Aktív témák
-
harry
veterán
válasz
hackeeeee #28468 üzenetére
De itt mindig, nem megoldás... meg különben is, honnan veszi, hogy neki ebben kéne elindulni? Direkt elindítom sudo-val a beállításokat, átrakom jó felbontásra, elmentem xorg.confba, és restart majd login után megint nem stimmel
De a legin screen szép, ott jól van (reconfigure előtt ott sem volt jó). Nem lehet valami beragadt user beállítás, amit mindig betölt?
-
harry
veterán
Új monitort vettünk, eleinte nem látszódott az elérhető nagyobb felbontás, ezért végeztem egy dpkg xorg reconfigure-t (nem tudom mi volt pontosan), ezután beállítható vált a megfelelő érték. sudoval futtattam is nvidia-settingset, így el is mentette az xorg beállításokat.
A gondom az, hogy bár loginnél jó a felbontás, bejelentkezés után visszaveszi (a régire), 1280ra, majd állíthatom át kézzel 1680ra. Ez miért van? Itt egy xorg részlet:Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "DELL 2209WA"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSectionSection "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7800 GT"
EndSectionSection "Screen"
# Removed Option "metamodes" "1680x1050_60 +0+0; "
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "metamodes" "1680x1050_60 +0+0; 1680x1050 +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection -
-
harry
veterán
Valaki próbált már dvb-t usb-s tunert izzítani ubuntu alatt? Van ajánlott modell? Az Alcor-t néztem. [link]
-
harry
veterán
Volna itthon egy kis szerverem (Ubuntu), erre letöltöttem egy marék rar filet.
Samba-val fel van csatolva egy win7-es gépre, és mikor a rar-t megnyitom, kiírja, hogy "Nem nyitható meg filename" (filename helyén elérési út).
Nézegettem a szerveren jogokat, de 777 mappára/fájlokra sem változtatott a dolgokon.Érdekesség , hogy ez amúgy egy felcsatolt meghajtó (Z:\mappa\file.rar).
Ha \\192.168.5.10\mappa\ megyek, és nyitom meg a fájlt, akkor szépen megjelenik a rar kezelő, és ki is tudom fejteni.
Felcsatolt meghajtónál mi a probléma? -
harry
veterán
válasz
Richter36 #25820 üzenetére
Legfontosabb, hogy ne írj arra a vinyóra, nehogy felülírja.
Linux alatt nem tudom, de ha minden igaz, csak a bejegyzéseket törli ilyenkor, amiket nem annyira nehéz visszaszerezni, talán... win alatt pl. a GetDataBack for ntfs jó ilyesmire, nem tudom, van-e linuxos, vagy egyéb egyszerűbb megoldás. -
harry
veterán
Itthon van két gép:
- home-server: deluged, vagyis torrent daemon, ehhez csatlakozhat a kliens
- gép, deluge, indításnál csatlakozik távoli gép daemonhoz.
Ez így jó is, a gondom az, hogy kliens oldalon van opció, hogy kilépés, valamint: kilépés és daemon leállítás - mely így ugye a szerveren le is kapcsolja, ami nem nyerő. Ellenben ha localhost daemonhoz csatlakozok, akkor viszont ez kell (gondolom?).
A gond tehát az, ha a szerverdémon aktív, és véletlen azt állítom le. Van arra mód, hogy szerverdémont ne lehessen lelőni?Csatlakozásnál meg kellett adni usert, és jogokat, ott adtam is egy "normal" usert, ezek szerint: [link] Bár ahogy írják, jelenleg ennek nem nagyon van jelentősége, ha jól látom.
Illetve tehát, ha csak local szinten nézem: ha kilépek a progiból, de fut a deluged démon, akkor megy is a háttérben a letöltés, vagy ilyenkor mi a helyzet, mit csinál a démon? Így látnám logikusnak, hiszen ezért van ilyen lehetőség a szerveren is... nem?
-
harry
veterán
-
harry
veterán
Kipróbáltam wine alatt Quake3-at, megy
A gond az, hogy
- a copiz effektek is működnek: tehát pl. jobb alsó sarokba húzva expo, máshol asztal megjelenítés, meg ilyenek
- az adott képernyő szélességben tudom csak húzni az egeret (pl. asztal bal-jobb széle között), gyakorlatilag nem tudok megfordulni játékban.
Tehát, mintha nem észlelné, hogy egy fullscreen alkalmazás fut, ahol a kurzor kicsit másképp működik. Van erre megoldás?mod: a compiz dolgot le tudtam kapcsolni wine-ból, bár néha mintha így meg beragada a bal gomb. Próbálkozok még kicsit...
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
kozyadam #24631 üzenetére
Hát, nem tudom igazából, még nagyon az elején vagyok. Igazából nem is tudom, miket lenne érdemes így elkészíteni. Illetve azt sem, hogy most legyen külön valamilyen vezérlőegység a különböző funkciókhoz, vagy PC-ről menjenek dolgok, esetleg netről legyen vezérelhető, stb... De pl. szívesen csinálnék ilyet, hogy locsolórendszer programozás, világítás állítás (leginkább távirányítóval: lámpák, redőny/függöny, stb), kamera élőképe/mozgásra rögzítés... meg nem tudom, mi jöhet még szóba.
Lehet kéne ennek egy topic :-P Vagy melyikbe illene ez a téma leginkább? -
harry
veterán
No, valaki, MCE linux tapasztalatok? Vagy egyéb, lakás távvezérlésével kapcsolatos vélemények, tippek? Mit, mivel, hogyan érdemes csinálni?
-
harry
veterán
Linuc MCE-t használ valaki? Vagy úgy általában, foglalkozik valaki ház/lakás távirányítással, felügyelettel? Úgy tudom az MCE-ben a média funkciók mellett van valami ilyesmi is (lámpákat lehet piszkálni, termosztátot, árnyékolókat), csak nem tudom, hogy működik. Most tervezem kipróbálni, de ha valakinek van tapasztalata a témában, szívesen venném.
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #24092 üzenetére
Tudom, de most a franc fog ezzel vergődni -> "majd holnap játszok azzal, hogy áramtalanítom meg hasonlók."
Az amúgy továbbra is működni látszik, ha login után csinálok egy x restartot. Nem tudom meddig, lehet több óra után megint előjönne valami.
Meglepett amúgy, hogy vannak ilyen témák ubuntuforums-on, több is, hivatalos bugreport is - ennek ellenére nem megy. Holott nekem ezzel régen nem volt gondom... Kubuntu alatt is találkoztak ezzel. Nem tudom, mi volt ezen a gépen korábban, 8.04 vagy 10... akkor nem vlt gond, meg utána sem darabig, nem tudom, mi hozta elő - és miért van már installnál is.
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #24089 üzenetére
Majd megnézem. Egyelőre ezt próblátam: [link] Kijelentkeztetett, majd vissza. Eddig jó. Megnézek egy restartot.
Egyelőre jónak tűnik. Lehet tényleg megoldotta a hibát. Hát örülnék neki. Ellenben nem értem, telepítésnél egy live OS alatt, miért lehet, akkor lehet tényleg megnézném a bios-resetet... Egyelőre hagyom így.
mousetweaks
-
harry
veterán
válasz
FixY67 #24074 üzenetére
Csekkolom, de kétlem...
Pl firefoxnál van olyan, hogy ha több tabom van, nem tudok átkattintani a másikra bal gombbal - ha jobbat nyomok a tabon, megjelenik ugye helyi menü, majd utána a ballal meg tudom nyitni.
Ahogy megfigyeltem, a kattintást észleli általában, a helymeghatározással van baj, mintha beragadna a fókusz valahova. Pl. dockról megnyitok valamit, majd a dock felett kattintok valahol, akkor megnyitja alul a kurzorral egy vonalban lévő alkalmazást... Vagy állítok a hangerőn, odébb húzom az egeret, jobb gombra a hangerő tulajdonságai jönnek be... -
harry
veterán
válasz
Siriusb #24072 üzenetére
Egyelőre lekapcsoltam... Live: a telepítő felület leginkább egy live cd-ről fut, igaz, gondolom kevesebb dologra van szüksége - na de így is remekül fennállt a probléma. Holnap még kínomban szerintem kipróbálok egy 8.10-et, meg egy másik egeret, vagy egy kubuntut...
De nincs mihez kötnöm, nincs hibaüzenet, viselkedés, csomag, bármi, ami okozhatná, rákeresni nem igazán tudok... ez lenne megoldás, na de hát ahány ember, annyi megfogalmazás, ha egyáltalán van ilyen másoknál is, és indítottak neki valami thread-et. Lehet kéne nyitnom/keresnem egyet ubuntuforums-on...
Volt, hogy úgy használtam, hogy minden bekapcs után nyomtam egy X restartot egyből, és akkor nem volt gond (azt hiszem), máskülönben bekapcs után nem ment jól. Aztán volt, hogy "elmúlt" a gond.
Esetleg tegyen valami InputDevice (vagy mi is az) bejegyzést az xorg-ba? Alapből tudtommal egyik rendszeren sincs, eddig sem írtam, eddig sem volt gond... de lehet segítene.
Nem tudom, mi változik az Xrestart után, mert talán az összes esetben, ezután elmúlt a gond... Csak ott lesz valami gubanc. -
-
harry
veterán
Már sokszor írtam egy problémámról, mely új szintre lépett: gondoltam visszarakom a 9.04-es Ubit asztali gépen, és már a telepítőben sem tudok az egérrel normálisan kattintani! Rákattintok a gombra, nyelvekre ikonokra, nem történik semmi. Alt tabbal átmászok egy másik menübe, aztán megint megy. Mi a bánattal lehet gond? Régebben nem volt vele baj, Win7 alatt nincs gond, xrestart után szintén nincs gond. Na de, hogy telepítőnél sem működik jól, wtf?
-
harry
veterán
válasz
pinnacle #23999 üzenetére
Igen, ami nem túl jó. Át kéne méretezni, átalakítani logikaivá, létrehozni egy új logikait... szerintem jobban jársz, ha nincs külön a /home. Újrahúzásnál kimented a doksikat, esetleg minden egyebet is ha szükségesnek érzed, reinstall, majd visszamásol.
Ilyenkor van olyan fájl, amit nem szabad visszamásolni, mert valami egyedi azonosítót tartalmaz, vagy ilyesmi? Bár gondolom nem igazán.
-
harry
veterán
válasz
pinnacle #23987 üzenetére
Szerintem sem. Akkor lehet necces a dolog, ha helyi hálón valaki beáll közéd/szerver közé, titkosítatlan forgalom simán látható.
Titkosított, pl. https (bank) eleve tanúsítvány hibákat fog dobálni, ami nagyon csúnya, és nagyon szemet kell, hogy szúrjon. Ha mégis beírod a jelszavad, akkor kap egy vélhetően jól titkosított, magas bitszámú hash-t, amit szintén nem egyszerű megtörni, hacsak nem valami rövid kisbetűs szótári szó.
Ha nem helyi hálós dologról van szó, hanem egyszerűen csinálnak egy fake oldalt a bank nevével, és mailben kérnek, hogy lépj be, azt nagyon nagy bukta lenne benézni.
Olyanról sem igazán hallottam, hogy keyloggert raktak volna így valaki gépére, bár a ctrl-c/v esetén nem igazán számítana. -
harry
veterán
válasz
pinnacle #23994 üzenetére
Létrehozol 2 új partíciót, ott beállítasz méretet, fájlrendszert, formázást, és, csatolási pontot: egyiknek beállítod, hogy /, másiknak meg /home (legördülő listából választhatsz), és rendben is vagy.
Ha mindezt telepítés után akarod, akkor kicsit macerásabb, de nem vészes - friss rendszert viszont inkább újrahúznám. -
harry
veterán
válasz
Neil Watts #23984 üzenetére
Hát azért a megnyitom a menüt, és 10sec múlva megjelenik/eltűnik szerintem elég gáz, mindegy milyen eszközről van szó...
-
harry
veterán
válasz
pinnacle #23976 üzenetére
Hülyeség ennyit vergődni...
Tény, hogy ha valamit nagyon akarnak, azt meg lehet törni (NASA, egyéb jóféle helyek), mivel minden rendszer annyira biztonságos, amennyire a leggyengébb pontja, ami lehet hw, sw, vagy emberi tényező.
Az is igaz, hogy a robotok, előre megírt scriptek, vírusok, férgek a nagy közönségnek szólnak, ami pedig a Win (ugyanakkor nekem évek óta nem volt dolgom velük két win-es gépen sem).
Ennek a betyárbecsületes dolognak sincs értelme... Ha valaki hozzád akar betörni, nem nézi, mit használsz, vagy ha valaki utálja a linuxot, akkor azokat próbálja szívatni, és ír egy ilyen scriptet (ez tényleg elég valószínűtlen) stb...De a lényeg: neked ezzel nem kell foglalkoznod. Szerinted van olyan, aki személyesen ismer téged, a szolgáltatód, IP-d, tartózkodási / munkahelyed, adataidat, ki tudja játszani a tűzfaladat (!), titkosított csatoznákat feltörni (!!), azért, hogy tőled megszerezzen bármilyen információt? Most komolyan, ez mennyire valószínű?
Ha lenne is ilyen személy (aki nem általánosságban próbálkozik nyitott portokon, default szervereken, átlag scriptekkel - hanem speciálisan téged céloz), akkor is elég sok buktató állna előtte... Ha valaki akarna, be tudna törni hozzád, ebben biztos vagyok. De kizártnak tartom, hogy átlag személy lévén (bár nem tudhatom, nem ismerlek...), erre vállalkozna valaki.Ahová belépnél: egy minimálisan is magára adó hely hash-ben tárol jelszót, így ha azt még meg is kaparintaná valaki, nem tudná törni (nyilván adott bonyolultságú jelszóról és véges időről van szó). Meg hát azt a hash-t sem épp egyszerű megszerezni, sőt. Tény, hogy vannak titkosítatlan csatornák (pl. kapásból a http, ftp), de ilyen helyen a nem helyi hálón van a támadó, nem igazán fog tudni beállni közéd és a szerver közé. Helyi hálón viszont lényegében gond nélkül (ha jól mondom). Itt jöhet képbe egy gagyi vpn, védetlen wifi, de azért ezek is bonyolultabbak a látszatnál.
-
-
harry
veterán
válasz
Siriusb #23877 üzenetére
Köszönöm, de ez sem jó. Erre a célra megfelelne a gnome-vol-applet vagy mi, csak ne a notif. arena-ban legyen, ezzel van gondom (ezt is odarakja).
Másfelől, bár tekergettem a hangerőt, és a mellette lévő gnome-applet jelezte is, hogy hangosabb/sem, a hangerő nem változott, míg ha a gnome-osat piszkáltam, akkor igen (PCM-et állít elvileg). Meg az ikonja sem látszott (bemásoltam a könyvtárat), illetve a beállítások sem jöttek elő (jobbklikk/preferences).
No de mindegy, szerintem visszarakom a 9.04-et...
-
harry
veterán
És még mindig nem jó
Komolyan nem értem. Újrahúztam a rendszert teljesen, tegnap jól ment, ma már nem, nem lehet rendesen kattintani (nem érzékeli, vagy úgy látja máshol van), néha nem megy alt-tab, használhatatlan, vicc, szar.Pedig most 0 effekt, nincs driver (korábban volt, azzal ugyanez), nincs dock, nem tudom mitől van...
-
-
harry
veterán
válasz
Siriusb #23859 üzenetére
grub: szerintem hagyta a régit, de azóta megformáztam, és újraraktam a grub-ot, most már biztos a 2-es, és valóban nincs menu.lst, futólag olvastam is róla, de majd megnézem valamikor részletesen.
Panel: pont az a gond, hogy 9.10 alatt nincs külön 'volume control' ikon, mivel be van építve a Notif.A.-ba, ami nekem nem tetszik.
Illetve az ikonok randa hátterét sem értem, erről az ubuntu forums-on is írtak, de aktív téma, nincs még megoldva (?). Nálatok nincs ilyen? Pl. amarok, checkgmail, szürke hátteret rak be, nem transzparens (mint pl. 9.04 alatt)...
-
harry
veterán
válasz
pinnacle #23857 üzenetére
... de ugye nem sima doksiban van? Vagy nincs a jelszó mellett a többi infó?
Van amúgy pl. a keepassx progi, minden platformra, a jelszavakat védheted kulccsal vagy egy mester jelszóval is, és így egy titkosított adatbázisban hozhatsz létre accountokat. A progiból van portable is, lehet azis a pendrive-on, tudtommal.
Vagy valami más titkosítás... -
harry
veterán
válasz
Siriusb #23854 üzenetére
Hmm? Mit távolítsak el? Szeretném, ha a hangerő ikon szerepelne külön, nem csak a notification arena-ban. Ez, úgy látom, nem megoldható, mivel vagy az egész NotifA-t leszedem (amit nyilván nem akarok), és nincs is külön Add/Volume, régebben pedig volt.
Grub: hmm, én frissítettem, így nekem megmaradt, akkor most még a régebbi grub-ot használom? Elvileg engedtem, hogy leszedjen minden régi csomagot / gyári konfig kerüljön fel.
-
harry
veterán
Erre tipp? Notification arenában az ikonoknak nem áttetsző a háttere, illetve szeretném innen ivenni a hangerő ikont, van rá mód?
Reméltem megoldódik egy régebbi problémám, de most se jó, áh, szar az egész
Írtam korábban is, hogy bekapcs/belépés után mozog a kurzor, de néha nem érzékeli, kattintgatok valahol, és teljesen más területen aktív, nem tudok ablakot váltani néha, és fogalmam sincs mitől van. Volt 9.04 alatt, újratelepítés után valamennyivel szintén, most 9.10 upgrade után is. Notebook-on nem tapasztaltam ilyet. GDM restart után jó.
Ez mégis minek a hibája lehet? xorg, driver, compiz/effekt (kétlem), ablakkezelő, vagy mi? Nagyon idegesítő. Vagy hogy kereshetnék rá egyáltalán ilyen hibajelenségre?
-
harry
veterán
Felraktam 9.10 ubuntut (upgrade), szép, de felmerült pár apróság:
Az eddig panelon lévő transzparens hátterű ikonok kaptak egy csúnya szürke hátterek. Miért van, hogy lehet ezt kiiktatni? (pl checkgmail, amarok)
Ha jól látom a hangerőszabályzó bekerült a notification arénába, és külön nem hozzáadható - vagy mégis? Jó lenne, mert szeretem a hangerő ikont a jobb felső sarokban tartani, de a többi cucc nem kell oda mellé. Ráadásul az ikonok sorrendje sem változtatható, pl. most nem is a hangerő van a "szélén", így nem tudom a sarokba húzott egérrel egyből görgővel a hangerőt állítani.
-
harry
veterán
válasz
pinnacle #23805 üzenetére
Öhm.. miért függene a jelszó megfelelősége attól, hogy az hogy néz ki? Hol akarsz jelszót beállítani, miért nem fogadja el, mit ír, mi a gond? Elvileg semmi ilyesmi nincs. Ha parancssorból kér jelszót, akkor nincs visszajelzés írásnál (pl. csillagok), még talán jelszóra sincsenek megkötések.
NTFS-re nem tudsz telepíteni, csak ext-re formázott pertícióra, hogy azt hogy szerzel, az más kérdés: törölsz vagy átméretezel régebbi: utóbbit valahogy lehet automatikusan, vagy ilyen csúszkán huzigálni, nem tudom, ilyet még nem csináltam.
De továbbra is amellett vagyok, hogy inkább virtuálisan próbáld ki egy hétig, aztán mehet élesben.Szerintem azért egy win gépet sem feltétlenül könnyű hazavágni átlag netezgetéssel, van ingyen víruskereső, tűzfal is akár, stb... Más kérdés, hogy itt ilyenekre nincs szükség
Tűzfal persze nem árt, bár szerintem átlag otthoni használatra nem lényeg.
-
harry
veterán
Fontos, hogy ez nyilván akkor működik, ha van nem particionált terület a vinyón (unallocated). Már, ha újat akarsz létrehozni.
De van ez a tologatós módszer is, hogy a telepítő átszabja a meglévő part. méretét, és létrehoz egy újat, ez persze a legkényelmesebb, ha már nincs helyed. -
harry
veterán
válasz
pinnacle #23802 üzenetére
Új partíció, beállítasz neki valami méretet, ext3 vagy ext4-re kell formázni, és csatolási pontnak a gyökeret megadni (vagyis a / -t). Itt nincsenek meghajtók, kötetek, meg ilyenek, egy / van, az alatt meg oda csatolsz bármit, ahova szeretnél - de ezzel egyelőre nem kell foglalkozni.
Javaslom még win alatt érdemes lenne feltenni egy virtualbox/vmware virtuális gépet, ott aztán tényleg minden gond nélkül szét lehet konfogolni a rendszert, ha ennyire új a téma. Akár lehet élesben is használni átlag célokra... ha már nagyjából rendben, és nem borul minden egy rossz kattintástól
akkor mehet élesben is. Bár ha már itt vagy, akkor mindegy, de azért én virtuálisan ismerkednék vele eleinte.
-
harry
veterán
válasz
Killing #23755 üzenetére
Ez valami mobilnet cucc, ugye? Régebbi verzióknál (legalábbis 8.10 és sztem 9.04 alatt is) a network managerben be lehet állítani kapcsolatot elvileg, nem kell telepíteni semmit. Ha nagyon nem megy, akkor konfig fájl irkálás (pl. vwdial, nekem régebben már összejött így mobilnet).
-
harry
veterán
válasz
FireKeeper #23731 üzenetére
Wubi: win alól elindítod a telepítést, mint bármelyik szoftver esetén. Restart után lesz boot-menü, onnan tudsz indítani wint/ubuntut.
Nekem nem szimpatikus ez a megoldás, egyszer gondjaim voltak vele, míg az éles ment jól. Ha tesztelni akarok, akkor virtuális gép, ha használni, akkor éles rendszer, ahhoz meg particionálsz, vagy win alatt lenyúlsz egy részt magadnak, vagy ubi telepítővel.
Ez esetben a "visszarakás" úgy megy, mint bármilyen más particionáló esetén: win alól ext3 törlése, a meglévő ntfs-t meg megnagyobbítod. Én személy szerint utálok ilyenekkel játszani, ment már tönkre partícióm ilyesmi miatt.
Én a helyedben ubuntu telepítővel szereznék magamnak helyet, 10gb elvileg bőven jó (nálam most 3.8-at foglal a notin lévő rendszerem, a szerver 2.2gb-ot, szóval nem kell olyan sok), oda felraknám, használnám, örülnék. -
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23724 üzenetére
A google szerint
az ntfsprogs pl. erre is jó: [link] Illetve azon belül az ntfslabel.
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23721 üzenetére
-
harry
veterán
válasz
Sk8erPeter #23717 üzenetére
Ha az ntfs-3g csomag fent van (alapból úgy tudom nincs), akkor jó, kivéve umask (lásd lentebb). Azt hiszem valamiben újabb/fejlettebb a sima ntfs-nél, neten rákereshetsz, nem tudom pontosan miben.
Az umask 777 biztos nem jó, az umask úgy működik, hogy amiket utána megadsz, azokat _nem_ engedélyezi a fájloknak. Tehát ezért általában a default umask 022, vagyis neked minden, a csoportnak és a többieknek meg nincs írás joga. Nekem amúgy nemes egyszerűséggel "defaults" van az ntfs-3g után írva, semmi más (talán - korábban már bemásoltam), működik így is...
A /dev/sd? tudtommal változhat, legalábbis nálam volt, hogy így mountoltam, egyik esetben ment, máskor nem, mert néha más eszköz kapta meg az adott nevet, nem tudom miért, vagy minek a hülyesége ez... Az UUID egyedi, ha a partíciót nem állítod el, nem változik.
-
harry
veterán
"ki lehet kapcsolni, hogy ne írjon a syslogba, vagy máshova?"
--> kérdésnek szántam, nem tudom.Illetve van olyan, hogy ssh-val belépek notiról, de elküldöm sleep-be, vagy kilépek, vagy hasonló, de a serveren ugyanúgy netstat -tn látja, mint established kapcsolat, hogy ott a noti, aki csatlakozik (a notebookról nézve csak 1, az épp aktív kapcsolatot látok).
Hogy lehet ilyen 'beragadt' elemeket kitakarítani? -
harry
veterán
syslogban ez a " -- MARK -- "mit jelent, ugyanaz, mint az előző bejegyzés? Bár nem hiszem... Reggel 06:30kor kapcsol be a gép, a sokmindenféle rendszerüzenet után ezeket találtam még syslogban:
Feb 28 06:30:47 mythubuntu lircd-0.8.4a[2409]: accepted new client on /dev/lircd
Feb 28 06:30:47 mythubuntu kernel: [ 28.788791] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
Feb 28 06:30:47 mythubuntu kernel: [ 29.151782] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
Feb 28 06:47:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3201]: (root) CMD (test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.weekly ))
Feb 28 06:48:55 mythubuntu syslogd 1.5.0#5ubuntu3: restart.
Feb 28 07:10:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 07:17:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3515]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Feb 28 07:30:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 07:50:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 08:10:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 08:17:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3643]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Feb 28 08:30:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 08:50:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 09:10:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 09:17:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[3769]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Feb 28 09:30:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 09:50:31 mythubuntu -- MARK --
Feb 28 10:10:31 mythubuntu -- MARK --A cron.hourly ok, hogy óránként lefut, bár, hogy minek (itt ki lehet kapcsolni, hogy ne írjon a syslogba, vagy máshova) - de mi az a sok MARK?
-
harry
veterán
válasz
barnam_ #23671 üzenetére
Van ott egy whitespace (szóköz), ami nem megengedett parancssorban. Tehát van " " közé teszed az elérési útvonalat, vagy a szóköz elé teszel egy \ jelet, pl így: /media/Local\ Disk. Egyszerűbb amúgy ha beírod az elejét, pl /media/Lo, majd nyomsz egy tabot. Ez a kiegészítés, használható parancsoknál, fájlneveknél, stb. Ha nem történik semmi, nyomd meg kétszer, lehet több lehetőség is van (lévén nem tudja melyik kell, nem jelenik meg egyik sem, kétszeri nyomásra meg az összes).
De a legegyszerűbb az lenne, ha nem használnál szóközt mappanévben, nem túl szerencsés dolog.Ubuntu desktoppal viszont lehet felkerül pár fölösleges cucc is, de ha nem érzed lassúnak, akkor végül is nincs gond.
-
harry
veterán
válasz
Kendek #23668 üzenetére
Kubuntuban nem is voltam biztos, csak mintha régebbről ez maradt volna bennem... az egyszerűbb ablakkezelők nekem kevésbé jönnek be, egy ilyen gépen meg szerintem elférhet egy gnome.
Alternate/minimal különbséget nem ismertem, csak tudtam, hogy egyikből lehet építkezni jól - ami egy kezdőnek bizony nem egyszerű, de segítséggel lehet össze tudna rakni egy megfelelő rendszert. Kérdés, hogy érdemes-e. -
harry
veterán
válasz
barnam_ #23666 üzenetére
Természetesen be lehet állítani
Már írtuk korábban, de lusta vagyok rákeresni, így inkább leírom (minden parancs a > és a # között másolandó)
> sudo su #átvált super userre -> root
> blkid #listázza a partíciók UUID-jét. Keresd meg, melyik kell
> gedit /etc/fstab
> UUID=045DE103772ABCFB /media/adat ntfs-3g defaults 0 0
Fontos, hogy a /media/adat (vagy tetszőleges mappa) létezzen, és legyen rá joga minden usernek (sudo chmod -R 777 /media/mappa). Illetve, hogy az ntfs-3g csomag fent legyen (sudo apt-get install ntfs-3g).
> mount -a #"lefuttatja" az fstab tartalmán, nem kell restartolni.A gépre meg lehet jobb lenne a desktop helyett valami alternate/minimal install, esetleg (akár desktopnál maradva) ubuntu helyett kubuntu vagy xubuntu, ezek talán kisebb erőforrásigényűek
-
harry
veterán
Ha van valamilyen win telepítőd (...), akkor fel tudsz húzni egy virtuális gépet (virtualbox, vmware, ezek ingyenesek), és ott telepítheted, vagy akár wine-nal is lehet mennének, szóval szerintem nem kell direkt linuxosat keresni, vélhetően jóval kisebb eséllyel találnál így.
-
harry
veterán
Az updates részre néztem egy helpet, ott ezt láttam:
# /usr/sbin/update‐motd # # A convenient wrapper for running the scripts located in # /etc/update‐motd.d and concatenating their output to the Message of the # Day file usually linked to /etc/motd) #Továbbra sem tudom pontosan mit csinál, de át tudtam állítani, hogy hetente fusson...
-
harry
veterán
Mitől lehet tele a syslog ezekkel?
Feb 24 06:50:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[15925]: (root) CMD ([ -x /usr/sbin/update-motd ] && /usr/sbin/update-motd 2>/dev/null)
Feb 24 07:00:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[16161]: (root) CMD ([ -x /usr/sbin/update-motd ] && /usr/sbin/update-motd 2>/dev/null)
Feb 24 07:00:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[16162]: (root) CMD ([ -x /usr/sbin/update-motd ] && /usr/sbin/update-motd hourly 2>/dev/null)
Feb 24 07:09:01 mythubuntu /USR/SBIN/CRON[16436]: (root) CMD ( [ -x /usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -d /var/lib/php5 ] && find /var/lib/php5/ -type f -cmin +$(/usr/lib/php5/maxlifetime) -print0 | xargs -n 200 -r -0 rm)És gyakorlatilag 10 percenként jön egy új sor
Tiszta szemét. Emlékeim szerint nem is állítottam semmit cron-on.
Szóval nem tudom, hogy mi fut le ilyen gyakran, másrészt ez miért kerül mindig logolásra.A php-s rész 30 percenként lefut (az is, miaz...), az update-motd meg kb. 10 percenként, illetve egyik sor mögött szerepel a hourly is, vagyis +még óránként is.
-
harry
veterán
Erre valaki?
PPA csomagos CoreAVC hekkelt mplayerrel nincs hang... (más lejátszóval, ubuntu repos mplayerrel van).
Próbáltam amúgy az egészet forrásból összetákolni (ahogy azt tettem is másik gépemen), de ott meg hiba van a fordításnál (make) ha felrakom a szükséges patch-et (default svn-es mplayer fordul szépen). -
harry
veterán
válasz
Csakénvagyok #23471 üzenetére
Most írta, hogy azzal valami gond van...
[pod]Diablo - Krusader pl.
-
harry
veterán
Láttam van csomag PPA-n mplayer+dshowserver-rel, így már nem kell magunknak játszani, hogy fordítgatással működésre bírjuk a CoreAVCDedocer kodeket. A gondom az, hogy így viszont nincs hang az mplayerben (ubuntu repos változatban volt más lejátszónál van). Kimenet:
==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 448.0 kbit/29.17% (ratio: 56000->192000)
Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)
==========================================================================
AO: [oss] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...Nem ír hibát, de nincs hang. Mi lehet a gond?
-
harry
veterán
-
harry
veterán
válasz
FixY67 #23314 üzenetére
Ja, wint valóban nem - én ezt pusztán arra írtam, hogy simán lehet gépeket virtualizálni alacsony hw erőforrás használattal. Többet között ez az egyik lényege, hogy van egy böszme nagy vas, amin fut egy halom kisebb/változó erőforrásigényű virtuális. Bár átlag 'asztali' gépeknél kicsit talán más a helyzet, úgy nyilván lassabb lesz. Na mindegy is, ez itt off.
-
harry
veterán
válasz
vinistv #23305 üzenetére
"sokan meghallják azt hogy Linux, akkor igencsak sűrű anyázás "
Az ilyen emberek roppant primitívek, és csak ócsárolják azt, amihez nem értenek, lévén a tudás és ismeret hiányát egyszerűbb elutasítással és leszólással fogadni, mint megérteni valamit, és érveket felhozni.
Másfelől nem őrültség, hanem lustaság nem kipróbálni valami újat. Lehet jobb lesz, akkor meg miért ne? Csak neki kell látni. Nem az első hónapban lesz jobb a rendszer, az biztos, mert meg kell tanulni, átszokni, új dolgokat megismerni, és ehhez sokaknak nincs kedve. Amivel nincs is szerintem baj.
Akit érdekel, meg úgyis utánajár a dolgoknak. -
harry
veterán
Milyen megoldást tudnátok arra mondani, hogy van egy lassú régi pc (vagy notebook?), amin kéne indítani egy live linuxot, hogy azon vírusirtást végezzen? Van erre valami kész megoldás (minimal live rendszer vírusirtóval), vagy össze kéne hegeszteni egyet? Utóbbit hogy volna szerencsés?
-
harry
veterán
Egyből telepítés után fel is húztam minden frissítést, tehát 'szűz' telepítést lényegében nem használtam - de így is ment jól a rendszer - egy darabig.
Sajnos amúgy elég változó, hogy mennyit / mikor használom a gépet, meg néha öcsém is (bár csak net, nem nyúl rendszer dolgokhoz).xlogokat megpróbálom majd legközelebb megnézni.
-
harry
veterán
Én komolyan nem értem ezt a rendszert... (Ubuntu, gdm, gnome, 9.04).
Korábban volt egy olyan gondom, hogy néha rossz helyen 'ragad' a fókusz, tehát hiába mozgatom az egeret, kattintásnál mégis ott 'kattint', ahol egy korábbi alkalommal volt.
Pl. indítok egy firefoxot (panelen ikon), majd pl. hangerő ikonon kattintok - és a webböngészőt indítja el megint.Újrahúztam a rendszert, jó volt - erre ma megint ezt tapasztalom... X-restart után jó, bár volt, hogy idővel azután ismét előjött.
Hogy a fenébe kereshetnék rá erre a hibára, milyen névvel? Mi hozza ezt elő? Nincs hibaüzenet... a logokban sem látok különösebben semmit. Nem értem.
-
harry
veterán
No, hát természetesen pont a lényeg nem megy, mert ha pl. nmap nem lát hostot, akkor a 'c' nem kap eredményt az awk-nál, így whitespace-t akar hasnolítani, ami nem megy. Megoldás, hogy c kap egy 0 kezdőértéket, és akkor már lecserélem a netstatos sort is:
hosts=`sudo nmap 192.168.5.250-254 -sP | awk 'BEGIN {c=0} $1 ~ /Host/ {++c}
conn=`netstat -tn | awk 'BEGIN {c=0} $6 ~ /ESTABLISHED/ {++c} END {print c}'` -
harry
veterán
válasz
body007 #23010 üzenetére
No, végül is megvan, íme:
#!/bin/bash
shut=false
while [ $shut != true ]
do
# echo "Uj kor"
# sleep 2
hosts=`sudo nmap 192.168.5.11-254 -sP | awk '$1 ~ /Host/ {++c} END {print c}'`
conn=`netstat -tn | awk '$6 ~ /ESTABLISHED/ {++c} END {print c}'`if [ $conn -lt 1 ] && [ $hosts -lt 1 ]
then
shut=true
fi
doneif [ $# -eq 0 ]
then
exec $0 shut
else
sudo halt
# echo halt
fiMűködésről:
- sleep: késleltethető, a ciklus miatt van értelme természetesen, másodpercben értendő (most csak 2sec a példában).- Megnézi nmap-pel, hogy van-e gép az alhálón, ehhez az sP kapcsoló, ám 'sudo' nélkül a Win-es gépeket nem látta... A kimenet több sor (nmap verzió, host címe, mac cím, stb) és oszlop (host, ip, up, stb). Az 'awk' annyit csinál, hogy megnézi mely sorok kezdődnek 'host' szóval, és megszámolja, hány ilyen van. Vagyis hány gép válaszolt a kérésre.
Alhálót persze át kell írni.- Megnézi van-e 'ESTABLISHED' kapcsolat (pl. ssh, ftp, torrent), a fenti módszerhez hasonlóan.
- Ha egyik sincs (eredmények száma <1, avagy 0), akkor mehetne is a halt (kikapcs), ellenben én úgy csináltam (nem tudom, van-e értelme), hogy ilyenkor meghívja magát a program egy paraméterrel, melyet lát ha ismét ide jut, és ekkor már kikapcsol.
Ezt azért terveztem, hogy ha pl. pont akkor ellenőriz a rendszer, amikor újraindítom a gépet (nincs ping válasz), akkor ne kapcsoljon még ki, hanem 1-2 perc múlva nézze meg ismét.- Az egész mehet minden napra crontab-ba, adott órában indulással (pl hajnal 00:30, hogy este ne menjen a gép, ha nem kell)
A scriptet alapvetően magamnak írtam, egyszeri házi felhasználásra, gondolom lehetne szebben is, biztos nem profi, de nekem megteszi, persze ötleteket szívesen veszem
-
harry
veterán
Valami nem kerek... akarok csinálni egy USB startup-ot (mármint USB telepítőt), de sehogy sem megy. Próbáltam két Ubuntu OS (beépített) és egy Win7 (unetbootin) alól, két különböző pendrive-val, a képfájlt másodszor is letöltöttem, de mikor betölt, és kiválasztom az Installt, kiírja, hogy
modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.28-11-generic/modules.dep: No such file or directory
Majd tölt ezután, végül 'BusyBox built-in shell' jelenik meg... Nem értem miért csinálja ezt, de mindjárt rákeresek. -
harry
veterán
Most a gondom nmap-pel, hogy
- sP-vel lenne szép, csak 1 sort ír ki, ha a host be van kapcsolva, ám a win-es gépeket ezzel nem látja
--> vagy kell minden win kliens tűzfalán állítani, ami macera, ráadásul nem is ment
--> vagy sudo-val kell használni a parancsot, ám így viszont egyes interfészek mac-címét is kiírja, ami nekem bezavar, de legalábbis nem szép... néztem verbose-t lehet-e tiltani, de nem láttam ilyet.Mert amúgy csak annyit kéne csinálni, hogy 'nmap alháló', és ha a kimenet több, mint x sor (tehát több, mint a default cím, és záró sor), akkor van gép, nem nézi, hogy az most hol-ki, de nekem nem is kell. Így viszont lehet zavarni fog a mac-címes sor, mivel nem tudok vele fixen számolni (nem írja ki minden géphez). Esetleg le lehetne vágni ezeket a sorokat, bár így kicsit még szöszölni kell majd vele.
-
harry
veterán
Win7 gép pingre válaszol, de 'nmap -sP ipcím'-re nem, holott az sP a manual szerint csak pinget végez, de mégsem kapok választ. Ha ugyanezt sudoval indítom, akkor igen. Bár rémlik valami ilyen, hogy helyi hálón nem echo request van, hanem arp ellenőrzés, és lehet ezért nem megy... csinálok erre egy firewall rulet win-ben, és mindjárt beszámolok.
-
harry
veterán
válasz
Kendek #23005 üzenetére
Hát igen, alap szintű scriptek is nagyon meg tudják könnyíteni az ember életét
Én egy olyat írok mindjárt a szerverre, melyet úgy éjfél környékére ütemezek indítani, megnézni, van-e host a hálózaton bekapcsolva, van-e aktív netkapcsolat (ftp, ssh, bármi), és ha nincs, elküldi a gépet aludni, lévén este minek menjen, ha senki sem használja. De ha mondjuk valami töltök, vagy hajnal kettőig gépezek otthon, akkor ezt észleli, és nem kapcsol le.
Igazából egy nmap, netstat, halt az egész progi, meg egy kis szűrés/számolás, ciklus.Ja igen, reggel meg automatikusan bekapcsol, bár ez BIOS-ból lett beállítva.
Igazából úgy akartam volna, hogy a fenti script állandóan fut (mármint egész nap pl. 15 percenként), így ha napközben sem használja senki egyik gépet sem, akkor is leállna. A baj a bekapcsolással van, mivel WOL csak a host OS-ek után indulna, akkor meg késne a hálózati mappa csatolás, az meg nem szép.
-
harry
veterán
válasz
body007 #22807 üzenetére
Hát nem tudom, ettől mi változott nálad... nálam semmi. remove compiz, install fusion-icon, berakom sys indulásba, restart után megint sz_r a fókusz, néztem egy Reload Window Manger-t is az ikonról (melyre először ugye rá sem tudtam kattintani...), de utána is ezt csinálta. Pedig a napokban megint jó volt. Nem értem én ezt....
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Medence topik
- Magisk
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Nintendo Switch 2
- Milyen autót vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Corsair 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged