- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Erős specifikáció, kompakt formában
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Fritz Teufel #14165 üzenetére
Magyarul a /dev/sda3 azért ntfs, mert egy korábbi Windows megmaradt partíciója, ha jól értelmezem, amit leírtál. Vagy az alternatíva, hogy bazira nem, mert ugye eleve FAT32-ről formáztad NTFS-re? De ezt miért? Miért nem Linux-kompatibilis fájlrendszert választottál?
Mennyire van tele a partíció? Van-e külső meghajtód annyi üres hellyel, amennyi adat van ezen a partíción? Ha igen, másolj ki mindent, a partíciót formázd ext4-re, és másold vissza a cuccokat.
Önmagában igen erős ellentmondások vannak az írásodban. Mert gyakorlatilag csak a torrenttel van problémád, de az egész Ubuntu, sőt, az egész Linux világ szar. Érdekes...
(#14168) lionhearted
Márpedig ez simán lehet, ha a qBit automatikus indításra van állítva, a mount meg majd valamikor később, kézzel történik. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Fritz Teufel #14149 üzenetére
Szerintem te megtévesztés áldozata lettél.
"Külön meghajtót használnék az adatok biztonsága érdekében (NTFS) manuális mount-tal, de ezt a Linux úgy látom nem komálja."
Nos, én az elmúlt 6,5 évben több helyen, több formában csatoltam Windows-partíciót Linux alatt. A legtöbb automount, de a kézi csatolás és az automount között pl. grafikus felületű ntfs-config (admin joggal futtatva, persze) programban gyakorlatilag egyetlen kattintás a különbség. Onnantól vagy a rendszer indulásakor automatikusan csatolja a megadott pontra, vagy kézzel csatolhatod bármikor, ha olyanod van. -
törölt tag
válasz
kriszpontaz #14134 üzenetére
Attól még parancssorba kell "süllyedni", mert csak onnan tudod futtatni.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Osiris #14085 üzenetére
Kicsit nem értem a problémát. Ahhoz, hogy távoli gépet javíts LiveCD-ről, nem a saját gépeden kell LiveCD-t indítani, hanem a távoli (ráadásul virtuális) gépen.
Az meg virtuális gép függő, hogy milyen billkombóval léphetsz az adott virtuális rendszerben a konzolra. VirtualBoxban jobb ctrl-F1/F2...F6És itt egyből különböztessünk meg! Konzol (grafikus felület nélkül használt parancssor) vagy terminál (azaz egy grafikus felület nélkül használt virtuális parancssor) kell neked. LiveCD-nél mindegy, ha a LiveCD grafikus felülete elindul.
(#14089) Speeedfire
Esetleg:
Changing TTY keyboard layout on a server? -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #13854 üzenetére
"Más..."
Őőőő.Elég sok ilyen kis okosság van. Én már viszonylag rövid Linux (spec. Ubuntu és persze Gnome) használat után idegbajt kaptam a Windowson, amikor ezek nem mentek. Két ablak egymás mögött, fókusz az első, de a háttérben lévőn görgetsz. Vagy csak egyszerűen egy kétpaneles fájlkezelőben úgy is tudsz görgetni, ha nincs ott a fókusz.
És a többi. -
törölt tag
válasz
sh4d0w #13751 üzenetére
Nekem eddig ilyen bajom nem volt, de a 12.04-nél már elgondolkodtam, hogy minek tovább menni, mikor egyrészt régi a gép (6+ éves, már akkor is fapados notebook), másrészt 5 év a támogatás, és minden programra, ami kell, van friss, ha kell.
Ráadásul a 12.04.4 a 3.11-es kernellel jön alapból. -
törölt tag
válasz
#68216320 #13700 üzenetére
Hát, próbálkozni próbálkozhatsz.
Alul vannak a 3.12 és 3.13 stabil kernelek a Saucy-hoz és a Trusty-hoz. Nem kell külön fordítani. -
törölt tag
válasz
tfalcon96 #13688 üzenetére
UNetbootin - Homepage and Downloads
Ezt próbáltad már? -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #13617 üzenetére
A conky-t rakd bal felülre, mintha onnan sütne. Ha már egyszer onnan süt.
-
törölt tag
válasz
róland #13602 üzenetére
http://packages.ubuntu.com/precise/kernel/
Backportolják a későbbieket is, most a 3.11 a legfrissebb.
-
-
törölt tag
Ha azt írják is, még nem egyértelmű:
Az állapotról a udisks --dump ezt írja:
Attribute Current|Worst|Threshold Status Value Type Updates
===============================================================================
raw-read-error-rate 100|100| 62 good 0 Pre-fail Online
throughput-performance 100|100| 40 good 0 Pre-fail Offline
spin-up-time 253|253| 33 good 0 Pre-fail Online
start-stop-count 97| 97| 0 n/a 6022 Old-age Online
reallocated-sector-count 100|100| 5 good 0 sectors Pre-fail Online
seek-error-rate 100|100| 67 good 0 Pre-fail Online
seek-time-performance 100|100| 40 good 0 Pre-fail Offline
power-on-hours 33| 33| 0 n/a 1234.0 days Old-age Online
spin-retry-count 100|100| 60 good 0 Pre-fail Online
power-cycle-count 98| 98| 0 n/a 4554 Old-age Online
g-sense-error-rate 100|100| 0 n/a 0 Old-age Online
power-off-retract-count 100|100| 0 n/a 96 Old-age Online
load-cycle-count 67| 67| 0 n/a 333012 Old-age Online
temperature-celsius-2 125|125| 0 n/a 44C / 111F Old-age Online
reallocated-event-count 100|100| 0 n/a 26 Old-age Online
current-pending-sector 100|100| 0 n/a 0 sectors Old-age Online
offline-uncorrectable 100|100| 0 n/a 0 sectors Old-age Offline
udma-crc-error-count 200|253| 0 n/a 0 Old-age Online
load-retry-count 100|100| 0 n/a 0 Old-age OnlineTehát a 12.04 LiveCD-s Disk utility jónak, de pre-fail-nek írja, amit a 13.10-es "hiba várható"-nak. Most akkor?
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #13368 üzenetére
Köszi. Csak az USB szar.
Majd megy LiveCD-ről.
Akkor már csak egy amatőrnek tűnő kérdés (még sosem kellett ilyennel foglalkoznom): hogy tudom kideríteni, hogy milyen fajta HDD-van: PATA, SATA, SATA2. Ha cserélni kell majd.
(Durva, megnéztem asszony gépén a gnome-disks-szel, hasonlóan "jó" állapotban van. Pedig az enyém 6 éves, az övé alig több, mint 2!) -
törölt tag
Hali!
Alkottam, és most semmilyen usb-s eszközt (pendrive, külső hdd) nem lehet csatolni. Vagyis nem biztos, hogy én alkottam, mert már közvetlenül az első pendrive csatolási kísérlete után ugyanazt a hibát írta ki, amit azóta is. Azon egy Ubuntu volt.Pendrive-okkal nincs baj, másik gépbe dugva mennek.
-
törölt tag
válasz
bandras0226 #13286 üzenetére
Ilyet is le tudsz. Win gombra nyomsz, oda beírod, hogy "Képernyőkép", ott elindítod, és van olyan opció, hogy x másodperc múlva csináljon képet. Ezalatt az idő alatt megcsinálod a kattintgatásokat addig az állapotig, amit le akarsz fotózni.
-
törölt tag
válasz
alfa20 #13280 üzenetére
Hali!
alt+F2
pavucontrol
vagy
alsamixergui
vagy valami hasonló progi (amelyik tetszik, azt rakd fel, a pavucontrol lehet, fent is van), és ott meg tudod nézni, hogy a hdmi kimeneten van-e hangerő. Ehhez még nem kell az nvidia, én alaplapi intellel is hdmi-ztem. (Ja, most látom -- biztos figyeltem --, hogy kép sincs. Akkor X.)
Nem én okoskodtam ki, de nálam a Debianon (ebben van NVidia) ezzel a terminál vagy alt-f2-es paranccsal indul manipulálós módban az nvidia-setting:
optirun nvidia-settings -c :8
Merthogy csinál valami nyolcadik virtuális konzolt, azon fut vagy mittomén. Majd valami okos elmondja. Addig ne csináld!
Közel sem volt annyira egyszerű a beizzítás, hogy ez ne került volna legalább 2 órába egy Debianban igencsak járatos embernek. Én neki sem fogtam az első sikertelen kísérletek után majd' két évig.
-
törölt tag
Hali!
Több év után újra lett ilyenem:
http://www.youtube.com/watch?v=E0HSshMwJRI
Miért?
Asus X51H, Intel alaplapi régi, gagyi VGA. -
törölt tag
válasz
#40553216 #13227 üzenetére
Megvan:
http://splicd.com -
törölt tag
Hali! Youtube videót hogy tudok úgy linkelni, hogy -tól -ig játsszon le egy részletet?
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #13202 üzenetére
Köszi. Meglehet. Amikor a nvidia-settings-et néztem, nem érelemszerűen lehetett, mert akkor nem volt rákötve, mikor rákötöttem, akkor meg nem néztem. Az arandr is jó volt, de akkor megnézem ezt is.
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #13194 üzenetére
Nvidia gt 520mx, optimus beizzítva.
-
törölt tag
Hali!
XFCE4-en hogy lehet beállítani, hogy két kijelző használhassak? Az egyiken fimet néznék, a másikon maradna az asztal. Csak egyszerre tudom a kettőt, azaz ugyanazt a kettőn, vagy csak az egyiket használni. -
törölt tag
Esetleg így?
Try the following steps.run in a terminal:
sudo rfkill unblock wifi
sudo rfkill unblock all
rerun
sudo rfkill list
to confirm that the card has been unblocked.
reboot
rerun
sudo rfkill
list again to confirm unblocking as been retained.
rerun
sudo lshw -class network
you should now see that the kernel has recognised (or not) the wireless card.
-
törölt tag
Az Ubuntu (a Linux általában) azért annyira nem klausztrofóbiás. A legnagyobb helyet mindig a telepítések foglalják, a logolás és egyéb ilyen változók bár nőnek, de kb. egy klikkel megoldható, hogy ne. Pl. ami sokat szokott foglalni, az a frissítések telepítő csomagjai (/var/cache/apt/archives). Ezeket én automatikusan töröltetem telepítés után. 6 év alatt alig volt ebből probléma, viszont van 1-2GB plusz hely.
A sűrűn változó könyvtárakat (/var, /tmp, a swap, de majd az okosok megmondják) hdd-re rakni, a statikusabbak maradhatnak.
"Ha jól tippelek nem fix méretű"
Lehet, lemaradtam valamiről, de én még ott tartok, hogy a VBoxban akkor is egy maximális méretet kell megadni hdd-nek. Ennél kisebb lehet, nagyobb nem.(#12983) RBJ
Esetlegsudo ifconfig wlan0 up
-
törölt tag
válasz
megema #12957 üzenetére
Őőő. Napokban másoltam át Windows 7-en \users\Képek\X könyvtárból \users\Képek\X_1 könyvtárba mindent, ~20GB-nyi cuccot. Vagy fél MB különbség lett.
(#12961) RBJ
Miért legyen mindig retek cucc Linux alatt?
Különben terminálban:lshw (esetleg sudo lshw)
(#12964) cigam
VBoxos hdd fix méretű. Mit zabál? Különben minek az a 10-20% szabad hely? Defrag félelmeid vannak? Felejtsd el! -
törölt tag
válasz
Rimuru #12654 üzenetére
/dev/sda2 13G 9,6G 2,8G 78% /
Tisztában vagyok a lehetőségekkel és a korlátokkal. Az a baj, hogy pl. verzióváltáskor az upgrade elindítása után már kellett hirtelen törölgetnem néhány GB-t elfoglaló progikat, az 5%-ot kikapcsolnom, és még a telepítés közben a már telepített progik telepítőcsomagjait is törölnöm.
Viszont ez elvileg csak félévente van egyszer, gyakorlatilag meg egyszer volt, azóta meg figyelek, és előre csinálok elég helyet.
-
törölt tag
Vicces dolgok tudnak történni, ha az ember két gépen hasonló rendszert használ, és az egyiken valami nem megy rendesen. Jelen esetben a Debianon a network manager ébredés után a kezdetek óta nem kapcsolódik automatikusan a wifire. Pár hete lecseréltem a wicd-re, ez meg rendesen megy. Ma reggel a saját gépemet használtam, ezen Saucy van. Synapticban nézegetem a telepített cuccokat, ott a network manager. No, mondom, mit keres ez itt. Uninstall. Utána gondolkodás, hogy őőőő, miért is kellett ez? Letölteni és újra telepíteni persze nem lehet, mert nincs hálózatkezelő.
Másik gép, packages.ubuntu.com, letörölt csomagok letölt, pendrive, másik gép, telepítési kísérlet. Függőségi hibák miatt nem. Legalábbis alapból. De egy --force-depends-version csak segít. Utána frissítés. Szóval, azt hiszem, reggel négy órakor nem érdemes komoly rendszer átalakításokat végezni. -
törölt tag
válasz
ngabor2 #12452 üzenetére
Majdnem én is csináltam ilyet. Csak én menet közben észrevettem a rohamosan csökkenő szabad helyet. Először letöröltem a nagyon nagy helyet foglaló progikat (LaTeX doku, meg ilyenek), majd kilőttem az említett 5%-ot, kezdtem törölni a már telepített programok telepítőcsomagjait, és így nem futottam ki.
-
törölt tag
válasz
#42308056 #12301 üzenetére
3. Mert ez nem Windows ugyebár. Itt ezt csak úgy kerülöd el, ha külön mókolsz. De inkább ne tedd! Ha tudod, hogy sok programot akarsz telepíteni (persze a beállított tárolókból), akkor reggel elindítod a Synaptic csomagkezelőt, este meg bezárod. Vagy nem, mert ha altatsz, felfüggesztesz, akkor ezt sem kell. Persze ha valahonnan letöltött csomagot raksz fel, akkor ezt nem kerülheted el.
Terminálban (DOS-szerű) attól, hogy nem látod, még írja befelé a jelszót. Próbáld ki! -
törölt tag
Hát a kis F.SZOM! Openbox/gnome felületet akartam indítani, félig felállt, de beragadt. Ez kb. 10 perce van így:
gnome-shell --mode=gdm
killall gnome-shell nem segít, végül csak a kill -9 (a_folyamat_száma)
Fuck!
-
törölt tag
Egy napnyi -- mostanában úgy tűnik -- szokásos késéssel meglett az upgrade, a szintén szokásos nyűgökkel. Ezek oka részben saját hülyeségem, mert az upgrade végén nem nyomok igent arra a kérdésre, törölje-e a már felesleges csomagokat, mert pl. ezek között van az előző rendszer kernele is. Így marad a kézi. Csakhogy a felvett tárolók tartalma is ugyanabba a csoportba kerül, így el kell mókolgatni, mert a felvett tárolók közül sem mindegyiket használom. És ilyenkor jönnek a törött függőségek... De már minden újra toldozva-foltozva van.
-
törölt tag
A Medibuntu-t akartam volna én is írni már pár napja. Az oldalukon lévő linkeken, melyek közül az egyik ide visz, ott a megoldás:
sudo rm /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
curl ftp://ftp.videolan.org/pub/debian/videolan-apt.asc | sudo apt-key add -
echo "deb ftp://ftp.videolan.org/pub/debian/stable ./" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/libdvdcss.list
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -
törölt tag
válasz
Arpee78 #11906 üzenetére
Képzetlenebbeknek véletlenül sem rolling.
Amúgy én Debiant használom többé-kevésbé rolling verzióban. Testing néni unstable beütéssel.
Amúgy a hibernálás kikerült a gui-ból, azért nem működik.
Szövegfájlba
#!/bin/bash
gksudo (vagy sudo vagy gksu) pm-hibernatelemented az asztalra, futtathatóvá teszed, és amikor hibernálni akarsz, kattintasz, futtatod, jelszót adsz, és kész.
-
törölt tag
Üdv!
Ubuntu 13.04-en, E17-en tuxcmd-t akarnék indítani. Terminálban ezt adja:An unhandled exception occurred at $B7046276 :
EAccessViolation : Access violation
$B7046276
$B704F233An unhandled exception occurred at $540A303D :
EAccessViolation : Access violation
$540A303D
$0811B9BF
$08111802
$08111C19Tud valaki valamit mondani erről? Köszi.
-
törölt tag
"arra az eszközre kell alkalmazni, amelyiknek nem a router által kiosztott ip címe van, tehát nem 192.168.x.x"
Őőő. Akkor milyen?Wondershapert nézegettem most, VBoxban. Sajna, csak 20Mb/s-es netem van. 19000-re és 900-ra állítva ~14-15Mb-et és 0,9Mb-et mértem.
Esetleg annyit csinálhatsz, hogy az /sbin/wondershaper fájlban a #!/bin/bash-t kiegészíted egy -x-szel, azaz így néz ki az első sor:
#!/bin/bash -x
Ezután indítva mindenfélét kiír, lehet, lesz benne valami, ami jelzi a hibát.
-
törölt tag
válasz
gery2123 #11132 üzenetére
Kaspersky Rescue Disk 10
LiveCD, bebootolsz, madzagos nettel a legegyszerűbb. Frissíted az adatbázist, azt' hadd szóljon! -
törölt tag
válasz
Focke-Wulf #11037 üzenetére
De, erre is jó a LiveCD.
Mondjuk érdemes lenne egy saját LiveCD-t csinálni, amiből kiveszel sok mindent, ami a fentiekhez nem kell (mondjuk az office-csomagot), a Skype-ot meg belerakod. Így nem kell minden egyes bootoláskor letölteni, telepíteni. -
törölt tag
Rossz topik.
-
törölt tag
válasz
vinibali #10962 üzenetére
Simán odébb rakhatja a Wint, pár napja már megcsinálta.
@RBJ
Mivel még új az EOS telepítés, én inkább újratelepíteném a /dev/sda4-re, a /dev/sda6-ot meg formázás után becsatolnám /home-nak az EOS alá. Persze, kicsit csökkentheted is az sda4-et, előrébb is hozhatod a Win-t, és megnövelheted a kiterjesztett és azon belül a logikai partíció méretét. -
törölt tag
Ha fel van csatolva mindegyik, akkor grafikusan a kereteket (sda4 és sda2) balra húzod, előbb a baloldalt, utána a jobbot. És így tovább. Alul kiírja a megteendő lépéseket. Amikor vége, akkor leokézod (nem tudom, hol, talán sz eszközsoron is lesz egy zöld pipa, vagy a menüből teheted), és megvárod, amíg megcsinálja. Gyakorlatilag az összes lépést végigcsinálhatod, és csak a végén kell ok-zni.
Az extendednél előbb az extended keretét húzod. Lehet menüből is állítani, akkor a kezdetét és a végét állítod be. A mozgatásokat is lehet így. -
törölt tag
Mivel már van 3 elsődleges és 1 kiterjesztet partíciód, így többet nem tudsz létrehozni. Azt tudod ezzel, hogy GParted-del a /dev/sda4-et és a /dev/sda2-őt előre mozgatod, így az üres helyed az extended előtt lesz. Ezután az extended méretét megnöveled, azaz hozzáadod a lefoglalatlant, a másik kicsit is, mert látom, van még. Ezután az extendeden belül lesz az eredeti swap-partíció mellett a hozzáadott lefoglalatlan. Ekkor már arra tudsz logikai partíciót.
Csak előtte mentsd, ami kell.
VBoxban szórakoztam ilyenekkel, gond nélkül ment. De nem kellett izgulni az adatok miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Spórolós topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest