Hirdetés

Evolveo StrongPhone G9 - eSIM City

Az Evolveo folytatja a StrongPhone G szériát a kilences sorszámmal. A készülék szerény hardverrel, de IP69-es minősítéssel rendelkezik és igény esetén egy normál nanoSIM mellett akár nyolc eSIM-mel is elbánik.

Bevezetés, kialakítás

Az Evolveo számozásába továbbra sem sok logika szorult, a StrongPhone G7 frissebb modell, mint a StrongPhone G8, de úgy tűnik, előbb-utóbb azért kimerítik az egyjegyű pozitív egész számok jelentette lehetőségeket, csak hát nem számtani sorrendben. Mindenesetre a legújabb verzió a StrongPhone G9, ami továbbra is egy alsó középkategóriás készülék, de masszív kialakítást és IP69-es minősítést kapott. Mindamellett egészen modern megjelenésű és a jelentősen nagyobb kijelző ellenére sem jelentősen nagyobb, mint a G7.


[+]

A G9 manapság igazán nem számít ordenáré nagynak a 163,6 x 79 x 12 milliméteres dimenzióival, a 246 grammos tömeg viszont érezhető. Cserébe a készülékház IP69-es minősítéssel rendelkezik, ami a gyártó vállalása szerint 1,2 méteres mélységben 30 percig garantálja a készülék sértetlenségét. Katonai teszteken viszont nem vett részt, az ütések és a gravitáció ellen csak a megerősített készülékház és a jó karma véd. Az enyhén gumírozott érzetű keret ellenére egyébként a G9 nem indokolatlanul vaskos vagy hivalkodó, a kijelzőbe cseppenő szelfikamera pedig aktuális megjelenést biztosít.


[+]

Nem mintha ne fért volna el a maradék alsó és felső káván a 8 megapixeles szenzor, de a divat nem vicc. Olyannyira nem az, hogy még a 3,5 milliméteres jack is lemaradt, ami azért különösen kellemetlen, mert se Type-C fülhallgatót, se átalakítót nem kapunk a készülék mellé. A 15 wattos hálózati adapteren és a megfelelő kábelen kívül igazából csak egy kijelzővédő fólia jár, precízen felapplikálva a 6,2 hüvelykes, 720 x 1600 pixel felbontású IPS panelre. A fény- és közelségérzékelő szenzorok helyéről kivágás árulkodik, a paraméterezhető RGB értesítési LED pedig a kamerától balra pislákol, ha közlendője van.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Evolveo StrongPhone G9 Evolveo StrongPhone G7 CAT S52 Samsung Galaxy XCover 4s Qubot Quest Lite
Képátló 6,20 hüvelyk 5,70 hüvelyk 5,65 hüvelyk 5,00 hüvelyk 5,00 hüvelyk
Felbontás 720 x 1600 720 x 1440 720 x 1440 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 282 nit 365 nit 555 nit 484 nit 502 nit
Fehér fényerő (min.) 9,7 nit 14,06 nit 20,20 nit 3,8 nit 20,80 nit
Fekete fényerő 0,25 nit 0,47 nit 0,29 nit 0,64 nit 0,19 nit
Kontrasztarány 1129:1 777:1 1914:1 756:1 2647:1
Színhőmérséklet 11269 K 12630 / 6931 K 6731 K 7638 K + kézi 8106 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A megjelenítés nem kimondottan jó, a 282 ppi is látványos, noha a panel reszponzív és a betekintési szögek is rendben vannak. A kalibráció viszont dermesztően hideg, amivel manuális beállítási lehetőség híján elvileg nem tudunk mit kezdeni, de ha aktiváljuk az éjszakai fényt és a minimumra húzzuk, tök kellemes színhőmérsékletet kapunk. A ritka alacsony fényerő viszont sehogy sem lesz több. Próbáltam LED fénnyel közvetlenül a fényérzékelőbe világítani, de meg se moccant, kültéren pedig alig látni valamit a tartalomból. Ehhez képest a minimum fényerő kellemetlenül magas, cserébe a kontraszt korrekt.


[+]

Az alsó élen semmi különöset nem találunk, csak a külső szigetelés nélküli Type-C portot és a beszédmikrofont. A kellemesen recézett felületű bekapcsológomb jobb oldalra került, szerintem kifejezetten magasra, a texturált kialakítás pedig jópofa, csak van alatta három, közel ugyanolyan érzetű, valószínűleg esztétikai funkcióval bíró akármi, ami így nem könnyíti meg a dolgunkat. A bal oldalra csak két ilyen izé került, mert a helyet nem csak a szintén recés hangerőszabályzók foglalják, de egy piros színű fizikai gyorsgomb is, amire tetszés szerint oszthatunk feladatokat.


[+]

A felső élen is van egy pici piros gomb, ami alig emelkedik ki a síkból, apró és a felső él közepén kissé nehézkes elérni. Ez az SOS gomb. Nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb kialakítás és elhelyezkedés, ha vészhelyzetben szükség van rá, de az is tény, hogy véletlenül biztosan nem fogjuk nyomkodni. A két nanoSIM-et vagy a második helyére egy microSD kártyát a bekapcsoló gomb fölött tolhatunk a készülékbe, amint kipiszkáltuk a tálcát. Elvileg ez célszerszám nélkül is menni fog, de nagyon rövid körömmel kábé esélytelen, a hosszabb pedig biztosan beletörik. Én egy lapos fejű csavarhúzót javaslok. Vagy bankkártyát. Melyik éppen kéznél van.


[+]

A hátlapot sem bonyolították túl, mindössze egy 48 megapixeles kamera került a bal felső sarokba alatta egy LED segédfénnyel, valamint egy hagyományos ujjlenyomat-olvasó. Szerintem kissé magasan van, de pontos és megbízható. Már ha elérem. Úgyhogy inkább a 2D arcazonosítást használom, ami szintén jól működik. A hátlap nem homogén, a gumírozott élvédő szimmetrikusan ráhajlik alul és felül, így a hátlapi hangszórót kissé eltartja a síktól. Ezzel együtt a készülék egyáltalán nem billeg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Evolveo StrongPhone G5 – megbízható iparos

    Viszonylag kevés, de jól körülhatárolható elvárásunk van a strapatelefonokkal szemben, amiket valahogy rendre nem képesek teljesíteni. A StrongPhone G5 a kivétel.

  • Evolveo StrongPhone Z4 - csak telefon

    A StrongPhone Z4 idén levetett minden felesleges képességet és csak telefonként akar funkcionálni. Már csak a kamerától kéne megszabadulni és szerezni egy MIL-STD tanúsítványt.

  • Evolveo StrongPhone Z5 - pici plusz

    A StrongPhone Z5 konkrétan egy StrongPhone Z4, csak került bele a segélykéréseket kiegészítő helymeghatározás és egy majdnem dupla akkora akkumulátor.

Előzmények

Hirdetés