Hirdetés

Apple iPhone 7 Plus - a tele-fon

Bár a nagyobbik iPhone 7-nek a teleobjektíves hátlapi kamera a legfőbb érdekessége, nem csak az teszi a feketében lélegzetelállító phabletet az Apple eddigi legjobb telefonjává. Körbejárjuk, hogy még mi.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az iPhone 7 Plus egy nanoSIM-et fogad be a gumival kibélelt SIM-tálca megnyitása után. A legnagyobb elérhető adatsebesség Cat.9-es LTE hálózaton 450/50 Mbps (minden hazai sáv támogatott, összesen 25), 3G-n 42/5,76 MBps a határ. A beszélgetési hangminőség kitűnő, a hang mindkét oldalon tiszta, a hangszóró elég hangos és zajszűrés is megfelelő. A kétcsatornás WiFi modul 802.11a/b/g/n/ac szabványú MIMO támogatással, hotspottal és jó érzékenységgel, az udvarról is fogni az emeleti router jelét. A Bluetooth 4.2-es A2DP-vel és LE-vel. NFC van, bár az Apple Pay szolgáltatásra korlátozva. Az USB-s csatlakozás a Lightning porton keresztül fut, MTP protokoll nélkül (alapból csak a galériához lehet hozzáférni), úgyhogy továbbra is az iTunes a legpraktikusabb módszer a fájlátvitelre. Az A-GPS, a GPS és a GLONASS jeleket fogó navigációs modul pillanatok alatt pozícionál és stabilan tartja a jelet. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp és légnyomásmérő (elvileg ez van a nem multimédiás rács mögött, alul), infra viszont nincs.

Az iPhone 7 Plus is nanoSIM-et fogad be
Az iPhone 7 Plus is nanoSIM-et fogad be [+]

Az iPhone tradicionálisan szűkös akkumulátort párosít ügyes hardveroptimalizálással, bár ez nem volt mindig elég egy intenzív nap túlélésére. Már hogy töltés nélkül. Szerencsére az iOS 10, az Apple A10 Fusion és a 2900 milliamperórás telep itt nemcsak remekül összedolgozik, bírja is a strapát, így az intenzív használat és sok-sok multimédiás óra mellett is kitart a 7 Plus a nap végéig. Nyilván darálja a telepet a 4K-s videózás 600 niten, ahogyan a játékok is jó étvággyal fogyasztanak, úgyhogy én naponta végigszenvedtem a 3 óránál is hosszabb töltést az 1 amperes adapterrel (jöhet az iPhone 8 nagy találmánya – one more thing: gyorstöltés!), ám visszafogott használattal bármikor bizalmat szavazok a másfél-kétnapos használatnak. A netezést és a videózást ráadásul ügyesen optimalizálta az Apple, közepes fényerőn az előbbiből 13 óra, az utóbbiból 16 óra jött ki nekem.

Az iPhone 7 Plus az Apple eddigi legjobb mobilja
Az iPhone 7 Plus az Apple eddigi legjobb mobilja [+]

Értékelés: Apple iPhone 7 Plus
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A végszót kezdeném azzal, hogy a nálam járt, 256 gigabájtos iPhone 7 Plus mennyibe fáj: 377 990 forintba. Ez a használt automobilokra jellemző összeg közelebb áll a félmillióhoz, mint a negyedhez, de a 32 gigás alapváltozat sem filléres tétel a kettes kezdőszámmal és az azt követő, sok kilencessel. Csakhogy ezért a valaha készült legjobb iPhone jár, ami egyben az idei éve egyik legzseniálisabb phabletje. Azért csak az egyik, mert a Note7-ről az égő incidens ellenére tudjuk, lehozza a csillagokat az égről, míg az LG V20 és a Google Pixel XL esetében a verdiktünk még hátra van. Ám egyikük sem esélyes, hogy az A10 Fusion chipset teljesítményét vagy az iOS 10 gördülékenységét lepipálja, ahogy 3D-ben is az Apple-nél az előny. Az iOS 10 ráadásul nemcsak fürge, tele van apró újdonságokkal, bővült a 3D Touch funkciólista és nagyon ügyes a klikkelést imitáló, érintésalapú főgomb. A iPhone család hetedik generációja ráadásul nem csak az eddigi legszebb, komfortban és anyaghasználatban is a legjobban sikerült (erős alumíniumötvözet, IP67-es védelemmel), és a kijelző sem virított még ennyire szépen az almás logó alatt.

A Plus persze még mindig bumfordi egy szűk kávás, androidos pajtás mellett. A jack port elvesztése aligha tesz majd jót a Lightning foglalatnak 12 hónap töltő-adatkábel-füles dugdosás után. Az iOS még mindig sok esetben zárt és az Apple szolgáltatásaira korlátozó. A sztereó hangszóró, bár remek újdonság, nem tökéletes az aszimmetrikus rácselrendezéssel. Az alumínium ház pedig hajlamos a komolyabb melegedésre. És úgy egyáltalán: ha van valakinek egy jól működő szupertelefonja, ne adj Isten, egy iPhone 6s Plussza, vajon megéri-e egy komolyabb, hatszámjegyű összeget az idei csúcsmodellért kiperkálni? Na, ez az, amit Cupertinóban nem kérdeznek meg, mert nem kell: úgyis megveszik. Sőt: olyat is olvasni, hogy a nagyobbik iPhone 7 eddig a menőbb. A trükk a teljes generációváltásnak nem nevezhető 7-es sorozatban az, hogy nincs trükk: a por- és cseppálló kivitel még jobb is, mint amivel reklámozzák. A megduplázott kezdő tárhely és a kreatív, megbízható, bár még nem tökéletes dupla kamera ügyes újítás. A rekorder SoC-vel és a modern iOS-el az iPhone 7 Plus pedig pont annyira jó, amennyit a kapcsolódó élményért valószínűleg ezekben a percekben is ezrek hajlandóak kicsengetni. Azt hiszem, ezért hívják sikerterméknek.

Apple iPhone 7 Plus

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Új kameramóddal érkezik az iOS 10.1

  Az első jelentős iOS 10-es rendszerfrissítés nyílt bétájában ki is próbálható a portré mód, de csak a dupla hátlapi kamerás iPhone 7 Plusszal.

 • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

  Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

 • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

  Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

 • Apple iPhone 6s Plus - extra felszereltség

  A nagyobbik almás készülék szélvészgyors az A9 chipsetnek köszönhetően, a testvérmodellhez képest nagyobb felbontású kijelző, jobb üzemidő és OIS-es kamera jellemzi.

Hirdetés