- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
No, úgy néz ki, egyelőre az E17 lesz, mint felület. A Unity évek óta omlott, a KDE böszme tohonya, a Gnome-shell nem tetszik, és szintén nagy. Egy darabig (vagy 2 év) a Gnome Classic volt, de ez is lassú. Alternatívaként LXDE és Xfce4, de ezekkel is van ez-az. Pl. sorozatos program összeomlások. Az E17 két napja van, omlás nélkül. És zavarba ejtően sok a beállítási lehetőség a gui-on keresztül is.
Ennél minimálabbra nem vagyok hajlandó menni, mert az alapbeállításokkal töltse az az idejét, akinek három anyja van. Rendszertelepítést sem akarok, ezért nem lesz Debian, sem Mint, sem Crunchbang. Ha az Ubuntu már nem lesz jó, majd akkor talán. -
törölt tag
Szerintem akkor is az első vinyó első és egyben elsődleges partícióját akarja. Ekkor az Ubuntu telepítésekor kell figyelni, hogy a grub az első lemez mbr-jébe kerüljön, különben (a bootolandó hdd-t kiválasztva) kézzel kell indítani minden boot után. Vagy ilyesmi.
De miért akarod utólag? Hogy mielőbb Ubuntud legyen?
Ne siess! Nem éri meg.
-
törölt tag
válasz
quailstorm #9717 üzenetére
Szerintem az XP még első akar lenni, nem bírja, ha a háttérbe szorítják.
Szóval a lemez első, elsődleges partícióján érzi jól magát.
-
törölt tag
Én egy 80-as vinyóval kaptam a notebookomat, előtelepített XP-vel. Ubuntu telepítő iso-be, reboot, live mód, és a telepítés során az Ubuntu telepítője, partícionálója mindent megcsinált szépen. A Win mellé telepítős opciót kell választani. Ebből adódóan először az XP-t telepítsd!
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #9641 üzenetére
No, az pont nincs.
-
törölt tag
Egy megoldás. Terminálos vagy grafikus, ahogy tetszik.
A második egyszerűbb.
De konkrétan egy aktuálisan futtatott program ikonjára jobbklikkelsz>Indítóban tartás. És ott marad.
-
törölt tag
"illetve ha csak egy lehetőségem lesz rá, maradok a Mac-nél, mert eddig a lehető legkevesebb szenvedést, gépészkedést igényelte, amit nagyon díjazok."
Nyilván egy gyárilag előtelepített Linuxszal vásárolt géppel hasonlóan kevés gondod lesz. És legalább annyira nem lenne katasztrófa, mint bármelyik gyárilag előtelepített rendszer használata. A Mac max. 15 konfigot szolgál ki, arra nem nehéz belőni."a linuxos drivertelepítés azért messze van attól amit úgy az elmúlt 10-15 évben felhasználóbarátnak mondtak."
Rosszul tudod. Ha van elérhető driver, akkor automatikusan felajánlja.kattintsz, és települ. Ez mennyivel nehezebb?A dock milyen dock milyen rendszeren?
-
törölt tag
Nekem Debianon ugyan úgy nem sikerült az Optimusos NVidia beüzemelése. És még a 319.12-sel sem fog menni, mert bár Testing/Unstable van fent, de nincs Xserver 1.13 és xrandr 1.4. Holott elvileg már 1,5 évvel ezelőtt volt Linux-"kompatibilis" Optimusos driver. Volt a lószart!
"Szívás ez hogy 2013-ban egy korszerű oprendszer ennyire képes"És egy év múlva:
NVIDIA Has Major New Linux Driver: Optimus, RandR 1.4
"NVIDIA announced the 319.12 Beta Linux graphics driver announcement this morning. While the number may seem mundane, this is a very exciting NVIDIA Linux graphics driver update. It presents work that will benefit the agonized NVIDIA Optimus Linux users, provides new RandR functionality, and other new features.The 319.12 Beta is the first NVIDIA Linux graphics driver in the 319.xx series and it offers a significant number of user-facing changes. Among the great work to find with the NVIDIA 319.12 Linux graphics driver beta includes:
NVIDIA OPTIMUS!"
Így ha bármi bajod van a kártyáddal Linuxon, fordulj bátran a [nemtetszést kinyilvánító] hasz-ekkel az NVidiához. Rájuk tartozik.
===
Picit finomabban ha kérhetem![ Módosította: Neil Watts ]
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #9553 üzenetére
A nénit is az asztalra raktad, vagy csak a képet?
-
törölt tag
válasz
#35202114 #9304 üzenetére
Mondjuk, mosmá' mindegy, de a Nautilusban alapból van ftp lehetőség. Fájl>Kapcsolódás kiszolgálóhoz
@(#9374) Zs0lt
ndiswrapper-rel tudod használni az adott kártya Windowsos driverét. -
törölt tag
válasz
joecontra #8950 üzenetére
Itt is lehet alapkonfigurációt kapni. Vagy állítgatni, és bemásolni próbaképp.
-
törölt tag
Van valami feltétlenül szükséges funkció, ami miatt a 12.10-et vagy a 13.04-et kell használnod? Mire nem jó a 12.04? Ugyanis ez LTS, Long Term Supported, 5 évig támogatott, frissülő kernellel (ha akarod) és bármilyen programmal, amire van tároló. Nem kell (a 13.04-től kezdve) legkésőbb kilenc havonta upgrade-elni, így kisebb eséllyel lesznek ilyen bajaid.
@(#8938) lionhearted
Egy ideig (vagy 3 évig) rendszeresen frissítettem a VBoxban futó tesztrendszert kb, a stabil kiadás után pár nappal, 1-2 héttel. De kb. egy éve nem. Lehet, újrakezdem. -
törölt tag
Az indítópultnál a hozzáadást választva a parancshoz keresd meg az indítófájl. Júzer program esetében nagy eséllyel /usr/bin/programnév helyen találod. Hogy konkrétan az adott programnak mi az indítófájlja, azt a Synapticban "a telepített fájlok" fülön találod az adott programnál.
-
-
törölt tag
válasz
gyulank #8740 üzenetére
"Másoljam be a szöveget amit kiír?"
Ez mondjuk egy jó ötlet.Pedig már abban sem lehetett, pont ez volt vele a bajom, emiatt tettem fel a Mate-ból a Caja-t. Csak azzal meg egy problémák keletkeztek. A klasszikus commanderek (mc, Gnome-commander) továbbra is kétpanelosak.
-
törölt tag
Sziasztok! Gyors segítség kérése.
Ügyfélkapun akarok feltölteni FF-szal, de java plugint akar telepíteni. Fent volt az icedtea-6, előtte a 7 is. Semmi. -
törölt tag
válasz
fradi81 #8385 üzenetére
A Caja majd' fél éve fent van, eddig semmi ilyesmi nem volt.
Amúgy visszajött, köszi.
"A régi egyszerű felületre meg nem gnome classicot kell használni."
Hát melyiket? Nekem a Mate nem jött be, bár utoljára fél éve próbáltam.BTW asztalra hogy lehet visszavarázsolni immáron Gnome Classic+Nautilusnál az Asztal mappában lévő ikonokat?
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni. Elállítódott az asztal háttérképe és az asztalon lévő ikonok betűtípusa. Semmi más. Hogy tudnám visszaállítani? A Rendszerbeállításoknál eleve azt írja beállított háttérnek, amit én állítottam be, de nem az látszik. 12.10, Gnome classic. Kilép-visszalép volt, gdm restart volt, reboot volt. Kurvára idegesítő egyrészt hogy a faszért állítódik el, másrészt hogy a faszért nincs az a régi egyszerű beállíthatóság.
Köszi -
-
törölt tag
Sziasztok!
Távoli asztali elérést úgy lehet, hogy nem a helyben bejelentkezett júzer asztalát látom magamnál, hanem én jelentkezek be távolról egy másik fiókba, és annak az asztalát? -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #8032 üzenetére
Ez mind nem.
Köszi. -
törölt tag
Üdv!
Az evince nem akarja megnyitni a pdf-eket. Terminálból indítva ezt adja:
(evince:3503): GLib-GIO-ERROR **: No GSettings schemas are installed on the system
Nyomkövetési/töréspont csapda (core készült)Gnome Classic (no effects), Ubuntu 12.10. Valakinek ötlet?
-
törölt tag
válasz
#40553216 #7949 üzenetére
Nem is fogom forrásból telepíteni, hisz' eleve fent van, xserver-xorg-video-sis néven. Csak baszik normálisan megjeleníteni.
Szóval akkor a kártya:
-display UNCLAIMED
description: VGA compatible controller
product: 65x/M650/740 PCI/AGP VGA Display Adapter
vendor: Silicon Integrated Systems [SiS]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 32 bits
clock: 66MHz
capabilities: pm agp agp-2.0 vga_controller cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:c0000000-c7ffffff memory:cd000000-cd01ffff ioport:d000(size=128)A problem pedig fennáll:
Hyundai ImageQuest V770+ crt monitorral vízszintesen vékonyan csíkozott. -
törölt tag
No, küzdöttem vele, letiltottam, de aztán a megoldás lionhearted tanácsa nyomán lett: az első, alapból bent lévő soron kívül minden egyebet töröltem az /etc/network/interfaces fájlból.
@lionhearted
Amúgy maga a fájl, vagyis inkább csak a léte ismerős, de eddig sosem kellett szerkesztenem.Amúgy fogadjunk hogy 3000PB/s letöltési sebességet egyikőtök sem produkált még.
VGA:
Ezzel eljutottam a letöltésig, kicsomagolásig.
Ezek után?
A ./configure-ra azt írja: nincs ilyen fájl vagy könyvtár.Alig fordítottam forrásból, nem tudom, miért nem megy.
-
törölt tag
Üdv! Egy régi gépen frissítettem 10.04>12.04.
Egy bajom mindenképp van: nincs automatikus dhcp.
Megelőző esemény (bár ez az upgrade előtt nem volt baj): az alaplapi hálókártya korábban kis plusz feszültség (villám) okán elszállt. Vettünk újat, beraktam, a 10.04 egyből felismerte, bár a boot során sokat tekert. Most is, de most meg sem találja (eth1). ifconfig eth1 up, ifconfig eth0 down, dhclient -r, dhclient eth1 után megy, de ez így annyira nem kényelmes, ha rajtam kívül más is akarja használni.
Másik: csíkos lett a kép. Az XP-n is ilyen volt, mikor évekkel ezelőtt újra kellett telepíteni, és nem raktam fel a gyári driver-t, hanem csak a beépítettel ment. De ez itt Ubuntun hogy oldható meg?
lshw:
http://paste.ubuntu.com/5619373/ifconfig (eth1 up után):
http://paste.ubuntu.com/5619368/ -
törölt tag
Hali!
Szerintem ne Ubuntu LiveCD-vel csináld, hanem a Kaspersky Rescue Disk-kel, ha már direkt erre csinálták. -
törölt tag
válasz
quailstorm #7797 üzenetére
Nem tudom, mi neked az "egy-két kötelező program", de XP Pro SP3 és az összes frissítés max. 6-7GB.
-
törölt tag
válasz
#40553216 #7529 üzenetére
Inkább még most.
Valóban:
http://mozilla.github.com/pdf.js/features/
@font-face is supported/enabled Failed Important Core No info
@font-face loading completion detection Failed Important Core No infoabout:support oldalon nálam semmi SKIA nincs, vagy nem tudom, mi ez.
about:config -ban gfx.canvas.azure.backends;cairo van.
-
törölt tag
válasz
#40553216 #7362 üzenetére
Merthogy lpadmin csoportban természetesen benne vagyok, és természetesen ez a csoport adminisztrálhat.
De ezt írja:
Unauthorized
Enter your username and password or the root username and password to access this page. If you are using Kerberos authentication, make sure you have a valid Kerberos ticket.
-
törölt tag
Üdv!
12.10 Firefoxban a jegymesterről akartam volna jegyeket nyomtatni. Hogy a p*csába lehet a nyomtatási sorokat törölni? localhost:631 jelszót kér. Milyet és miért??? -
törölt tag
Szerintem az sshd x idő inaktivitás után bontja a kapcsolatot. Ez belső hálón nincs. Távoli és helyi gépet is tartok így karban. Mondjuk, ez nálam Linux-Linux, de ezt szerintem az ssh-szerver csinálja.
man sshd
[link]LoginGraceTime
The server disconnects after this time if the user has notsuccessfully logged in. If the value is 0, there is no time limit.The default is 600 (seconds).Amúgy a 12.04 szervert 12.10-re cserélni minek? A 12.04 LTS, direkt szervernek is.
-
törölt tag
válasz
kiskaktusz #7120 üzenetére
Indítópultban rakd be az automatikusan elindulók közé!
Aztán majd keress vagy csinálj config fájlokat, hogy a most alt+F2 conky kinézet helyett valahogy kinézzen!
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#68216320 #6990 üzenetére
És? Honnan veszed, hogy kell?
Én két hete frissítettem 10.04>12.04, a fenntartott 5% is majdnem elfogyott(~150MB volt már csak a szabad lemezterület az össz 9GB-ből), de simán ment a rendszer.
Kis vázlatos magyarázat a filerendszerről. -
törölt tag
válasz
Nagytalp #6962 üzenetére
A 2.6-os megjelenése óta. Ez meg nem tegnap volt. A hagyomány láthatóan nagy úr.
Development model -
törölt tag
Tegnap sikeres upgrade 10.04-ről 12.04.1-re. Bár közben kicsit begyorsulva kellett helyet felszabadítani. Értsd: az elindult dist-upgrade alatt a már letöltött csomagok kibontásakor jelzett többször, hogy elfogyóban a tárhely, csináljak valamit. De ezt persze nem szöveggel, hanem csak kis egyentéglalapokkal.
Konkrétan a telepítésből még hátra volt 1,5 óra, a kicsomagolás sem ért a végére, de a normál használatú tárhely már elfogyott, már az rendszer életbentartásához fenntartott 5%-is erősen fogyóban volt, a végső megoldás előtt alig 150MB maradt.
Kis gondolkodás: WTF should I do? alt+F2 gksu nautilus: valami duma, lényeg, hogy nem nyitja. Majd kicsit később már elő sem jön a programindító.Még van panel: terminál. No, itt nem ad héjat. Sebaj, van xterm. Az működik, sudo -s, /var/cache/apt/archives>libreoffice*, texlive*, firefox, thunderbird, linux-2.6.32* csomagok törlése. Huh! Lett 800MB, megúsztam. Ráadásul nem is saját gép, "csak" karbantartom.
Szóval még egy apróság, amire érdemes figyelni.
Utána persze a szokásos: tárolók (már amelyik még kell vagy mág van) visszakapcsolása, Unity helyett Gnome Classic ("konzervatív" júzerek: az IE6>IE8 váltáshoz is sokáig tartott a meggyőzés
).
Tényleg, a saját gépemen le tudtam szedni a PAE kernelt, ennél nem megy, mert mindenképp magával akarja vinni a linux és a linux-generic csomagokat. Erre tud valaki megoldást? Mondjuk elfér, de akkor is.
-
törölt tag
Üdv!
Youtube videó nézés közben (http://www.youtube.com/watch?v=ynI3wx2z2AM) grafikus felület kilő, konzolon gyakorlatilag a syslog látszik. Semmire nem reagál, csak power gomb kikapcs.Mi lehet az ok?
Köszi
T -
törölt tag
válasz
Tamás88 #6618 üzenetére
Nekem van egy hifi tornyom (darabok külön összeszedve: huszonéves Videoton rádió, Technics cd-játszó, Aiwa kazettás magnó, mindkettő olyan 18 év körül, [innentől inkább már high-end] Musical Fidelity erősítő, Pro-ject lemezjátszó és Triangle Zephyr II hangfalak, utóbbi három 1998-ból), de egyik darab sem romlott még el. Egyedül a rádión nem tudom már beállítani az időt.
-
törölt tag
Szevasztok!
Ha a Youtube-on egy videót x másodperctől y másodpercig akarok linkelni valahová, azt hogy tudom beírni?
Köszi -
törölt tag
Hehehe! Vicces dolgot csinált pár perce a Synaptic: be akartam állítani a "backports" tárolókat, a kattintás után semmit nem frissített, a sources.list első sorában valami hibára panaszkodott. Nos, megnéztem a source.list-et, és konkrétan a backports tárolóra mutató bejegyzés egyetlen során kívül semmi más nem volt a fájlban.
Még jó, hogy a rendszer önmaga csinál biztonsági másolatot. -
törölt tag
Telefon.
-
törölt tag
Hát, van a neten, online. Másrészt van Ubuntu Christian Edition. Ebben már sok minden benne van, "csak" fordítani kell. Ezt akár te is megteheted, és előbb lesz. Üdv a FLOSS világban!
mencoder cli program. GUI-ok (ugyan ArchLinux, de Ubuntun is van)
Amúgy Gugli "mencoder gui Linux" -
-
törölt tag
-
törölt tag
Így van. Különösebben engem sem izgat a probléma, hogy mennyire és milyen hamar nő meg a Linux, ezen belül az Ubuntu felhasználótábora. Egyedül az izgat, ami engem zavar. De ezeket eddig az általad felvázolt megoldási lehetőségekkel mind sikerült. Az egyik egy Canon szkenner: VBox+XP. A másik GForce 620M(X?) Optimus-os kártya. No, ez aztán sehogy. De van mellette alaplapi, így ez is kit érdekel.
-
törölt tag
Viszont a "biztonságos eltávolítás" korábban felmerült azon problémájára, hogy kikerült a választási lehetőségek közül, meg arra, hogy a "kiadás" nem állítja le a külső hdd-t, találtam az alábbi megoldást:
udisks --unmount /dev/sdb1 (és az esetleges többi partíció) && udisks --detach /dev/sdb
Ha valakinek mégis ez kellene.
-
törölt tag
Értem én, csak ezzel a Canonical maga ellen dolgozik. Hiába számít az új felhasználók százmillióira, ha az eddigi felhasználók lebeszélik az újakat. Nyilván nem így akarnak új százmilliókat szerezni, hanem előtelepített gépekkel. De ahhoz meg sokkal nagyobb marketingre és a gépekkel jól egybegyúrt, stabil, a megszokottal (a Windowszal és környezetével) sokkal nagyobb mértékben kompatibilis rendszerre van szükség. Kérdés, bírják-e pénzzel?
-
törölt tag
Tudom. Eddig sem volt más, csak a Gnome. Csak ez működött. A Unity meg sokszor nem. Nekem ez nem baj, ettől még nálam marad az Ubuntu, és akinek felrakok valamit, szintén ezt lesz. Csak az újaknak és a kevésbé rugalmas régieknek ez kevésbé tetszhet. De ez meg a Canonical baja.
"Fél évente jönnek új kiadások"
Éppen most emelték 5 évre az LTS-desktop életidejét.És ott még van DVD, és nem is 4+GB-os. Viszont még van Unity 2D. Biztos nem véletlenül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest