlakozókra legyen szükség. A fülhallgató kimenet amúgy fent, az OTG képes Type-C pedig az alsó élen keresendő. A két nanoSIM-et vagy a másodlagos helyére egy microSD kártyát a bal élen pakolhatjuk be, amint kipiszkáltuk az atombiztosan szigetelt, fém tálcát a készülékből. SIM tű kelleni fog, de természetesen van a dobozban.


[+]

A hardveres kezelőgombok a csavarokkal rögzített, mellesleg tök jól kinéző fém paneleken találhatók jobb és bal oldalt. A hangerőszabályzók és a bekapcsológomb jobbra, a sárga színű, recés felületű exponálógomb pedig balra. Ezekkel egyébként anélkül lehet fényképet készíteni, hogy az egyébként 5,5 hüvelykes, HD+ (720 x 1440 pixel) felbontású kijelzőhöz egyáltalán hozzá kéne érni vagy levenni a kesztyűt vagy megtisztítani a kezünket. A képek pedig, spoiler, egyáltalán nem is (olyan) rosszak (mint amilyenre reflexből számítanánk).


Remekül elvolt a medence alján.

A 18:9 képarányú megjelenítőt körülvevő káváról viszont nekem hiányzik az értesítő LED, ami igazán elfért volna a fény-és közelségérzékelő szenzor, a beszédhangszóró és az 5 megapixeles szelfikamera mellett. Arcazonosítás nincs, a hátlapon lévő ujjlenyomat-olvasó viszont kiválóan teszi a dolgát és még jó helyen is van a kettős kamerarendszer alatt. A szenzorok (13 + 0,3 MP) nekem olyan magasan vannak, hogy sosem tapicskoltam össze őket véletlenül, a biometrikus azonosító viszont pont kézre esik. A multimédiás hangszóró az IP68 megjelöléstől és a roppant praktikus fűzőszemtől balra található. Nem kár érte, hogy hátlapi, nem szól túl jól, de még így is iszonyú hangos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Evolveo StrongPhone Z4 - csak telefon

  A StrongPhone Z4 idén levetett minden felesleges képességet és csak telefonként akar funkcionálni. Már csak a kamerától kéne megszabadulni és szerezni egy MIL-STD tanúsítványt.

 • Evolveo EasyPhone EG - mEGgyőző

  Evolveo egyre jobban érzi, hogy adott műfajban mire van igény. Az EasyPhone EG kifejezetten jól sikerült, a termék, egyszerű, minőségi és funkcionális, a 2G hálózat meg legalább stabil és a világ végén is elérhető.

Előzmények

 • CAT S62 Pro - hőtükörbe néztek

  Kivettek egy csomó dolgot, ami nem, vagy nem jól működött, viszont fejlesztették a hőkamerát, a hardvert és a formatervet is. És még mindig ez a legdrágább CAT telefon.

 • Cat S42 - kívül kemény, belül csirke

  Szokás szerint elnyűhetetlennek tűnik a CAT új terméke, csak éppen hardveresen nem egy erőteljes valami. Ahhoz képest viszont nem is olcsó.

 • Evolveo StrongPhone G9 - eSIM City

  Az Evolveo folytatja a StrongPhone G szériát a kilences sorszámmal. A készülék szerény hardverrel, de IP69-es minősítéssel rendelkezik és igény esetén egy normál nanoSIM mellett akár nyolc eSIM-mel is elbánik.

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

Hirdetés