- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
gyulank #1346 üzenetére
Ja meg, tényleg, hát adj írási jogot a témamappára, mármint ahova pakolod a cuccokat. Gyors a felfogásom.
"XP-nél egy frissítés valószínűleg megoldaná a dolgot minden veszteség nélkül."
Felültelepítés. Hát, aztán utána vagy mennének a programjaid, vagy nem"A Windowsban is van valami védelem, hogy le kell okézni, ha olyan beállításokat változtathat meg, amik kockázatosak, de leokézom, mert anélkül nem tudom milyen, hogy megpróbálnám."
Igen, UAC-nak hívják, és ki is kapcsolható. Mondjuk ezt próbáld meg egy munkahelyi gépen, nem fog menni"Sajnos a Windows egyre butul, és egyre nagyobb lehetetlenség testreszabni, vagy megtudni, hogy mi baja. "
Sosem voltak olyan üzenetei, amik értek is valamitA 3.1 óta használom
Szerencsére már csak melóhelyen.
"Egyébként azzal lehet valamit kezdeni, hogy telepítésnél ne jöjjön elő hogy Debconfig itt: vagy valami ilyesmi."
Telepítés alatt mit értesz?Ikoncsere az adott filetípus jobb gombos menüjében, ha minden igaz.
Amúgy ha az Xubuntu összeomlik, az mitjelent?
-
válasz
gyulank #1341 üzenetére
Persze a Windózon alapból admin jogú user vagy, nem?
Tehát ha elindítasz egy fertőzött cuccot, akkor az azt csinál a rendszereddel, amit akar. Vagy ha a téma helyett a System32 könyvtárat törlöd le
Na ilyenre Linux alatt kevesebb esély van.Illetve nekem nemrég sikerült elkövetnem egy olyat, hogy rootként egy chmod /etc +777...
(A diskless rendszeren levő /etc -re akartam, csak hát abszolút útvonal van)
Különben nem igazán fogom fel, miért baj, ha néha be kell pötyögni a jelszavad.
Elmész egy multicéghez dolgozni, ott sem fog senkit meghatni, hogy neked nem tetszik, jobb helyeken a windózok állandóan kérik pl. képernyővédőzés után is. -
válasz
God Vazzeg #1336 üzenetére
Ja OK. Annyira nem tudtam figyelni mostanában, mi folyik
-
válasz
gyulank #1333 üzenetére
Ez addig van, amíg ki nem találod, milyen téma legyen, utána nem fog olyan gyakran kelleni.
Rootként meg véletlenül is csinálhatsz olyat, amit nem kéne.@brozy : A 2.6-os kernelben levő modul pont jó a kártyádhoz. A 3.x -ben valami változott, és nem jó.
Esetleg a 3.x-be nem forgatja be a szükséges modult - megnézted konfigoláskor, hogy mik kerülnek bele? -
-
-
válasz
God Vazzeg #1285 üzenetére
Ja, hihetetlen méretű tud lenni
Meg képzeld el a sebességet egy 700Mhz Mobile P3-on -
válasz
God Vazzeg #1279 üzenetére
Hm, akkor lehet én értettem félre korábban. Meg mondom, akkor még tök mindegy volt mit csináltam vele, akkor se ment
-
válasz
God Vazzeg #1277 üzenetére
Nem tudom, hogy másik configgal mennyire fordul le egy bármilyen kernel.
Nekem nem ment így megtrükközve, de az patch mentes próba volt -
válasz
#92942848 #1270 üzenetére
Én nemrég egy öreg HP laposra fordítottam, hogy kicsit légiesebb legyen szegény, és gyorsabb. Hát, sokkal gyorsabb nem lett, csak megtanultam kernelt fordítani csomagkészítős módon
Meg kicsivel kisebb lett a kernel, mert kidobáltam belőle egy csomó mindent (pl. TV tuner driverek, mert abban a gépben az életben nem lesz ilyen), egzotikus hálókártyadriverek, egzotikus filerendszerek, stb.
Meg fent hagytam mellé egy gyárit is, hogy legyen, ha kell. -
válasz
God Vazzeg #1267 üzenetére
Na de mit?
Mert az nekem is volt.
A linkelt leírás 2. oldalán van erre okosság, asszem. -
Ami eddig is
1. oldal (bár a letöltős-patchelős rész kihagyható, mert egyben szeded le az egész forrást, felpatchelve)
2. oldal Ennek meg a gubos része hagyható ki, mert beteszi magától, amikor a csomagot telepíted.
A make menuconfig helyett a make xconfig vagy make gconfig i jó, azok grafikus felületűek -
válasz
God Vazzeg #1257 üzenetére
-
Az Ubuntu is Linux kerneles.
Annyi a truváj, hogy a Canonical csinált pár patchet az Ubihoz. Valójában nem sok dolog (konfiguráló segédprogiban láthatóak), de a 2.6.x kernel nekem egyszerűen nem bootolt, ha ezek nem voltak bepipálva.
De különösebb okom arra sem volt, hogy ne legyenek bepipálva. Csak amíg ezt nem tudtam, kb. egy hétig cumiztam a fordítással, mert egyik verzió sem bootolt, aztán amikor rájöttem, hogy nem kell a patchek fordítása elől kivenni a pipát, akkor azonnal sikerült is.
Téged ettől máris megkímélünk, mert tudod, hogy Ubis forrást kell fordítani, nem vanillát, és nem szabad kihagyni a patcheket -
-
-
A fakeroot ebben az esetben azt jelenti, hogy a kernel fordításához (ha jól emlékszem) egy kamu root jogot tud megadni, mert valamiért a csomagkészítő, vagy a fordító igényli.
Különben persze, hogy működik. Én is ez alapján csináltam. A fakeroot -tal, meg a kpkg-val együtt.
@God vazzeg : Jobban tetszik a csomagkészítős megoldás.
-
Mondjuk én az Ubuntus kernel forrásból csináltam, így nem kellett patchelgetni. Viszont Ubuntu patchek nélkül nem volt hajlandó bootolni (amik az Ubi forráshoz alapból fent vannak)
@God Vazzeg : Ja, én meg nem az asztali gépemen forgattam, azon meg még sosem néztem, hogy pont van-e "Previous kernels" menüpont
A tesztelésre használt öreg HP-n meg 11.04 Lubuntu volt -
-
Nem járnál így. Max. annyit érdemes, hogy a grubról csinálni egy mentést, vagy egy olyan gépen elpróbálni a dolgot, amin nem számí.
Különben tényleg, mi van az újabb Ubikkal, a 11.10 és utána, amik visszaszedik a Grub menüből a régebbi kerneleket? Erről le lehet valahogy szoktatni?
-
Nem lesz baja a forgatástól.
Lefordítod, csinálsz belőle egy csomagot, azt csomagtelepítővel felteszed.
Ezután lesz egy új meüpontod a betöltőben (a saját kerneled), és ha nem megy az új kernel, akkor indítod a hivatalossal.
Mondjuk lehet vele cumizni, meg pár dologt be kell géplni terminálba, de baja nem lesz tőle. -
válasz
gyulank #1228 üzenetére
terminálból sudo mc (ha van fent mc) , és átmásolod.
Ha nincs fent mc, akkor sudo apt-get install mc.Vagy terminálba gksudo nautilus, vagy gksudo dolphin (nemtom az XFCE-n melyik a filekezelő).
Csk oda kell figyleni, mert így bárhova írhatsz, és bármit törölhetsz, mindenre van jogod.
-
-
-
válasz
God Vazzeg #1214 üzenetére
Nálam meg fut a Kmail, az szépen ott van a tálcán, és ha levél jött, jelzi, ha rákattintok (írni, vagy olvasni akarok), kinyílik (nem betölt, hanem nyílik
)
Anyámnál Xubuntun levélfigyelő van, de nem sokat ér. -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Murderer69 #1164 üzenetére
Gimp nem sok... A Krita -t tudom még, ami bitmap szerkesztő, de az nekem nem annyira átlátható, meg amikor legutóbb használtam, nagyon bugos is volt.
Meg átméretezés, ilyesmi funkciói a Gwenviewnek is vannak. -
válasz
Murderer69 #1159 üzenetére
Valamit rosszul csinálsz... Bootoltál már azzal a géppel pendrive-ról? Mert ha igen, akkor gondolom tudod, hogyan kell...
De mondjuk az indítólemez-készítő kb. olyan, hogy el se lehet vele rontaniMegadsz neki egy telepítő CD-t, és csinálja... :S
-
válasz
Murderer69 #1156 üzenetére
Linux alatt telepítő pendrive : Unetbootin, vagy Indítólemez-készítő.
Lubuntu jó dolog. Nem az a lényege, hogy szép legyen, hanem hogy gyors. -
válasz
Murderer69 #1154 üzenetére
Ahogy telepítetted
Bootolni pendrive-ról, vagy USB-s CD-ről is tudsz.
Ne már újra kelljen raknod csak azért, mert hülyeséget mondtam (azért azt nem gondoltam, hogy ennyitől már nem tudja a / csatolni).Mondjuk nekem is csak annyi van a / -hez megadva, mint neked volt, de nekem jól másol. Ellenben mondjuk ha alapból is jó volt, akkor miért nem jól csatolta?
-
válasz
Murderer69 #1150 üzenetére
Közben még írtam az előző hozzászólásba.
De bebootolhatsz a telepítő CD-ről, és ugyanúgy, ahogy átírtad az fstabot, vissza tudod írni.
-
válasz
Murderer69 #1148 üzenetére
Nya
mount -o remount,rw /
cd /etc
cat fstaberre ki kellene írnia a fstab tartalmát...
Aztán vi fstab
kiveszed az utf8 -atwq! -al lép ki a vi-ből és ment.
...aztán ha hazaérek, megnézem, mi van az enyémben, mert azon mennek az ékezetek...
-
válasz
Murderer69 #1146 üzenetére
M. Mit írtál át? Csak annyit, hogy a /-hez beírtad az utf8-at?
Kézzel is helyre lehet tenni, csak macerás lesz
-
válasz
Murderer69 #1144 üzenetére
Akkor Leslieke megoldása
KDE-re lenne emberbarátabb is -
válasz
Murderer69 #1141 üzenetére
Jah tényleg.
Jog is kéne hozzá.
Milyen felületed van, Unity, vagy KDE? -
-
válasz
Murderer69 #1137 üzenetére
A
/dev/sda1 / ext4 errors=remount-ro 0 1
helyett esetleg egy
/dev/sda1 / ext4 errors=remount-ro,utf8 0 1
... hátha...
-
válasz
Murderer69 #1135 üzenetére
Keresd meg a gyökérkönyvtárból ( / ) nyíló etc nevű könyvtárat, és az abban levő, fstab nevű file-t.
Majd azt nyisd meg. A tartalmát másold ki, és másold be ide -
válasz
Murderer69 #1128 üzenetére
Másold ide annak a file-nak a tartalmát
-
válasz
Murderer69 #1126 üzenetére
\etc\fstab -ban és \etc\mtab -ban mi van?
-
válasz
Murderer69 #1122 üzenetére
Nem, ez csak workaround.
Nyilván valamiért nem jól van felcsatolva a meghajtó, amire másolsz. -
válasz
Murderer69 #1118 üzenetére
Ékezetek a filenevekben?
-
válasz
vodkaboy22 #1103 üzenetére
Szerintem kevesebben vannak, de maga a rendszer jobban túrható, így könnyebb kideríteni, mi baja.
Illetve hozzáértőbbek használják, valamint a windózos hibaüzenetek sokkal kevésbé informatívak. -
válasz
vodkaboy22 #1097 üzenetére
Jó oprendszer nincs, csak olyan, aminek elviseled a hülyeségeit
A Linuxért legalább fizetni nem kell, hogy hibákat kapj + ha belaktad, összekalapáltad, akkor cserébe sokáig jó lesz
(Ez olyan, mint haver, amikor hisztizik, hogy 40 ropit adott a telefonjáért, és ezrosszrajta, azrosszrajta... Mondom hülye vagy, az enyém 10-ért tud ugyanilyen hibákat...
)
-
-
Akkor lehet az újabb kernel kell neki.
A 12.04-et miért cserélted le? Illetve azon sem történt olyan, hogy kernelfrissítés után nem ment?@vodkaboy22 : Elég gyorsan feladtad
Különben nkem eddig Atheros-os PCMCIA, Ralink USB-s, Broadcom-os mini PCI-os, mind ment elsőre, minden Linuxszal...
Mondjuk az Acer 3055-ökből, ahányat eddig telepítenem kellett, mindegyiken szenvedni kellett a windózos drivereikkel, mert az Atheros windózra elkefélt valamit bennük... -
-
-
-
-
"Mikor töröltem a hálózatkezelőt, megszűnt minden netkapcsolat. és hogy le tudjam tölteni a wicd progit, be kellett állítani egy vezetékes kapcsolatot."
Ja, de akkor nem a probléma megoldásához volt közvetlen köze
(Mondjuk nyomd vissza auto-ra az eth0-t, mert később is kellhet még a kábel DHCP-vel.)
Az atomstabil Linux az a Debian stable ága
De azon a csicsát el lehet felejteni.
Különben nálam a Kubuntu is problémamentes (11.10), meg a legtöbb esetben az összes.
Kb. addig van szívás, amíg ezeket a bajokat ki nem gyomlálod belőle.
Különben milyen Kubud van? 12.04 még elég kiforratlan... -
-
válasz
barack21 #999 üzenetére
Hát FAT32-re ziher, hogy nem fogsz Linuxot rakni. Legyen az inkább Ext3 vagy 4
Telepítés menete
Könnyebb verzsön@zsivagooo : Hopp, tényleg. De minek
-
-
-
válasz
barack21 #989 üzenetére
"hogy tudok olyat csinálni hogy 1 pendrivrol telepítek,1 másikra pendrivra ????"
Hát ez alapján nekem úgy tűnt, hogy egyikről a másikra akarsz...
Esetleg ha kicsit összeszedettebben megfogalmaznád, hogy mit is szeretnél.
Mert amúgy lehet pendrive-ra telepíteni, arra programokat is.
Mondjuk 4Gb-on nem sok minden fog elférni, de nekem is van 4Gb-oson Lubuntu. -
-
-
válasz
buktagt540 #967 üzenetére
OK, a chip milyen az alaplapon?
sudo lspci -v megmondja.
Vagy ez a chip típusa volt?
-
-
-
válasz
buktagt540 #940 üzenetére
Akkor jöhet a többi javaslat : konkrétan milyen hálókártya, milyen driverrel (modullal)?
-
-
Csak a felület különbözik. A Linuxra írt programok kb. minden disztróval működni szoktak, Ubuntun belül meg még kevésbé szokott gond lenni az egyes változatok között.
Annyi az egyetlen hátrány, hogy ha nem az adott felületre készült programot teszel fel, akkor az egy csomó mindent feltesz magának a másik változatból, hogy működni tudjon. De ez a helyfogyasztáson kívül más gonddal nem jár. -
válasz
buktagt540 #922 üzenetére
Próbáltál másik Intel drivert? Illetve ha Marvell chipes, akkor a Marvelltől kell leszedni.
Esetleg egy PCI-os hálókarit bele, és csók.Ha régebbi kernellel bootolsz, akkor jó? Biztos nem a hálókártya halt meg?
RAM rendben? -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ha nincs, akkor Dolphint neki, vagy Gnome Commandert
De különben a menüben a Nézet pontban nincs valami?@fjani : Legrosszabb esetben csinálsz egy scriptet, ami leállításkor lemeti a cache-t, indításkor visszatölti.
@vodkaboy22 : Én csak annyit olvastam erről, hogy Linux alatt ótvar a drivere, és a hangja. Ha találsz rá megoldást, akkor érdekelne engem is, mert egy ismerősnek ilyen van.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Videós, mozgóképes topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NBA és kosárlabda topic
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Milyen TV-t vegyek?
- Hardcore café
- Megjött a Red Magic kompakt táblagépe az EU-ba
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Corsair Katar Elite WL egér eladó (csak vezetékesen megy)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged