- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sub-ZeRo #10815 üzenetére
Nem lehet, hogy krómon a beépített flasht használja?
Ez alapján nézd meg, melyik használatos
Mondjuk HTML5 esetén meg mennie kéne, de hátha. -
-
-
-
-
válasz
Sub-ZeRo #10785 üzenetére
A Webupb8 -os verzió jobb lenne, egyszerűbb
("Note that the versions of Audacious available in Debian stable and Ubuntu LTS releases tend to be rather out of date. Web Upd8 maintains a PPA with newer versions for Ubuntu users.")
Vedd fel ezt a PPA-t, és innen felmegy simán csomagból az új Audacious..
Libre-ból muszáj az új?Ott van az Audacious könyvtárában egy marha nagy INSTALL file, azt nézd meg, abban van a leírás, mit hogyan
-
válasz
karamblo #10770 üzenetére
Mihez, miért?
A runlevel-lel tudod az oprendszert másik szintre vinni, alapértelmezettként úgy fut, hogy több felhasználó, grafikus felület. Van egy runlevel a bootoláshoz, van olyan, ahol 1 user, karakteresen, több user karakteresen, az emített több user, gui-val, meg a leállítás/újraindításhoz is van külön runlevel.
Pl. régebben, amikor kevésbé voltak kiforrottak a VGA driverek, vissza kellett menni néha gui nélküli módba a telepítésükhöz.@Sub-ZeRo : Azt sehogy nem fogod futtatni, mert az egy bzippelt tar állomány. Kicsomagolod, majd lesz benne valami install script, és azt lefuttatod. Általában a
./configure
és
make install
parancsokat kell kiadni, de némelyiknek más a menete. De miért forrásból telepíted, csomagból nem felelt meg? -
-
-
-
-
-
Otthonra mailszerver nem nagyon kell. Ezeket mind meg lehet oldani csak parancssorból.
64 bites Linux 64 bites procira kell, 4Gb RAM-on akármelyik elvan.
A gui ilyen esetben csak ramzabálásra vanEsetleg ha desktop Linuxról építed fel, addig jól jöhet a gui, amíg rakod össze a rendszert, aztán ki lehet lőni az automatikus indulását, és akkor nem zavar.
-
-
Nem sok lehetőségemm van backupolni, az adataim ntfs-en vannak, illetve nem nagyon akarok konvertálgatni sem
Ha nyerek a lottón, és veszek egy pár terabyte winyót, akkor majd lesz full ext4Meg aztán sokaknak van szüksége ntfs-re, akik dualbootot használnak, mert a winszar nem képes mást olvasni.
@Sub-ZeRo : Grubot kéne rendbetenni, az jegyzi meg. Mondjuk ha leszedted a partíciót, akkor honnan tudhatja, hogy volt előtte valami?
-
A ma este tanulságai :
...ha nem megy a Samba, és NTFS-en van a megosztás, akkor nézd meg, hogy jók-e a NTFS csatolási opciói. Ír oda mindent a telepítő, ami nem kell. defaults, és csókolom. Úgy menni fogIlletve Ubi 12.04-re ne akarj Samba4-et tenni.
-
-
-
válasz
Kendek #10720 üzenetére
De frankó. Köszi
STARTTLS a böcsületes neve, így megy...12.04-en mindenkinek ment elsőre a Samba? Nálam elsőre csak annyi baja volt, hogy nem lehetett bemenni a gépemre, utána a samba4 újratelepítésekor már a realm= opciót hiányolta a konigból, most meg egyáltalán nem megy... Pedig most legalább elindul a szerver.
-
-
Valaki használ freemailt kmaillel? Most tettem fel 12.04 -es Kubit, és nem bírom belőni a freemail fiókomat hozzá. A korábbi Ubikkal működött... Másnál sem jó, vagy én vagyok béna?
Illetve kérdés, a hitelesítés típusa, ha jól emlékszem, APOP, és 110-es port, ez jó? -
-
-
-
-
válasz
Penge_4 #10460 üzenetére
Nemtom, nekem előfordult, hogy a hibásan leválasztott ntfs partíciót az Ubuntu nem mountolta fel.
Mondjuk most van Win8 -am egy külön winyón, az meg mindig ellenőrzi magát... (A winyó jó.)@Sub-Zero : A fene tudja, az fstabot nézd meg, esetleg heyből kommentezd is ki a rev partíciót, alapból sem nagyon bántanád gondolom. Elég azt behúzni induláskor, amin az adatok vannak.
-
válasz
Sub-ZeRo #10455 üzenetére
"de a win8 system rev. partícióját is betölti, de nem birom le unmount-olni róla. "
Ja, akkor félreértettem
Fstab-ba beírtad mind a kettőt? Illetve sudo umount ?@Penge_4 : Nem zárja le a nyitott file-okat, stb. Nyilván a win8 tudja folytatni a saját dolgát, mert elmenti az állapotot, de bármi más hibásan leválasztott partíciót fog érzékelni.
MS logika. -
-
válasz
karamblo #10432 üzenetére
Nem lehet ettől? Vagy ez már nincs?
-
-
-
válasz
ithomas #8569 üzenetére
Olyat is ki lehet próbálni, hogy a teljes képernyős ablakokat ne gyorsítsa 3D-vel. Ez azért jó, mert teljes képernyőn úgysem használsz desktop effekteket, így azok nem terhelik a GPU-t.
Illetve ha 30fps-es a film, akkor 60hz-es frissítésű videomód kell arra a monitorra. -
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #8429 üzenetére
A Virtualbox kernelmodulja nincs települve.
Én mondjuk Vmware-t használok, de ha kernelfrissülés van, az magától észreveszi, és updateli magát.Esetleg a Virtualbox csomagot rekonfigolni? sudo apt-get install update, upgrade, ha nem, akkor dpkg --reconfigure virtualbox... Vagy hasonló?
@lionhearted : Legközelebb megkeresem a szemem
-
-
válasz
#68216320 #8411 üzenetére
Nem csak a no-ip kliensprogi kell rá?
@csixy, stopperos : Flash 10 kézzel bemásolva, böngészde verzió és flash verzió zárolása...!
Beszívtam, hogy a böngésző frissülésekor eldobja a flasht...A másik lehetőség, hogy írsz egy scriptet, ami a megfelelő helyre másolja a libflashplayer.so-t, és használod, ha kell
Vagy betenni a startupba.
-
-
válasz
God Vazzeg #8391 üzenetére
Az a baj a guvcview-el, hogy a kamu nagyfelbontású kamerákat nem kezeli...Van pár kamu 50Mp-s kamerám, de azokat is csak 640x480-ban hajtja.
Mikroszkópos bohóckodásra használom őket -
-
válasz
King Unique #8304 üzenetére
Ha még nem válaszoltak, az LTS-sel jobban jársz, az bugmentesebb.
-
-
válasz
quailstorm #8283 üzenetére
"Nekem hetekig tartott egy olyan korszak, amikor egymás után pakoltam fel a linuxokat, mert nem tetszett."
Nekem évekig. Csak aztán rájön az ember, hogy felesleges.A legtöbbeknek a túl különböző dolgok okoznak gondot - mondjuk Win8 csempe a céges gépemen...
...igaz, amióta van Start8, azóta nincs vele gond. -
válasz
quailstorm #8281 üzenetére
Én ugyan nem szeretném azt. Csak jobban tetszik az ablakok kezelési módja, de mellette megvannak az effektek, a betekintő módok, és a rétegzés. A Unity pl. nem jött be.
Meg ugye emellett használok (melóban) windózt - nem baj, ha nem különbözik alapvetően. -
válasz
King Unique #8278 üzenetére
Mind a kettő csicsás, és állandóanfrissít, az nem a GUI-tól függ. A KDE jobban hasonlít a winnyózra, ennyi. Nálam jól megy a KDE is
Annyi, hogy érdemes a kde-low-fat-settings csomagot feltenni, mert az kiirt belőle egy csomó felesleges dolgot. -
válasz
King Unique #8275 üzenetére
Driver szinten a K vagy sima Ubi nem különbözik, csak a grafikus felületük más.
-
válasz
quailstorm #8270 üzenetére
Asszem a Pistában jelnt meg ez először, de annyira nem érdekel, hogy utánanézzek -> legszívesebben elfelejteném a májkroszoftot, ha lehetne
-
válasz
quailstorm #8262 üzenetére
Sztem ennyire nem különbözik eymástól az ulti meg a többi, egyszerűen csak az ultiba tették bele azt a progit, ami kicseréli a nyelvet
-
válasz
quailstorm #8257 üzenetére
Teljesen elkülöníthető a winnyóz kernele is. Attól állítódott vissza, hogy felülírta a registryben a nyelvi beállításokat
A kernelnek semmi köze a GUI nyelvéhez. Mondjuk valszeg a kernelt is felülírta, egészségére
A funkcióját végülis ja, ellátja, helyreállít.
-
válasz
quailstorm #8255 üzenetére
Biztos, hogy a kernelt? Vagy csak azt?
Másrészt, az a Lenovo saját cucca, nem a MS-é. -
-
válasz
quailstorm #8231 üzenetére
Na ez az, hogy nem túrja
Após viszont nem tudom, hogy, de korlátozott fiókkal is le tudta pusztítani
-
válasz
quailstorm #8228 üzenetére
A hálón másolás azért elég gáz... És az mindenhol, ahol dolgoztam, előjött eddig, ahol AD-s háló volt.
Amikor meg nem AD van, még rosszabbA driverhiány meg üzleti érdek
A legtöbbször ha régebbi HW-kre nincs driver winnyózra, az azért van, hogy vegyél csak újat
Az biztos, hogy a Linuxot nehezebb elrontani, de ha csak használja az ember, akkor nem is nagyon szokott semmi lenni vele.
Apósom meg csak "használja" a Windózt, aztán mégis pár havonta új install, mert úgy összetúrja. -
válasz
quailstorm #8225 üzenetére
Nekem senkinél sem repül. Após állandóan tönkreveri. Barátnőmnél jajnemtudomlelehetefrissíteni, ezmiértváltozott, haeztfelrakomösszedől (össze is dőlt már párszor).
A céges gépemen a 8 összeakadt a BIOS-sal, BIOS update-ig fagyott (A Win7 nem.)
Win8-on a céges vason mai napig nincs Bluetooth-om (Dell).
Tartományban hol másol, hol nem. Ha másol, és megáll közben, akkor valszeg addig ott marad az ablak, amíg újra nem indítod(Ezt két AD-ben is volt alkalmam tesztelni...)
Vagy látja a hálón a többi gépet, vagy nem.
A saját gépemen ha néha el kell indítani a Win7, akkor az kín, annyival lassabb a KDE-s Ubinál.
A Win8 (béta) feltelepítése a saját gépemen egy IDE-s winyóra 2 nap volt...
Ezek a mindennapok. XP-től Win8-ig minddel vannak ilyen tapasztalatok.Mondjuk nem játszok, az FX5200 csak azért van anyám gépében, mert ingyen kaptam, kimeneti csati nélkül, azt pótoltam rajta, és azóta jó. Az eredeti Gf2MX-nél mindenképp erősebb
Egy 2600+-os AthlonXP mellé simán jó. Ezen az Lubuntu tök jó.
-
válasz
quailstorm #8223 üzenetére
Ha nem találkoztál a winnyóz bajaival, akkor neked jó
Nekem mindig a család + ismerősök winnyózos gépeivel van bajom. Rendszeres.
Ami a Linuxosokkal volt eddig probléma az
- flash nem támogatja a FX5200-at
- Nvidia zárt driver hiba
- idiótán belőtt Pulseaudio, de az is megoldódottEzek azért nem annyira a Linux hibái.
Mondjuk a francnak kellenek az újdonságok (már ugye mit értünk újdonságok alatt), működjön jól. Ennyi
Most nekem sem LTS-em van, de kb. problémamentes. A régi laptopokon meg Lubuntu, anyám gépén szintén, frankón megy mindegyiken. -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
God Vazzeg #8143 üzenetére
Egy partíció egy eszközön, vagy egy egész eszköz? Mert ha egy egész eszköz, akkor nem lehet, hogy megáll a winyó? :S Bár a könyvtár akkor nem tűnne el.
-
-
válasz
Neil Watts #8127 üzenetére
Nekem pont a 9600-zal nem akar menni, de ezzel kb. én vagyok az egyetlen.
Amúgy a driver jó, semmi gondom nem van vele. -
-
válasz
fradi81 #8122 üzenetére
Szerintem az a gond, hogy az SSD-re települt Winnyóz nem is tudja, hogy van ott más rendszer is.
Ha raksz a SSD-re egy Grub-ot, akkor működhet, illetve lehet BIOS bootmanagert is csinálni
Ha meg a BIOS tud egyszeri booteszköz választást (indulás közben nyomsz egy gombot, és lehet eszközt választani), akkor az is elég egyszerű. -
válasz
lionhearted #8024 üzenetére
Mindig elfelejtem
Na nem baj, nekem jól szalad a 12.04.
AMúgy mi a franc ez, hogy az L nem lett hosszú supportos... :S -
-
válasz
gerolka #8019 üzenetére
Ez nem windóz, az új verziók sem kérnek erősebb vasat
Az Ubuntu és a Kubuntu a fullextra, de az alé kell hardver is. Az Lubuntu és az Xubuntu való öregebb gépekre, ezek kisebb hardverigényűek, de inkább az L (pl. 256Mb RAM-mal már egész értelmesen fut). És abból is a 12.04 LTS, az 5 évig még támogatott.
Illetve a te esetedben a VGA miatt is kell a lájtos verzió, mert az Lubuntun LXDE a felület, az nem veszik össze a VGA-ddal. -
-
Nem is kell annak lenni. Mi nem érthető belőle?
Meg kell nézni a 13.04-ben milyen kernel van, és azt feltenni a 12.04-re. az is egy csomag, csak lehet nincs fent a 12.04 tárolóiban, hanem azt is hozzá kell adni.
Minimális utánajárással ki lehet deríteni, hogyan kell.
Több szívás van a nem LTS kiadással... -
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #7984 üzenetére
Szép MS világ...
Meg köszi
-
válasz
sz.balazs.95 #7982 üzenetére
Akkor virtuális gép...
Én a Heroes III-mal jártam így. Mindenkinek megy Wine, Playonlinux alatt, csak azon az egy öreg gépen nem, mert összeakad az Intel VGA driverrel... -
-
-
-
Azt gondold át, hogy mi az, ami rendszeresen íródik, és nem kell. Fejből én sem tudom
És sokféleképpen lehet
Mondjuk a /log-ban is vannak a csomagkezelőnek dolgai, nem tudom, azokra van-e szükség? :S De a loggolást kikapcsolni is lehet.
/var/tmp az tuti mehet a ramba, /var/spool is... de pl. a /var/backupot én nem tenném át...
-
válasz
sz.balazs.95 #7943 üzenetére
Új virtuális drive-ra.
@Thusor : Érdemes, mert mégiscsak egy cache...
-
válasz
sz.balazs.95 #7938 üzenetére
Akkor jó kérdés, esetleg valmai nem jó a CD-ddel... De próbáld meg úgy, hogy custom proit telepítesz, és akkor meg tudod neki mutatni a setupot.
-
válasz
sz.balazs.95 #7936 üzenetére
Asszem pedig ISO-ból is lehet neki telepítőt mutatni. De esetleg mountold fel a CD-t egy könyvtárba.
-
válasz
sz.balazs.95 #7934 üzenetére
A virtuális gépre fel kell telepíteni.
-
válasz
sz.balazs.95 #7931 üzenetére
Tedd virtuális gépre. A 3 nem olyan nagy igényű.
-
-
Hülye kérdés.
Lubuntu 12.04. VAn a gépen 3 user, mindegyik ALL:ALL -al van a sudoers -ben. Az egyik azonban a GUI-n nem jogosult semmire, neki azt az ablakot dobja fel, hogy válasszon felhasználót, akinek a nevében ügyködik, és annak a jelszavát kéri be
Ez mitől lhehet? (Nincs nálam a gép, nem tudok beletúrni.) -
-
-
-
-
-
Csinálta UXA supportot az intel driverre, de továbbra sem megy a Híróz 3...
Még megpróbálom a PLayonlinux, aztán repül a Virtualbox...@Krystal_s : A Linuxnak nem ártanak a vírusok, a windózok meg védjék meg magukat.
A Total Commander csont nélkül megy Wine-el, csak a filemegnyitás nem működik vele. Én is azzal ftp-zek pl. -
-
"The default method is UXA, which is more stable but slower than SNA."
De mondjuk nemtom, a 12.x -ben mi változott, mert tavaly dec.től vannak problemák ezzel kapcsolatban... Meg innen a melóhelyről nem tudom, mi van a laptopon a X konfigbanLehet, hogy az SNA a default egy ideje?
Köszi, este kipróbálom!
Legrosszabb esetben kap a user virtuálos gépen egy winnyózt, hogy hírózhasson.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Projektor topic
- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
- Dacia topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- DUNE médialejátszók topicja
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Bittorrent topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest