-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27715 üzenetére
Pontosabb lenne azt mondani, hogy vannak szoftverek, amik már gazdátlanok egy ideje és inkább szerencsés véletlen, ha még működnek. Másrészt meg pl. az Avidemux-nál a fejlesztők nem kapták össze magukat időben. Ezért maradt ki. Miután már megcsinálták, amit kellett, már csak ppa formájában lehetett elérhető.
Syl: Én már régebben használtam, de úgy rémlik, mástól hallottam ilyen elcsúszásos dolgot. Lehet, hogy pont ez a ppa-s verzió javította. -
lev258
veterán
Kérek mindenkit, figyeljen oda, nehogy "elfajuljon" az aktuális téma. Nem akarom, hogy beinduljon a máshonnan jól ismert harc.
Vagy megbeszélhetitek máshol is, van pl. Linuxos Off topik. -
lev258
veterán
válasz
Tomy27 #27661 üzenetére
Több oldalon, pl. a Youtube-on is, már nem flash alapon mennek a videók (kivéve, ha átállítod). Így aztán flash player se kell. Ahol meg szükséges, ott úgyis észreveszi az ember.
Chrome-ban beépített flash van, azt nem kell külön telepíteni. Bár lassan ott is elkezdik kiölni. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #27639 üzenetére
Ahogy írtam, ez egy szubjektív vélemény.
"A Mint sokak szemében egy jó választás Windows után, ismerős felületével, kezelhetőségével." Ezt fenntartom. Kezdőknek még mindig tudom ajánlani, főleg azoknak, akik csak alap célokra használják. Szülőknél is ez megy.
Egyszerűen azt jeleztem, hogy én a magam tapasztalatával és szemléletével már kezdek eltávolodni tőle. Fogalmazhatnék úgy is, hogy míg egy darabig az "én rendszeremnek" tekintettem, lassan kezdem az "ők rendszerének" tartani. Hasonlóan a felhasználók és a Windows (mint a Microsoft terméke) kapcsolatához.
Nálam is Mint 17 futott egy jó darabig (az incidensekig), a 18-at nem próbáltam. Ha pedig nem lett volna egyértelmű, az igazi probléma az volt az egésszel, hogy ez egy bevett, működő metódus, teljesen hivatalos módszer, amit használtam. De a Mint valamiért ellenkezett.
Egyszerűen azt éreztem, hogy kezdi kivenni a kezemből az irányítást. És nekem pont ez volt az, ami elindított valamikor a Linux irányába. -
lev258
veterán
válasz
SATA_boy #27630 üzenetére
Erősen szubjektív vélemény lesz, tényszerű elemekkel is vegyítve!
A Mint frissítési politikája, szintjei, korábban már váltották ki ellenérzéseket. Ugyanis amellett, hogy a kevésbé javasolt kategóriában levő kernelfrissítés valóban okozhat kisebb gondokat az addig működő eszközökön (bármikor jöhet egy bug, ami kernelnél előfordul), fontos javításokat és biztonsági javításokat is tartalmazhat, amitől így az átlagfelhasználókat megfosztják. Ugyanis a felkiáltójellel és erős színnel megjelölt frissítést egy laikus valószínűleg elkerüli.
Másik, ami szintén a frissítési rendszernek róható fel, az az LTS kezelése. Ubuntu (és variánsai) esetén van lehetőség arra, hogy egyetlen gombnyomással HWE frissítést végezhessen az ember (LTS-en frissebb, köztes disztribúció alapokat szerezhessen a teljes rendszer lecserélése nélkül): frissebb kernelt és grafikus meghajtókat szerezzen. Igen, a Frissítési ablakban van kernel menü, de én nem csak ezt említettem. Mint alatt viszont a pl. 17.1->17.2 rendszerfrissítés gyakorlatilag csak a Cinnamon-t, Mate-t frissítik, meg néhány Mint specifikus csomagot. A rendszer mélyét nem. Vagyis Mint alatt mindezt csak hozzáértőbbek kísérelhetik meg. És ez sem nevezhető egyszerűnek. Legutóbb, amikor ilyenbe vágtam a fejszémet Mint alatt, elég rosszul jártam. Az rémlett, hogy pár éve hasonló folyamat alatt az egész grafikus felületet leszedte valamiért, de akkor visszaraktam és minden jó volt. Most is hasonló dolog történt. Amikor viszont visszatettem volna, közölte, valami összeférhetetlensége van az új grafikus meghajtó csomagjaival. Na gondoltam, szép. Csinálhatok mindent vissza. Amikor viszont ezt megkíséreltem, le az újat, vissza a régit, a csomagkezelés meghalt, nem tudta végrehajtani. Így aztán annak a rendszernek nem maradt más, mint az újratelepítés.
Másik, ami csak apróság, de számomra teljesen megdöbbentő volt. Írtam egy shell script-et, semmi extra nem volt benne, ősrégi (vagy 20 éves) parancsokkal. Mint alatt nem futott le. Aztán rájöttem, hogy az egyik parancs egyik kapcsolóját valamiért nem veszi be. Fogalmam sincs, hogy jött létre egy ilyen anomália, vagy esetleg egy bug lett volna, de nem volt kedvem kideríteni.
A Mint sokak szemében egy jó választás Windows után, ismerős felületével, kezelhetőségével. Ezt aláírom.
De bennem kezd lassan kialakulni egy olyan érzés, mintha a Linux világ Windows-át építenék. Abban az értelemben, hogy kapsz egy rendszert, amit használsz úgy ahogy van. Ha viszont valamihez hozzá akarsz nyúlni, módosítani a beépített opciókon kívül, akkor kemény falakba és fejfájásba ütközöl. No meg újratelepítésbe. -
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #27602 üzenetére
Én még nem tartom szükségesnek. Eléggé kapcsolódik az Ubuntuhoz, és a többihez (Xubi, Lubi).
A Mint-nek gondolom azért lett külön topikja, mert hamar elég népszerű lett és a nevét is az Ubuntu mellett kezdték emlegetni. Emellett bizonyos értelemben a maguk útját járják (bár személy szerint vannak ezzel kapcsolatban fenntartásaim). -
lev258
veterán
Úgy rémlik, ez egy ismert bug a Xubiban. Elvileg kijelentkezés helyett elegendő, ha Ctrl+Alt+F2-vel átlépsz konzolos, majd vissza grafikus felületre (Ctrl+Alt+F7 vagy F8).
dark2: Ez azt jelenti, hogy a kernelhez már nem fogsz biztonsági frissítéseket kapni. Ha nem látogatod az internet mélyebb bugyrait, akkor valószínűleg nem fog gondot okozni.
Érdekes a helyzet a Linux Mint-tel, pár éve felkapott téma volt. Ott ugyanis frissítési szintek vannak és a kernelfrissítés a kevésbé ajánlott kategóriában van. Vagyis egy átlagfelhasználó külön beállítás nélkül elvileg még akkor sem kap biztonsági kernelfrissítést, ha támogatást élvez a kernele. -
lev258
veterán
Amikor kijön egy alverzió, pl. 14.04.3, 14.04.4, akkor ezek egy, az eredeti 14.04-nél frissebb disztribúció kernelét és grafikus csomagjait kapják. Mivel ezen disztribúciók csak 9 hónapig támogatottak, így ez a komponenseikre is érvényes. A 14.04.4 a 15.10 "elemeit" használja. Ez már nem támogatott. Tudod engedélyezni a rendszerben, hogy továbblépjen a következő ilyenre (16.04), ez a HWE (nem összekeverendő a disztribúciófrissítéssel). Ha így hagyod, akkor sem kell megijedni.
-
lev258
veterán
válasz
#40553216 #27538 üzenetére
Mindkettőt futtasd le és mutasd meg.
Szerintem rosszat mutattál meg. Az lenne a fontos, ami rendszerindítás után kerül a dmesg-be, a tiéd meg valamikor jóval később mutatja az időbélyeg alapján (az első kb. 100 egységig kellene ugyanez).
Egyébként ez alapján még jónak tűnik. -
lev258
veterán
Ez igaz, ha frissítéssel érsz el oda; ha frissen letöltesz egy 14.04.5-öt, abban nem fog menni. Sokan elfelejtik, hogy mindegyik alverzióból kétféle létezik (sima frissítés, valamint HWE-új ISO). Frissítéssel, ha nem használod a HWE-t, akkor maradsz korábbi kernelen/xorgon/mesa-n. Friss ISO-nál már az újat kapod.
Azért szoktam így megfogalmazni kezdőknek, mert ők nagy valószínűséggel a legutóbbit töltik le a régebbi verziókból is. -
lev258
veterán
válasz
bobalazs #27520 üzenetére
Akkor egy kis történelem.
Korábban az AMD videókártyákhoz két driver volt, a nyílt (ami a rendszer része, telepítéskor aktiválódik-radeon néven) és a zárt a Catalyst formájában. Később az AMD-nél komoly reformba kezdtek, egy teljesen új nyílt driverbe (amdgpu) és egy rá épülő, azt kiegészítő zártba (amdgpu-pro). A GCN 1.0 és 1.1 kártyákhoz jelenleg a régi nyíltat használja a rendszer (a régi ebben az esetben nem jelent rosszat), később leváltja majd az amdgpu, az új nyílt.
Maradjunk annyiban, hogy amennyiben felteszel egy 16.04-et, akkor megnézzük, mi a helyzet, minden rendben van-e, valamint feltesszük és beállítjuk a Steam-et. Jobb lépésenként haladni.
14.04.5-ön azért nem fog menni az fglrx (Catalyst), mert a 16.04-re épül, amiben ez már megszűnt, nem tud települni. -
lev258
veterán
válasz
bobalazs #27517 üzenetére
Akkor sorban.
A nyílt driver jól kezeli, később lesz hozzá amdgpu támogatás (átkerül a mostaniból) és ezzel együtt zárt driver támogatás (amdgpu-pro). Mint írtam, még a 16.10-ben sem lesz benne valószínűleg. Rolling disztrókon már most is be lehet üzemelni a kísérleti támogatást. A GCN 1.1-es támogatás sem teljes még az amdgpu-ban, az 1.0-s pedig még annyira sem.
(Az amdgpu az új nyílt driver, egy ideig úgy volt, hogy a korábbi kártyák nem is kerülnek bele, hiszen a korábbi nyílt driver jól kezeli őket, fejlesztik folyamatosan. Aztán végül mégis belekerült (belekerül), így lesz Vulkan támogatás is hozzájuk idővel.)
A Steam 16.04-en (de már korábban is előfordult) azért problémás, mert a kliens régi függvénykönyvtárakat tartalmaz, ezt kell törölni vagy átnevezni és működik. Két sor a Terminálban. Ez a Steam és nem az Ubuntu vagy más disztró hibája. Többször volt róla szó, ha igényled, belinkelem. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
brickm #27491 üzenetére
Ez a dinamikus váltás csak Windows alatt elérhető, oda lett kifejlesztve. Az évek alatt voltak rá próbálkozások Linux alatt, de az Nvidia-t nem érdekli, így aztán kifulladtak.
Olyat viszont tudsz, hogy az Intel-t használja alapértelmezetten, viszont egy-egy programot te manuálisan az Nvidia-val indítasz. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27487 üzenetére
Nvidia esetén, ha játszani akar, vagy komolyabb teljesítményt igénylő programot futtat, akkor nem kerülheti meg. Amennyire tudom, a nyíltban a mai napig nincs "reclocking", a legalacsonyabb frekvencián dolgozik és nem tud nagyobb teljesítményű üzemmódra váltani. Emellett pedig van, hogy az alapfunkciókra se képes, mert az Nvidia firmware-t csak késve (akár évek) adják ki hozzá. Ez a helyzet sajnos ilyen és nem látni, hogy az Nvidia oldaláról bármilyen változás is történne a jövőben.
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27483 üzenetére
Akkor a routered is szórakozik. Indítsd újra.
Vagy rendes kikapcsolás kell az eszközödnek, mert újraindításkor nem kapcsol le teljesen.
Dave™: sudo service networking restart -
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27480 üzenetére
A suspend tud ilyet okozni. Ne használd, vagy csak ritkán.
Egyébként vannak rá trükkök, pl. a hálózati funkciók újraindítása. -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27418 üzenetére
Nincs bajom vele, de ha tesztelni akarunk valamit, akkor megfelel a 16.04-nek. Mivel azzal próbálta eddig, így értelemszerűen korábbi verzióval érdemes folytatni.
brickm: Igen, írtak hűtési gondokról, bár még 2012-ben és nem tudom, azóta adtak-e ki esetleg javítást (az sem kizárt). Esetleg néhány tippet kaphatsz még személyesen is valakitől: [link] -
lev258
veterán
válasz
brickm #27412 üzenetére
Valami tényleg nincs rendben. Ennyire semmiképp sem szabad felfűtenie.
Eddig annyit találtam, hogy pár éve jelezték a Dell felé, hogy ennek a típusnak hűtéskezelési gondjai vannak mind Linux rendszerek, mind Windows 7 alatt. Ha az UEFI-ben tudsz ilyet állítani, kapcsold csak Intel videókártyára és úgy próbálkozz vele, különböző Live-okkal. Esetleg próbálhatsz korábbi verziót is, de ebben az esetben ne a 14.04.5-öt próbáld. -
lev258
veterán
válasz
Feri1977 #27399 üzenetére
Nehéz megmondani, mennyi idő, de nem nehéz megtanulni. Egyszerűen nyitottságra van szükség és odafigyelésre. Neten bőven találni anyagot a felsoroltakhoz. A lényeg, hogy próbáld elfelejteni a Win-es beidegződéseket. Hamar bele lehet jönni, ha van némi készséged (rendszergazdaként biztos van).
-
lev258
veterán
válasz
Feri1977 #27394 üzenetére
Igen, az lenne a célja, hogy ezzel a fejlesztők egy részét átcsábítsák.
Van próbálkozás arra, hogy grafikus felületet is tegyenek rá (pl. a Unity-t már sikerült is), de ez inkább bűvészkedés és nem sok gyakorlati haszna van. Sosem volt célja a projektnek teljes értékű rendszer integrálása, így nem is lehetne. Arra ott a Virtualbox vagy felrakhatod Windows mellé dual-boot-ban.
Az internetes cikkeket sokan félreértelmezik. -
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27370 üzenetére
Bár szépen hangzik, de semmivel sem jelent nagyobb biztonságot. Talán csak annyit, ami a merevlemez hardveres hibájából adódhat.
Bármely rendszer látja a másik merevlemezt is és ha rosszul írják meg a frissítést, ugyanúgy eltüntetheti a rajta levő tartalmakat.
Egyébként úgy látom, magával a frissítéssel a Windows 10 tulajoknak is meggyűlt a baja (sikertelen telepítés, hibák, fekete képernyő). -
lev258
veterán
válasz
kriszpontaz #27367 üzenetére
A linken található kommentek alapján eléggé lutri a dolog. Vannak, akiknél nem lett gond, másnál az egyéb partíciók elérhetetlenek lettek (és/vagy formázva), megint másnál maga a Windows is behalt. És említik, hogy a gyorsindítást is visszakapcsolta a frissítés.
Szóval biztonsági mentés legyen!
És ezen esetekben még a dual-boot sem feltétel, vagy épp Windows-Windows dual-boot is lehet. -
lev258
veterán
válasz
TomyLeeBoy #27353 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
Neil Watts #27302 üzenetére
Első megjegyzés: még ha Ubuntu van is rá telepítve, nem garantálja, hogy rendesen működik.
Második megjegyzés: ha ilyet veszel, kezdd formázással és tiszta telepítéssel.
Amiben Intel van (és nem Skylake alapú) az rendben lesz. Nvidia esetén kell zárt driver, ahogy te is tudod. Wifiről meg nehéz bármit mondani a chip ismerete nélkül.
Személyes tapasztalat nincs a Lenovo-ról, de egyik barátomét nemrég kellett garanciáztatni. A sok kritika és rossz vélemény ellenére egészen simán ment. -
lev258
veterán
Akkor van egy olyan érzésem, hogy a frissítés során valami félrement. Ha nincs esetleg Systemback mentésed, akkor nem marad más, lemented Live-ban a szükséges fájlokat (akár az említett beállításokat is) és újratelepíted. Persze előtte nem árt megnézni a SMART adatokat se.
Ezt így nem lehet megjavítani és kideríteni se, mi történt. -
-
lev258
veterán
válasz
megema #27181 üzenetére
Most akkor a frissítés és a leállítás is SSH-n keresztül történik?
Vajon jelenleg az update, upgrade parancsok mindent lefrissítenek?
Mert a 16.04-ben valahogy szétváltak a frissítések. Egy része a Frissítéskezelőben történik, míg a másik a Szoftverközpontban. És nem tudom, melyiknél mi fut le vagy mi szabályozza az egészet. -
lev258
veterán
Nemcsak szervereken, hanem az élet fontosabb területein is az UTC a meghatározó. Ez a hivatalosan és sokak által elfogadott idő (időmeghatározás). A Windows-ban viszont annyira ráálltak local time-ra a kezdetekkor, hogy néhány éve még nem is volt benne UTC támogatás, vagy nagyon béta volt.
-
lev258
veterán
válasz
Lathronos #27150 üzenetére
Jelen esetben nem lesz annyira bonyolult. Ez kvázi egy webalkalmazás Chromium alapokkal, melyet összehoznak az asztali alkalmazás kinézettel. Vagyis az alapja tisztán webes és platformfüggetlen.
Ilyet is írtak, de talán csak a megjelenéstől számítva érvényes: "Skype plan to release an update to the app every 2 weeks" -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Samsung Galaxy A54 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gombászkönyvek egyben
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged