- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Egy kis segítségre lenne szükségem.
A 12.04.02 eddig tökéletesen működött, de pár napja ha felébresztem sleep-ből, nem kapcsolja be a monitort. A gép ekkor is hibátlanul működik, mert ha megnyomom a billentyűzeten a powert, majd csapok egy enter, akkor szépen kikapcsol.
Lehet a 3.8-as kernel b*szakszik? -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #9184 üzenetére
Köszi!
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #9172 üzenetére
Gondom van az új kernellel (3.8.0-19), nem megy vele a VirtualBox. Vissza szeretném tenni az előzőt (3.5.0-28). A "grub_timeout=-1"-gyel menüből ki tudom választani, de nekem az alap, automata módszer kellene. Hogy a gép rögtön abba bootoljon be.
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #9168 üzenetére
Igazad van
Felraktam. Semmi változást nem látok. Gondolom ez így természetes.Mi is az a terminál utasítás, ami megmondja a használt kernelt verziószámát?
-
Syl
nagyúr
Pénteken amit eltávolítottam a 13.04 kedvéért, az is 12.04.02-nek hívta magát. Gondolom a folyamatos frissítéseknek hála. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ismét stabil az ubuntum
(#9151) stopperos
Ezt a "nem kell letölteni" dolgot nem értem. Az én NAS-omon nem fut dlna (sima fájlmegosztás van csak), mégis gond nélkül nézem róla a filmeket. Nemcsak ubuntu alól, hanem alkalom adtán még táblagépről is!
-
Syl
nagyúr
válasz
<Lacy85> #9138 üzenetére
Pont ez a baj a 13.04-gyel (ahogy a 12.10-zel is). Egyik embernél hibátlan, másiknál meg használhatatlan.
(#9139) sh4d0w
Ezzel meg most annyi a nyűgöm, hogy a rendszeradatlapon a grafikára (i3 hd2500) azt írja ismeretlen
Pedig előtte ugyanez az LTS azt írta "Ivy Bridge". -
Syl
nagyúr
Nos. Kipróbáltam a 13.04-et. Ez egy instabil tákolmány. Csak minden második-harmadik bekapcsolásra indul el a gép, ha meg elindul, folyton beragadnak programok. Többször a shutdown-ba is belefagyott.
Egy napi szenvedés után inkább visszaraktam a 12.04-et. -
Syl
nagyúr
válasz
meoindil #9085 üzenetére
Nyilván nincs mindenre jobb alternatíva. Például én a munkámat csak vindózon tudom végezni (Indesign, Illustrator, Photoshop), de ez nem akadályoz meg abban, hogy itthon vígan és akadálymentesen linuxozzak. Gimpet nagyon tanulnom kell. Tízen év photoshop után nem egyszerű. De nem is lehetetlen.
A múltkor egyszerű videóvágó szoftvert kerestem, ami azért többet tud, mint az ms movie maker. Aztán megláttam miket tud a kdenlive és csak pislogtam. -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Van MPlayer, VLC Player, meg kismillió más player. Ubuntun ne a vindózos programokat keresd. (IE-t se
) Mindenre van alternatíva, amik általában jobbak. Például win-en nagyn utáltam a VLC-t. Piszok lassú volt, kényelmetlen a használata. Itt meg az a fő és egyetlen lejátszóm. Annyira jól működik. És gyors.
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #8982 üzenetére
Ha az első partíció jó helyen van (megvan az eltolás), azzal a többi is jó helyre kerül. Nem kell külön-külön eltolás minden partíció elé.
-
Syl
nagyúr
Ide is beírom, hátha...
Rá lehet valahogy venni az OS-t, hogy egy adott program számára ne minden billentyűkombinációt adjon át?
Érthetőbben: VirtualBox-ban futó Win7-et szeretnék Full-Screen-ben futtatni a második virtuális desktopon. Az odaugrás simán megy (ctrl+alt+right), de vissza már nem. Win7-ből csak úgy tudok visszajönni, hogy "ablakba zárom" a VM-et. -
Syl
nagyúr
Már próbáltam swap-pal is, de nem használta a rendszer. Egyedül hibernáláskor kell neki.
Most hirtelen elindítottam pár dolgot (2 gigás win7 virtalbox-ban, chrome, chromium, firefox, clementine, transmission, vlc-ben film, libreoffice writer, kdenlive) és bőven négy giga alatt fogyaszt. -
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #8756 üzenetére
Minek az? 8 giga ram mellé?
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #8754 üzenetére
Új gép volt, üres SSD-vel. Boot pendrájvról, telepítés, két partíció kézzel létrehoz (egy a /-nek, egy a home-nak) és csók.
Meg persze utána az /etc/fstab fájlba beleírtam a "discard,noatime" kapcsolókat.
A fájl így néz ki:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=8e1ed999-bd12-4308-be7c-ec3a854a47ed / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=2269c620-15ea-48a4-87a8-4f1211ee6549 /home ext4 discard,noatime,defaults 0 2 -
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #8751 üzenetére
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #8749 üzenetére
Bűvészkedni? Nálam a 12.04 is korrekt eltolással (1024 szektor) hozta létre a partíciókat.
-
Syl
nagyúr
Troll Mode ON
Gyerekek, SSD.Mire bekapcsol a monitor, a gép már a jelszóra vár.
-
Syl
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #7992 üzenetére
Már hogy ne lenne: http://keefox.org/
-
Syl
nagyúr
Lányom összeszedett valami vackot a win7-re. Milyen féregirtót javasoltok, amit ubuntu-s live usb-ről tudnék futtatni?
-
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #7848 üzenetére
És igeen!
Hogy ez nem jutott eszembe -
Syl
nagyúr
válasz
God Vazzeg #7844 üzenetére
Kozmetikai jellegűek a kérdéseim:
- A (jobb oldali) kisalkalmazásokat hogy tudom átrendezni? A rendszer valami furcsa logika szerint pakolja ki, ami nekem nem tetszik.
- A gyorsindító (a "start menű" melletti panel) ikonjait szeretném szellősebbre venni, mert szinte egymáshoz érnek.
- Az ablakok árnyékát hol tudom babrálni? Az aktív ablakét szeretném erősebbre állítani.
Most így hirtelen ennyi hiányzik a boldogsághoz -
Syl
nagyúr
Van itt Mint (cinnamon) expert? Mert lenne egy-két kérdésem.
-
Syl
nagyúr
válasz
K_Gabor #7435 üzenetére
Nekem a 12.04-es 830-as samsungon van. Az fstab-ba beleírtam a szükségest, de mást nem. Van swap partíció, de a rendszer nem használja (most már tudom, hogy telepítéskor fölöslegesen hoztam létre), a temp meg ott van ahová gyárilag pakolja (nem tudom hol van az). Az SSD köszöni szépen, jól van.
Ja, és nincs vindóz! Az is fölösleges, mint a swap -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #7374 üzenetére
Még ha ugyanaz lenne a hardver (a nexus négymagos tegra3 processzora reggelire megeszi a kindle fire-t), akkor is a nexus a nyerő, pusztán azért mert nexus. Android frissítés azonnal, ahogy a google kiadja az új verziót. A héten jött rá a 4.2.2
Hol is van ehhez képest a kindle? Oh, wait. Xda-n kell hozzá főzött rom-ot keresni, mert gyárilag valami herélt vacak van rajta -
Syl
nagyúr
válasz
sz.balazs.95 #7370 üzenetére
68 900 pénz?
Az mocskosul sok érte!
Akkor már 100x inkább a Nexus 75-ért. -
Syl
nagyúr
Megnyitod a Dash-t (win gomb) és elkezded bepötyögni a program (fájl) nevét.
Vagy felrakod ezt az indikátort és lőn gnome2 fíling -
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
-
Syl
nagyúr
Nyilván az a legjobb ha a gépben van elegendő RAM és SSD is.
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy mindenki fél a hibernálás okozta cellaelhasználódástól, holott van sokkal-sokkal nagyobb fogyasztó is. A vindóz pl. a regisztrációs-adatbázist folyamatosan nyitva tartja, írja-olvassa. Amíg a hibernálás egy adott cellát egyszer ír felül, addig a regedit egy nap több tucatszor, akár százszor is képes megváltoztatni benne az adatot. -
Syl
nagyúr
tény, hogy véges az írhatóságuk a memóriacelláknak
Tény. De ha naponta egyszer lehibernálom a(z irodai) gépet (a 16 giga ram mellé van 12 gigás hiberfil fájl), akkor az naponta ráír kb 2 gigát, a memóriafoglaltságtól függően. És nem vési fel újra mind a 12 gigát, csak azokat a szektorokat/cellákat, amik változtak.
Ha történetesen sikerülne is kiiktatni az ssd wear leveling funkcióját, akkor az egyébként 3K-s SSD (3000-szer újraírható cella) lazán kibírna több mint tíz évet. -
Syl
nagyúr
Két évig használtam a melós gépemben egy Kingston SSD-t (64 gigás), Win7-tel, mindennapos hibernálással, komoly swap terheléssel (photoshop, indesign 4 giga memória mellett). A mostani munkagépemben Samsung SSD-van, és igaz nincs beállítva swap (16 giga mem), de a hibernálás azon is mindennapi.
Otthon ubuntun (szintén samsung ssd), bár van swap partíció, nem használja a rendszer. A hibernálással nem vesződtem - napközben sleep, éjszakára shutdown.
-
Syl
nagyúr
Gyerekek. Az egész partícióelhelyezési problémára van egy egyszerű megoldás: SSD
-
Syl
nagyúr
Pedig megy.
Mondjuk már homályba vésznek a részletek, de mintha valamit közölt volna az ubuntu, amikor először osztottam meg mappát. Talán pont azt, hogy ő most telepíti a sambát?
Annyi azonban biztos, hogy én semmit nem tettem fel, nem állítottam be, de a megosztás működik. -
Syl
nagyúr
válasz
leslieke #6542 üzenetére
A Nexust nem akarom piszkálni. Az a fő tabom, amit mindenhová magammal viszek. A Samsung a kísérleti egér, azon járt már vagy egy tucatnyi ROM
(#6544) T_Stark
A /home olyan mint vindózban a "user" mappa. Minden személyes cucc (dokumentumok, telepített programok beállításai) oda kerül.
-
Syl
nagyúr
Engedjetek meg egy buta kérdést
Az Amarok-ot gond nélkül feltehetem unity felületre? Nem kaparja szét? -
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #6257 üzenetére
Köszi! Bár nálam kicsit máshol van
Hülye kétnyelvű compiz...
Ablakkezelés csoport, Áttekintő nézet, Gyorsbillentyűk fül, Ablakválasztó indítása minden ablakhoz(#6258) hibavissza
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Antivírus szoftverek, VPN
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged