Hirdetés
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- One mobilszolgáltatások
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Google Pixel topik
- Meglepően lassú az iOS 26 terjedése
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- IDC: 2025-ben a Huawei megnyerte Kínát, az Apple a világot
- Tokgyártó leplezi le újból a Galaxy S26 Ultra formáját
Új hozzászólás Aktív témák
-
Protezis
őstag
Nem tudom, írta -e már valaki, de ha TotalCommanderben másol az ember vinyón belül, különböző partíciók között, akkor érdemes! beállítani, hogy mely partíciók vannak egyazon fizikai hdd-n. Nekem a beállítás nélkül 10 MB/s körül volt, míg a beállítással 20 MB/s lett a másolási sebességem.
-
Waterman
aktív tag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Jólemléxel.Nekem 160GB/8MB Samsungom van és csak UDMA 5-ön megy,pedig a lap tudná a 6-ot,meg a vinyót is ATA 133-nak hirdetik.Számteches barátomnak említettem azt mondta ez ilyen,ennyiben maradtunk.Másik gépemben egy Maxtor simán beállt UDMA 6-ra.
-
Sziasztok.
Köszi a hozzászólásokat és az eligazítást.
Nem hittem volna , hogy a winyóknál is megy a gyártóktól a vakítás.
Az procik terén is elkezdődött és ki tudja hol nincs még ez, csak repkednek a nagy számok, de igazából én nem érzem azt a 10x gyorsulást és jelentős fejlesztéseket, amik úgy 4-5 éve vannak a számítástechnikában, legalábbis a az amatőr felhasználói részlegen.
Sajnálos, hogy ennyire ott kell lenni a színen és képben lenni, hogy ne verjék át az embert. Én azért úgy érzem, sok átverést szenvedünk el, pl ebben is. (Vagyis ferdítést
)
Köszi a válaszokat.
Tomi -
Male
nagyúr
Olvasd el mégeygszer az elejét: ő egy vinyón levő két partíció között másol, és nem egyik vinyórol a másikra. Első esetben a 15 MB/s körüli érték nem rossz, a másodikban ennél persze, hogy sokkal jobbak az értékek (40-50 MB/s körüliek lehetnek)
Közben ValdimiR is beírta ezt... lassú vagyok
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
de igen
az, hogy nalad egyik hdd-rol a masikra ekkora a msaolasi sebesseg, az nem jelenti azt, hogy lemezen belul is ennyinek kell lennie, hanem azt, hogy az a lemez, amelyikre masolsz, 30MBps-mal tud irni (a masik valoszinuleg gyorsabban olvas, de az iras a gyenge lancszem)
a sebessegek valahogy igy alakulnak: olvasas > iras >> mozgatas (itt a >> nem jelenti, hogy nagysagrendi kulonbseg van, mindossze hangsulyozni kivanom, hogy nagyobb a kulonbseg, mint a masik esetben) -- (itt a mozgatasnal figyelembe kell venni, hogy az adat mindenkepp lemaszik az alaplapra az ide kabelen at)
probald ki, hogy a hitachi-n, vagy a maxtor-on belul masolsz valamit, neked sem lesz 20MBps felett
p.s.: pio modban nem vinne a 12MBps-ot sem
[Szerkesztve] -
Xero
nagyúr
Nem

Nálam a Hita és a MAxtor között (maxi 2Megás) 30MB/s körül megy a másolás.
A srácnál valamelyik cumó valószinűleg pio módban megy. Nekem akkor volt 5megás másolás mikor maxtor volt a slave és akkor ő pio-ban üzemelt a hita pedig udma4-ben.
Valami ok folytán ez így is maradt így a hitachi került slave-be a maxtor pedig maxterre. Így udma5 és udma 4-ben üzemelnek és a fentebb írt sebességet produkálják.
Üdv -
TommyGun
őstag
SATA-nak annyi az előnye hogy hot Swap mint az SCSI
Magyarul mint a PenDrive kibe lehet tépni őket gond nélkül Win alatt.....SCSI cuccoknál ez már nagyon régóta működő dolog, ha a SCSI RAID rendszerben kinyifan egy winyó akkor nem lehet kikapcsolni mégiscsak server, Kitéped a rekket bele az új winyó és a többit már a RAUID el is intézi azonnal használatba veszi.....meg persze azért még van ott sok minden apróság is ami miatt jó a SATA
Valszeg a miatt is van 32 bites CRC javítása is, ha kirántod ne legyen adatvesztés....vagy más károsodás....
Mellesleg a világ leggyorsabb SCSI winyói sem viszenek át 70-80 megánál többet másodpercenként.....pedig azokban 16 mega kess van illetve 15000 pörögnek szemben a 7200-as pörgésű 8mega kesses civil winyókkal....
Jó ez a SATA meg minden de az ATA100-at se használják ki a winyók sajnos...
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
nem -- eppen ezert butasag, hogy sokan azert voksolnak a satara, mert az szerintuk marcsak ezzel is gyorsabb, mint pata-s tarsa, holott ugyanugy a hdd fizikai korlatai miatt nem megy annal sem feljebb a sebesseg, mint egy pata hdd eseteben
nezd meg et a cikket Bővebben: link, van benne sata vs pata resz is, ahonnan kidetul, hogy mindossze a kulonfele vezerlok okoznak 1-2 MBps sebessegkulonbseget, az atviteli szabvany nem sokat nyom a latba (satanak egesz masok az elonyei, de ezt nem vagom annyira, hogy belemenjek most itt a felsorolasaba
) -
VladimirR
nagyúr
tehat:
1: az ata33 problema ha jol emlekszem xp alatt mar nem, csak win2k alatt volt, ott is csak bizonyos chipsetekkel (talan intel, de ez nem biztos)
2: ata33 == udma33 (bar remelem jon valaki, aki elmondja, hogy ez miert nincs igy, ugyanis ata33 nincs, csak most lusta vagyok eloturni a szabvanyokat, de az udma az asszem 7-8ig megy fel csak, es a szamozasa nem utal a sebessegre), de nagyjabol elmondhato, hogy ataXX == udmaXX == XX MBps elmeleti sebesseg
3: elmeleti sebesseg, vagyis a technologia kepes ennyi adatot kozvetiteni masodpercenkent, viszont a hdd-k nem kepesek ilye olvasasi sebessegre, hatmeg irasira, a mozgatasi sebessegrol mar nem is beszelve
4: nem csak a toredezettseg okozhat lassabb sebesseget, de az is, hogyha pl a hdd vegerol olvasol es /vagy oda irsz, mivel ott lenyegesen lassabb mint az elejen (akar 50%-kal is)
5: probald ki a hdd-t valaki mas gepeben, vagy a te gepedben egy masik lemezzel, ugy, hogy egyikrol a masikra masolsz - ez valamivel valosabb kepet ad a hdd tenyleges sebessegerol
6: ata133 imho felesleges es eleinte vaolban csak a maxtor eroltette, aztan a tobbiek is rakaptak erre a parasztvakitasra (mint ahogy sokak meg vannak gyozodve arrol, hogy a 150MBps a sata legnagyobb elonye, a sata II-e meg a 300MBps, es ezert annyival jobb, mint a sata I) -
A töredezettségmenetsítés megvolt, de látható javulást nem értem el.
Amúgy előtt nekem is egy barracuda 40es em volt, és ilyen gondjaim nem votlak, vagy nem tűnt fel.
Mi a különbség viszont az ata és az udma között?
ata 100 ata 133 <> dma 33 , udma 66 ?
Ezekre a kérdésekre sem találok válszt.
Ahogy írta, hogy az ata 133 odat kihasználja teljesen, az úgy érted, hogy közel 133 MB/s el képes írni vagy olvasni? Az kellemes lehet. De ehhez PCI os vezérlő kell ezek szerint? Alaplapi nem az igazi?
Azért köszi az eddigieket is. -
Freddy TNT
őstag
Igen, valóban vannak 133-as vinyók, csak én úgy tudtam, hogy kizárólag a maxtor erölteti de akkor ezek szerint más cégek is átáltak. Én sajnos nem tudom megnézni,hogy az én samsungom 100 vagy 133-as mert egy Silicon image ATA (PCI) vezérlőre van kötve.
Mondjuk elfelejtettem említeni, hogy nekem csak 80-as a samsungom.
De mintha rémlene valami panasz a nagyobb kapacitású merevlemezekre, hogy lassabbak, mint a 80 és annál kissebbek. Ennek hitelességében azonban kételkedek. -
oregcsóka
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Nem, vannak ATA133-as vinyók, legalábbis ilyen csatoló van rajtuk, az más kérdés persze, hogy ezt a sebességet nem tudják.
/viszont nálam a 160GB vinyó csak ATA 133-as vezérlővel ellátott alaplapon volt hajlandó a teljes kapacitását adni/
A hozzászólásod többi része helyes, szerintem. -
Freddy TNT
őstag
HI !
Nekem is egy samsungom van,de mintha csak ATA 100-at tudnának nem? (bár lehet, hogy csak rosszul emlékszem.)
Mi ez az XP alatt csak ata 33 ?? Ilyenről én még nem hallottam. Világosíts fel légyszives.
Egyik partíciórol a másikra (egy merevlemezen bellül) nem is fog valami hű de gyorsan másolni, de ez tényleg kevés. Szerintem töredezett a fájlrendszered. Vagy már egy kicsit tropa a windows.
Egyébként én úgy tudom, hogy még az ATA 100 sincs kihasználva, mert nem tud egy merevlemez sem olyan gyorsan olvasni. Az SATA -ról meg olyasmit olvastam, hogy a csatoló hiába tudna 150MB/s-t hiszen a merevlemez lényegében ugyan az, mint egy IDE-s csak SATA van rajta. De javítson ki valaki ha tévedek.
[Szerkesztve] -
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem, amit nem igazán tiszta nekem.
Ha van egy ata 133 as winyód (samsung 120 GB), egy olyan alaplap, ami kezeli is őt ata 133 on, és 80 eres kábeled van. Tehát elvileg midnent megadtál neki a gyorsasághoz.
Akkro miért van az, hogy az XP ben a másolás csak 12-16 MB/s a maximum a két partíciója között?
Azt tudom, hogy az XP ben csak ata 33 on megy minden alapból és ata 66ra átállíthatod a regisrty-ben egy dword kapcsolóval.
De kérdem, az is csak ata 66 lesz és nem 133, akkor miért is gyártanak ilyet, ha nem tudom kihasználni?
Az Ata 133 nem azt jelenti, hogy elméletileg 133 MB/s sebességre képes?
Legalábbis a S-ata 150 csatolót 150 Mb/s sebességgel ''hírdetik'' .
Krlet Titeket, ha valaki ebben tájékozott, akkor világosítson fel, mert valahogy nekem ez nem tiszta.
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital Purple SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 Pro NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 860 PRO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! 500GB HDD -K (WD) 16MB cache
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- Apple iPhone SE 2020 128 GB Piros 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 11 64GB fehér / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- ELADNÁD IPHONE KÉSZŰLÉKED? ADD EL A MOBILESHARKNAK GYORSAN ÉS BIZTONSÁGOSAN!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)

)