Apple iPhone 11 - népalma

Bivalyerős lett, felkerült rá az ultraszéles kamera, olcsóbban indít, mint elődje és hoz pár új trükköt a szoftvere– Apple berkekben az Xr folyatása lehet az etalon, Android fronton azonban erős a konkurencia.

Külső, kijelző csomagolás

Két dolog biztos az életben: egyszer véget ér, ezalatt olcsó iPhone-hoz pedig aligha lehet hozzájutni. És igen: a rendszer zárt, a csomagolás spórol, Cupertino pedig kitűnően címkézi újra szinte ugyanazt. Ám az efféle cinizmus nem hatja meg a sok százmilliós tábort, amelyik nem hajlandó az ökoszisztémából holmi motorikus kamerarendszerért, 5G-s képességekért vagy hajtogatható képernyőért kijelentkezni. Az iPhone 11 remek példa, miért, csak oszlassuk el mindenekelőtt a nevezési képzavart. Nem az oledes iPhone X vagy Xs, hanem az Xr folytatásáról van szó IPS LCD panellel. Az elmúlt évben azonban pont a belépőmodell fogyott jól, mert 400 rugó kicsengetése 2-3 éves telefoncserével is bátor, az iPhone 11 290 ezerért pedig majdnem ugyanazt nyújtja, mint méregdrága testvérei.


[+]

Egy jól működő, egyszerűen kezelhető és megbízható telefont csúcssebességgel, és ha idén keveset is újítottak, a változások annál hasznosabbak. A „belépőmodell” zoomkamera helyett a videózásnál is hasznos ultraszélessel bővült, és az esti fotós mód is kapóra jön. Hízott a telepméret, és a vezetékmentes töltés mellett ott az USB-PD szabványú gyorstöltés – ha a júzer fizet az adapterért, mert a dobozba a lomha 5 wattos került. A jack átalakítóért is csengetni kell, 3,5 milliméteres port meg ugye nincs, a csatlakozás pedig maradt ósdi USB 2.0 adatrátánál, Lightning szabványon. Ám az efféle korlátokkal minden almás rajongó tisztában van, és sosem a specifikáció jelentette a vonzerőt.

Hirdetés


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Apple iPhone 11 Samsung Galaxy S10+ Huawei P30 Pro Xiaomi Mi 9 OnePlus 7
Képátló 6,10 hüvelyk 6,40 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,41 hüvelyk
Felbontás 828 x 1792 1440 x 3040 1080 x 2340 1080 x 2340 1080 x 2340
Technológia IPS-LCD Retina Dynamic AMOLED Curved OLED AMOLED Optic AMOLED
Fehér fényerő 600 / 704 nit 384 / 678 nit 533 / 921 nit 433 / 824 nit 413 / 800 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,9 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,37 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1903:1 végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6854 K + TrueTone 6427 / 6878 K + kézi 6968 K + kézi 7629 / 6863 + kézi 7150 / 6598 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az iPhone 11-et jó kézbe venni, a gesztusvezérléssel kényelmes kezelni, az újrahasznosítható alumíniumváz és a kétoldali védőüveg összeillesztése perfekt, az IP68-as por és víz elleni védelem pedig 2 méteres mélységig, 30 percre lett levizsgáztatva. Magyarán a 150,9 x 75,7 x 8,3 milliméteres és 194 grammos ketyere évekig kihúzza, ugyanígy a generációs szoftverfrissítések sem késlekednek, bár a iOS 13 mindjárt megköszönte az első hibajavító csomag közzétételét. Az sem meglepő, csak elég szomorú, hogy maradt a 326 ppi-s, mindössze 828 x 1792 pixeles retina kijelző 6,1”-en, ami a HD és a Full HD között van valahol félúton. Ez pedig messze áll a QHD-s riválisoktól, viszont a DCI-P3 szabványú kalibráció remek, minden jól látható kint és a panel kellően elsötétül bent. Mindehhez élénk színek és sötét feketék járnak, az iPhone 11 pedig jól igazodik a környezeti fény- és színviszonyokhoz.


[+]

Az érintésérzékelés hibátlan, a haptikus visszajelzés pedig hasznos, immáron az egész generáció esetében kiváltva a 3D Touch nyomásérzékelést. Az oldalsó gomb jobbra hüvelykujjra esik, a hangerőszabályzót pedig a középső éri el könnyedén – csak a roppant hasznos némítókapcsolóért kell nyújtózkodni picit. Az egyetlen nanoSIM átellenes oldalon csúszhat a készülékházba a mellékelt tűvel, a kétkártyás működéshez a beépített eSIM szolgáltatói programozása szükséges. Alul juthat a helyére a Lightning - USB-A kábel (a Prók esetében az utóbbi USB-C végű), a sztereó hangzásból a jobbján lévő rács és a beszédhangszóró veszi ki a részét.


[+]

Beszélgetni egyébként a Lightning csatlakozású EarPods headsettel is lehet, ami a dobozolt variánsok között elég jónak számít, a biometrikus azonosításért pedig a jó öreg és terebélyes TrueDepth kamerarendszer felel. A 12 megapixeles szelfiegység az infrakamerával, a pontprojektorral, a fényvetővel és az iOS 13 újításaival a korábbiaknál is gyorsabban és megbízhatóbban azonosítja a júzert, szélesebb szögből felismerve, az emojik mellett pedig több és testreszabhatóbb memoji áll rendelkezésre. Még a 4K / 60 FPS-es felvétel is opció az előlapon, nehogy bárki megvádolja az Apple-t, hogy bezzeg ők nem újítanak.


[+]

Már csak arra a kérdésre kell választ adni, hogy az elöl noccsos, hátul négyzetes alapon két 12 megapixeles kamerát bevető telefon mennyire esztétikus – engem a forma kevésbé vágott haza, a Smart Clinic iPhone szerviz jóvoltából hozzám került, piros variáció éppenséggel tetszik. A mémgyártás mindenesetre megkezdődött, és van, akit a hideg ráz ki a hátlaptól – még jó, hogy az ízlés szubjektív dolog. Azzal ugyanakkor egyetértek: megérett az iPhone a dizájnváltásra, és szívesen használnék egyet csupa képernyővel, de hát talán majd jövőre... Szemre egyébként olyan, mintha a kamerarészt műanyag venné körbe, ám a lencsék némileg kiemelkedő védőeleme ugyanabból az egy darab üveglapból lett kialakítva, amelyik az egész hátoldalt takarja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • 12 év iPhone-nevezéktana

    Néhány évvel ezelőttig rendkívül jól átlátható volt az Apple mobilok palettája, mostanra azonban igen zavaros lett a kép - ezen a téren is.

  • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

    Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

Hirdetés