- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Poco X6 Pro - ötös alá
- A OnePlus Nord 5 sem sokkal marad le akkuméretben
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Aktív témák
-
Sanyix
őstag
Mi az ubuntuba az alapbeállíott root jelszó? Mert amit a sudo-nál használok azt nem fogadja el.
-
Sanyix
őstag
válasz
T. Almeida #3799 üzenetére
Nemrossz, bár én itt ahogy látom csak portokat, meg protokollokat lehet engedélyezni. És hát a bittorrent protokoll engedélyezve van, de eléggé passzív vagyok :\ most nyissam meg a bejövő portot úgy egészben?
-
Sanyix
őstag
Hi!
Kéne nekem egy tűzfal linuxra, aminél le is van írva mit hogy kell, és lehet programokra is állítani kivételeket, és az se hátrány, ha grafikus felülete is van
Na meg valami víruskereső/blokkoló/irtó se lenne rossz. Tud valaki valami jót? -
Sanyix
őstag
Feltettem egy libntfs8 (Linux-NTFS project) csomagot, de nemtudok linux alól semmit csinálni az NTFS partición, mert aszongya, hogy nincs hozzáférésem. Hogy kéne beállítani a hozzáférést?
Régebben meg hallottam olyan dolgokat, hogy a linuxos NTFS fájlrendszerkezelés nem működik jól, megbízhatatlan, és könnyen elcseszheti az egész fájlrendszert. Ez nem volt igaz, vagy már nem igaz?Vagy működik normálisan megbízhatóan a dolog?
-
Sanyix
őstag
Hi!
Fent van egy ubuntu 6.06 műxik minden. Szóval ki akartam próbálni hogy megy a 3d linux alatt, belebotlottam a Celestia (csillagászati program) linuxos változatába, gondoltam megnézem hogy megy a windózoshoz képest. OpenGL-es a program. Felraktam, elindul. Csillagok helyett piros kockák, a bolygótextúrákon meg szemcsés csíkok vannak, és kicsit szaggat is (nem kéne). Najó, fel az ATi oldalára (radeon 9600 videokártyám van), letöltöttem ezt az ATi preposi..akármi drivert (egy 52 megás run fájl). aztán sudo sh/ blabla elindult az installer, szépen feltelepült. Na próba. Elindul, eltűntek a hibák, minden szép, csak még jobban szaggat mint amikor nem volt fenn ez az ati driver. Na nyomtam egy restartot, hátha beválik a vindózos megoldás, de nem ugyanaz maradt. Megnéztem glxinfo | grep rendering-el, hogy van egy 3d gyorsítás. Azt írja hogy nincs, pedig az ati driver telepítés előtt azt írta van, bár úgy is kicsit szaggatott és tele volt hibákkal. Mit kéne tennem, hogy normálisan menjen?
-
-
Sanyix
őstag
Na mégis próbálkoztam
elivleg most a boot.ini-s megoldás meg van csinálva(lehet választani), már csak a grub kéne a linuxos meghajtóra, mert ha kiválasztom aszondja hogy tegyek be rendszerlemezt.
Szóval akkor van a 2. vinyó amin van egy linux, boot nélkül. Van livedvd, és a linuxos vinyóra kéne egy grub. Akkor most így elölről kezdve hogy kéne? Live dvd bennvan elindul az indítómenü, onnantól hogy? -
-
Sanyix
őstag
ubuntu@ubuntu:~$ sudo passwd root
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/temp
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -t ext3 /dev/hdb1 /mnt/temp
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot /mnt/temp
ezt csinaltam utana azokat probaltam amit elozoleg irtam
nem sata vinyom van.
[Szerkesztve] -
Sanyix
őstag
Szoval akkor grub telepites nemmegy, akkor nem maradt mas mint hogz kiveszem az xp-s vinyot es ujratelepitem a linuxot?
-
Sanyix
őstag
Na hulyevagzok a sudo-t lehagytam, de akkor sem jo
root@ubuntu:/# sudo grub-install hd1
sudo: unable to lookup ubuntu via gethostbyname()
igyse
root@ubuntu:/# sudo grub-install /dev/hdb
igyse
root@ubuntu:/# sudo grub-install /dev/hdb1
igyse:
root@ubuntu:/# grub-install hdb
Format of install_device not recognized.
Usage: grub-install [OPTION] install_device
Install GRUB on your drive.
-h, --help print this message and exit
-v, --version print the version information and exit
--root-directory=DIR install GRUB images under the directory DIR
instead of the root directory
--grub-shell=FILE use FILE as the grub shell
--no-floppy do not probe any floppy drive
--force-lba force GRUB to use LBA mode even for a buggy
BIOS
--recheck probe a device map even if it already exists
INSTALL_DEVICE can be a GRUB device name or a system device filename.
grub-install copies GRUB images into the DIR/boot directory specfied by
--root-directory, and uses the grub shell to install grub into the boot
sector. -
Sanyix
őstag
Megcsinaltam a 2580-ban leirtakat a vegeig rendben megz de a vegen beirom ezt grub-install /dev/hdb akkor /dev/hdb: Not found or not a block device. ha hdb1-et akkor is. hda-ra meg nem akarom rakni, nehogy megint elcsessze az xp-t, es igy hogy mindket vinyo boot-os lenne, a biosban valaszthatnam hogy melyikrol bootoljon. dehat nem megy a 2580 ban leirt dolog.
-
Sanyix
őstag
Mégis megpróbálta rárakni :\ Amúgy alapból miért nem oda rakta?
Szóval, most jön a win telepítés, és valószínű, hogy utána már nem fog menni a linux, mert a win szépen átírja a dolgokat. Szóval az xp bootprogramjával nem lehetne elindítani a linuxot? boot.ini-be irogatás, vagy valami. -
Sanyix
őstag
Feltettem valami ntfslib csomagot, amivel elvileg hozzá lehet férni az ntfs particiókhoz linux alól, igazából nem, mert azt írja, hogy nem engedélyezett a hozzáférés. De mostmár a preferences/discs-el meg lehet nézni a tartalmát az ntfs particióknak, és írja is hogy a fájlrendszer ntfs, kivéve a vindózos partició. Azt nem lehet megnézni se, és ismeretlen fájlrendszert ír. A gnome partition editor is látja az ntfs particiókat, de a wines partició előtt ott van a felkiáltójel, és azt írja hogy nem tudja olvasni a tartalmát. Úgynézki tényleg szétcseszte a fájlrendszert.
-
Sanyix
őstag
válasz
Forest_roby #3164 üzenetére
Hát ez nem jött össze, megcsinálta elvileg, de ha lehúzom a linuxos vinyót, ugyanaz a hiba, viszont mostmár egyáltalán nem megy az xp... ha kiválasztom rohadtgyorsan végigmegy pár hibaüzenetféleség, alig látom, és megint a választómenüben vagyok. Annyit ki tudtam venni, hogy filesystem. Úgyhogy úgynézki szétcseszte a fájlrendszert. Majd még megpróbálok az xp cd-vel egy helyreállítást, ha nemmegy, megvan a holnapi programom, a vindóz telepítés
[Szerkesztve] -
Sanyix
őstag
Hi! Ma feltettem egy ubuntu 6.06-ot(slave vinyó), xp mellé(másik vinyón van ami master, innen ment a boot eddig, és az xp). Namost az ubuntu telepítéskor annyit kérdezett, hogy melyik vinyóra tegye(azt vártam hogy valahogy megkérdezi hogy hogylegyenmár a bootolás, de nem), hát feltettem a másodikra, fel is imerte a vindózt és van indítómenü. Nade én úgy akartam volna, hogy ha kiveszem a slave vinyót (amikor xp-t használok, mer amúgyis hangos), attól még az xp-t lehessen bootolni. De a linux ugye beleírt a boot-ba, és grub-ot használ, amit viszont a saját vinyójára tett. Így ha nincs benn a linuxos vinyó, bootnál error 21 can't load grub. Ezzel mit lehetne tenni? Azt szeretném, hogy az xp menjen mint eddig, de ha bent van a linuxos vinyó akkor lehessen választani.
Vagy, nem lehet valahogy a grubot a c:-re (ntfs) rakni?
Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest