-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
Az xorg konfiguráláskor kérdez párat, nem veszélyes. Frissítés visszavonás alatt nem tudom, mit értesz, én arra gondoltam, hogy lekapni és visszatenni, vagy újratelepíteni az x11-et. (Van az pt-get -nek ilyen lehetősége, hogy újra felteszi.)
Az amúgy meredek, hogy a frissítés vágta haza (ha az). Nagyon ritka az ilyen.
-
-
-
Márpedig a felhasználók egy jó része (még az okosabbja is) olyan, hogy magától még a gúglit se tudja használni. Vagy lusta. De mind akettő idegesítő.
A másik szépség, hogy a windózos problémákat van, hogy napokig kergeti, de ha Linuxon meg kéne mozdítani az egeret, akkor már milyen szar a reccer. -
A windózt is tanulni kell, ahogy utánam is írták.
Az átlagusernek meg egy újabb windóz vagy ofisz verzió is pont nagy kihívás, mindegy, milyen interface-el.Különben igen, érdems lenne több GUI-s cuccot gyártani, és amúgy egyre több is van, még akár pár évvel ezelőtthöz is.
Viszont aki manapság Linuxra adja a fejét, és egy kicsit is utánanéz, az előre tudja, hogy bizony fog gépelni, és nem fog belehalni.
Az emiatt hőbörgők általában abból a körből kerülnek ki, akik két mondatot nem tudnak megfogalmazni szóban sem, és írásban sem (senki ne vegye magára), illetve elolvasni semmit.Nemrég egy windózfanatikus ismerősnek behalt a gépe, elővakart egy 1.6-os P4-et
és azt használta. Önszántából tett rá egy Lubuntut, az faszán ment vele. Nem ment minden elsőre, de megoldottuk a bajait (nem hisztizett, nekilátott kérdezni, és csinálni, amit mondtam neki), és utána mondta, hogy ez igen, nem volt 100% bejövős neki a rendszer, de látta, ahogy azon a gépen a WinXP használhatatlan volt, ez meg ment, mint a parancsolat. És most már nem szidja a Linuxot, mert belenézett. És a gépelésbe se halt bele.
A csávó most végez bölcsészkaron, kissé geek, de amúgy elég átlag home user/gémer. Meg nem hülye. Valószínű ez utóbbi volt a titok.Tökéletes operációs erndszer nincs. Amíg az a legnagyobb baja valaminek, hogy ezt-azt parancssorból kell csinálni, addig nem zavar
Illetve brozy vajon látott-e windózon parancssor-használatot? Mert néha kell azon is rendesen... -
Amelyik felhasználó nem képes arra, hogy gondolkodjon, az nem hogy oprendszert ne használjon, de számítógépet se
Itt küzdök naponta olyan idióta libákkal, akik azt nem fogják fel, mi az a hálózati meghajtó. Nem tök mindegy, milyen oprendszert adsz neki?
És hát igen, ezt a cuccot nem pénzért csinálják (na jó, a Canonical igen, de ők sem ebből gazdagodnak meg
).
Nem mindig az ám a jó, ami csillivilli, de nem működik... Előbb-utóbb megtanulja az ember, hogy nem baj, ha randa, de működjön. -
-
-
-
-
válasz
Varesz_86 #1945 üzenetére
Máson nem tudod összekötni egy próba erejéig?
@gyulank : Ne várd, hogy úgy működjön, mint a windóz. Egyszerűen nem úgy épül fel az operációs rendszer, hogy valamik alapból futtathatók legyenek. Meg aztán Linuxon "kiterjesztés" sincs, hogy az alapján lehessen eldönteni.
Különben semérdemes a filenév alapján eldönteni, hogy valami fittatható-, hiszen a file-ból kinyerhető az az információ, hogy ő micsoda.
-
-
-
-
-
Próbáld meg, hogy egyáltalán hangot tudsz-e felvenni mikrofonról.
Illetve az alsamixerben a bemenetválasztó mikrofonra van állítva? Mert nekem pl. ugyanez volt a TV hangjával (de csak ha fel akartam venni), hogy mikorfonon vqolt, és tök mindegy, mit csináltam, nem vette fel.
Amióta átrúgtam line-ra, azóta jó. -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Azám, csak liveCD-ről kell futtatni, mert mountolt filerendszeren nem egészséges.
Következő bootra így lehet időzíteni
@fjani1981 : Elveszed a hozzáférését annak a usernek a böngészőkhöz.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
szaszayanou #1729 üzenetére
Ez arra, hogy valami nem jó.
Memtest hiba lehet
- hibás ramtól
- kontakthibától az alaplapon
- mégiscsak túlmelegedő procitól.
Ha nem állandó a hiba, akkor valószínűbb a kontakthiba, vagy a döglődő, de nem teljesen rossz RAM.
A proci melegedés azért nem olyan valószínű, mert a procit rendesen fűti a memtest is -
válasz
szaszayanou #1726 üzenetére
Csak a csomagkezelő rossz, vagy random fagyogat az egész?
Mert akkor hőmérsékleteket nézni, és memtestet futtatni. Plusz a winyót végignézni valamivel. -
-
Hogyan akarod megosztani? Helyi hálón, vagy távoli gépek között?
Távoli gépehez mindenképp lesz feltöltés, legalább akkor, amikor valaki áthúzza tőled a cuccot
Lehetőségek :
- FTP szerver
- Ingyenes tárhelyek (ehhez kell feltölteni)
- webszerver
- Opera Unite szolgáltatása.
- Helyi hálóra FTP vagy Samba. Esetleg NFS. -
-
Az FTP egyszerűbb, egy vsftpd-vel meg lehet oldani, hogy lássa a userek home-jait, anonymoust meg ne engedjen be. Csinálni kell egy usert, aminek a jelszavát megadod neki, ezzel be tud menni az FTP-re, és azokat a file-okat látja, amit az adott user mappájába másoltál.
Nekem pl. úgy van megcsinálva, hogy van egy ikszike user, annak a jelszavát tudják a haverok. A /home-jában kb. semmi nincs, csak egy ftp mappa, oda van chrootolva a vsftpd, ha ismert user jelentkezik be rajta. Az adott könyvtárra nekem van írási jogom, szóval a saját useremmel tudok dolgokat az ftp-re tenni, vagy onnan elvinni. Feltölteni tudnak, törölni nem...
Ha nincs routered, akkor gondolom a gépeden van tűzfal, azon is be kellhet engedni a külső forgalmat. Mondjuk alapból érdemes tiltani, csak akkor beengedni, amikor megbeszéltétek, hogy tölt. Úgyis változik gondolom az IP-d időnként, azt mindig külön meg kell neki adni.
-
Meg lehet csinálni, de nem 3 kattintás.
A FTP megy böngésző alól, csak az a kérdés, hogy azért nem tud, mert ahol ő van, ott nincs kiengedve az FTP, vagy mert csak böngészőből, de tudna FTP-zni.
Próbáld ki, egy FTP címet bedobsz a böngészdébe, szépen tudod használni.Na most ahhoz, hogy a géped szerverként működjön, kell pár dolog :
- a routeren beengedni a FTP-t
- gépen szervert felállítani.Végülis, ha mind a kettő megvalósítható, akkor meg tudod csinálni.
Meg lehet oldani webszerverrel is, ha egyáltalán nem megy az FTP kapcsolat onnan, ahol ő van.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
God Vazzeg #1599 üzenetére
Ja, de amit máshonnan el kell majd érned, annak jó lehet.
Ismerősök pl. az én ftp-m használják filemegosztásra, mert a gépem bárhonnan elérhető.
De így vagy sokat megy, vagy külön be kell kapcsolgatni.
-
-
válasz
God Vazzeg #1588 üzenetére
Pontosan
-
-
válasz
God Vazzeg #1577 üzenetére
A lsmod kiírja, mi használja, azt kell kilőni.
-
-
-
-
-
válasz
God Vazzeg #1549 üzenetére
Nemtom, a Teamviewer használ valami szervert ahhoz, hogy az adott gépeket elérje?
Mert én inkább azért VNC-zek, mert ha az én gépemen VNC szerver van, akkor azt kb. én tudom, más nem -
válasz
Eastman #1537 üzenetére
http://www.ubuntuka.com/add-user-to-existing-group-ubuntu/
Meg ne kérdezd, az audio cd lejátszáshoz milyen csoportban kell benne lenni
-
-
válasz
God Vazzeg #1520 üzenetére
Lehet, de csak Full Disk image Ghost-tal, meg az újabb Acronisok dög lassan megoldják az ext3-at asszem...
-
-
-
-
-
válasz
gyulank #1485 üzenetére
Facebookra fentebb írtam, mi lehet a baja. Betűk, passz, FF beállításaiban találod, vagy az ablakkezelő beállításaiban, a legtöbb asztali felület tiud kényszeríteni vizuális dolgokat.
Flash OK, de az Adobe flash van fent-e?
Meg mondjuk nézd meg az Adobe oldalát is, ha az megy, akkor jó a Flash-ed.
Amúgy nem lehet, hogy a témád állította el a betűszínt? Vagy a Minten még nem állítgattad? -
-
-
-
-
-
-
válasz
gyulank #1443 üzenetére
Nem valószínűleg, hanem a chip az. De mondjuk ez az "eszközhöz a driver" meg inf file marhaság csak windózon van.
Linuxon ha egy chiphez van driver, akkor az nagyon valószínű, hogy a legtöbb, azt a chipet használó dologgal menni fog, mert a legtöbb gyártó kb. ugyanúgy építi fel a cuccokat, ha egy adott chip köré tervezi. Windózon sok driver van, ami csak egy inf file. Abban az a szép, hogy az adott inf file csak ahhoz az eszközöz meg fel, aminek az eszközazonosítója stimmel az inf-ben levővel - hiába pl. azonos a két cucc. -
válasz
gyulank #1435 üzenetére
Eddig ez a legbíztatóbb, amit találtam
Amúgy valahol azt írták, hogy nagyon kedves az ALi, mert újabb oprendszerekhez szinte semmilyen termékühöz nem adnak ki drivert.
Azt mondjuk nem értem, hogy Linuxra miért nem tették bele a kernelbe, mert van hozzá, csak külön le kell forgatni. Legalábbis a linken 2.6.33-hoz fordítást ajánlottak, tehát létezik, de 2 évvel később meg illene alapból bent lennie.Sajnos ez ilyen, ha belefut az ember valami egzotikus hardverbe, akkor cumizhat rendesen.
(Windóz alatt is, lásd mé a TV tunerem, amihez a Leadtek szerint van 64 bites driver, csak éppen működni nem szeret.) -
válasz
gyulank #1429 üzenetére
Webkamera.
Legtöbbje szokott menni.
Milyen típusú webkamera? Illetve ha ezt megnézed, meg is mondhatod, hogy az lsmod parancs mit ad vissza. (Ez kiírja a betöltött kernelmodulok listáját, kiderül belőle, van-e a kmerához driver betöltve).És próbáld ki a webcam és camorama progikat, azok erre valók.
-
válasz
gyulank #1412 üzenetére
A wine-on futtatott dolgok a Linux filerendszert látják, tehát a megfelelő könyvtárat kell kikeresned hozzá, a / -ből indulva.
Illetve a wine konfiguráló cuccban lehet megadni meghajtókat, és akkor bizonyos könyvtárakat meghajtónak mutat a progik felé.Driver Linuxon általában csak VGA kártyához kell (azaz kell mindenhez, csak benne van a kernelben).
-
válasz
gyulank #1391 üzenetére
Windóz alatt emulálj könyvtárból meghajtót, grafikus felületen.
Lpt1-et irányítsd hálózati nyomtatóra, úgy, hogy korlátozott usert használsz.
Kérdezd le a gép ip-jét, és a használt dhcp szervert (honnan egyszerűbb, grafikusan, vagy parancssorból?).
Pingelj meg egy gépet.
Ha neked semmire nem kellett használni valamit, az nem azt jelenti, hogy másnak sem"És nem hiányzik cseppet sem, hogy 1-2 kattintás ugyanazzal a gombbal helyett 20 különbözőt nyomjak meg. "
Tab használata parancsok gépelése közben sokat segít
Különben valóban, már Linuxon sem kell sokat használni parancssort, a legtöbb átlagos felhasználónak semmire sem. De elég sokszor előjöhet. Vagy megszoksz, vagy megszöksz. -
válasz
gyulank #1386 üzenetére
- Átlátható : csak mint egy Linux... Néha elég facepalm helyeken vannak a beállítások a Win7/XP-ben is...
- "Az egyszerű beállításokról, telepítésekről" : Ja, letöltöd, futtatod, nextnextnext. Linuxon sudo apt-get install izé, yes, és fent van. (És windózon még crackelsz is.) Illetve Linuxon a szoftverközpontban 1 katt, melyik az egyszerűbb?
- "De nem azért, hogy mindenhez parancssorokat kelljen begépelnem, és jelszót." : van egy rossz hírem. A windózban is renngeteg parancssort használ az emberDe sajnos ezt nem nagyon lehet elkerülni Linux alatt sem, és nem hinném, hogy akkora baj lenne, hogy nem lehet megszokni.
Döntsd el mi a fontosabb... Használsz lassú hájtömeget, ami nem tud hálózaton másolni normálisabn, vagy gépelsz néha, viszont amit csinálsz, az működik is.
Nem igazán értem, mi ez a parancssor-fóbia sokaknál. -
-
válasz
Magnum_ #1357 üzenetére
Lásd Chab7 , de különben elvileg minden fontosabb cucchoz fent van
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Hamarosan kapható a Helegaly linuxos handheld gépe
- VoIP telefonálás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Villanyszerelés
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen SSD-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- XPEnology
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest