- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
anglergab
addikt
USB HOST MODE - ZTE BLADE HÍREK!
Beszéltem a fejlesztővel:
- az USB Host Mode jelenleg csak Android 2.1-en, 2.6.29-es kernellel működik.
- A 2.6.32-es kernelre egyelőre nincs fejlesztés ez irányban.
- A fejlesztő oldalán publikált kernel modulok (*.ko fájlok) csak 2.6.29-es kernellel kompatibilisek és elegendő őket insmod-olni.
- A fejlesztő az oldalán közzétett egy patchelt 2.6.29-es kernelt tartalmazó boot lemezképfájlt (boot.img).
- Az USB Host Mode aktiválásakor elvész az USB slave (kliens) funkció (ADB nem fog működni, stb.)
- Megfelelő kábelek használata esetén, hubról egyszerre több eszközt felismer a Blade: pendrive-okat, merevlemezeket, billentyűzeteket, egereket.Röviden, ha szeretnénk USB Host Mode-ot:
1. Android 2.1 update1, 2.6.29 kernel kell! (stock rom)
2. Ki kell cserélni a gyári boot.img-et a fejlesztő oldaláról letölthető boot.img-re.
3. SD-re kell másolni a *.ko fájlokat a fejlesztő weblapjáról, majd insmod-olni kell azokat.
4. Kell egy USB micro - USB A átalakító
5. Y-alakú USB-kábellel biztosítani kell a Blade "töltését" miközben USB perifériát csatlakoztatunk, akár egyet, akár többet, USB hubbal.Leírás, fájlok (boot.img, kernel modulok): http://sven.killig.de/android/Blade/usb_host/
A módszert még nem próbáltam!
FIGYELEM! AZ ESETLEGES TELEFONBAN KELETKEZŐ KÁROKÉRT SEMMILYEN FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK!
CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE! -
anglergab
addikt
válasz
anglergab #42059 üzenetére
Az FLB-R8-as rom kernelének /proc/config.gz fájlában találtam a következő, USB Host Mode szempontjából releváns részeket:
#
# OTG and related infrastructure
#
CONFIG_USB_OTG_UTILS=y
# CONFIG_USB_GPIO_VBUS is not set
CONFIG_USB_MSM_OTG_72K=y
# CONFIG_NOP_USB_XCEIV is not set
CONFIG_MMC=y
# CONFIG_MMC_DEBUG is not set
# CONFIG_MMC_PERF_PROFILING is not set
CONFIG_MMC_UNSAFE_RESUME=y
# CONFIG_MMC_EMBEDDED_SDIO is not set
CONFIG_MMC_PARANOID_SD_INIT=y...
CONFIG_USB_GADGET_MSM_72K=y
CONFIG_USB_MSM_72K=y -
anglergab
addikt
Valaki próbálta aktiválni az USB host mode-ot?
Biztosan megoldható, már linkeltek itt a fórumban korábban egy 2.1-es megoldást.
A Blade CPU-ja hardveresen támogatja az USB host mode-ot.Állítólag a hivatalos ZTE kernelforrásban (2.2-esben) benne van:
"the zte 2.6.32 github has usb host mode added already, just no apk has been created to switch between host and slave modes"
Minden bizonnyal szükség lesz elektromos betáplálásra (Y-alakú USB-kábel) is egy hubról (lásd a képet lent).
Hogyan lehetne kliens (slave) és szerver (host) USB-módok között váltani?
Esetleg hardveresen, a micro USB csatlakozó 5. érintkezőjének segítségével?Ha valaki bármire jutott USB Host Mode ügyben, kérem, írjon akár a fórumban, akár privát üzenetet!
ux1, mit gondolsz erről?
-
anglergab
addikt
ux1: Mi a véleményed, miért fogyaszt túl sok akksit a CM7?
Az akmd2-nek, sensor-polling-nak van köze ehhez a problémához?
Ha letiltjuk az akmd2-t, akkor akkuidőhöz juthatunk 2.2 és 2.3 alatt egyaránt?
Vagy a túlzott fogyasztás energiagazdálkodási, tehát kernel-related probléma, így process letiltásával nem orvosolható? -
anglergab
addikt
válasz
Glatius #41898 üzenetére
Ideális esetben bárki belenézhet, módosíthat, továbbadhatja, ha hivatkozik a forrás készítőire. A pontos feltételek az adott licensztől függenek. De úgy tűnik, hogy az Android, ZTE kernel forráskódok mindenki számára hozzáférhetőek. Akkor a módosított kernelek kódja miért nem?
-
anglergab
addikt
válasz
kelzsoca #41894 üzenetére
ok, rendben. De letölthetem az FLB-R8-as rom-od kernelének a forráskódját?
Ha nem, akkor csak a fejlesztők egy szűk csoportja módosíthatja a kernelt -- ami szerintem egy nyílt forráskódú szoftver esetében sajnálatos lenne.
Van néhány konkurens (?) rom fejlesztői csoport (Paul, Flibblesan, stb.), és még egymás elől is titkolják a kernel forrását?
-
anglergab
addikt
-
anglergab
addikt
válasz
Keeperv85 #41875 üzenetére
Egyébként 2.2-n (FLB-R8 Kelzsoca, update) is fut, és elég gyakran ~5%-os CPU használatot generál az akmd2. Viszont ez esetben az akku egyáltalán nem merül túlzottan.
PID CPU% S #THR VSS RSS PCY UID Name
199 5% S 2 1196K 132K fg root /system/bin/akmd2Elképzelhető, hogy nem process generálta megnövekedett CPU-használat miatt merül gyorsabban az akkumulátor? Vagy a top nem ír ki mendent?
-
anglergab
addikt
válasz
Keeperv85 #41875 üzenetére
Tehát a 2.2-es van a 2.3-asban is. De ettől még a kernel túl gyakran kérdezgetheti, így úgy tűnhet, hogy rosszul viselkedik. Mindenesetre kérdés, hogy a túlzott akkufogyasztás egyedül az akmd2-n CPU használatán keresztül megy-e végbe. Mert ha igen, akár le is tilthatnánk az egyébként korrekt, csak rosszul viselkedő programot.
Próbáld ki a /data/delay-es fixet (meg a chown-osat is), Kelzsoca leírta őket pár hsz-szel korábban.
-
anglergab
addikt
válasz
Keeperv85 #41865 üzenetére
Ismert, hogy az akmd2 mit csinál?
Lehet, hogyha letiltanánk, nem vesztenénk funkcionalitást.
Bár könnyen elképzelhető, hogy a kernel a felelős az akksimerítésért.Kelzsoca
Akkor érdemes levenni a futtatási jogot az akmd2-ről, vagy trükközni az iránytűvel? (úgy emlékszem volt egy delay-es fix -- át kell írni, hogy milyen gyakran kérdezze le a kernel).
-
anglergab
addikt
válasz
Keeperv85 #41860 üzenetére
PC-n: adb shell top
PID CPU% S #THR VSS RSS PCY UID Name
146 6% S 2 1200K 136K fg root /system/bin/akmd2Az akmd2 nem csak a kijelzőforgatást figyeli, és rendesen fogyasztja az akksit is.
Biztosan nem fagy, csak nem ér véget: Ctrl + C
A Ctrl-t célszerű a Hangerő le gombra beállítani. -
anglergab
addikt
válasz
anglergab #41843 üzenetére
Saccco
Ezekre a problémákra is van megoldás?
Szerk.: nagyon ritkán, de beszúrja a demo szöveget (terminal használatakor tűnt fel)
-
anglergab
addikt
válasz
Saccco #41818 üzenetére
Adott egy Irxon mini bluetooth billentyűzet. Sikerül párosítani a telefonnal, csak nem csatlakozik ("Paired but not connected"). Utánanéztem, és kiderült, hogy ezt a bluetooth billentyűzetet elsősorban windowsos telefonokhoz tervezték, így defaultból a HID (Human Interface Device) protokollt használja. Csakhogy az Android (legalábbis a 2.2) nem tartalmazza azt tudtommal, így ezért nem sikerül a csatlakozás. Szerinted lehet erre a problémára valami megoldást találni? (a CM romok gyorsan merítik az akkut, mindenképpen egyelőre a 2.2-nél maradnék).
-
anglergab
addikt
válasz
SteveBeard #41654 üzenetére
Ezt nem értem. Hogyan szoktad resetelni?
Van reset gomb? Nem is tudtam. Hol?
-
anglergab
addikt
válasz
tanygab #41459 üzenetére
(#41459) tanygab
Ugye a Settings-ben próbáltad alapértelmezetté tenni? Ha nem sikerül, távolítsd el a gyárit a systemből.
Kelzsoca
1. A rom zip-ekben lévő boot.img lemezkép ugyanolyan fájlrendszert tartalmaz, mint a CW backupok (yaffs2)?
2. Az FLB-R8-as rom kernelének a forráskódját valahonnan le lehet tölteni?
3. Egyébként milyen gyakran frissül a kernel az FLB rom-ok esetén (verzió (R8, R9, R10) szerint)?
4. Egy boot.img-et hogyan lehet "szétszedni"? -
anglergab
addikt
válasz
SteveBeard #41453 üzenetére
(#41453) SteveBeard
Nekem is feltűnt, hogy az R9-nél flibblesan valamit elronthatott a fejlesztésben. Jelenleg messze a legjobb rom Kelzsocáé, nem véletlen, hogy R8 rom.
Az R9-et nem is próbáltam, viszont az R10(a) nagyon merítette az akkumulátort, természetesen üresjáraton. Az R10b-t sem próbáltam még.(#41452) tanygab
STK.apk => SIM Tool Kit(#41454) Glatius
Honnan tudod, hogy az új rom-okban a batterystats.bin tartalmaz infókat már közvetlenül a telepítés után?
Egyébként, ha tényleg igaz ez, akkor tényleg érdemes megvárni néhány teljes feltöltés-lemerülés ciklust, míg az Android rögzíti (megtanulja) az adott akkumulátorunk feltöltődési-lemerülési karakterisztikáját, és így teljesen ki tudja használni a rendelkezésre álló kapacitást. -
anglergab
addikt
válasz
SteveBeard #41444 üzenetére
(#41444) SteveBeard
Már többször leírták itt a fórumon, hogy szinte az összes rom visszavezethető alapvetően kettő rom-ra. Az egész akkuhasználat szerintem a kernellel függ össze: vannak kernelmodulok (~driverek), amikkel kapcsolatban állnak az egyes processek (daemonokon keresztül). Nyilván a process (akmd2) ugyanaz lehet; a két alap rom-ban a kernelmodulok implementációja térhet el, és innen az akkufogyasztás eltérése.
Tehát vagy a kernelmodul nem éppen akkukímélő, vagy a process kérdezi le (polling) túl sokszor a hardvert. Mivel a szenzorok lekérdezése eléggé alapszintű művelet, feltétlen prioritása lehet, ezért a CPU-hoz mindig hozzáfér, ezzel konstans 5-10%-os CPU-használatot eredményezve.Milyen rom-okat használtál, amik között nagy volt az eltérés a CPU Usage-ban?
Melyik program látható a screenshotodon? -
anglergab
addikt
válasz
kelzsoca #41435 üzenetére
Fentebb írtam, hogy úgy tűnik, a forgatás (figyelés) bekapcsolásakor elindul a /system/bin/akmd2 process, ami folyamatosan ~5% CPU-t használ.
Nekem úgy tűnt, hogy ez volt az egyetlen process, ami (teljes) üresjáratban CPU-használatot generált. Tehát, ha nem fut, elképzelhető 0%-os CPU használat egész éjszakán át.
Mondjuk a GSM-modul is be volt kapcsolva, jobban belegondolva én se nagyon értem, hogy volt ez lehetséges.(#41440) Reverting
Ha kikapcsolod a rezgést a Settingsben, atól még néha bizonyos app-okban rezeghet.
Hasonlóan, ha kikapcsolod a forgatást, bizonyos app-okban még elfordulhat. Nem feltétlenül globális a beállítás, továbbá egyes app-ok elindíthatják a megfelelő processt/daemont, és újra aktív lesz a funkció, holott a Settingsben inaktívnak írja. A Settings is csak egy app -
anglergab
addikt
ux1: Ha letiltjuk a kijelző automatikus forgatását a Settingsben,
akkor (egy kis) plusz akkuidőhöz juthatunk.
(mivel a pozíciót figyelő process (/system/bin/akmd2) rendszeresen ~5%-os CPU használatot generál).Ez az állítás igaz lehet?
A másik kérdésem: a Feladatkezelő szinte mindig 10% feletti aktuális CPU-használatot mutat (biztosan semmi sincs beakadva, a top-pal ellenőriztem).
Miért? Csak nem a Feladatkezelő generálja a plusz CPU forgalmat, amit aztán kijelez (nem lepődnék meg, ha ez lenne a helyzet, mivel pl. az Ubuntu Gnome-os Feladatkezelője is konstans 40%-ot ír, tényleges üresjáraton)? -
anglergab
addikt
válasz
rhiannon223 #41313 üzenetére
Újraindítás után már nem fut. Köszi!
A másik kérdésem: a Feladatkezelő szinte mindig 10% feletti aktuális CPU-használatot mutat (biztosan semmi sincs beakadva, a top-pal ellenőriztem).
Miért? Csak nem a Feladatkezelő generálja a plusz CPU forgalmat, amit aztán kijelez (nem lepődnék meg, ha ez lenne a helyzet, mivel pl. az Ubuntu Gnome-os Feladatkezelője is konstans 40%-ot ír, tényleges üresjáraton)? -
anglergab
addikt
Valaki nem tudja, hogy a
/system/bin/akmd2
program mit csinál? Rendszeresen fut, 5-6%-os CPU használattal.
(#41313) rhiannon223
Letiltottam az automatikus kijelző-elforgatást, és ennek ellenére még mindig fut.
-
anglergab
addikt
válasz
kelzsoca #41282 üzenetére
(#41282) kelzsoca
Köszi! Felraktam, működik.(#41286) Xmodule
A wifi megszakadása készenléti állapotba kerüléskor (a megfelelő beállítás ellenére) az egész Android 2.2-es platformon tapasztalható, nem a Blade jellemzője. A felébresztés után másodperceken belül helyreállítja a wifit. Egyébként nem is nagyon lenne optimális, ha a wifi működne standby-ban, hiszen ekkor a telefon nem tudna (teljes) készenléti állapotba kerülni, ezért gyorsabban merülne az akkumulátor. Vannak programok (különböző wifi fixer-ek), amelyekkel megakadályozható a (teljes) készenléti állapotba kerülés (és így a wifi fenntartható) -- az más kérdés, hogy van-e értelmük. -
anglergab
addikt
válasz
Glatius #41277 üzenetére
Néhány app létrehozhatja ezt a struktúrát, pl. Facebook for Android (notification sound miatt).
Közelségérzékelő-gyorsjavítás (proximity sensor fix) - gyorsabban fog reagálni:
Írd be a /system/build.prop-ba:mot.proximity.delay=150.
Lehet, hogy érdemes beletenni az 1. hozzászólásba
Kelzsoca
Stock témával használom az aktuális rom-odat, és tetszik a lehúzott notification bar-ba integrált power widget. Valahogyan bele lehet tenni?
-
anglergab
addikt
A második (alsó) hash értéket copy-pastelted a hozzószólásodba, vagy úgy másoltad kézzel?
Mert, hogy ilyen eltérés legyen a valódi és a generált között, annak az esélye hihetetlenül kicsi (magyarul: lehetetlen)
(#41178) dragon1993
A telefon SD slotja vagy USB-s SD-kártyaolvasó hibásodott meg?
Tipp: Ha gyorsan szeretnél válaszd, próbáld alaposan, tagoltan, egyértelműen megfogalmazni a kérdést. -
anglergab
addikt
1. Ha le van tiltva a Haptic feedback és a rezgés (Never-re van állítva), akkor miért rezeg néha, bizonyos műveleteknél?
2. A legtöbb 2.2-es rom-ban a készenlétből való ébresztés után látszódik a(z elelvás előtti) legutolsó képernyőtartalom egy pillanatra. Miért?
3. Sokszor wifi kapcsolat alatt nem jeleníti meg a wifi szimbólumot a notification bar-on? Miért?
Egyébként a friss főzött 2.2-es rom-ok igen jól (~tökéletesen) működnek, ez csak 3 érdekes észrevétel.
Szerintem az első kettő a kernellel van kapcsolatban. -
anglergab
addikt
válasz
Saccco #41012 üzenetére
Igen.
A chroot-os módszerrel futtatott Ubuntu-n már fordítottam C++ forráskódot Blade-en (természetesen ARM binárist készít).
Ugye Ubuntu-n (Blade-en) van scp kliens, azzal át is másoltam az SD-kártyára (az Androidon a háttérben futott a dropbear ssh szerver).
Telefonon belüli ssh -
anglergab
addikt
Én is Kingston 4GB-os class4-es microsd-t használok, eddig tökéletesen működik.
Más: valaki kérdezte, hogy hogyan lehetne natívan (tehát nem a chroot-os módszerrel) futtatni Debiant/Ubuntut a Blade-en. Találtam egy leírást Nexus One-hoz. Szerintem biztosan adaptálható a módszer Blade-re is:
http://www.android-devs.com/?p=152
További hasznos linkek a Debian natív futtatásához:
Android Debian/LXDE dual bootlinux-on-android - Port linux distributions to android-based phones
ux1: mit gondolsz, ezek a módszerek működnének a Blade-en is?
-
anglergab
addikt
Kelzsoca:
Tökéletesen működik a nano és a bash támogatás! Az utóbbi featurenek köszönhetően működik a shell parancsok automatikus kiegészítése a Tab billentyű nyomkodására!
A nano és a bash support használatához xterm kompatibilis terminál emulátor szükséges (tehát a Windows cmd shellje nem jó) (megfelelő pl. a Terminal Emulator a Marketről a telefonra; Linux operációs rendszer (ADB-vel), PuTTY kliens (SSH-val) PC-re).Remélem, hogy a jövőbeni rom-okban is engedélyezed ezeket a featureöket!
Nagyon köszönöm!Saccco, kelzsoca:
Van egy kérdés-válasz javaslatom az 1. hozzászólásba:
Nem tudom elindítani az ADB shellt Linux operációs rendszer alatt! Mi a megoldás?Ha ux1 leírását követted (lásd: 1. hozzászólás) és mégsem sikerül használni az ADB-t Linux alatt, akkor root-ként futtasd a következő parancsokat!
adb kill-server
adb start-server
adb shell. Az ADB shell el fog indulni. -
anglergab
addikt
válasz
dawoka #40087 üzenetére
Részletesebben (és egyértelműbben) írd le, eddig úgy tűnik simán bootol (normál módba).
A piros villogó LED azt jelzi, hogy még nem regisztrált a GSM hálózatra a telefon.
Ha nem sikerül billentyűkombinációval elindítanod (már volt erre példa itt a fórumon) => 1. hozzászólásban találsz alternatív módszereket recovery telepítésére.Szerk.: normál módban bootol. Ugye egyszerre nyomod mindhárom gombot? A Hangerő gombnak a felső részét kell nyomni, nem pl. a közepét.
Ha nem sikerül, lásd ezen hozzászólás felső sorait. -
anglergab
addikt
válasz
róland #40072 üzenetére
Az Android stock számológépe is rendelkezik tudományos üzemmóddal, nyomd le a MENÜ gombot a kiválasztásához.
(#40073) dawoka
Nyomd az említett kettő gomb mellett a MENÜ gombot is kb. 10-15 sec-ig (egyszerre mindhármat), majd engedd el -- és látni fogod, hogy megállt a zöld robotnál. Ez a bootloader (fastboot) üzemmód. Ilyen állapotban csatlakoztathatod USB-n, drivereket kell telepíteni, majd használhatod a fastboot programot PC-n telefonos partíciók felülírására (esetünkben ugye csak a recovery partícióról van szó).
-
anglergab
addikt
válasz
Keeperv85 #39974 üzenetére
Így van, Edify telepítős kellene. Érdemes lenne minden zip esetén átállni az Edify scriptnyelvre, mert a jövőben már kizárólag az lesz csak támogatott.
Igaz, kézzel is át lehet írni. update-script, updater-script -- az egyik az Edify-os, a másik a régi nyelvű scriptek neve.
Egyébként, ha kicserélek egy scriptet a zip-ben, akkor újra alá kell írni? Vagy lehet úgy belerakni/kitörölni zipből fájlokat, hogy ne kelljen aláírni?
(#39976) hjanos1
Köszi!(#39977) alexdp7
A CW Backup és Restore az egész rendszerre, annak (szinte) mindegyik partíciójára (boot (kernel), system (rom), data (app-jaid, beállításaid), cache (átmeneti adatok, beállítások)) vonatkozik.
Olyan egy full backup, mint egy pillanatkép a rendszerről, beleértve a romot, kernelt, minden egyéni beállítást is. -
anglergab
addikt
válasz
Lucifer6280 #39964 üzenetére
Sok app átmozgatható a belső memóriából az SD-re. Lásd a Settingsben.
Kelzsoca:
a stock 2.2-es Froyo téma letölthető valahonnan a friss rom-odra (olyan zip-re gondolok, ami 3.0.0.6-os CW-ből is telepíthető)?
-
anglergab
addikt
válasz
Beleczkil #39957 üzenetére
Kezdő felhasználó nem is igen fogja (tudja) elindítani a nano-t.
A nano-hoz és a bash támogatáshoz terminal emulator app kell.
Röviden: a SetCPU egyszerűen eltávolítható, a terminal emulator meg defaultból fent sincs.
Egyébként nem értem a félelmedet (mivel teljesen alaptalan): aki nem ért ezekhez, az nem tud ilyen eszközökkel semmit sem "elrontani". A nano egy egyszerű, ám okos szövegszerkesztő (~Jegyzettömb Android terminal emulátorra, parancssorban indítható csak el). A bash támogatás (szintén csak a terminal emulatoron belül van) meg nehezen vehető észre -- még a haladó felhasználóknak is (és csak előnyei vannak).(#39960) kelzsoca
Ok, ma 19 óra után tesztelni fogom a nano-t, bash support-ot is! -
anglergab
addikt
válasz
kelzsoca #39944 üzenetére
Kelzsoca:
ezt írod a rom letöltési lapján:
"- format boot
- format data
- format cache
- format sd-ext (ha van ext particiód)"A system partíciót nem kell(ene) formázni?
Ezt már régebben meg akartam kérdezni: egyszerűen lemaradt a system formázása, vagy van valami oka, hogy nem szerepel?
Előre is köszi a választ!
Szerk.: ok. A rom telepítése után érdemes valamit wipeolni/formázni (nyilván nem a boot vagy system partíciókra gondolok
)?
-
anglergab
addikt
Felraktam a modacos FLB-R10-et. Egy nap alatt -- végig készenléti állapotban volt -- 95%-ról 30%-ra merült. A rom felrakásakor az akku ~95%-os volt.
Miért merült le ennyire?
Más is tapasztalt már ilyet?Más: a CW recoveryben töltődik a telefon USB-ről?
-
anglergab
addikt
válasz
cascada #39793 üzenetére
A PC-vel nem igazán érdemes tölteni: elképzelhető, főleg gyengébb minőségű tápegységeknél (nyilván ez a sokkal gyakoribb, mint a megbízhatóbb tápegység), hogy még a feszültség is ingadozik (feszültséglökéseket kaphat a telefon, tüskéket -- extrém esetben). Ha belegondolsz, igen sok komponens van a PC-ben, ha instabil a tápegység könnyen kihathat pl. egy CD-írás/PC-s játékprogram (CPU, GPU) hirtelen megnövekedő áramfelvétele az USB-portokra, és akkor az USB-eszköz (itt: a telefon) elektronikáján múlik, hogy hogyan kezeli le az ingadozásokat
Ellenben az adapter csak egyetlen eszköz áramellátásáért felel, és a gyártó tervezte -- optimálisan az adott akkumulátorhoz/készülékhez. Tehát az adapter "szofisztikáltabb", mint az USB-s PC-s töltés, mert az utóbbi nincs feltétlenül felkészítve lítium-ion akkuk töltésére.
A legtöbb noname tápegység számára eléggé megterhelő lehet a stabil max USB-áram biztosítása a hubon -- folyamatosan, függetlenül attól, hogy mit csinálsz a PC-vel (tehát a többi PC-komponens áramfelvételétől függetlenül). Tehát USB-s töltésnél az ingadozások elkerülhetetlenek. -
anglergab
addikt
válasz
gabe96 #39781 üzenetére
Nem véletlenül lassú az USB-töltés. Sőt, ahogyan feltöltődik, lassul a töltés folyamatosan (a vége felé már gyorsulva). Szóval a végén már igen lassan tölti, ezért kell sok órát várni a 80-90%-ra -- főleg, ha teljesen le volt merülve. Az adapterrel (amit adtak hozzá) a legoptimálisabb (leggyorsabb, legakkukímélőbb) a töltés.
USB-s töltésnél ingadozhat a töltőáram, ami nincs jó hatással az akku élettartamára.
Az USB-s töltés során max. 500 mA a töltőáram (legtöbbször jóval alatta van), míg az adapternél ~konstans 700 mA, igen stabilan.
A PC-k USB energiabetáplálását portonként ~ 100 mA-re tervezték, majd utólag bevezettek magasabb áramú USB-szabványt (és közben folyamatosan az 5V-os ág felé tolódott a terhelés nagy része a PC tápegységben): így az újabb (abszolút) maximum 500 mA lett.
Különösen kerülendő az USB-töltés, ha a PC készenléti állapotban van -- ugyanis ekkor könnyen elképzelhető, hogy soha nem fog feltöltődni (minimális a töltőáram), sőt akár a PC / akku is károsodhat. -
-
anglergab
addikt
válasz
kelzsoca #39763 üzenetére
Igen! Nem is tudtam, hogy ilyen felületen kell engedélyezni (azt hittem, config fájlokat kell szerkeszteni
). Egyébként ha esetleg vannak még ilyen hasznos utility-k, mint a nano, és az eddigiekben le voltak tiltva, engedélyezheted őket.
Köszi!
Biztos ux1 kollégának is tetszeni fog, hogy működik a nano.(#39769) Aggregátor
Azért ismerős, mert ez Ubuntu terminal screenshot (PC-n) -
anglergab
addikt
válasz
kelzsoca #39757 üzenetére
Kelzsoca:
Mi az oka, hogy ha a nano-t egyszerűen bemásoljuk a /system/bin-be nem indul el?
Szükséges hozzá valami library is?
Vagy esetleg a kernelben (boot.img) is kell módosítani valamit a futásához (kernel configban átírni esetleg valamit, és újrafordítani)?
Mert nincs a rom-okban szövegszerkesztő (a vi használata a sok billentyűparancs, meg speciális karakter miatt telefonon különösen nehézkes). A nano-val kiválóan lehetne gyorsan a terminal emulatorban szerkeszteni szöveges fájlokat, mert a cat és echo nem éppen optimális szövegszerkesztésre.Az esetleges tesztelések miatt leírom: adb shell-ben nem megy a nano (vagyis megy, csak random karakterek látszódnak a futásakor a terminálban, nem pedig a szövegszerkesztő ablaka), Windows alatt biztosan nem (ez azért van, mivel a cmd.com windowsos shell nem xterm szabvány kompatibilis, a speciális vezérlőkaraktereket, pl. ilyenek a színek -- nem tudja interpretálni -- ezért kiírja a nyers outputot, ami ugye nem igazán olvasható).
Teszteléséhez vagy telefonos terminal emulator, vagy ssh kell.
-
anglergab
addikt
válasz
tibz03 #39752 üzenetére
Az SD kártya mellett további rizikófaktorok: SD kártyaolvasó (slot) hibája, akku lemerülése, hibás (sérült) forrásfájlok. Ezeket a (relatíve) nagyszámú "aktatáskás" felhasználóra (értsd: nem olvassa el alaposan a leírásokat) vetítve a TPT-s módszerek globálisan komoly kockázati tényezőt jelentettek, ezért -- teljesen érthető módon -- az esetleges meghibásodások elkerülése végett eltávolításra kerültek.
(#39755) Recon
Úgy tudom, hogy a romot-is-telepítő-típusú-TPT (All-in) után nem feltétlen bootolt be a rendszer, hanem "megállt a zöld robotnál". -
anglergab
addikt
válasz
Try4g4in #39696 üzenetére
Eddig mindenkinek működött.
Ha nem sikerül, tedd fel futó rendszer alól a recovery-t (kulcsszó: flash_image parancs)
Meg van még egy harmadik módszer feltenni a CW recovery-t...
Úgyhogy biztosan fel tudod tenni...(#39700) Kombat
A CW-t akarja feltenni, de nem sikerül elindítania a bootloader módot, hogy fastbootolni tudjon. -
anglergab
addikt
válasz
buca84 #39684 üzenetére
A recovery-t akarja feltenni, egyelőre nem elindítani.
Kelzsoca: a nano text editor megoldható?
(#39689) Try4g4in
A Clockwork Recovery-t szeretnéd fastboot-tal feltenni?
Ha igen, akkor a bootloader (fastboot) mód elindításához 10-15 másodpercig kell nyomva tartani egyszerre a Power + Hangerő fel + MENÜ kombinációt. Figyelj arra, hogy a hangerő gombot jó helyen nyomd. -
anglergab
addikt
válasz
leszvigasz #39676 üzenetére
Nem szükséges átnevezni a témák fájlnevét. Recoveryből telepíthetők a zip-ek.
(#39677) Szamp
Igen, jobb a ZTE Blade. Használd a fórumkeresőt, a Válasz linket, olvasd el az 1. hozzászólást.
(#39680) leszvigasz
Figyelj arra, hogy a rom-oddal kompatibilis témát telepíts! Nyilván ha ugyanazt felteszed, ami eddig is volt, akkor nem lesz változás.
-
anglergab
addikt
Ma egy micro usb-usb kábelt (1.8 m) 1000 Ft-ért akartak nekem eladni egy kis számítógépes üzletben. Ezt azért soknak találtam. Ez szerintetek is drága? Ha igen, hol érdemes vennem?
Nem értem, miért sokkal drágább a micro usb kábel, mint a mini usb. A kettő szinte egzaktul megegyezik, csak a csatlakozó kialakítása más (meg igaz, hogy 5 érintkező van a micro usb-ben, de ennek nincs nagy jelentősége, csak azonosítja a micro usb szabványt).
-
anglergab
addikt
Indítsd újra és/vagy rakj fel FLB-R10-es rom-ot.
kelzsoca, ux1:
lehetséges belerakni a nano editort FLB rom-ba? Igen hasznos lenne (CM7-ben van defaultból)! Egyébként nem értem, miért nem tudják/tudjuk belerakni más rom-ba.
Megvan az ARMv6-os nano bináris, de miért nem fut?
-
anglergab
addikt
Nekem a Superuser jól működik a modaco-s R10-ben, nem értem, mit javítottál azon.
Ext2-es data nekem nem kell, mert lassabb, mint a NAND és nem használok annyira sok alkalmazást, hogy ne férnének el az internal storage-ben.
Szerk.: lehet, hogy Te korábbi R10-et (R10a (?)) töltöttél le (én tegnap szedtem le (R10b) (?)), és azon lehetett su-t javítani. -
anglergab
addikt
ux1: Megint elromlott egy szektorom, ezúttal a system-ben (nemrég leírtam a háttértörténetet is).
Ja, és csak a 3-as CW-ok írják ki a bad blockokat.
Az FLB-R10-ben mit módosítottál? Most az "eredetit" használom, és semmi probléma nincs vele. -
anglergab
addikt
válasz
Glatius #39465 üzenetére
Processz indítás, telefon ébresztgetése, 10 ms-os időintervallumokra: gyorsabban merülne a telefon, mint ha beragadna valamilyen processz, vagy mintha nyomkodnád másodpercenként.
A LED működéséhez szükséges aktív kijelző szerintem (leszámítva a töltés-visszajelzést, de az valószínűleg hardveresen van megoldva, a különböző színekkel együtt). Relatve a kijelző igen sokat fogyaszt (lehet, hogy a CPU-nál is többet, 122 MHz esetében szinte biztosan).
Tehát úgy néz ki, hardveres okok miatt nem aktiválható külön a LED szoftveres úton. -
anglergab
addikt
Szerintem egy sor hardveres sajátosság vezetett ehhez (ti. nem villoghat a LED készenléti állapotban). Jó példa a PC: készenlétben (S3) semmilyen értesítést nem tud megjeleníteni (ha be van állítva, akkor hálózatról felébreszthető, illetve egyes programok is felébreszthetik, és akkor kiírhat valamit, hangot adhat ki). De az ébresztés után nyilván nincs készenlétben!
A Blade-nél a helyzet igen hasonló a PC-hez: a GSM unit, illetve az arra jogosult programok felébreszthetik a telefont, így alkalmassá válik a felhasználó értesítésére.A SetCPU figyeli a háttérből a CPU hőmérsékletet. De szerintem -- ha beakad -- akkor maga is képes azt jócskán befolyásolni. Azt pedig nem szeretjük, ha a mérés eredményét befolyásolja a mérő eszköz.
Expliciten nem írja ki az aktuális hőmérsékletet. -
anglergab
addikt
Szerintem a LED-vezérlő önállóan nem tud működni, kell hozzá még egy csomó komponens is, tehát a kijelzőnek is valószínűleg működni kellene. Tehát vagy készenléti állapotban van, és minimalizálva van a fogyasztás (szinte csak a GSM unit működik, a CPU min órajelen, a RAM kap kis áramot, szinte minden process alszik ilyenkor -- jó esetben), vagy nincs készenléti állapotban. Nincs átmenet (lásd PC-nél: S0 (full on) vs S3 (standby)).
-
anglergab
addikt
válasz
kelzsoca #39434 üzenetére
(#39434) kelzsoca
Jól sejtem, hogy az R9-nél rossz irányba ment valamilyen téren az FLB rom fejlesztése, és ezt örökölte az R10-es rom is? Lehet tudni, hogy mi okozhatta, hogy az R9-es "rosszabb" lett, mint az R8-as? (Azt tudom, hogy az R9 óta default az OC-s kernel; egyébként az R8-adban OC-s kernel lesz?)
(#39448) Lasy
Olvastam, hogy frissítette flibble a Superuser-t, úgy látszik ott romolhatott el valami (csak ez kihathat-e az általános stabilitásra?)(#39449) pista59
Úgy emlékszem, hogy a root nem működött, illetve voltak más problémák is. -
anglergab
addikt
Természetesen 2.2 alatt is zölden villog, ha van valami értesítő (pl. nem fogadott hívás), és pirosan, ha nincs térerő, vagy még nem regisztrált vagy már leválasztódott a GSM hálózatról (lásd bekapcsolás, leállítás).
Azonban készenléti állapotban nem villog (készenlétben igen sok komponens inaktív, többek között a billentyűzetvilágítást kontrolláló alrendszer is, így igen sok energia megtakarítható).
Tehát, nyomd le a power gombot röviden és akkor villoghat -- egészen addig, amíg újra nem kerül a készülék készenléti állapotba. Persze ha töltöd a telefont, akkor nem megy készenléti állapotba automatikusan, így akkor láthatóak a LED-es értesítések.Biztos van rá program, de semmi értelme használni: igaz, hogy villoghat a LED akkor, viszont cserébe nem fog a telefon készenléti állapotba kerülni (a kijelző relatíve sokat fogyaszt) -- így sokkal gyorsabban le is merül.
Egyébként, ha a telefon gyorsan merül, érdemes megvizsgálni, nem fut-e valamilyen alkalmazás, ami nem engedi azt készenléti állapotba kerülni. -
anglergab
addikt
ux1, kelzsoca: Kiderült, hogy a data partíción volt egy bad blockom korábbról (a CW 2.5.1.8-as nem jelenti a bad block-okat, csak a 3.0.0.6-os). Már most hangsúlyozom, hogy soha nem TPT-ztem!
Aztán, mióta nézem a 3.0.0.6-os logokat, keletkezett -- többszöri újratelepítés, formázás, de nem TPT-s (!) -- után egy újabb rossz blokk, ezúttal a system partíción. Úgy tűnik, gyakori sima rom telepítés és/vagy formázás kelthet hibás szektort. Persze elképzelhető, hogy random jött létre, és nem a formázások keltették.
Mégis azért valószínűsítem, hogy a formázás generálta, mivel egy napon belül (egymás után) többször formáztam minden partíciót -- ugye a backup visszaállítások előtt. Az is elképzelhető, hogy keletkezett az első formázásnál a system partíción egy hibás szektor, azt ellátta flaggel a rendszer, oda többé nem írt. Ezután próbáltam visszaállítani full backupot: azonban első indításnál FC-zett. Kipróbáltam több backupot is ÉS recovery-t is (2.5.1.8 és 3.0.0.6) és verziótól függetlenül mindegyiknél FC-zett indításnál minden alkalmazás (először a CW verzió eltérésre (backup és restore között) gyanakodtunk, mint hibaok).
Ez alapján az a következtetés vonható le, hogy a full backup visszaállítási kísérletet megelőző formázás létrehozhatott bad blockot a system-en, és emiatt nem sikerült egyik full backupot sem visszaállítanom, mivel a szektorok száma, illetve azok címe megváltozott -- a full backupok létrehozása óta.kelzsoca: tegnap végül felraktam a Modaco-ról az FLB-R10-et, és nagyon jól működik. Különösen tetszik benne, hogyha lehúzzuk a notification bart, megjelenik felül egy kis Power Control widget. Miért nem az R10 alapú rom-ot készítesz?
-
anglergab
addikt
Melyik ROM-ok telepíthetők a Clockwork 3.0.0.6-ból jelenleg?
Mindegyik ezek közül: FLB-R8, FLB-R9?(#39183) kelzsoca: szerintem a Clockwork backup és restore közbeni frissítése okozza a problémát.
Nem tudom, érdemes-e még visszaflashelnem a 2.5.1.8-at?Ha az R8-as rom jobb, mint az R9-es, akkor az miért nem tölthető le a blogodból?
-
anglergab
addikt
Visszaállítottam Clockwork 3.0.0.6-tal egy Clockwork 2.5.1.8-cal készített full backupot. Indításnál minden FC-zik! Mit csináljak? (Nem volt semmilyen wipe a restore előtt)
Ez az eltérő Clockwork verzió miatt van? Vagy a wipe hiánya miatt?
-
anglergab
addikt
- korábban linkelték itt a fórumban, illetve Kelzsoca rom-jában is megtalálható (CM7-esben, természetesen)
- kényelmesebb PC-n: adb-vel letöltöd a gépre, csinálsz egy biztonsági másolatot, megszerkeszted (hozzáírsz a végére új sort), mented, majd adb-vel felülírod a telefonon találhatót
- igen, van, modaco-ról letöltheted, a 3.0.0.6-os az ajánlott, recovery-s telepítéséhez a ...signed.zip fájlnévvégződésű kell (recovery-ből tehetsz fel új/(másik) recovery-t) -
anglergab
addikt
CM Nightly 6: a rom szerintem már most igen jól használható (a Nightly 6-os angolra gondolok, egyébként biztosan a Nightly 8-ra is igazak a következők). Feltelepítettem, egyszer sem fagyott, az érintésérzékelés is (szinte) tökéletesen működik. (Néha nem lehet visszagördíteni a lehúzott notification bart, de Back gombbal mindig visszamegy). Telefonálni is jól lehet vele, igen jól működik a wifi is. Szóval igen tetszik nekem a CM rom. A default ADW Launchert érdemes lecserélni a sokkal gyorsabb 2.3-as stock Launcher2.apk-ra. Továbbá érdemes beírni a /system/build.prop-ba (hozzáfűzni):
mot.proximity.delay=150, ekkor rögtön reagál a proximity, nem kell várni 1-2 másodpercet.
Továbbá a CM rom-ban van nano editor is! A haladó felhasználóknak ez nagy előny! -
anglergab
addikt
Valaki próbálta a CM Nightly 8-at? Én Nightly 6-ot használok, és eddig tökéletesen működik.
dragon1993: Mindegyik TPT-s módszer piszkálja a partíciós táblát, meg több más ~BIOS szintű műveletet végeznek.
-
anglergab
addikt
válasz
Luissimo #38440 üzenetére
Szerepet játszik benne, hogy béta a rom, meg hogy igen sok apk optimalizálatlan.
Egyébként a CM rom szerintem már most igen jól használható (a Nightly 6-os angolra gondolok). Feltelepítettem, egyszer sem fagyott, az érintésérzékelés is (szinte) tökéletesen működik. (Néha nem lehet visszagördíteni a lehúzott notification bart, de Back gombbal mindig visszamegy). Telefonálni is jól lehet vele, igen jól működik a wifi is. Szóval igen tetszik nekem a CM rom, a default ADW Launchert érdemes lecserélni a sokkal gyorsabb 2.3-as stock Launcher2.apk-ra.
Továbbá a CM rom-banvan nano editor is! A haladó felhasználóknak ez nagy előny!
-
anglergab
addikt
Szerintem a rom-ok eléggé jók, nagyon stabilak; kevés a kritikus hiba a népszerű rom-okban.
Kijavították a proximity hibát a CM-ben, így az is használható lett. Persze, ha sok apk-t telepítünk, előfordulhatnak hibák, bugok.
Továbbá a rom-ok, kernelek eléggé eszközspecifikusak, míg amiről beszélgettünk (ami alapján a következtetéseiteket levontátok) az inkább Android specifikus téma volt. -
anglergab
addikt
ux1: esetleg nem tudod,hogy ez mitől van? (vncserver-t próbálom elindítani chroot-os Ubuntu-n; ja és hiába törlöm ki a megnevezett tmp-beli fájlokat (mert nem is léteznek).
hogyan tudom elindítani a vncserver-t?
root@localhost:~# vncserverWarning: localhost:1 is taken because of /tmp/.X11-unix/X1
Remove this file if there is no X server localhost:1Warning: localhost:4 is taken because of /tmp/.X11-unix/X4
Remove this file if there is no X server localhost:4
Couldn't start Xtightvnc; trying default font path.
Please set correct fontPath in the vncserver script.
Couldn't start Xtightvnc process.Fatal server error:
Can't read lock file /tmp/.X5-lock
Bocsi a sok kérdésemért, csak látom,hogy nagyon otthon vagy a témában. -
anglergab
addikt
ok; azt tudtam, hogy minden, ami fut (bináris program) a telefonon az természetesen ARM6-os. De azt nem tudtam, hogy a chroot-os megoldásnál az Android kernelt örökli az Ubuntu. Tehát most már csak egy kérdésem maradt.
Miből erednek az androidos felhasználókezelés "furcsaságai" (nincs /etc/passwd, nincs login, stb.)?
Igazad van: egyes részeit a témának eléggé ismerem, de még nem teljesen látom át az egészet egységesen.
Nem az az oka a furcsa user-fogalom-kezelésnek, hogy nincs passwd állomány, hanem ez sztem okozat; ugyanis hiába csináltam szabványos /etc/passwd-t (pl. adduser paranccsal).
-
anglergab
addikt
ux1: azt megkérdezhetem, hogy miért nem ad a w és who parancs normális outputot Androidon? Úgy tűnik, az Android furcsán kezeli a Linux user fogalmát.
A másik kérdésem pedig az, hogy ha fut az Ubuntu bash shell, az uname -a parancs miért az FLB-R8 Android kernelt említi? Miért nem az Ubuntu kernelét? Tehát egyes parancsok az Ubuntu-n belül a telefonon az androidos outputjukat adják. Miért? Ha chroot-olok, nem az Ubuntu binárisainak kellene prioritást élvezniük a $PATH-ban, és azoknak lefutniuk?bala6120: Nagyon alap dolgokat kérdezek? Szerintem nem. Ha tudod a választ, leírhatod.
Aktív témák
- Milyen routert?
- BestBuy topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A52S 5G Dual 8/256
- Samsung Galaxy A33 5G / 128GB / 6GB RAM / Üzleti széria / Független / 49.990 Ft / Sopron
- Új, Apple iPhone 16 Pro, 128GB, sivatagi titán, 3 év garancia
- Samsung S23 Ultra 15 hónap garanciával, enyhén sérült kijelzővel
- iPhone 13 Pro MAX 128 GB Graphite - 4 hónap Apple Szervízgarancia - APCOM
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 8GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest