- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46622 üzenetére
70 az nem sok ám, 90 fölött kezd meleg lenni.
A pasztázás a pasztától függ, ha az jó, nagy baj nem lehet. -
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46614 üzenetére
Na, az a gond, hogy csak feltételezés van, vizsgálati tény pedig semmi. Pedig ez egy ilyen sport. Most nem elemzem minden mondatod, mert reggel van, de leírok mindent, ami eszembe jut.
Szóval menjünk sorban.
- Tudnunk kéne, mit akarsz húzni.
Alaplap, CPU, RAM-ok mennyisége és sebessége, táp fajtája, kora és teljesítménye.- Tudni kell a hőmérsékleteket.
Tedd fel a RealTemp-et és rögtön látszani fog minden. Vagy a HWMonitort, az kiír mindent IS.
Az elégséges hűtés nem a fent lévő hűtőbordánál kezdődik, hanem a proci és a borda közti hőátadó közegnél. Ha régi vagy rossz minőségű a paszta, az hőátadás helyett hőszigetelést végez. A régi, grafittartalmú paszta vagy az elektronikában használatos fehér kenőcs paszta nagy ívben kerülendők, Arctic MX-2 vagy CM vagy hasonló neves pasztánál kezdődik a hűtés.Nem utolsósorban ha nincs kialakítva a gépházban a keresztirányú és hatékony légáramlás, akkor ott megáll a meleg és több 10 fokkal melegebb lesz az összhőmérséklet. Minél melegebb van bent, annál melegebb lesz terhelés hatására, és minél melegebb van bent...
Hogy kizárd ezt a hibalehetőséget, érdemes levenni az oldallapot és elfektetni a házat, hogy a meleg felszállhasson.- Tudni kell, hogy hibázik-e a RAM.
A pendrive kétféleképp bootolható. 1.) BIOS módban, ha Rufus-szal NTFS-re formázod a lemezkép kiírása előtt. 2.) UEFI módban, ha fat32-re formázod. Értelemszerűen Neked az NTFS-t kell választani. Ettől függetlenül nem biztos, hogy sikerül, mert az alaplap nem köteles bebootolni akkor se. Az a legbiztosabb, ha egy CD-t írsz meg.- Tudni kell, mi mit csinál.
Ha egy BIOS beállításról nem tudod, hogy mi az, pl. Spread Spectrum, akkor utána kell olvasni. Ez időigényes, de ha vigasztal, én is ezt csinálom, ki van nyomtatva úgy 250 oldal és még nem értem a végére. -
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46611 üzenetére
Mindenképp érdemes kizárni a memóriahibát. Ha sokat hibázik, az lassulásként jelentkezik.
-
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46609 üzenetére
Értem. Memtest megvolt?
-
IO.sys
őstag
válasz
Apollo_21 #46607 üzenetére
A tartós biztonságos feszültség/hőfok minden procinál más. Linx alatt 85-90 fok fölé ne menjen, a feszt pedig addig csökkentsd, amíg még lefut a Linx és a játékok is, aztán adj rá kicsit, hogy legyen headroom. Elcseszerinteni normál húzással nem nagyon tudod, van benne önvédelem.
-
IO.sys
őstag
válasz
pixelshader #46605 üzenetére
Ha a hőfokok rendben vannak, akkor futtass egy memtestet.
-
IO.sys
őstag
válasz
kocsiska15 #46596 üzenetére
A ram megfelelő frekvenciára állítása kb. 2 mozdulat. Érdemes, mert alacsonyabb frekvencián való járatás helyett megvehetted volna a lassabb és olcsóbb ramot. Ryzennél számít a ram freki, a platform kialakításából adódóan alapvetően befolyásolja az egész rendszer sebességét, míg intelnél ez nem sokat számít.
XMP, DOCP vagy EOCP néven találod a beállítást. Azt a profilt válaszd (#1 vagy #2), amelyik a nagyobb frekvenciát adja.
A CPU alulfeszelése egy tuningban jártas embernek se mindennapi feladat, szóval szerintem hagyd.
-
IO.sys
őstag
válasz
terapeuta007 #46592 üzenetére
Win 10? Akkor Inspectre-vel kapcsold ki a spectre és meltdown védelmeket, 10-30% erőt nyersz. (Sokaknál elkezdett kékhalálozni a stab oc, amikor ez a frissítés kijött.)
-
IO.sys
őstag
válasz
terapeuta007 #46592 üzenetére
Próbáld ki, hogy bluescreenview-vel megnézed, mi okozza a BSOD-ot, a hibára rákeresve lehet következtetni, mi kevés.
-
IO.sys
őstag
válasz
terapeuta007 #46588 üzenetére
Lehet, hogy a ramot is húzni kéne.
-
IO.sys
őstag
Ha XMP profillal állítod a memória frekit, az átrendezi a beállításokat elég jelentősen.
Azt még megpróbálhatod a jobb eredmény érdekében, hogy UEFI-ben a memória időzítéseknél a Command Rate-t 1-re állítod, az sokat dob a dolgokon. A képeken CR2-ként szerepel. Az UEFI-ben a memória időzítéseknél a 4 fő időzítés alatt találod valahol, 2T vagy 2N az értéke, azt kell 1-re állítani. Aztán mérés.CR2 = minden második CPU órajelre mozdul meg a RAM, CR1-nél minden órajelre. Nem jelenti azt, hogy dupla olyan gyors lesz, de így ki lehet szedni belőle, amit adott időzítések mellett tud.
-
IO.sys
őstag
válasz
Olga1214 #46571 üzenetére
Ja értem, engem összezavart, hogy a végén említetted a pcie emelkedést.
Arra tudok gondolni, hogy más frekvenciát is emelni kell vagy esetleg feszt. Én a 775-öt nem OC-ztam még úgy komolyabban. Mondjuk ez a videó, amit mutattam, talán támpont. A VTT-t és a +1,5V-t is állítja a videóban. -
IO.sys
őstag
válasz
Olga1214 #46566 üzenetére
Üdv.
A válaszért nem kellett messzire menni, ebben a videóban 1 percnél van. -
IO.sys
őstag
válasz
Sly189 #46551 üzenetére
Nem a csúszkára kell érteni, hanem a működési frekvenciára, amit beállítasz és letesztelsz.
Adj rá 50-et, tesztelj, csináld ezt addig, amíg szét nem esik a kép. Utána a memóriával ugyanez.
(#46552) erer1000:
AMD FX-et nem láttam közelről, lehet, hogy ez csak egy vélemény, de lehet, hogy tapasztalati alapja van ennek a 60-65 foknak. Szerintem előbbi. -
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46544 üzenetére
Köszi, még én se próbáltam.
-
IO.sys
őstag
válasz
Gabi7799 #46541 üzenetére
Nincs baj, épp ellenkezőleg, megúsztad. A megoldás a polír. Ha vékonyabb lesz a kupak, azzal is nyersz pár fokot. Mármint a gyári állapothoz képest. Jelenleg rengeteg apró lyuk van a felületen, ahol nincs hőátadás, szóval így nem jó. A polírnál arra kell figyelni, hogy tökéletesen sík legyen a végeredmény, ne ferdén csiszold, ilyenek. Jól le kell maszkolni és nedves dörzspapíron körkörösen kell mozgatni.
-
IO.sys
őstag
A kupakot is viszi. [link] Szedd le és kend be Kryonauttal, azzal nem lősz mellé. Annak a felvitele egy külön sztori, mert olyan, mint a tészta, gurul...
-
IO.sys
őstag
válasz
Gabi7799 #46537 üzenetére
Na ez aztán a jó hír, gratula! Nem tökölted el az időt.
A kupak és a hűtő közé folyékony fémet rakni viszont kicsit bátor húzás volt, mert a rézen kívül bele marja magát mindenbe. Pár hónap múlva már nem jön le a hűtő a prociról, helyette tokostul jön az egész foglalat is az alaplapról. -
IO.sys
őstag
válasz
Gabi7799 #46533 üzenetére
Valaki azt írta, hogy lesikálta a procit alkohollal, utána minden működött a megszokott módon.
Alapos tisztítás után körömlakkal lekenném az egész PCB-t, hogy csak a mag látsszon ki (ahol a kupak széle felül, ott természetesen nem). Kenj a magra folyékony fémet paszta helyett (most itt a legolcsóbb, illetve szégyen gyalázat, hogy a termékfotón a kupakra nyomják), fültisztítóval fel tudod vinni. Paszta a kupak és a hűtő közé kell, nem a magra (megismételted az Intel hülyeségét). Az is kérdés, hogy a kupak és a PCB között van-e most oda való ragasztó, amin el tud oszlani a teher, vagy a kupak csak úgy minden nélkül rá van téve a magra, amit izomból nyom a hűtő? A CPU alját is megnézném mikroszkóppal vagy nagyítóval, ahogy a tetejét is, nem-e esett komoly karc rajta vagy nem-e szutykos. Megtisztítanám az alján az érintkezőket is alkohollal, megnézném az alaplapon az érintkezőket, összerak aztán bios reset. -
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46530 üzenetére
Semmi baj azzal a lappal. A kimaxolást akkor ne hagyd annyiban, vedd meg a 7700k-t, delideltesd és rángasd ki, hátha boldogabb lesz úgy az az 5 év.
(#46529) Gabi7799
Nem látja a 2x8-at vagy singleben megy a 2x8? A pasztázás ötlete honnan jött? Folyékony fém kellett volna. SMD kondit nem sikerült véletlenül letörni? A 3770k egy elég melegedős cpu, top lég vagy egy jobb víz kell neki. -
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46526 üzenetére
Annyit nem adnék érte pluszban. Húzni meg kell. Delideltetni is. Nekem most egy sweet spotra húzott 3770K-m van egy komolyabb körítéssel, szeretnék amúgy a te problémádban lenni, de igazából boldog vagyok. Lehet, hogy egy 1070 mellett már nem lennék.
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46524 üzenetére
Az 1060-at kihajtja a kisebbik is, az i7 a HT miatt mindenképp jobb. A prociéhes játékokhoz az erősebb kell, pl. Deus Ex. Általában véve válts i7-re, a mérések alapján a +30% az ár függvényében éri meg. Ha jól ki tudod rángatni, úgy már más.
-
IO.sys
őstag
válasz
FaRkaS1991 #46521 üzenetére
Nem számottevő. [link] Inkább VGA-ba fektess.
-
IO.sys
őstag
válasz
WongFeiHong #46516 üzenetére
A Speedstep hogy áll most?
-
IO.sys
őstag
válasz
F4ther #46505 üzenetére
Igen, a memóriára szokott ilyet írni. De az AI tuning olyan, mint a guminő, se nem jó, se nem igazi, és még sérülést is szenvedhet a hardver. A manuális, rendes tuningot ajánlom, azzal sokkal magasabbra lehet jutni, rendes erőnyereséget lehet elérni. Az AI tuninggal kapcsolatban azt kipróbálhatod, hogy ha InSpectre-vel (rendszergazdaként) kikapcsolod a Spectre és a Meltdown védelmet, restart után is jelentkezik-e a fagyás. Ez a program a spekulatív támadás elleni védelmet kapcsolja ki, hogy ne lassuljon feleslegesen a géped. Amíg nem vagy kormányhivatal vagy atomerőmű, addig szerintem nem kell ettől félni, amíg van legalább egy Kaspersky Free a gépen. Az InSpectre-t feltenni általam ajánlott, hivatalosan hülye ötlet, de az AI tuning stabilizálásáért feltenni olyan, mintha a guminőt elvinnéd étterembe.
-
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46501 üzenetére
Az 1600 cl9 jobb, mint az 1866 cl11. A dolgot memória benchmarkkal tudod ellenőrizni.
Elvileg 1,65V-ig nyugodtan elmehetsz, meg tovább is, ameddig bírja a szilícium.Ez gyártási szórástól függ. Az biztos, hogy bármilyen hűtés is van rajta, ha túl sok a fesz, akkor az kuka lesz.
A sweet spotra az eggyel előtted lévő hsz-emben van a válasz. A ram sebessége a memóriavezérlő sebességétől is függ, ami lga1156-on az IMC volt, lga2011-hez nem értek. -
IO.sys
őstag
válasz
NdrewSunix #46499 üzenetére
Igen.
-
IO.sys
őstag
válasz
tasiadam #46497 üzenetére
A fő kérdésre válaszolni nem tudok, de 3 hozzászólásonként leírom, hogy az egészséges határ az, mielőtt a proci elkezdené exponenciálisan növekedve kérni a kakaót a beállított szorzókhoz. Ez a pont a gyártási szórástól függ, vannak nagyon jól és rosszabbul sikerült darabok.
-
-
IO.sys
őstag
válasz
pendre54 #46479 üzenetére
Az XMP nem csak a ramot állítja, hanem minden mást is elvileg. Szóval ha beállítottál mindent és belősz egy profilt, akkor olyan, mintha semmit se csináltál volna.
Az LLC-t érdemes kikapcsolva hagyni, mert feszültségemelés a funkciója, már ha alulfeszelés a cél.
A C-statesnél ennyi opciót még közelről nem láttam, de elvileg minél több minden be van itt kapcsolva, annál több mindent tud kikapcsolni a CPU, ha nem dolgoznak bizonyos részei.(#46480) lime.pro:
Röviden: igen.
Hosszabban: Minden egészséges tartományon belül van, mert a processzor megvédi magát. A hőmérséklet ne menjen 85°C fölé, mert ott már védekezni kezd és belassít.(#46481) KatiNéni:
Ha itt nem tudnak segíteni, akkor a 2600x topikban olvasgass, ki van sokszorosan tárgyalva. -
IO.sys
őstag
válasz
egymegegy1 #46474 üzenetére
A mezei noname pasztát le kéne cserélni legalább egy MX-4-re, ha már órajel emelés a cél. Hogy mennyit szeretnél kihozni belőle, az mindegy. Annyit fogsz tudni kihozni, amennyit abból a példányból lehet. A voltokkal (amit a 19. század óta feszültségnek hívnak) játszhatsz, először lefelé menj, akkor találkozni fogsz az adott szorzó mellett elegendő feszültséggel, ezt hívják alulfeszelésnek. Ha emelsz a szorzón, több feszültség kell.
-
IO.sys
őstag
A VGA-nak utánanézve másnak is forró. Megpróbálkozhatsz kicserélni a hővezető dolgokat Thermal Grizzly Kryonautra és szintén TG Minus Padra. Csak a szétszedésével vigyázz, érzékeny műszer. A Kryonaut nem kenhető csak úgy, olyan, mint a tészta. Elég rányomni X alakban a GPU-ra és bízni a szerencsében, hogy végig terül...
-
IO.sys
őstag
válasz
SzabolcsTari #46467 üzenetére
Egészségedre.
-
IO.sys
őstag
válasz
SzabolcsTari #46465 üzenetére
A bios frissítésnek megvan a rizikója, pl ha elmegy az áram, csak szervizben tudják javítani, ha jó a szerviz, ami 5-ből 1-et jelent. Attól még nem ördöngősség, mostanra már a legtöbb gyártónak van automata bios frissítője, az lefut, utána az új biossal indul a gép. Nem kizárt, hogy az új biosban lesz a megoldás.
(#46455) chungee:
A non-K-s témának még nem tudtam utánanézni, de ha lesz időm, megejtem.(#46461) főnix1999:
Tudomásom szerint biztos, hogy nem.(#46462) r0b3r:
Kb. ennyi ennek a procinak a határa. Számottevű gyorsulást csak CPU-éhes játékokban fogsz tapasztalni. Játékokra még mindig a VGA a javallott beruházás. A ram timingsnél az 1N vagy 1T command rate gyorsulást hoz, bár nem olyan sokat, hogy hiányától a földhöz verje az ember a billentyűzetet. A ramoknál a modulok száma számít, mert több modul több áramot vesz fel. Leginkább húzásnál van jelentősége, nagyon azért nem kell vele foglalkozni, meghát ez már tapasztalatot igényel. Sokkal többet tudsz kihozni jó hűtéssel mind a processzorra, mind a házra nézve. Most már nem drága egy jó kompakt víz vagy egy Noctua. Ház ügyileg nálam pl 3 venti fúj be, 3 szív ki, utóbbiból 2 nagynyomású venti a vízhűtő lamelláin préseli át a levegőt. A lényeg a pozitív légnyomás és az átgondolt légmozgás, jól szellőző házban. A hűtőközeg még fontosabb, ami a cpu-val érintkezik, ebből a minimum az Arctic MX-4. -
IO.sys
őstag
válasz
SzabolcsTari #46463 üzenetére
Valószínűleg a spectre és meltdown védelem aktiválódott, ami lassítja a procit. Kiiktathatod az InSpectre nevű programmal adminisztrátorként indítva, utána restart.
-
IO.sys
őstag
válasz
F4ther #46451 üzenetére
Üdv!
Rendes ember a kékhalál okát nézi meg először, hogy tudni lehessen, mit kell javítani. A bluescreenwieverrel lehet megnézni, miért fagyott le. A hibakódra rákeresve lehet következtetni, hogy mivel van a baj.
Az információ birtokában megpróbálhatod azt, hogy az AI tuning által beállított szorzókat és feszültségeket leírod, beállítod őket manuálisan és visszaveszel a feszültségből kicsit (alulfeszeled), vagy a szorzóból veszel el.Még rendesebb ember kikapcslolja előtte az InSpectre-vel a spectre és a meltdown védelmet is, valószínűleg az "AI" nincs rájuk felkészülve. Normális esetben nem ajánlanám, mert védtelenné teszi a géped ezekkel a támadásokkal szemben, de tény, hogy van olyan spekulatív végrehajtást célzó támadás is, ami böngészőből kivitelezhető és nincs is rá védelem.
A winbe beépített promóciós programokat a Windows10Debloater-rel lehet kipucolni (a Windows10SysPrepDebloater.ps1 lefuttatásával powershellben), ezzel is gyorsabb lesz a rendszer. Előtte módosítani kell az executionpolicyt bypassra. Ha nem tudod, mi ez, keress rá vagy hagyd, ha nem megy.
-
IO.sys
őstag
Üdv urak! Azt tudja valaki, hogy a különböző win verziók mennyire processzorkritikusak? Win 7, 8.1, 10 32/64 bit. Az elméletet tudom, a véleményetek kérdezem. A 7 és 10 verziókat a napokban kipróbálom, van nálam egy M330 procis laptop, azon valamilyen tanulság biztosan ki fog jönni.
-
IO.sys
őstag
válasz
FistXL #46437 üzenetére
Hát amiket írtam.
Amíg nem tudod, melyik beállítás mit állít, addig vakon repülsz.
-
IO.sys
őstag
válasz
FistXL #46435 üzenetére
Azt nem nekem kell tudnom
de amúgy nem.
A letöbb FPS-t egy erős dedikált VGA-tól kapod. CPU-éhes játékoknál jelentős tényező a CPU órajele is, de nem ez az elsődleges. De ahogy korábban mondtam, a rendszer összhangja adja a legjobb ereményt. Ha a CPU szénné ki van húzva, de az alaplap beállításai auto-n vannak, sok lehetőséget kihagysz vele. -
IO.sys
őstag
válasz
FistXL #46433 üzenetére
Szia! A processzorból akarod kihozni a legtöbbet, vagy a rendszerből? Energiatakarékossági beállítások kikapcsolásával rekordok döntögetését szokták célozni.
Spread spectrumok legyenek kikapcsolva, memória időzítése 1T vagy 1N, ahogy az a lap írja. A hővezető közeg se baj, ha jó, pl. Thermal Grizzly termékek. Felteheted az InSpectre-t is, hogy miután rendszergazdaként kikapcsoltad a Meltdown és a Spectre védelmet, felszabaduljon a CPU. -
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46429 üzenetére
Most nézem, hogy ennek a procinak az alapórajele 3,2GHz és ki van húzva 4-re. Ahogy az ábra mutatja, ez úgy sikerülhetett, hogy ki van kapcsolva a Speedstep és a C-states. Ezért fogyaszt sokat. Én inkább kevesebbet húzok rajta, minthogy a villanyt egye állandóan.
Illetve mehet még feszültség és akkor be lehet kapcsolni az energiaspórolási funkciókat.
-
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46425 üzenetére
Ha adsz egy kicsit több infót a beállításokról, talán tudunk segíteni.
Spread spectrum, SpeedStep, C-states, feszültségek, RAM van-e piszkálva, táp kora, stb. -
IO.sys
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #46423 üzenetére
Az általad közölt adatok alapján látható, hogy van hatása, de nem mentél le túl sokat. 1 volt alá is mehetsz, amíg nem omlik össze stresszteszt alatt.
-
IO.sys
őstag
válasz
Nicotin #46418 üzenetére
Szia!
A lap menüinek pontos nevét nem tudom, kb. hasonlóak kell legyenek, mint amiket itt leírok.1.) Frissítsd a BIOS-t.
2.) Lépj be BIOS-ba, F7-tel válts Advenced módra.
3.) Az Ai Tweaker menüben állítsd az Ai Overclock Tuner-t manualra. A CPU Core Ratio legyen Sync All Cores. 4.) Az 1 Core Ratio Limit-et állítsd be 35-re. Ez az alap. Mentsd el, menj Windowsba.
5.) Tedd fel a Real Temp-et a hőmérsékletek monitorozásához.
6.) Le kell tesztelni, mielőtt tovább lépsz. Teszteld LinX-szel, ez a legjobb erre, közben Real Temp-ben figyeld, meddig megy fel a hőmérséklet. 90°C fölött már nem jó neki.
7.) Csinálj egy mérést Cinebench R15-tel és jegyezd fel az eredményt, ehhez képest lesz ez után a tuning, azaz a fáradozásod eredménye.Menj vissza BIOS-ba, állítsd az 1 Core Ratio Limit-et 36-ra. A 6.)-os ponttól kezdve ismételd ezt addig, amíg össze nem omlik a Win. Akkor vagy ráadsz egy kicsit a feszültségre, vagy visszalépsz egyet a szorzóval.
Baja nem lesz a gépnek.
-
IO.sys
őstag
válasz
jozsi252 #46406 üzenetére
A feszültséget nem Te választod meg. A tippelés nem igazán jellemző a tuningra, a maximum kontroll annál inkább. Tuning közben, de főleg a legelején nagyon fontos, hogy tudd, mit miért csinálsz. A legtöbbször ez szokott a baj lenni. Leírja valaki, hogy beállított 5 random értéket, én meg kérdezem, hogy miért, a válasz síri csend.
A feszültség csak egy érték a sokból, nem azzal állunk neki. Az alulfeszelésről sokat írtam mostanában, dióhéjban: a gyári értékeket fixáljuk, ezután addig CSÖKKENTJÜK a feszültséget, amíg még hibamentesen lefut egy stresszteszt. Tehát nem növeltük, csökkentettük. Feljegyezzük az értékeket. Emelünk egyet a cpu szorzón, a feszültségre ráadunk, tesztelünk. Ha nem indul el a gép, adunk rá még, egészen addig, amíg hibamentesen lefut a stresszteszt. Ekkor a feszültség általában még a gyári alapérték alatt van! Jöhet a következő szorzó, ennél is végigcsináljuk, leírjuk az eredményül kapott értékeket. Ekkor már kikövetkeztethető a számokból, milyen feszültségre lehet szüksége a következő szorzóhoz. Beállítod, és nem működik! Adsz rá még feszt, erre működik. Miért? Mert egy bizonyos pont fölött nem lineárisan nő a processzor áramigénye, hanem exponenciálisan. Tehát nem egy egyenes vonal, hanem egy felfelé ívelő görbe. Ez a görbe határozza meg, hogy meddig érdemes és szabad elmenni a tuninggal. Ha mondjuk +6-ot ráadva a szorzóra 1,35V-ot kér a proci, és emellett a hőmérséklet is 80°C körül alakul, de +7-nél már 1,44V-ot kér, és a meleg is 90°C fölé megy, akkor pontosan lehet tudni, hogy a +6-os szorzó pont elég. És ha az ember nem elégedett, elkezdhet gondolkodni delidelésen, top hűtőpasztán és top hűtésen, hátha. De olyan is előfordul, hogy nem túl strapabíró példányt fogott ki az ember és 1,34V-nál már hibázik a proci és semmivel se lehet segíteni ezen.Ennél bonyolultabb a dolog, de dióhéjban ilyesmi. Ezzel értemes tisztában lenni, mielőtt feleslegesen sok energiát ölsz az egészbe. Az Enhanced Tubo pl. egy olyan dolog, amit a saját kívánságod szerint kapcsolhatsz ki vagy be, ahogy neked jobban tetszik a tuning eredménye, nyilván benchmark mérésekkel alátámasztva.
-
IO.sys
őstag
válasz
jozsi252 #46404 üzenetére
Nem lehet hazavágni a procit a tuninggal, egyszerűen csak elkezdi csökkenteni az órajelet, ha túl meleg. "Tj max"-nak hívják az értéket és általában 105°C. Ez egy védelem, ami be van építve, ezt is kifizeted a vásárláskor. Elméletileg hűtés nélkül is működnie kell egy procinak, csak nagyon lassan. 80-90 fokot szoktunk elfogadni egészséges maximumnak, ez alá kell belőni a tuningot.
Nem párszáz MHz-ről van szó, hanem 800 vagy 1000-nél is többről. Ez prociéhes játékoknál, mint a Deus Ex, nagyon is jelentős változást okoz.Minden freki biztonságos, amíg még átmegy a stresszteszten. Pár napja volt itt egy kolléga, aki előbb akarta beállítani a maximális feszültséget és ahhoz akarta hozzá húzni a frekvenciát. Pont ellenkezőleg kell. Az optimális frekvencia és feszültség megtalálása az éppen meglévő hűtés mellé a tuning lényege, ezért az izgalomért csináljuk.
-
IO.sys
őstag
válasz
jozsi252 #46402 üzenetére
Én is így voltam vele. Igazából csak annyi baj történhet, hogy bootoláskor kiírja, hogy overclock fail és betessékel az uefibe, vagy képtelen megmozdulni, kép sincs, olyankor áramtalanítani kell és szintén betessékel az uefibe. Ha valamelyik alkatrész tönkre megy, az tönkre menne mástól is. Ryzennél más a helyzet, állítólag alulfeszeléstől tönkre tud menni a proci.
-
IO.sys
őstag
válasz
kelna91 #46398 üzenetére
A négszögjel frekvenciája egy 2000 MHz-es ramnál 1000 MHz. A négyszögjel emelkedő félperiódusánál _|¯ kattan egyet a ram (az SDRAM itt végzett is), az eső félperiódusban ¯|_ mégegyet, és kész is a DDR.
(Egyszer egy szervizes barátomhoz bevittek egy laptopot azzal a hibajelenséggel, hogy kerreg a ram.)
-
-
IO.sys
őstag
válasz
kelna91 #46382 üzenetére
Hát akkor jó nagyon zuhant ott is a szellemi kapacitás. Nem olyan régen nem volt másról szó, csak tuningról. Ha keresel a topikban, találsz jó infót.
A VGA-t ugyanúgy lehet tuningolni, mint a CPU-t, csak egyszerűbb. MSI Afterburner vagy a VGA által adott tuning alkalmatosság jó hozzá. Furmarkkal tudsz tesztelni, abban ha csíkozódik a kép, túl sok neki vagy a GPU vagy a memória freki, vagy a fesz.
-
IO.sys
őstag
válasz
kelna91 #46380 üzenetére
Az idézett rész Inteles platformra vonatkozott, az ott megválaszolt kérdésre volt válasz. A többi elvileg ugyanaz.
A még biztonságos érték a RAM dobozára rá van írva, afölött nem garantálják a gyártók, hogy nem murdel meg. Persze ettől még feljebb lehet menni, de út közben kiderül, hogy meddig érdemes.Nem a feszültség dönti el a tuningolhatóságot, hanem a tuningolhatóság a feszültséget. A frekvencia nagysága meg nem fáj neki, attól nem fog elszállni, csak hibázik.
Én csak az időzítések felületes beállításában tudok segíteni, meredekebb kérdésekkel szerintem a korábbi válaszomban linkelt Ryzen toikban érdeklődj.
-
IO.sys
őstag
válasz
kelna91 #46378 üzenetére
Ha minden ugyanúgy van, mint Intelnél, egy korábbi válasz alapján meg tudod csinálni. Ha mégse így kell, akkor Pinnacle Ridge topik.
-
IO.sys
őstag
válasz
riantune #46376 üzenetére
Olyat keress az OC menüben, hogy Vcore. Jobb fent látod a jelenlegi Vcore-t. Azt kell beállítani manuálisan és tesztelni a rendszer stabilitását LinX-szel. Ha nem omlik össze, mehetsz lejjebb. Azt hiszem, 0,08V-tal lehet csökkenteni vagy növelni, mondjuk menj vele le 2x0,08V-ot, és tresszteszt. Ha nem omlott össze, újra -2x0,08V. Lehet, hogy kezdhetsz rögtön -10x0,08V-tal, azaz -0,8V és még akkor se fáj neki.
A második képen a limit szót tartalmazó értékeket told fel maxra. Mivel nem tuningolsz, teljesen mindegy nekik. -
IO.sys
őstag
válasz
h.adam.92 #46374 üzenetére
Tedd fel az InSpectre-t és kapcsold ki a meltdown és spectre védelmet (rendszergazdaként), azzal nyersz teljesítményt, jó eséllyel a szorzóra is adhatsz. Olyat még kipróbálhatsz, hogy egy korábbi uefit felraksz, mert elő tud fordulni, hogy az újabb ront a teljesítményen.
-
IO.sys
őstag
válasz
Koló89 #46364 üzenetére
A Zalman i3 nem szellőzik túl jól a zárt eleje miatt. Ha már iyen cuccok vannak a házban, akkor legyen elől teljesen nyitott, mint a Fractal Design Meshify C például. A pozitív légnyomás is fontos, légáramlás útja, ilyenek.
Ha az 1,365 GHz-es 2060-at ki tudnám húzni 5 GHz-re, én is youtube-on mutogatnám. -
-
IO.sys
őstag
válasz
riantune #46359 üzenetére
Asszem értem már. Az alulfeszelést azért írja, mert köztudottan nem kell olyan magas feszültség a processzornak, mint ami gyárilag be van állítva, elég magas az error margin, cserébe jó meleg. Elvileg erről van szó, nem a tuning megkezédéséről. Alacsonyabb feszültség hűvösebb VRM-et produkál. A Power limitet nem tudom, miért kell kitolni, de a CPU szekcióban van valahol és ki kell maxolni.
Az alulfeszelés annyiból áll, hogy megkeresed a legalacsonyabb CPU feszt, ami alatt még nem kékül be a win. CPU menüben fénykép az aktuális feszültség és szorzó értékekről, manual módban ezeket beállítod, aztán stresszteszt LinX-szel. Elvileg nem kell történnie semmi érdekesnek. Aztán a CPU feszből elveszel, stresszteszt megint, ezt ismétled egészen addig, amíg nem jön a kék ruhás. Akkor visszaadsz a feszre 3 egységnyit, stresszteszt, és ha nem történik semmi, kész vagy.
-
IO.sys
őstag
válasz
Jamboo529 #46348 üzenetére
Ha abból megvan a legalacsonyabb stabil, akkor jöhet az IMC fesz csökkentés is.
Ne a legalacsonyabb stabil CPU feszt állítsd be, hanem adj rá vissza egy kicsit, hogy legyen mozgástere. Bármikor jöhet egy extrém feszültségigény (mint nálam egyszer a fájlkezelő megnyitása), és már borul is össze minden.A RAM-nak elvileg maradhat az 1.5V.
Otthonra az az egészséges tuning, ha az energiatakarékos funkciók mind be vannak kapcsolva közben. Az a beállítás, amit így találsz meg, tuning is lesz és nem is eszi a villanyt. A kikapcsolt energiatakarékosság melletti tuningot a hozzá nem értők erőltetik és a rekordot dönteni vágyók.
-
IO.sys
őstag
válasz
Jamboo529 #46346 üzenetére
Szia!
Kényelmesen el lehet érni a 4GHz-et, de ha tényleg nem akarsz többet, akkor csak feszeld alul. Csökkented a feszültséget és stressztesztelsz LinX-szel vagy IntelBurnTesttel vagy Prime95-tel, az első a legjobb erre. Addig kell csinálni, amíg el nem hasal. Ha elhasalt, adni kell a CPU-ra feszültséget, hogy ne a szakadék szélén táncoljon. Az IMC-vel is érdemes megcsinálni, de akkor biztos kell legyél benne, hogy a CPU fesz nem kevés, különben nem fogod tudni, hol a hiba. Ha ezzel a kettővel megvagy, nem lesz forró a CPU. Üresjáratnak a 45 °C kicsit sok.Annyit tehetsz még magadért, hogy a 2. kép alján lévő CPU és PCIE Spread Spectrumot kikapcsolod, hogy fixek legyenek a frekvenciák, és a memória időzítéseknél a Timing mode-ot fix 1N-re állítod, ezzel is fürgéb lesz a rendszer.
Az első képen lévő Intel Speedstep is legyen bekapcsolva és az utolsó képen lévő C1E és C states is, mert semmilyen tuning nem éri meg, ha folyamatosan 300 W-ot eszik a gép üresjáratban 30 W helyett.Ha ezzel készen vagy, emelhetsz egyet a szorzón és a feszültségeken és be tudod állítani a jó feszt eggyel magasabb szorzóra, így lépésenként el tudsz jutni a legmagasabb elérhető frekvenciáig, ha egyszer úgy döntesz. A BCLK, CPU szorzó, CPU fesz és IMC fesz szinergiája adja a stabil tuningot. Minél nagyobb a CPU szorzó, annál kevesebb lehet a BCLK. A 200 fölötti BCLK már egzotikum.
-
IO.sys
őstag
válasz
Archttila #46342 üzenetére
Leszámítva a 46000 korábbi hsz-ben levő mérhetetlen tudásanyagot, amiben a betévedő Tisztelt Közönség képtelen keresni, mert a mai rohanó társadalmunkban nulla utánajárást követően az "Ide Az Egy Kattintásos Tuningot Most Azonnal" mentalitás dívik, annyi kevés kis értelme van a topiknak, hogy van néhány dolog, amire páran lökjük a választ, illetve én egyelőre annak is örülök, hogy hosszú álom után beindult a topic, mert volt idő, amikor csak én kérdeztem, válasz nem jött senkitől.
A Ryzen topikokba azért irányítom az embereket, mert amikor infót gyűjtöttem az új vashoz - és nagyon szemeztem a Ryzennel, sokat jártam ott és azt láttam, hogy szinte csak tuningról van szó. Azóta nem tudom, merre ment a társaság/színvonal. Esetleg ott is érdemes keresgélnie annak, aki a témában érdekelt, mert bizonyára a technikája a dolgoknak nem változott. Az biztos, hogy én nem értek a Ryzen tuninghoz és egy ideig nem is fogok, de a lehetőség mindenkinek biztosítva van itt is, hogy válaszoljon az ilyesmire.
A topik címét én változtattattam meg, de nem ez lett volna a cél, hanem Tuning haladóknak, ebbe nem mentek bele. Ettől függetlenül fel akartam és most is fel akarom rakni azt a tudást, ami a helyes mentalitáshoz és a "null tuninghoz" kell, azaz manuál mód, alulfesz, teszt, szorzó+1, fesz belő, teszt... (ezt én is többször leírtam részletesen), és linkeket, amikből én is sokat tanultam.
Egyelőre az új apaszerep foglal le, de ami késik, az jön.
A Redditen mostanában sokszor futok bele 2 oldalnyi veszekedésbe technikai kérdések alatt. -
IO.sys
őstag
válasz
Archttila #46338 üzenetére
Semmi sincs kizárva, amíg nem bizonyított az ellenkezője.
Alapvetően egy új lap nem jelenti azt, hogy jobb az előzőnél. Például nem tudjuk, hohy hány fázisa volt a régi lapnak és hány az újnak, milyen típusúak.
Spread spectrum kikapcsolása szokott jót tenni Intel platformokon, AMD-hez nem értek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Autós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- SSD kibeszélő
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Synology NAS
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- SzoftverPremium.hu
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged