Hirdetés

Cubot X18 Plus - érdektelen

A Cubot megint nem fogja felforgatni a piacot, bár az X18 Plus sem különösebben rossz, de szokás szerint van jobb. Cserébe elég olcsó lett és klassz funkciók társíthatók a biometrikus szenzorhoz. De ez még mindig kevés.

Hirdetés

Kialakítás, megjelenítő

A Cubot nagyon akar valamit, hosszú tartózkodás után hirtelen a második készüléket van szerencsénk teljes fizikai valójában kipróbálni, ami nagyjából ugyanazzal az eredménnyel fog járni, mint a legutóbb. A Cubot Powerrel pont nem volt semmi különösebb baj, a kamera gyenge, az üzemidő remek, a készülék jóféle, a hardver korrekt, a rendszert pedig inkább nem piszkálták, így a legfrissebb Androiddal dolgozhattunk. És ez így, gyorstöltéssel kiegészítve tulajdonképpen rendben volt.


[+]

Csak ugye ott a konkurencia, akik ráadásul mindent kicsit jobban, viszont nem kicsit olcsóbban kínálnak a szegmensben. A Cubot X18 Plus bizonyos szempontból jobb alapállásból indul, főleg a Gearbestnek és a jelenleg 139 dolláros nettó árcetlinek köszönhetően, ami alig 40 ezer forint. A csinos kijelzőnek és modern formavilágnak mindössze a kissé ósdi hardver és a tré, de legalább kettős kamerarendszer tesz be. Multimédiában továbbra sem sikerült alkotni, spoiler, de nekünk sem fog menni a szoftveres, cserébe tök buta portré móddal. Az ujjlenyomat-olvasót viszont alaposan kihasználják.


[+]

Mindazonáltal ismét remekül összerakott, jó fogású, nettó plasztik, bár nem kicsi készülékről van szó, dimenzióiban majdnem megegyezik a Cubot Powerrel, 158,5 x 74 milliméter, de karcsúbb (8,55 mm) és jelentősen könnyebb (178 gramm) a szignifikánsan kisebb akkumulátornak köszönhetően. A stabil és kényelmes nyomáspontú fizikai kezelőgombok továbbra is a megfelelő helyre kerültek, nevesint a jobb oldalra. Balra kizárólag a hibrid SIM tálcát építették be, ami két nanoSIM kártyán kívül opcionálisan egy microSD-t is képes fogadni, ha lemondunk a kétkártyás felhasználásról.


[+]

Kijelző-teszt
Cubot X18 Plus Honor 7X Samsung Galaxy J6 Xiaomi Redmi Note 5
Képátló 5,99 hüvelyk 5,93 hüvelyk 5,60 hüvelyk 5,99 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 2160 720 x 1440 1080 x 2160
Technológia IPS LCD IPS LCD Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 378 / 404 nit 455 nit 412 / 583 nit 500 nit
Fehér fényerő (min.) nit 3,0 nit 4,3 nit 1,1 nit
Fekete fényerő 0,19 nit 0,23 nit 0 nit 0,17 nit
Kontrasztarány 1993:1 1979:1 végtelen 2941:1
Színhőmérséklet 8712 K 7919 K + kézi K 9331 / 8227 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A panel is ugyanaz, így az X18 Plus esetében is 5,99 hüvelykes, 18:9-es arányú, FHD+ IPS kijelzőt nézegethetünk, ami aránylag kellemes érzéssel fog eltölteni. A maximum fényerő erős középszer, napfényben inkább a tükröződés lesz zavaró, illetve éjszaka a 15 nites minimum már pont tud fájdalmas lenni. Cserébe a kontraszt erős, ami jót tesz a tartalmak láthatóságának és a felhasználó esztétikai élményének. A szerényebbnek tekinthető maximumon kívül ezúttal sincs kifogásunk a megjelenítés minőségét, a panel reszponzivitását és a kialakítást illetően. A kalibráció hűvös, ezen változtatni nem tudunk, egyébként rendben van a dolog. Az értesítő LED-et viszont kapcsolgathatjuk, amúgy zölden és pirosan tud közölni dolgokat.


[+]

A kávák szintén nem adnak okot sopánkodásra, nyilván nem csúcskategória, de látványosan kijelződomináns az eszköz, ami ugye vékonyabb is lett, így egészen mutatós az összkép. Egy jack csatlakozó is elfért felül, alul viszont be kell érni egy microUSB porttal és monó multimédiás hangkeltővel. A szelfikamera a beszédhangszóró, illetve az alig észlelhető fény- és közelségérzékelő szenzorokkal a maradék felső káván mutatkozik, míg a védelmi funkcióban elfogadhatóan működő ujjlenyomat-olvasó a zongoralapra emlékeztető felületű műanyag hátlapra került. A szenzorral mindössze annyi van, hogy mindig rá kell igazítani kicsit a tapintásra, de ezután legalább gyorsan és hatékonyan dolgozza fel az eseményeket. A megoldás nem élvonalbeli, de funkcionális és megbízható.


[+]

A hátlap elrendezése is majdnem ugyanaz, annyi eltéréssel, hogy itt tényleg két kameramodul került a hátlap síkjából minimálisan kiemelkedő, fém díszcsíkkal szegélyezett kamerapanelbe, plusz a kéttónusú LED segédfény nem a vertikálisan rendezett rendszer alatt, hanem jobbra mellett helyezkedik el. Az ívek és a térfogatcsökkenés jól áll a készüléknek, a hangsúlyos, szitált Cubot felirat és az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló 2002/95/EK irányelvnek való megfelelést jelző RoHS jelzet nekem továbbra sem tetszik.


[+]

A csomagolás nem olyan elegáns, kommersz fehér doboz sok infóval, viszont a doboztetőn lévő termékfotó érezhetően erősebb előlapi arányokat mutat, mint amilyenekkel a készülék valójában rendelkezik, a táncoló hölgy pedig inkább csak hangulatfokozó, mint bármi köze lenne az X18 Plushoz, vagy annak képességeihez. A lényeg persze az, hogy az 2 amperes, európai szabványnak megfelelő hálózati töltőfej és a microUSB kábel nem maradt el, illetve kapunk egy viszonylag vaskos, víztiszta szilikon tokot is, gondolom a fülhallgatót kompenzálandó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

 • Ötkamerás mobillal készül a Cubot

  Ismert csúcskészülékekre hasonlít a hátlapi dizájn, elöl pedig csak apró kameraluk zavar bele a kijelző egységességébe.

 • Hivatalos a Cubot X30

  Öt hátlapi kamerával és baráti árcédulával lehet hamarosan megkaparintani a gyártó ismerős küllemű készülékét.

 • Cubot Note 7 - nem robbant fel

  25 ezer forint: nem járt nálunk ennél olcsóbb okostelefon idén, ebben a ligában viszont tényleg csak az a kérdés, hogy legalább minimálisan tud-e a használhatóság tartományában létezni.

Előzmények

 • Cubot Power - ördögi kombináció

  Modern megjelenése és óriási akkumulátora elég meggyőző kombináció, aktuális hardverrel és módosítatlan Android 8.1-es rendszerrel, korrekt áron. Csak a kamera vacak.

 • Zenecentrikus mobillal készül a Cubot

  Ebben a hónapban érkezik a kínai gyártó, alsó-középkategóriás, de kifejezetten zenei képességekre koncentráló készüléke, a Cubot Echo.

Hirdetés