- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #20435 üzenetére
Én olyanban gondolkodtam eddig, hogy amikor kell, elindítod a scriptet és csinálja, amíg meg nem szakítod. Lehet figyelést is megoldani, csak oda kell figyelni, nehogy egy merevlemezt felfaló program legyen belőle. Még nem tudom, mennyire jól scriptelhető ez a program, de az időt ezzel a paranccsal tudod kérni: date +%Y_%m_%d_%H_%M
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20423 üzenetére
Könnyen lehet, hogy alapból a 12.04 első változata volt rajta, míg te később a 12.04.5-öt raktad fel (amiben már frissebb kernel van).
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20420 üzenetére
Bár a dolog megkerülése, de ha veszel egy usb-s wifi eszközt, az is működhet. Javasolnám még ezt is.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20376 üzenetére
Nem tudok róla, hogy a HP bármiféle "gyári" driver-t szállítana. Nincs fizikai kapcsológomb? rfkill list mit mond?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20370 üzenetére
Nem egyszerű, mivel két problémára kell egyszerre jó rendszert találni.
A Linux kernel gyorsnak mondható fejlesztése együtt jár ilyen bug-okkal (a wifire gondolok), ezért fontos a bug report. Remélem, hamarosan rendben lesz, simán el tudom képzelni, hogy a majd megjelenő 15.04-ben orvosolva lesz már minden. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20367 üzenetére
Előfordulhat, hogy a fagyás a nem megfelelő nyílt driver miatt van a videókártyához. A zárttal próbáltad? Megnéztél más 12.04 alapú rendszert? Olyat, ami a Unity-nél kevesebbet eszik (Xubuntu, Lubuntu). -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20364 üzenetére
Ctrl+Alt+F1-re sem reagál fagyáskor? Milyen videókártya?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20361 üzenetére
Örülök, hogy még küzdesz.
A fagyásról eddig mi derült ki, annyira nem követtem? -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #20357 üzenetére
Ha 12.04-en működik, akkor használd azt még egy darabig. Bőven ráérsz a váltásra, addigra pedig már bug-mentes lesz a driver. Az előtelepített rendszeren levő "gyári" driverekről ne beszéljünk, a Dell egyenesen elrontja a Broadcom wifit vele (ami amúgy kifogástalanul működik egy tiszta rendszeren).
-
lev258
veterán
RTL8723BE
[link] -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #20070 üzenetére
A Wine-t érdemes előbb megismerni, vagy ha kevésbé értesz hozzá, PlayOnLinux-on keresztül használni (a Windows-os Steam-et is tudod ezen keresztül telepíteni, ha nem tévedek). A konkrét problémának több oka is lehet, többek között a wineprefix-ed típusa is. Amúgy meg remélem tudod, hogy az 1.7-es a fejlesztés alatti verzió, nem a stabil.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #20025 üzenetére
Megpróbálhatnád, hogy a rejtett beállításmappáját átnevezed.
-
lev258
veterán
válasz
superTibcsi #19995 üzenetére
Meg tudod nézni egy 14.10 Live-val (legalábbis a nyílt drivert)?
-
lev258
veterán
válasz
superTibcsi #19992 üzenetére
Milyen videókártya? Ez mennyire új cucc?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19953 üzenetére
Először próbáld ki az ajánlott kombinációt fagyáskor. Ha nem jön be, mindenképp megejteném a memóriatesztet, illetve megnézném a SMART adatokat. A gyári amúgy mit takar? Találkoztál bármilyen hibaüzenettel?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19951 üzenetére
Memóriateszt volt? Fagyáskor Ctrl+Alt+F1-gyel be tudsz lépni? top mit mond ekkor, mi eszi a gépet?
-
lev258
veterán
válasz
szaszayanou #19915 üzenetére
Nem tudok mit mondani. Azt viszont nézd meg, hogy egyrészt az Ubuntu Live módban használva produkálja-e, illetve a Mint szintén Live módban. Ez már többet elárul majd.
-
lev258
veterán
válasz
szaszayanou #19911 üzenetére
Az Intel újabban egy ilyen frissítőcsomagot tesz elérhetővé, amellyel felrakhatod a legutóbbi stabil driver-t. Ez komplett kernel és xorg cserével is együtt jár, tehát elég komoly változás; bármennyire is tesztelt, adódhatnak problémák. A melegedésre inkább megnézném, mi eszi a procit, ki van-e pucolva rendesen a venti. Nálam is Ivy van Mint 17.1-gyel (Ubuntu 14.04 alap) és nem melegszik.
-
lev258
veterán
válasz
FіkuszKukіsz #19795 üzenetére
Hát, köszi. Végigolvastam. Amennyire én látom, semmivel sem vagy vele előrébb, mint ha csak a Grub-ot újrarakod. Még többet is kell dolgozni.
-
lev258
veterán
válasz
FіkuszKukіsz #19792 üzenetére
Látszik, hogy még sosem volt dolgom vele.
És rá tudja venni a Windows-t, hogy boot-oljon Ubuntut? -
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19762 üzenetére
Annyit nézz már meg, hogy ha működik, akkor is eszi-e a Firefox és a plugin-container a gépet.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19757 üzenetére
Mint láttad, az Ubuntu kezelőfelülete modern, de léteznek sokkal klasszikusabbak is. Nézegess néhány képet a Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint Cinnamon disztrókról, persze még sok más is van.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19754 üzenetére
Ha nincs semmi fontos még a gépen és valóban szeretnél telepíteni, akkor akár formázhatnád az egész lemezt és úgy alakíthatnád, ahogy neked jó. Persze előbb meg kell ismerkedni azzal, hogyan készíts telepítő pendrive-ot.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19751 üzenetére
Az a helyzet, hogy a 14.10 rövid életű kiadás (9 hónapig támogatott-ebből már eltelt némi idő). Kérdés, megéri-e feltenned, vagy elegendő a jelenlegi rendszer az ismerkedésre. Később a 14.04-nek lesz olyan verziója, amelyben már valószínűleg benne vannak a javítások és az évekig támogatott.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19748 üzenetére
#19741-est olvastad?
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19745 üzenetére
A plugin-container minden kiegészítőt, bővítményt takar, nemcsak a flash-t. Azért kérdeztem már előzőleg is, mert Mint 17.1 64 bitest használok én is Firefox-szal.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19732 üzenetére
Amúgy csak kérdem, használsz valami blokkolót? Én használok, és elég alacsony a proci terhelés.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19726 üzenetére
Nem segít, de azért köszi. Az ilyen hivatalos leírások sosem tartalmaznak lényegi információt. Azt már sikerült kiderítenem, hogy valószínűleg a wifi és a bluetooth egy tőről fakadnak, viszont valószínűleg a 12.04-ben még nincs támogatva egyik sem. Nem tudom, van-e kedved kísérletezni, de csinálni kellene egy 14.10-es telepítő pendrive-ot, és azzal kipróbálni, ott megy-e rendben (telepítés nélkül ki lehet próbálni élőben).
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19724 üzenetére
Amíg még szerkeszthető, kérlek töröld és tedd fel pastebin-re. Oda csak be kell másolni, OK-zni, majd a kapott linket megadni nekünk.
Úgy látom, már késő. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19721 üzenetére
A parancs mindössze lsusb, a többi csak magyarázat. A másik parancs pedig lspci. (l mint L)
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19719 üzenetére
Egy Terminálos parancs. A bluetooth típusának kiderítésében segít. (lsusb=list usb devices)
Ha nem fogod látni nyomát, akkor nézzük meg az lspci parancsot is. Ha lehet, ne másold be az egészet, csak a bluetooth sorát. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19717 üzenetére
Miféle bluetooth? lsusb mit mond róla (ha szerepel benne)?
-
lev258
veterán
válasz
BigBlackDog #19711 üzenetére
Ezt nézegesd meg alaposan: [link]
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19710 üzenetére
Valószínűleg azért volt, mert első alkalommal is kell a sudo apt-get update, hogy frissítse a csomaglistát (vagy futtatod a Frissítéskezelőt).
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19708 üzenetére
Nem gond. Csak arra figyelmeztetett, hogy az eredete lehet bizonytalan, ezért gondold meg. Mi tudjuk, hogy ez hivatalos forrás, tehát nincs gond.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19706 üzenetére
Próbáld meg Terminálból telepíteni, az talán beszédesebb.
sudo apt-get install qgis python-qgis
BigBlackDog: cpulimit a kulcsszó. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19703 üzenetére
Na várjál. Akkor mit milyen sorrendben, hogyan?
Amit én írtam, az először Szoftverforrások hozzáadása (nem Terminálon keresztül), aztán a gpg kulcs (Terminálban), majd pedig a telepítés. És kimaradt, hogy telepítés előtt még egy sudo apt-get update (Terminálból). -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19701 üzenetére
Melyik úton indultál? Szoftverközpontból, vagy Terminálból? Utóbbi esetén tárolók frissítésével vagy nélküle?
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19698 üzenetére
Semmi gond. Először tegyük amit javasol, vegyünk fel frissebb tárolót a csomagokhoz. Nyisd meg a Frissítéskezelőt, annak a beállításaiban tudsz hozzáadni egyéb szoftverforrásokat, ott add hozzá ezt a kettőt:
deb http://qgis.org/debian precise main
deb-src http://qgis.org/debian precise main
Aztán
gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv DD45F6C3
gpg --export --armor DD45F6C3 | sudo apt-key add -
és végül vagy Terminálból, vagy a Szoftverközpontból tudod telepíteni.
Így elvileg frissebb csomagok lesznek, mint amit a Szoftverközpontban is megtalálsz jelenleg (mert ott is ott a program). -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19690 üzenetére
Majd ha már kicsit ismerkedtél a dolgokkal, akár másik Linuxot is rakhatsz rá.
Egyrészt a partíciókiosztás sem a legátgondoltabb, másrészt az előtelepített sajnos lehet trehány is. Nálad rendben van szerintem, de pl. a Dell-nél elkövették azt, hogy úgy nyúltak bele a telepítőbe, hogy nem értenek hozzá. Ezt aztán sokan megszívták.
Mindenesetre lehet barátkozni vele. -
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19679 üzenetére
Szóval, az első partíciód egy /boot (amit igazából ki lehetett volna hagyni az egészből, de mivel így települt, ne töröld), a második a visszaállító partíció, aztán a kiterjesztetten belül /home, /, swap, ugyanezen sorrendben felhasználói, rendszer és cserehely (lapozófájlnak felel meg, csak ez partíció) partíciók, aztán még egy, amin szerintem HP-s programok vannak, vagy valami ilyesmi. Ha tisztán újratelepítesz, akkor például a felhasználói partíció formázás nélkül használható az új rendszerrel. Viszont lehet, hogy a helyreállítási funkcióval az egész lemezt újrarakja.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19673 üzenetére
Van egy Lemezkezelő alkalmazás, talán az a legvizuálisabb (Terminálban meg sudo fdisk -l). Ha előtelepített Ubuntu, akkor valószínűleg van egy helyreállító partíció.
-
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19662 üzenetére
Nézd meg, van-e olyan program a Szoftverközpontban, hogy gpointing-device-settings. Abban találsz néhány beállítást. Nem tudom eldönteni, hogy esetleg újabb rendszeren működik-e jól, vagy egyszerűen hiányos a támogatása. Terminálos beállítás eléggé fejlett, csak neked talán nem a legjobb megoldás.
-
lev258
veterán
válasz
szetcsuszott #19660 üzenetére
Melyik Ubuntu?
-
lev258
veterán
válasz
gyulank #19650 üzenetére
Na ezért lenne jó, hogy tudd, mit csinálsz. Javaslom, hogy vagy maradj valamely jól kiforrott disztrónál, vagy építs saját rendszert (utóbbira vannak az Ubuntunál megfelelőbb disztrók). Úgy nehéz bármiben segíteni, ha kérdések és utánaolvasás nélkül mész a saját fejed után, aztán már te is elveszted a fonalat. Én 6 év Linux barátsággal sem tartom magam "guru"-nak, minden nap újat tanulok, sokszor épp mások kisegítése közben.
-
-
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #19612 üzenetére
?
Sima böngészős tartalom, gond nélkül mennek a csatornák. Flash-t használ, semmi mást. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #19604 üzenetére
Én ezt találtam: http://www.mediaklikk.hu/media-lejatszo/?ch=1
A stream linkeket talán ki lehet bányászni belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest