Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

Bevezető, tartozékok

30 millió okostelefon. De ki értékesített ennyit? A Xiaomi? Vagy a Meizu? Vagy a BlackBerry? Nem, az Apple. Az Apple? Igen, de ez a szám a 4 hüvelykes iPhone-okra vonatkozik, vagyis nem nehéz kitalálni, hogy ennyi, iPhone 5s és iPhone 5c talált gazdára, méghozzá csak a tavalyi évben (az iPhone 5 már nem volt hivatalosan forgalomban). Ezt maga Tim Cook jelentette be azon az eseményen, ahol a cupertinóiak visszatértek a hagyományokhoz. Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen azért almáéknál sem volt mindig minden egyszerű, mint az egyszer egy. Steve Jobs ugyanis kötötte az ebet a karóhoz, csak olyan mobilt lehetett az ő idejében piacra dobni, ami egy kézzel könnyedén kezelhető volt, mert hát mégiscsak csak telefonokról beszélünk, nem péklapátokról. Az Apple atyjának sajnálatosan rövid életútját viszont teljesen más filozófia követte, hiszen a trend megváltozott, az androidos kütyük úgy nőttek, mint a gomba, a phablet pedig mára már teljesen elfogadott fogalom, a öt inches kijelzőket a gyártók arcpír megjelenése nélkül merik mininek vagy éppen lájtnak nevezni.

Kicsi, ezáltal nagyon kényelmes egy kézzel nyomogatni
Kicsi, ezáltal nagyon kényelmes egy kézzel nyomogatni [+]

Az új irány még a nagy és hatalmas Apple-t is változtatásra kényszerítette, aminek eredménye az lett, hogy sokkal nagyobb panelekre tértek át, na nem az iPadekenél, hanem az iPhone-oknál, a tavalyelőtti (és tavalyi) generáció láttán Jobs nem biztos, hogy boldog lett volna, noha üzleti szempontból és az eladásokat nézve nem nyúltak mellé. A kompakt modell közben ment a levesbe, pedig a felhasználók szinte könyörögtek, hogy térjen vissza az erős, mégis kicsi mobil. Ezzel persze nemcsak az almás, hanem más vállalatok sem nagyon foglalkoztak (na jó, a Sony az Xperia Z Compact sorozattal azért próbálkozott, csak nem túl megnyerően). Idén viszont egyre több pletyka röppent fel, hogy hopp-hopp, valami nagy dologra készül a Szilícium-völgy egyik nagyágyúja, majd jött a meglepetés, egy szép márciusi 21-ei napon bemutatkozott az iPhone SE névre keresztelt készülék, aminek SE jelölése special editiont, azaz különleges kiadást jelent.

Hátul alul virít az iPhone SE felirat
Hátul alul virít az iPhone SE felirat [+]

Az almás vállalatnál tudták, hogy azért itt nem valami forradalmi újítást lepleztek le, hiszen tesztalanyunkat egy az egyben az iPhone 5s burkolatába csomagolták, mégis álszent módon azzal a dumával jöttek, hogy ezt a dizájnt a júzerek imádták. Igen, 2013-ban, de azért a sok milliárd dollárból, ami szegény cupertinóiaknál rendelkezésre áll, lehetett volna egy kicsit korszakalkotóbbat, vagy ergonomikusabbat létrehozni, vagy csinálni bármit, ami nem azt mutatja, hogy megint a legegyszerűbb módot választották. Persze a jól bevált 4 hüvelykes kijelző persze még így is egyedüálló a kategóriában (inkább a mérete az), ráadásul a termék megkapta a legújabb generációban használt belső komponenseket, új lett a kamera, vagyis azért annyira nem fukarkodott a techóriás. Csak megint van 16 gigabájtos modell, ami édeskevés, cserébe ez lett a legolcsóbban nyitó Apple telefon, a 64 gigás változat viszont eléggé zsebbenyúlós, amin meglepődni aligha fog bárki is.

A dobozban lightning kábelt, töltőfejet és headsetet találunk
A dobozban lightning kábelt, töltőfejet és headsetet találunk [+]

A VIP-Phone-nak köszönhetően hozzánk eljutó mobil doboza ugyanolyan, mint amit az utóbbi években megszokhattunk, a mindenhol fehér színű alapokon felül a mobil fotója díszeleg, oldalt a megnevezés, alul pedig a tárhelyverzió látható. A fedelet felfelé leemelve először az iPhone SE kacsint vissza ránk, ami a fekete-szürke, ezüst változat mellé arany és pink, magyarán rózsaszín árnyalatokban is megvásárolható. A tartozékkínálat egy Lightning-kábelt, egy töltőfejet, valamint egy earpod fülest ölel fel, nem maradt el a használati útmutató és a SIM-tű sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPhone 6s Plus - extra felszereltség

  A nagyobbik almás készülék szélvészgyors az A9 chipsetnek köszönhetően, a testvérmodellhez képest nagyobb felbontású kijelző, jobb üzemidő és OIS-es kamera jellemzi.

 • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

  A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

 • Apple iPhone 5s - tud ujjat mutatni

  Az iPhone 5 újdonsága külsőre nem sokat változott, de erősebb hardver, fejlettebb kamera, valamint egy Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó került bele.

Hirdetés