Jövőre debütál a mobilokon az Ubuntu

Hivatalosan is bemutatkozott a Canonical népszerű Ubuntu operációs rendszerének mobiltelefonos változata, mely egészen más aspektusból közelíti meg a felhasználói kezelőfelületet. Az üdvözlő képernyőn például nincs szükség külön feloldásra, hanem a különböző irányból végzett ujjmozdulatok közvetlenül az adott funkciókhoz repítenek. Az Ubuntu alapjait ugyanazon kernel jelenti, melyet az Android is használ, de az előbbi esetén nincs Dalvik motor, így a Google alkalmazásainak futtatása technikailag nem lehetséges. Ezek helyett natív és HTLM5 kódok futtatására nyílik lehetőség. Adott viszont a külső monitor, billentyűzet és egér csatlakoztatása, mely révén asztali számítógéppé változathatóak a mobilok. A Canonical szerint az Ubuntu végleges változata 2014-ben lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények

  • Elérhető a Nokia HERE iOS változata

    Apple táblagépekre és telefonokra is elkészült a Nokia offline navigációs alkalmazása.

  • Nokia HERE – térképek minden platformra

    Android és Firefox OS platformra is elkészül a Nokia térképszoftvere, az iOS-alapú eszközök ingyenes hangos offline navigációt kapnak, a Lumia sorozat pedig LiveSight szolgáltatással bővült.

  • Teljes Ubuntu élmény mobilokra

    Várhatóan már jövőre piacra kerülhetnek a dokkoló segítségével teljes értékű Ubuntu laptopként is használható Android mobilok.

Hirdetés