-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Azért ez nem ugyanaz. Kismilliónyi kernelüzenet van Linuxon és azoknak csak töredéke jelez valóban érzékelhető hibát. Egyszerűen itt fontos szerepet tulajdonítanak annak, hogy mindenről lehessen kapni információt, nem úgy, mint Windows-on.
Ha meg zavar, csinálj rendes bug bejelentést róla. (Nálam egyébként az egeremre, illetve annak usb-jére szokott "üzengetni" valamit, de ez nem befolyásolja a működését.) -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32620 üzenetére
Látatlanba azt mondom, hogy a kerneled nem elég friss a hardveredhez, míg a friss 16.04.4-ben levő igen.
-
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32618 üzenetére
lspci
"16.04.4-es live pendrive-ról már minden ok"
Miért, most mi fut rajta? -
-
lev258
veterán
Ha van egy 16.04-esed és frissíted, akkor idővel megkapja a 16.04.4-es számozást, egyszerűen a feltelepült frissítések után. Ekkor nem frissül a kernel újabb főverzióra (nem lesz a 4.4-ből 4.x), csak az alverziók változnak. Ha frissen telepítesz egy 16.04.4-et, akkor az viszont a frissítések mellett tartalmazza a frissebb kernelt és Xorg-ot is (konkrétan a 17.10-esét). Az első változatban csak akkor kapod meg, ha a HWE támogatást aktiválod/engedélyezed.
Egyébként, bár a gépedet nem ismerem, de a kernelből nem szedték ki a támogatását, bug-gal van dolgod valószínűleg. -
lev258
veterán
válasz
<Lacy85> #32580 üzenetére
A wubi hivatalosan is mellőzendő már pár éve. Az, hogy valaki foglalkozik még vele, az egy dolog, de ha bármi gond lesz, itt kis eséllyel kapsz majd segítséget. Többször olvastam wubi specifikus hibákról, rendszerhalálról annak idején és csak kevés esetben lehetett megoldani. Értékes adatot nem bíznék ilyen rendszerre.
Gondolom nálad bekavar az EFI+Windows gyorsindítás+wubi kombó. Hogy melyik a gyenge láncszem, azt neked kell kideríteni. -
lev258
veterán
Buta kérdés, de Ubuntun hogyan adod meg az útvonalat? Mert nem azonos a Win-essel (nálam a samba megosztás így érhető el: smb://192.168.0.102/dolgok/).
Egyetlen azonosító párosod van, ami rendszertől független. Azt kell megadni. Az lényegtelen, hogy az Ubuntu jóhiszeműen a saját felhasználóddal próbálkozik. -
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32449 üzenetére
A kérdésre majd mások válaszolnak, de egy rövid megjegyzés. Nem megállt az idő, hanem a rendszer áll erős alapokon. De mint írtam, ha te ettől leszel nyugodt, vannak letölthető víruskergetők meg egyéb csodadolgok. Én kifejezetten örültem, amikor váltottam Windows-ról is rájöttem, hogy eldobhatok egy rakás védelmi cuccot anélkül, hogy csökkenne a védelem. Nem is beszélve arról, mennyi proci és RAM használatot tudok másra fordítani.
-
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32447 üzenetére
Akkor végre kilyukadtunk valahova.
Ezt óvatosan kell megfogalmaznom. Szóval az a helyzet, hogy bár nincs olyan, hogy teljesen biztonságos rendszer, de a Linuxok úgynevezett alap védelme nem éppen alap szintű. És kicsit fura eddig csak Windows-t használóknak, hogy mi itt nem azzal kezdjük, hogy tedd fel az Avira-t meg a Comodo-t.
Van veszély és nem szabad a homokba dugni a fejeket. Viszont némi körültekintés elegendő ahhoz, hogy nyugodtan használd a gépet. Én bevallom, nálam még titkosítás sincs. És az utóbbi, lassan 10 évben még egyik Linux rendszeren sem szedtem össze kártékony dolgot. Na jó, a Firefox-ban használok NoScript-et. -
lev258
veterán
válasz
lev258 #32445 üzenetére
Találtam egy ilyet: YubiKey + Ubuntu
-
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32444 üzenetére
Nem akartam semmilyen módon sarkítani vagy bántó lenni. Elnézést, ha ilyen kicsengése volt. Csak tényleg nem egészen értem a kérdésedet.
Igen, vannak grafikus programok, több is. Telepítheted őket és használhatod. De sok esetben, az erőforrások fogyasztásán kívül, nem adnak extra védelmet, nem jelentenek nagyobb biztonságot, mint egy kicsit tudatosabb rendszerhasználat.
Vannak, akik például rendszeresen kommunikálnak Win-es gépekkel. Ott látom értelmét, de nem a Linux szempontjából, hanem hogy az egyik Win-es gépről ne kerüljön át a másikra, előtte meg lehessen fogni.
A YubiKey-t nem ismerem és nem tudom, használja-e itt valaki. Most hallottam róla először. -
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32440 üzenetére
Jól tudod, de számomra a kérdésed ettől még nem lesz világosabb. Mert nem feltétlenül látom az értelmét, szükségét.
Hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak, csak annyira bonyolult a karbantartása, amennyi időt hajlandó vagy rászánni, foglalkozni vele.
pl. van rá ESET szoftver, de eszembe se jutna, hogy feltegyem -
-
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32226 üzenetére
Synaptic-ból én úgy szoktam, hogy Ctrl+F, 4.4. Névre keresve (lehet 4.8. vagy 4.10. is). A listában majd látod, melyek vannak telepítve. A lényeg, hogy a header és az image nevűt kijelölöd Teljes eltávolításra (mindkettő 2 csomagot jelöl ki, összesen 4-et, kernelenként). 3-4 kernel már GB-kat szabadít fel, nálad elég sok lehet. Az aktuálist viszont ne töröld.
De ha ez egy kicsit bonyolultak tűnik, akkor megpróbálhatod a sudo apt-get autoremove-ot is, az viszont minden feleslegesnek gondolt csomagot töröl, szóval érdemes átfutni a listát. -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32224 üzenetére
Értem, csak nem annyira logikus. A /home-nak lenne az a célja, hogy felhasználói könyvtár legyen, annak minden hozadékával. Ezért szokták azt javasolni, hogy legyen / és /home külön partíción. Nem mellesleg egy újratelepítésnél is hasznos, csak a /-t kell formázni. Amennyiben pedig még valaki külön adatpartíciót is akar, azt pedig az mnt vagy mount alá csatolja az fstab-ban. Szóval egyrészt a leveleződ dolgait érdemes lenne valahogy átvinni a nagyobb partícióra, másrészt akkor a régi kerneleket törölni kellene. Ismétlem, ezt nem fájlkezelőből, mert megölöd a rendszert.
Mellékesen megjegyzem, hogy a Linux által használt ext4 fájlrendszer nem nagyon töredezik, de amikor már szűkös lesz a hely, akkor viszont tud sérülni. Ezért jó az ilyeneket már azelőtt észrevenni, mielőtt a rendszer figyelmeztetne rá. Ne aggódj, még nincs baja. Szerencsére előrelátóan viselkedik. -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32222 üzenetére
Kicsit átfogalmazom.
Hol olvastad, hogy az /srv-nek külön partíció kell és mi van rajta egyáltalán? Másrészt miért ilyen nagy hely van neki? -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32218 üzenetére
Ezt most újra.
Nálam van / (gyökér) és /home partíció. A /srv a gyökér része nálam, de egyébként egy teljesen üres mappa.
Kernelt nem fájlkezelőben törlünk, hanem Synaptic-ban (vagy egyéb hasonló szoftverben). Elég sok fel tud gyűlni (elég sok GB-nyi), ha még sosem takarítottad. -
lev258
veterán
válasz
Szergely elv #32097 üzenetére
De ettől még alapvetően megváltozott mindegyik partíció. Meg kellene nézni, hogy pl. az UUID-k egyáltalán még azonosak-e a korábbival.
Live alól kellene tanulmányozni, mi a helyzet.
Egyébként nem írtad, mi van, ha megpróbálsz továbblépni a képernyőn vagy használni valamely parancsot.
Ha szerencséd van, egy fsck rendbe hozhatja, de ahhoz is Live a biztos. -
lev258
veterán
válasz
Szergely elv #32095 üzenetére
Tisztázzuk.
A partíciók elhelyezkedése miatt az sda1 csak úgy méretezhető át, hogy a rá következő partícióból kap helyet. Lehet, hogy te az sda3-ból akartál lecsípni, de az az sda2-höz lesz mozgatva és abból fog kapni az sda1 (ami nagy valószínűséggel nem az eredetileg levágott rész lesz, hanem az sda2 egy másik része).
Vagyis szinte biztos, hogy kivágtál egy darabot a Xubuntuból és az már nem nő vissza. -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #32089 üzenetére
Te vettél fel development (erősen bleeding-edge) Padoka tárolót. Az Összefoglalóban sem javasoljuk ezt, hanem a stable ppa-t.
Nézd meg Live-ban, ott ugyanezt az infót kapod-e. Aztán meg lehet nézni 16.04.1-gyel is, így kiderül, a kernel miatt van-e bajod. -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #32087 üzenetére
Amikor legelőször telepítettél, akkor is 16.04.3 volt vagy korábbi? Lehet kernel okozta gond is.
De persze devel-t ettől függetlenül se javaslok.
Ha Terminálból frissítesz, dist-upgrade is javasolt (nem, nem azt csinálja). -
lev258
veterán
válasz
Flowtation #32085 üzenetére
Nem tudom, a devel tároló okozza-e, de komoly driver gond esete áll fenn nálad.
Padoka-ból még mindig a stable ajánlott.
Egyébként meg rögtön 16.04.3 javasolt. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #32082 üzenetére
Nem tudom, segít-e, de azért csak óvatosan vele. [link]
-
-
lev258
veterán
válasz
taki01 #32027 üzenetére
Van a Lubuntunál könnyebb rendszer is; a DDR1-es RAM is egy lassító tényező, meg gondolom a merevlemez se mai darab.
Linuxon a böngészők hardveres gyorsítása még nincs a helyzet magaslatán, sajnos nem számít fontosnak. Ez is okozhatja a különbséget. Viszont vannak programok, amikkel lehet Youtube videókat nézni (nem böngésző). Én egy ilyennel is tennék egy próbát. -
lev258
veterán
válasz
Joker88 #31996 üzenetére
Ha minden igaz, PDF olvasó már van fenn (Evince-Dokumentummegjelenítő). Ha nem tetszik, nézel másikat.
Tömörítő is van, talán Archívumkezelő néven. A RAR támogatáshoz talán még egy csomagot fel kell rakni (unrar).
DVD: én a Gnomebaker-t vagy Brasero-t szoktam használni, de abból is találsz többet
Zenelejátszó: VLC vagy [link]
Egy torrent kliensnek eleve nincsenek nagy elvárásai szerintem, de abból is több áll rendelkezésre. Én még a Deluge-t használom, de az állítólag még minimálisabb.
Az utolsó kérdést én symlink-kel oldanám meg, erről és a többi kérdésről majd mások írnak. -
lev258
veterán
válasz
PeeterssoN #31812 üzenetére
Lubuntu
Ne a 17.10-est, hanem a 16.04-est tedd fel. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #31684 üzenetére
Emlékeim szerint pont az Nvidia áll még hadilábon a Wayland-dal. Saját megoldást akartak hozzá, amit persze mindenki más kövessen, aztán végül találtak valami kompromisszumosat, de annak még idő kell.
Magának a Wayland-nek nem sok köze van a VGA-hoz, annak régi mivoltához. Az, amit létrehozol a segítségével, már más kérdés, de az meg rajtad múlik.
csizs: Lubuntu-val kezdenék, aztán lehet még könnyebbet is nézni. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #31670 üzenetére
Remélem tudod, hogy a Wayland idővel mindenütt elterjed, mivel az X11 már nagyon régi és túl sok sebből vérzik. Egyébként azért létezik az XWayland, hogy át lehessen hidalni azt az időt, amikor még a szoftverek nagy része a "régi" módon készül.
Előbb-utóbb a Debian is azt fogja használni. -
lev258
veterán
Lehet letölteni és telepíteni az új 17.10-es verziót.
[link]
Természetesen tartós használatra továbbra is a 16.04 LTS verzió ajánlott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Medence topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Autós topik
- Apple Watch
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest