- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cr00py
senior tag
válasz
Krisztina87 #45739 üzenetére
Üdv. A turbo mode általában csak terhelés alatt aktiválódik. Idle állapotban feleslegesen pörgetné a cpu-t a gép, így csak az aksik élettartama csökkenne. A nagy teljesítményű programok/játékok használják, amennyiben szükséges. Elképzelhető, hogy az energiagazsálkozási sémák között a teljesítménycentrikus opciót kell hozzá aktiválni. Avagy ha van valami gyári program a géphez, akkor ott esetleg körülnézi.
-
Cr00py
senior tag
Üdv.
Nos, mivel nincs 2 ugyanolyan rendszer, illetve nincs 2 ugyanoilyan cpu sem, ezért eltérőek lehetnek az eredmények. Ezt leginkább rengeteg próbálkozással, teszteléssel lehet elérni. Fokozatosan, lépésről lépésre szabad csak tuningolni, nem egyből a közepébe. Mondok egy példát. Pistikének van egy 8700k cpu-ja.. lehet, hogy az ő példánya stabilan fog menni mondjuk 4,8Ghz-n.. de egy másik szintén 8700k már csak mondjuk 4,5-n megy stabilan.. ez egy eléggé többismeretes egyenlet, mivel nincs 2 olyanolyan cpu.
Ha abszolút kezdőként vág bele valaki a tuningolásba, akkor nem árt előtte alaposabban utánanézni.
Az, hogy más beállításait átültetni a sajátunkba azt nem tartom teljesen jó ötletnek, pont az előbb említett példák miatt. Inkább csináljuk magunk.
Ami fontos, az az , hogy legyen egy minőségi táp, normális paszta, illetve hűtő. Léghűtéssel nyilván nem lesz olyan tuningpotenciál, mint mondjuk vízzel.. ezzel számolni kell. Van itt is egy összefoglaló, amit átolvasgatva elég sok hasznos információt tud meg az ember. Persze, ha valahol elakadnál..szívesen segítünk..de a helyes ( STABIL ) beállításokat magadnak kell megtalálni. Minden egyes változtatás után javasolt huzamosabb ideig tesztelni ( Prime95-t használják sokan ) illetve folyamatosan ügyelni a hőmérsékletekre. Ha az adott változtatások után stabil marad a rendszer, akkor lehet még fentebb mászni..de sosem javasolt egyszerre nagyobb lépésekben haladni..de ez az összefoglaló cikkben is benne van. Elsőre rémisztőnek tűnhet..illetve rengeteg idő..de a stabil működés miatt elengedhetetlen. -
Cr00py
senior tag
válasz
Rico45 #45716 üzenetére
Igazság szerint ez egy picit összetettebb kérdés.
1.) Egyrészt a hely maga. Kellene a gépház pontosabb méretei, mekkora az a max cooler, ami még belemegy.
2.) Milyen árkategóriában?
3.) A megfelelő hűtés mellé kell egy minőségibb paszta is. Ha van, akkor nincs gond, ha nincs akkor érdemes beszerezni.
Én jelenleg Thermal Grizzly Conductonaut-t használok, viszont ez fém alapú, tehát alu hűtőkkel nem használható. Ez is a "drágábbik" kat. viszont nálam épített vízzel az 5930k @4,5Ghz-n megy jelenleg. Előtte mx4-t használtam, az volt itthon. Majdnem 20 fok különbség volt a Grizzly javára.Nekem épített vizem van, így elég nehéz. CM Hyper 212 EVO-t szeretik. Ez viszonylag kicsi, így az ára is barátibb.
Noctua DH15 ami léghűtésben szerintem a legjobb, viszont árban ez húzósabb, illetve méretben is.. sokkal. Ez egy bitang nagy dög.
Itt tudnak segíteni a választásban biztosan. Aprón akadhat barátibb árban, ha nem feltétel hogy új legyen.
-
Cr00py
senior tag
válasz
Rico45 #45713 üzenetére
Csak elsőre tűnik bonyolultnak. Itt a leírásban is van hozzá egy kis leírás. A lényeg az, hogy csak fokozatosan, apró léptékkel szabad csak haladni, mivel nincs 2 ugyanolyan cpu. Pl.: Lehet, hogy van aki ( maradjunk akkor a 6600k-nál ) 4,5Ghz, vagy fölé tudja túzni stabilan, de van akinek csak mondjuk 4,1-4,2-ig megy.. ez változó. Tuning esetén szinte kötelező egy normális, minőségi hűtő, illetve paszta. Minden egyes fsb/voltage emelésél - csökkentésnél ( van, mikor alul kell feszelni ) érdemes, sőt ajánlott stabilitás teszteket lefuttatni. Én Prime95-t használok/használtam elsősorban. Ha hiba nélkül megy 1-2 órát, akkor nincs gond. A hőmérsékletekre is figyelni kell.
-
Cr00py
senior tag
válasz
Rico45 #45711 üzenetére
Üdv. Ezt így eléggé nehéz lenne megmondani, mivel nem használtam olyan cpu-t előtte, illetve magát az igényeket sem ismerem.
Viszont! .. A 6600k elég egy 1080 mellé is, + ugye mivel szorzózármentes, így még lehet is húzni rajta. Bőven megy 4Ghz főlé a tapasztalatok alapján,ki kell tesztelni. Játékokra, ha még kiszolgál, akkor szvsz jelenleg felesleges váltani. -
Cr00py
senior tag
válasz
zsolti1debre #45709 üzenetére
A jelenlegi feladatokhoz, munkához, játékokra nálam jobban bevált a 7700k. Az 5930k sem ment messzire, átkerült az asszony gépébe.
Ezután már valszeg váltok LGA-2066-ra, de jelenleg még bőven elég ez is.
1080Ti van mellette egyébként. -
Cr00py
senior tag
válasz
savior #45690 üzenetére
A CPU VID az a gyártó szerinti minimum fesz, amin még tuti stabil..de ugye lehet ám alulfeszelni is valamit..
Az NB VID pedig NB = NorthBridge azaz északi híd minimum fesz..szintén mint a CPU VID-nél.ps.: Egyébként most nézem, hogy az előző hsz-ben 2,5Ghz-t írtam, pedig valójában az 3,5Ghz, szóval a 955 BE 3,5Ghz@1,4V-n megy. Majd a hétvégén okoskodok még, akkor lesz időm. 3,8-n is stabil 1,4V-n viszont úgy már picit megugrik a fogyasztás. Majd tesztelgetem, valszeg a lap miatt is van ez az 1,4V.. meglátjuk.. megy ez lentebb.
Illetve egy kis segítség ( Angol ) itt
-
Cr00py
senior tag
válasz
savior #45688 üzenetére
Üdv. Nálam is hasonló a cpu a másodlagos gépben, igaz Giga lap van x4 955 BE cpu-val. c&q bekapcsolva, 2,5Ghz-n megy jelenleg, viszont alapbol a giga lap 1,4V-t ad neki.. szerintem ez sok picit..legalábbis olvastam valahol, hogy a giga lapok alapbol túlfeszelik a cpu-t. CPU-Z szerint 1,2-1,4 között ugrál.
Mondjuk nálam az Overdrive mint olyan el sem indul. valszeg a giga lap miatt, legalábbis fórumok alapján. Azt írja, hogy nem észlel amd hardvert, vagy valami hasonló..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen légkondit a lakásba?
- Windows 11
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- ASUS routerek
- Hálózati / IP kamera
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest