- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Gery1987 #22759 üzenetére
Van MSOffice alternatíva, a LibreOffice. Skype-nak van Linuxos változata, de azon programoknak, amiknek nincs, ott valamilyen kompromisszumos alternatíva van. Van a Wine is, ami egy kvázi Windows emulátor, ezzel tehetsz próbát a játékokkal is. De mint írták, a videókártyád nem mai darab. Ubuntut én nem is javasolnék, inkább Xubuntut, Lubuntut és LTS verziót (14.04).
-
lev258
veterán
Na itt állj meg, kezd érthetetlenné válni. A leírások szerint Winetricks-szel egyedül a mfc42-t kell felrakni. Semmi egyebet. Ez után simán indíthatod a telepítőt. Az még jelenthet akadályt, ha 64 bites rendszert használsz. Ilyenkor a Wine is alapértelmezetten 64 bites környezetet kreál, viszont ez még nem olyan szintű, mint a 32 bites. Ebben az esetben generáltatni kell vele egy 32 bites környezetet és oda telepíteni az alkalmazásokat.
-
lev258
veterán
válasz
Ciccuka #22643 üzenetére
Legyen készen előre egy üres partíció és a Linux telepítésénél a kézi opciónál figyelj oda, hogy máshoz ne nyúljon. Emellett a Grub (rendszerbetöltő) fogja átvenni a helyet, így amennyiben végül törlöd a Linuxot, a Windows rendszerbetöltőjét újra kell rakni. Persze vannak egyéb módok is az utóbbira.
-
lev258
veterán
válasz
laszlohu #22637 üzenetére
Semelyikre. A Vulkan hivatalosan még nincs kész. Amikor bejelentik, akkor elvileg a Valve publikussá teszi a nyílt Intel Vulkan drivert, az Nvidia és remélhetőleg az AMD is pedig a saját driverüket. Ezután pedig még az is kell, hogy készüljenek programok/játékok Vulkan-ra.
Az Ubuntu akkor aktuális verziójának nem sok köze lesz hozzá. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #22552 üzenetére
"Az Ubuntu matricás gépek jól támogatottak Linux alatt."
Nagyon nem akarom ekézni az emlegetett céget, de náluk ez semmit nem jelent. Csak sokszor olyan hardvereket raknak össze, amikkel ez éppen megállja a helyét. Sőt, az előtelepített rendszerek miatt inkább negatív eredménye van annak, hogy "hivatalosan" támogatják.
tomtyi: Van, ahol az usb-s megoldást is engedik. Én így vettem egy Acer gépet. Érdemes levelezni a kiválasztott bolttal. -
lev258
veterán
válasz
God Vazzeg #22543 üzenetére
Elvileg lehetséges, de a pontos géptípus alapján érdemes utánanézni.
Thinkpad x201-gyel már 2011-ben is működött. -
lev258
veterán
válasz
#63761920 #22526 üzenetére
A /var/log mappában találsz fájlokat. Ezekben a fájlokban nézd meg azokat a bejegyzéseket, amik ekkor keletkezhettek és valami zavarót mutatnak. A fájlokban találsz majd dátum/időbélyegzőt is, ez alapján azonosítsd be az esetlegesen hibát tartalmazó részeket.
pl. Hibát tapasztalsz ma 23:21-kor. Megnézed a fájlokat és ezen időpont +- néhány perc távlatában elkezded keresni, esetleg felrakod pastebin-re.
kernlog, syslog, dmesg fájlokkal kezdeném (több is van belőlük, korábbi adatokkal). -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22389 üzenetére
Én még sosem használtam ezt a programot, szóval nem nagyon tudok segíteni. Amúgy még mindig ugyanaz a baja miután átírtad a fájlokat?
Lehet még próbálkozni azzal, hogy a felhasználói mappából minden rejtett fájlt/mappát áthelyezel valahova (akár egy új mappába), így elvileg a beállítások alapállapotra állnak vissza. Kivéve, ha ennél komolyabban is belepiszkált a rendszerbe a UnityTweakTool. -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22387 üzenetére
Valamilyen mappa biztosan van, nézd meg, azon belül tudsz-e továbbhaladni. Meg kell keresni a fájlt.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22384 üzenetére
[link]
Máskor ajánlott egy Systemback mentés. -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22377 üzenetére
Az oka egyszerű. Elég szorosan össze van drótozva a Windows-zal az Office makróinak működése. A Wine ezt nem tudja megvalósítani. Hasonlóképpen ez az oka annak, hogy a LibreOffice sem tud mit kezdeni az Office-ban készült makrókkal.
Dhampir: Az nem zavar semmit, lehet 100 különböző és egymástól független Wine környezeted is (ha még tudod követni). Wine Steam-hez szerintem a 32 bites a javasolt.
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #22374 üzenetére
Semmi egyéb, legalábbis Wine ügyében. Magát a Wine-t, mint programot természetesen el tudod távolítani, ahogyan bármi mást. De ha csak az adott Wine által kreált "Windows"-t akarod eltüntetni a belekerült a cuccokkal, akkor elég a rejtett mappáját törölni. Ez megfelel egy reset-nek.
beloadjoker: Bizony és nem is fognak. Vagy nem egészen. -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22366 üzenetére
Akkor valami nem oké, mert rendesen fel szokott menni. Mondjuk azt elvileg ki tudod választani, hova települjön. Frissítéseket viszont nem biztos, hogy jó ráengedni. További hibalehetőséget jelent, mert az is összeakadhat a Wine-nal. Milyen hibát ír és mi? A Wine, vagy maga a telepítő?
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22364 üzenetére
Mint írtam, nem biztos, hogy egyáltalán aktiválni kell. Majd meglátod.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22362 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert 64 bites rendszer esetén még trükközni kellene a Wine-nal.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22356 üzenetére
32 bites rendszered van?
PumpkinSeed: Ahhoz nem illik kézzel hozzányúlni.
Gyick: Vagy nem. Egy teljesen eredeti 2007-es vagy 2010-est tettem fel nemrég egy kollégának. Azóta is elvan aktiválás nélkül, mindenféle reklamáció nélkül. -
lev258
veterán
válasz
PumpkinSeed #22352 üzenetére
Ha megtalálta, akkor most már ott lesz a Grub-ban.
beloadjoker: Van egy fájl, /etc/default/grub. Ezt kellene megnyitni rendszergazdaként és módosítani ezt a sort:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" erre
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux"
Mentés, sudo update-grub, majd újraindítás. Ha jó, akkor a billentyű működni fog. Ha nem, még lehet mással próbálkozni. -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22347 üzenetére
Wine-t használj inkább. Ha nem a legújabb Office csomagok egyike, akkor valószínűleg menni fog. A Wine honlapján találsz további információkat. A fényerőre talán tudok megoldást, de kissé mélyebbre kell ásnod a rendszerben.
PumpkinSeed: A Windows partíció még megvan, igaz? Terminálba sudo update-grub megtalálja? -
lev258
veterán
válasz
pappcsaba90 #22247 üzenetére
Arra azért figyelj oda, mit telepítesz és hova. Nehogy a Windows lássa kárát.
-
lev258
veterán
válasz
pappcsaba90 #22245 üzenetére
Windows alól elvileg nem is tudod telepíteni. Daemon tools-t pedig még annyira sem tudom.
-
lev258
veterán
válasz
pappcsaba90 #22243 üzenetére
"Virtuális lemezképet készítek az oprendszer telepítőjéről"
Hogy mit? Fogsz egy telepítő pendrive-ot, vagy DVD-t és egyszerűen azt mondod neki, hogy a külsőre telepítse a rendszert. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #22206 üzenetére
Régi kernelek lettek törölve? Amúgy meg kell nézni, mely mappák mérete tér el a megszokottól.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #22202 üzenetére
Nem a letöltött csomagok maradtak fenn?
sudo apt-get clean
Amúgy meg telepítés után csinálj egy Systemback mentést és akkor bármikor visszatérhetsz rá. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
lionhearted #22171 üzenetére
Tudtommal a többi sem tud, kijelentkezés kell. De lehet tévedek.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #22164 üzenetére
sudo smartctl -A /dev/sdb | awk '/^241/ { print "TBW: "($10 * 512) * 1.0e-12, "TB" }' (így elvileg a lemezt nézed)
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #22162 üzenetére
Ebben nem vagyok biztos, de úgy látom, valójában nem a bájtokat számolja, hanem az olvasott/írt szektorokat (illetve hányszor). Próbáld meg ezt a parancsot:
sudo smartctl -A /dev/sda1 | awk '/^241/ { print "TBW: "($10 * 512) * 1.0e-12, "TB" }'
(sda1 helyére természetesen a megfelelő partíció megy, esetleg lemez)
Illetve specifikusan ext4 fájlrendszeren működik a
cat /sys/fs/ext4/sda7/lifetime_write_kbytes
parancs is, de utóbbi csak arra az ext4 telepítésre vonatkozik (nem tud korábbi fájlrendszerek alattti használatról). -
lev258
veterán
válasz
szundybence #22160 üzenetére
Ja. Ez akkor valami "mozgatott adatmennyiség"?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #22158 üzenetére
A használtságon pontosan mit értesz? hdparm, smartctl a barátod lehet.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22137 üzenetére
Nem erről van szó, sajnos. Az Intel driver már fenn van és működik/működne. Szerintem első körben hagyd a bumblebee-t és próbáld meg az nvidia-prime csomagot.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22120 üzenetére
Biztos, hogy valóban root joggal megy az a Terminál? Próbál telepíteni valamit, pl. lm-sensors
Esetleg: mount -o remount,rw / (elvileg nincs csatolva a rendszer) -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22118 üzenetére
Elvileg igen. Ha még az sem elég, akkor az nvidia driver-t is újrarakod/konfigurálod.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22115 üzenetére
Elő kell csalni, talán a Shift-tel (esetleg Esc). Illetve, ha már ott vagy, recovery módban is talán eljutsz egy Terminálig.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22113 üzenetére
Ctrl+Alt+F2 van? Esetleg nomodeset paraméter Grub-ban megadva? Meg lehetne próbálni leszedni ezeket a csomagokat, elvileg akkor is visszaáll.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22110 üzenetére
Szerintem kezdd a bumblebee-vel, aztán meglátod. Ha van Systemback, lehet bátran kísérletezni.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22107 üzenetére
Már én is nehezem követem, mi a helyzet jelenleg. A prime elvileg tiszta Nvidia megoldás. Ez meg a bumblebee-t taglalja.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22105 üzenetére
Igen, "mindössze" annyi. SLI-re itt találsz némi részletesebb infót: [link]
Nézd meg, felment-e az nvidia-prime csomag. -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22103 üzenetére
Utolsó kép: Windows 8-at, vagy 10-et használtál, az meg nem zárja le a fájlrendszert, részleges hibernálást csinál leállításkor (ettől gyorsabb a boot, ha lehet annak nevezni). Lehet csak olvashatóként használni, vagy ráerőltetni a feloldást. Mindenesetre jobb, ha Windows alatt van tisztességesen leválasztva.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #22093 üzenetére
Ez mondjuk nem mai, de kiindulásnak jó lesz. Könnyen lehet, hogy az Nvidia központban grafikusan is be tudod állítani. Ha telepítés után csinálsz egy Systemback visszaállítási pontot, esetleg érdemes lenne tárolóból a legfrissebb driver-t megpróbálni.
-
lev258
veterán
válasz
kormi0312 #22087 üzenetére
Teljesen kezdőként rögtön NAS meg RAID.
Én javasolnám a haladó topic-ot, ott több segítséget tudnak adni.
beloadjoker: Amit látsz, nem az, amit gondolsz. Az Intel driver fenn van, része a rendszernek, ott csak egy procira vonatkozó microcode frissítés van (ez valóban új funkció). Az ilyen SLI megoldások nem tudom, pontosan hogy vannak jelenleg, mennyire támogatottak. A váltás az Intel, illetve Nvidia között viszont megoldott, de minimum kijelentkezés (esetleg újraindítás) kell hozzá. Viszont lehet adott programot az Nvidia-val futtatni, miközben Intel az alapbeállítás. -
-
lev258
veterán
válasz
gyulank #22055 üzenetére
Vagy ott az Alt+Tab.
Ha jól emlékszem, a múltkor is valami béta rendszert akartál használni; köztes kiadásoknál ennek végképp nincs értelme. Szerintem fél év nem sok idő, ki lehet várni. Annak, hogy ide megírod, nem látja hasznát senki, te sem. Ha valami nem jól működik, vagy zavar, ahogy működik, inkább csinálj bugreport-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged