- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
Sipi
addikt
jFox: elnézésedet kérem, tényleg így van, ahogy mondod. Az ATX rendszerű tápok áram alatt mindig fogyasztanak egy kicsit. De nagyon keveset, ennyit nem merítene alapesetben.
Zomatt: de, hidd el, ha kiveszed az akkut, akkor is lemerül. Sőt, ha évekig kivéve tárolod szobahőmérsékleten, eredetileg 100%-os töltöttséggel, elég gyorsan le is fog.
Sipi
-
Sipi
addikt
Reverting: ennek semmi köze az akku halálához.
jFox: lécci, ne már... Ha ki van kapcsolva, akkor ki van kapcsolva, nem folyik áram. Ha nincs BIOS-ban beállítva semmi olyan, hogy kikapcsból valami külső jel felélessze a gépet, akkor az teljesen árammentes. Hogy a francba fogyasztana a bekapcsológomb áramot?!? A bekapcsolás azt jelenti, hogy egy megszakított áramkört újra összekötsz, ehhez nem kell külön elektronika, ami figyeli, hogy na mingyá megnyomhja a hülye a gombot, gyorsan felélesztem a gépet...Zomatt: Li-ion akkunál teljesen természetes ez a jelenség. Normális leírások (amit nem 25 éves nikkel-kadmium akkun edződött "szakik" írtak) el is mondják, hogy nem érdemes 100%-ra tölteni az akkut. A Li-ionos ugyanis magától is elveszti a töltését. Minél nagyobb szintre van töltve, annál gyorsabban. 100-ról 99-re pár perc alatt leesik, majd lassul a folyamat.
Sipi
-
Sipi
addikt
Az baj, mert erre a hibára egyetlen értékelhető találatot kaptam, az is INVALID_CANCEL_OF_FILE_OPEN. Kis eséllyel RAM-időzítés, hatalmas eséllyel driver-probléma lehet (szó szerint szarul van megírva).
Azt próbáld meg, hogy lepucolod a mobilos cuccokat, és csökkentett módban próbálod telepíteni (ha engedi). Próbálj régebbi drivereket is, nem biztos, hogy az újabb jobb. A mobilnetes cuccok annyi hw-alrendszert használnak, hogy a hiba akár az USB-vezérlővel is lehet.
A BSOD képen ez a fileopen nálad is a hibaüzenet?
Sipi
-
Sipi
addikt
Pár százalék normális lehet.
Egyébként ha kiveszed teljesen töltötten, azzal pont ártasz neki.
Ha a gép nem egy kazán, amiben megfő az akku, akkor maradhat benne. Ha mindenáron ki akarod venni, kb. 40 százalékos töltöttséggel tedd. A lítiumos akksik maguktól is önkisülnek, mégpedig minél töltöttebb, annál gyorsabban. (Exponenciálisan!)
Sipi
-
Sipi
addikt
Időnként hülyeségeket beszél a weblapjuk, és nem listáz ki mindent. Javallott, hogy ne az i meg e végű gépeket nézd, hanem az "eredetit" - az R61-nél ott van a program. Mi több, az R61i is ott vann.
Ez a cucc valószínűleg nem megy a gépeden, túl új hozzá, én még ezt ismerem, sorry, ezzel kevertem.
Sipi
-
Sipi
addikt
Ez egy driver, ami kezeli a gép Power Management dolgait. Nincs mit elindítani rajta. Ha az Eszközkezelőben, asszem, a system résznél van IBM PM eszköz, akkor fent van.
A Battery Maxisimer and PM Features program az, amit indítani tudsz. A driver csak lehetővé teszi, hogy használd az energiatakarékos dolgokat.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
milestone #2780 üzenetére
A T-topikban nemrég linkelte valaki ezt a programot.
Nincs recovery-m, nem tudom kipróbálni, de valószínűleg pont erre való.
Sipi
-
Sipi
addikt
4-es verziójú Rescue and Recovery-hez ez való.
Sipi
-
Sipi
addikt
Kiegészítés: még újabb gépeken az első partíció a recovery rész, a Windows a második. Általános szabály: a rejtett partíció méretét ne változtasd. A Windows partíciót már lehet - de bootolni csak akkor tudod, ha elsődleges partíció marad a Windows system partíció, és bootolható jelzésű. Innen letölthető a bootszektor-visszaállító floppy-image. A cédés verziót még keresem.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
milestone #2774 üzenetére
A Partition Magic egy kalap fostalicska, ne hidd el, amit kiír. Még fontosabb, hogy ne próbáld meg kijavíttatni vele a szerinte hibás partíciókat!
A rejtett rész a mai gépeken hátul szokott lenni. Ha elé raksz partíciókat, az bizonyos szempontból* jó lesz, de egy IBM PC-kompatibilis gép merevlemezén egyszerre max. négy partíció lehet. Ha ez mind elsődleges, nem tudsz többet kreálni, mert a kiterjesztettnek sem marad hely.
*Bizonyos szempont: ha több partíciód is van a vinyó elején, vagy keverten elsődleges/logikai, a gyári állapotra állításnál a recovery összekakkanthatja magát. Annyira nem intelligens (illetve a Windows telepítője nem az), hogy mindenféle partíció-kiosztásra felkészüljön. Ő egy elsődlegest keres, ami után van egy speciális típusú rejtett rész.
Javaslom, előbb telepítsd a recovery-ből, így lesz egy nagy partíciód. Frissítés (Win, TP-frissítések, driverek), aztán nekiláthatsz darabolni. A Windows-nak mindenképpen a C: kell, mint system drive, itt kell lennie az ntloadernek, pár indítónak, és mivel az eredeti telepítésnél úgy volt, a swapnek is. (Hacsak telepítés után azonnal át nem teszed máshova, ami kizárt, hiszen akkor még nincs másik meghajtód.)Ha a kék TV gombra nem reagál, az azért lehet, mert a Win mindent megöl, ami szerinte nem Wines dolog. Pl. a Master Boot Recordot is - ami egy ThinkPad esetén nem "eredeti" XP-s, hanem IBM-es, hiszen kezelnie kell a TV gomb lenyomását is. Most nem lelem, de létezik egy R&R-es MBR-visszaállító bootfloppy-bootcédé, amivel a legyalult TV-funkciót hozhatod vissza.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
venember83 #2395 üzenetére
Tutira van, mindenre szokott neki lenni. De ahhoz nagyon szépen kell kérned.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
venember83 #2367 üzenetére
Mert teljesen másfajta driverek kellenek hozzá.
Shadowfax majd levadássza neked a weboldalt, ahol pontosan le van írva, de kb. annyi, hogy BIOS-ban compat mód, boot, elindul. Kézzel, vagy az ott ismertetett preboot módszerrel felteszed az újfajta, AHCI-s drivert. Reboot, be BIOS-ba, átállít AHCPI-re, reboot, ujjé.A két mód nem kompatibilis egymással. (Egy szakértő ezért leszedi a fejem, de kb. olyan, mintha IDE vinyót SCSI-ként kezelnél, és fordítva.)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
venember83 #2364 üzenetére
Szerintem az Atmel TPM (security) chip. Próbáld az atmel-es drivert, ha nem segít, a "sima" tpm nevűt. Vagy tiltsd le a BIOS-ban.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Cathfaern #2236 üzenetére
Köszi, végre valaki, aki elhozta a fényt!
CPU-val még mindig úgy vagyok, hogy 1,8GHz és 2GHz között szerintem nincs számottevő különbség, ha pedig kell a kraft, olyan agyonoptimalizált kódot használok, ami úgyis állva hagyja a 2GHz-es cuccodat, a "gagyi" tömörítőddel együtt.
A memória sem nagy cucc, annyira olcsón bővíthető.A HDD, azt végre értem. Szóval ez a nagy titok... A VGA nem tudom, mihez kell. (Tudtommal csak játéknak kell ekkora teljesítmény, egyedül 3D-szerkesztés utolsó fázisában _lehet_ rá szükség. Bár... Itt is úgy vagyok, hogy szarfos programot én is tudok írni, a quake1 engine-t meg igazán felhasználhatnák már a modellezők, hogy a renderelt képet megjelenítse...)
Mondjuk... Az a megállapításod, hogy hozza azt a teljesítményt, mint egy asztali... Épp ezeket írtam, hogy egy átlagos asztalit bármelyik mai, modern noti processzora meg tud verni. Kivétel a VGA, a legdrágább notis VGA sem éri utol a drága asztalit. A HDD viszont fájó pont. Ha ez számít, akkor megértem. De hogy ehhez minek kell azt a sok marhaságot mellépakolni...
Köszönöm!
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
(Kolombusz) #2234 üzenetére
Kezdem kapis.
Szóval erős proci... A mai akármilyen laptopokban is Core2Duo van. Én pedig úgy vagyok, hogy ha az adott videoszerkesztő lassú 5GHz-es procival, mert neki 8GHz kell, akkor az szar. Keresek egy olyat, ami legalább az ősöreg MMX utasításkészletet ismeri.
Dedikált VGA. Ez úgy tudom, kizárólag játékhoz kell. Ezt már értem, de erre inkább a játék-laptopok vannak.
Nagy tárhely: ez mennyi? 120-160 gigánál több? Mert letöltéshez ez tényleg kevés. Viszont egy notis HDD sokkal lassabb, mint egy akármilyen USB-s, netán firewire-os. Hiába a nagy tárhely, de pl. videovágáshoz piszok fontos, hogy gyors legyen a- ne tudj rajta HDD, mert a készre renderelés azon történik.
Szóval értelmezésem szerint a DTR laptop a parasztvakítás-kategória, használni igazán semmire sem lehet, egy desktopnál valamivel lassabb, viszont semmiben nem laptop.Értem, neked mire kell - szerintem semmi szükséged DTR-re, egy rendes noti megteszi. Én 14-est használok. Sajnos, az 1024x768-as felbontás elég kicsi, de manapság ilyen nem nagyon van. Az én gépem nincs 3 kiló, örültem neki nagyon, aztán manapság már ezt is csak akkor cipelem, ha nagyon muszáj, mert hidd el, naponta vinni piszok fárasztó. Belöksz mellé egy sétasört, és már leszakad a vállad.
A DPI szerintem nem fontos, hiszen az oprendszerben is állíthatod, mekkora legyen. Laptopot messziről egyébként sem fogsz látni, kijelzőmérettől függetlenül. Max. ha 800x600-ra teszed, 120DPI-s betűmérettel.
Ha pedig dolgozol rajta, 50-60 centinél messzebbről nem fogod nézni, különben nagy hasonlóságot mutatnál a csimpánzokkal.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
(Kolombusz) #2231 üzenetére
Na, pont azt írtad, amit eddig is tudtam.
Értem, hogy az asztalit. De ez mit jelent?
Jelenleg egy AMD 64-es gépem van, 1 giga ram, integrált nvidia chip. Egy "régi" Pentium-M egy régi laptopban valószínűleg megeszi a procimat, az 1 giga nem tétel, egy integrált Intel GMA sem sokkal lassabb.Mi az a plusz, ami egy laptopban nincs meg ahhoz, hogy:
- ne tudj rajta fórumozni
- ne tudj rajta letölteni (ehhez úgy tudom, elsősorban hálókártya kell)
- ne tudj rajta tömöríteni (ehhez proc és mem kell)
- ne tudj rajta videót vágni (proc és mem...)Tehát még mindig nem értem a DTR-nek, mint fogalomnak, a létjogosultságát. Eddig akárkitől kérdeztem, vagy elküldött a búsba, vagy kb. ennyit tudott mondani, hogy ööö, izé, a desktopot akarja leváltani, ezért kell neki az izé, szóval DTR legyen.
Videovágáshoz, képszerkesztéshez szerény tudásom szerint pixelszám kell, nem méret. 1024x768-ban tökmindegy, akár 19 colos laptopod is lehet, de meg fogsz őrülni.
Hangszerkesztésre egyik laptop sem való, mert nincs bennük igazi, dedikált, jó minőségű hangkártya.Az egyik előny, amit mondasz, a kisebb méret és kisebb fogyasztás pedig okés, de a DTR szinte pont ezeknek nem tesz eleget, mert piszok nagy és a laptopokhoz képest sokat fogyaszt.
Szóval...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
(Kolombusz) #2228 üzenetére
Bocs, csak kérdezni szeretnék.
Tudom, mit jelent a DTR rövidítés. Azonban soha az életben nem bírtam megérteni, ésszel felfogni, mit jelent valójában.
Mit kell kiváltani ezzel? Egy Pentium-M processzor is gyorsabb, mint bármelyik desktopom volt. A dedikált VGA-t kell kiváltani, a legújabb játékokra? Vagy mire való?
Az egyetlen ötletem az, amit több hónap alatt szültem, hogy a desktopon megszokott 22-es CRT monitort kell kiváltani, ezért a DTR laptopok mérete jellemzően másfél, két méter hosszirányban.
De ezt magam sem hiszem, szóval: mit kell kiváltani egy DTR géppel? Ha csak a munkafelület nagysága a méret, akkor szinte kizárólag a felbontás számít.Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
guest666 #2157 üzenetére
Esetleg... Nem tudom, nálad is van-e, de wlan-kártyás gépeken van külön gomb, amivel ki lehet kapcsolni a wlant és bt-t. Ha más nem, egy Fn-Fx kombináció. Vagy a BIOS-ban nézd meg, nincs-e letiltva a kártya. Ha véletlenül megnyomod a gombot, ez fizikailag kikapcsolja a kártyát.
Sipi
-
Sipi
addikt
A topikban keress rá a szerviz számára, hívd fel őket és kérdezd meg, mennyi.
Cserélni kis kézügyességgel magad is tudod, alul kell 3-4 csavart kiszedni, felül patt (ügyelve, hogy ne legyen katt), szalagkábel alaplapból ki, új billentyűzeté be, patt vissza, csavar, kész.Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Blamazs #2149 üzenetére
Innen kiindulva beírod a géped sorozatszámát, vagy a legördülő menükből kiválasztod a pontos típusát és az oprendszert. Időben csökkenő sorrendben kapsz valamennyi találatot, a drivereket letöltöd, az exe-ket elindtod. Ekkor kitömöríti magát a c:\drivers\*** mappákba.
Leszeded a szemre kívánatos egyéb programokat is, ugyanezt teszed velük.
Mindent elmentesz valami jó helyre.Innentől pedig sima XP telepítés. A BIOS-ban érdemes a predesktop területet disabled-re tenni, hogy törölni tudd a partícióját, majd az XP telepítőben mindent törölsz, létrehozod a kívánt rendszerpartícit, formázod, telepíted, reboot, reboot, és még sokszor. Aztán driverek fel. Első az Intel chipset és esetleges storage driver, aztán ahogy tetszik.
Sipi
-
Sipi
addikt
Az Eszközkezelő mit mond róla? Az ok, hogy sárga kérdőjel, de miért?
Vista-n láttam olyat, hogy HDA eszköz okés, működik, de mivel nem volt hangfal dugva a kimenetbe, úgy jelezte ki, hogy probléma az eszközzel.
Mit mond? Nincs driver betöltve, hibás, stb... Az Eseménynapló is segíthet, mi a baja.Egyébként passz, tudtommal egy rendes HDA eszköz attól HDA, hogy az Intel HDA szabványát követi, ergo alapból megy...
Sipi
-
Sipi
addikt
Ez Vista-s, de valakinek mitha ezzel ment volna XP-n: driver
Túl új ez a chipset, úgy néz ki, XP-re nincs semmi... Szerintem az Intel Chipset Driver nem tökéletes, és emiatt nem ismeri fel rendesen. A találatok nagy része ICH7M-et ad vissza, ICH8M mintha nem is létezne.
Sipi
-
Sipi
addikt
Bocs, már kevergetem a topikokat is.
Kis keresgélés azt mutatja, hogy az R61i-ben Intel HDA eszköz van. Ez pedig standard chipkészlet, a Microsoft szerint ehhez nem kell driver, ha a megfelelő Win-frissítés fent van.
Ami tréfarépa, hogy ez egy nem nyilvános frissítés, a Microsofttal kell kapcsolatba lépni, hogy megkapd...Ezen a lapon keress rá a kb888111 kifejezésre, kapsz egy rakás találatot. Az elérési út mutatja, milyen oprendszer alá van, esetleg a nyelvet is kibogarászhatod belőle. Szedd le a megfelelőt (32 bites XP), ez lesz a HDA driver.
Sipi
-
Sipi
addikt
Bocs, nem vagy vak, más oprendszerekhez sem jelenik meg. Ez szerintem két dolgot jelent:
- nincs a gépben hangkeltő eszköz
- más driverek fennléte után a Win automatikusan felismeri.Eszközkezelőben egyltalán van valami hangeszköz? Próbáld meg a Windows Update webhelyen is kerestetni a drivert. Ha standard HDA eszköz, lehet, hogy a driver a Win része.
Sipi
-
Sipi
addikt
Ha a support oldalon beírod a gép azonosítóját, modellszámát, megadja, minek kellene benne lennie. A SoundMax elég kretén driver, sokszor csinál így. Emlékeim szerint előtte minden más drivert fel kell tenni, főleg az Intel chipset drivereket, s csak utána hajlandó települni.
Nem írtad, milyen típus, milyen audio eszköz van benne, de nem hiszem, hogy ne lenne fent a drivere...
Sipi
-
Sipi
addikt
Pont most volt a T-topikban.
Itt erről írnak - egyébként ezután már csak az audio drivert kell feltenned.
Az mit jelent, hogy nem hajnaldók kiadni a drivereket? Tudtommal a weboldalukról ingyen le lehet tölteni minden drivert... Sőt, egyes problémákhoz még Windows-frissítéseket is.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
danielh2 #2099 üzenetére
Az a gáz, hogy ez floppy-hoz való cucc. A floppy lehet benti, külsős, akármi.
Viszont egy X20-nál tapasztaltam, hogy bár elvileg nem tud külső DVD-ről bootolni, mégis sikerült. Elképzelhető, hogy ha a BIOS-ban USB-s ketyerét állítasz be elsődleges boot-eszköznek, akkor bármiről indulni fog, amit az USB-n talál. Próba, cseresznye.
Az utángyártott engem is érdekel, mert eddig vagy jót, vagy rosszat hallottam róla, gőzöm sincs, mi az igazság. Esetleg vehetsz egy utángyártottat, és beszámolsz a tapasztalatokról.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
danielh2 #2096 üzenetére
recovery diskette, amivel vissza tudod állítani a sérült boot-környezetet. Fejlettebb, mint az eredeti, ne lepődj meg, kérdezget mindenfélét. Valamelyik opcióval csak működni fog.
Sajnos, ez floppy-hoz van. Régen volt fent egy ISO is, amit eltüntettek és nem lelem.A másik kérdésre: természetesen NEM kell törölnöd a rejtett részt. Sőt, jó az, ha van. (Bár ha kiírod a tartalmát, törölheted is. A kapott CD-ről botolva nem csak az oprendszert, hanem a rejtett részt is visszaállíthatod.)
A BIOS-ban érdemes Security-re állítani a hidden partition állapotát, ekkor egyáltalán nem látszik, semmi sem tudja felülírni. Esetleg lehet még Normal-on, ekkor korlátozottan látható és írható. De ha figyelsz telepítés közben, nem fogod felülírni.Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Cathfaern #2085 üzenetére
Némileg korlátozottan ugyan, de próbáltam. A sebességet nem néztem, de vagy 100-150 megával kevesebb memóriát fogyasztott közvetlenül boot után. Egy fullos recovery utáni állapotban 300 mega felett volt, "szűz" esetén 150-200 között. (Igaz, ekkor csak a driverek voltak fent, ez kicsit még nőhet, hiszen egy-két hasznos eszköz is van a recovery készletben.)
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Cathfaern #2082 üzenetére
Ja, juteszembe. A gépen a gyökérben lévő i386 mappa az eredeti telepítőkészlet. Ezzel, plusz nlite segítségével gyárthatsz magadnak komplett XP-cédét, frissítésekkel, driverekkel. (Amelyeket egyesével leszedsz.) Ez is legális lesz, és nem lesz fent annyi szar, mint a recovery esetén.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Cathfaern #2082 üzenetére
Legális marad. OEM esetén a gépen lévő matrica (és esetleg a számla) igazolja az eredetiséget. Csak arra ügyelj, hogy ez OEM serial, így Corporate Edition XP valószínűleg nem fogadja el.
A géphez adott Synaptic driver (vagy mi a szösz) emlékeim szerint olyan, hogy egyik ablakában legördőlő menüben választhatod, melyik "egér" adatait állítgatod.
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1837 üzenetére
Ha elolvasod a linkelt doksit, kiderül, hogy a C:-nek semmi köze a rejtett részhez. Fura is lenne, hiszen onnan bárminemű oprendszer nélkül is helyre lehet állítani a gépet...
Az Access IBM gomb a firmware-be van ''égetve'', egyszerűen bootolja a rejtett részt, illetve újabb gépeken az azon lévő speciális boot image-et.
Akkor még az lehet, hogy a PQMagic leszedte a boot-flaget a rejtett részről, vagy a típusát másra tette.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1834 üzenetére
Ha nem indul el semmi bootnál az Access IBM gomb nyomogatásával, akkor alószínűleg sérült vagy nem létezik a rejtett rész.
Bootolni nem biztos, hogy annyira egyszerű, Windows-ból nem tudom, meg lehet-e oldani.
Az újabb ThinkPad gépeken ez valójában nem is egy rejtett partíció, hanem egy rejtett rész, s ebben ún. boot image-ek vannak. Miután elindul a beépített minimalizált oprendszer, egyes ''programok'' valójában ezeket a még rejtettebb kis apró rendszereket bootolják.
Szervízben vissza tudják állítani a rejtett részt. Akkor is visszaáll, ha teljesen letörölsz mindent a vinyóról, és őgy állsz neki a recovery-nek.
Illetve mintha lenne még egy mód a recovery rész visszaállítására, de úgy emlékszem, ahhoz bűvészkedni kell.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1828 üzenetére
Ha minden igaz, tökéletesen, és a lehető legdurvábban kinyírtad a géped tartalmát. Zárójelben azért gratulálok, hogy - bár a legveszélyesebb műveletet végzed - soha nem mentetted el a recovery settet. Azt sem igazán értem, a C: _előtt_ miért turkáltál bármit is? A C: ELŐTT van a rejtett rész, benne a recovery-vel, ergo most úgy néz ki, mintha direkt azt akartad volna tönkretenni...
Ha nagyon fontos dolgok vannak rajta, talán a fórumon említett cuccal vissza lehet hozni ezt-azt, de lassú és macerás. (Főleg, hogy kell hozzá valami hely, ahová másolod a kinyert adatot, de jelenleg a gépedben nincs írható partíció.)
Be kell szerezned a gépedhez tartozó recovery médiát, leszedni minden partíciót. Úgy emlékszem, ha teljesen pucér gépen kezdesz erről visszaállítást, érzékeli, hogy a rejtett rész sincs meg, így azt is visszaállítja, valamint az eredeti oprendszert is.
Ennek beszerzését a hivatalos szervízben is megejtheted (ott a rejtett részt is rápakolják), vagy ha találsz ilyen géppel rendelkező fórumtársat, tőle elkérheted.
Nálam okosabbak meg tudják mondani, esetleg jó-e másfajta gépé neked, vagy hogy mekkora eltérés lehet a típusban, amit még használni tudsz.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1822 üzenetére
Az openHCD (ohcd) az a régi USB szabvány. UHCI kellene.
Ha nincs, akkor nincs a gépben. Sorozatszám alapján, ha a fórumon is rákeresel, lelsz linket IBM-es oldalra, hol ellenőrizheted, mi van a gépben.
Vagy pedig van benne, de mint mondtam, csak az SP2-es XP ismeri! Ha nincs fent SP2, akkor driver kell hozzá. Mindegy, IBM-es vagy sem, ez a része standard Intel chipset, bármelyik cég driverét használhatod.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1820 üzenetére
Ha Windowx XP-d van SP2-vel, az tudja kezelni a 2.0-ás USB szabványt. Egyébként külön driver kell hozzá.
Eszközkezelőben meg tudod nézni, az USB hubok között egy rakás kb. egyforma van, és egy ettől elütő, hispeed, vagy hasonló névvel. Ez lenne az USB2 hub.
Az XP-nek van egy olyan nyűgje, hogy ha telepítés után USB2-es portba USB1-es készüléket dugsz, visszaveheti a portot 1-esre. Legegyszerűbb úgy megoldani, hogy MINDEN USB-s eszközt törölsz az Eszközkezelőből (egyszerűbb, mint mazsolázni), majd hagyod, hogy megtalálja őket. Ezután egy USB2-es eszközt dugj be valamelyik dugóba.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
levy1983 #1456 üzenetére
Nem tudom, hogy rec. dvd-ről vissza lehet-e állítani. Szerintem nem. A HPA (rejtett rész) speciális formájú, abban bootolható image-ek vannak, nem is egy. Az nem eléyg, hogy odaméásolod a fájlokat.
Az fwbackup és fwrestore eszközökkel (ott ülnek a rejtett részben, tehátvalszeg a recovery dvdn is ott van) el lehet menteni ezt a részt is. Illetve, ha kikapcsolod a védelmét a BIOS-ban, akkor pl. ghosttal elmenthető. De csak így egyben, partícióként.
Egyébként hidd el, néha jól jön ez a rész. Ebben NEM csak az eredeti oprendszer és driverek vannak, hanem ha kinyírtad a windowsodat, helyreállítást is csinálhatsz belőle.
De mindegy, én nem szólok bele.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
levy1983 #1454 üzenetére
A Recovery partíciót ne piszkáld inkább. Az az egyetlen utolsó lehetőséged, ha szétmenne a gép. A benne lévő oprendszerrel meg semmi gond, hiszen csak egy telepítőkészlet.
Windows-ban Device Manager, és nézd meg a hardver-elemek között az alaplapi erőforrásokat! Nincs előttem win, valami olyat keress, hogy Számítógép. Amellett olyannak kell lennie, amiben az ACPI szó benne van. Félő, hogy a procicsere után megkukkant a wined. Mivel pont leginkább energiagazdálkodásban tér el a két proci, meghülyülhetett az ACPI alrendszer. Ezt winből elég nehézkes gyógyítani. (Az lenne a szép mód, hogy törlöd azt az eszközt, ami most alaplapként talán normál PC-n van, felismeri az újat, és felteszi ACPI-nek. De ez nem megy, egyszerűbb a recovery verzióból nulláról feltenni.)
Ja, ACPI-t nem tudod konfigurálni, az egy alrendszer, a hardvereket figyeli, kommunikál velük. Az lehet, hogy nem frissült a BIIOS-ban/winben, hogy már más processzor van, ergo az egész eddigi működését át kell alakítania.
Esetleg a BIOS-t is frissítheted, mert abban is rossz lehet valami. Nem baj, ha nincs újabb, próbáld meg ugyanazzal a verzióval felülírni.
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz
emitter #1431 üzenetére
Alapvető trackpoint beállítás: [link]
Foltok, javítások, egyéb opciók: [link]
Ennek a végén van valami hasonló említve (a hardveres, beépített ''drifting'' szokott hülyülni, esetleg kikapcsolhatod).
Arra ügyelj, hogy a PS2-es egér és a pöcökegér kvázi ugyanaz, ezért nem érdemes egyszerre pöcköt és PS2-es egeret használni!
Sipi -
Sipi
addikt
Shadowfax fórumtárs hathatós segítségével elkészült a Rescue and Recovery magyar nyelvű útmutatója. Egy darab HTML fájl, plusz mellé egy CSS fájl, ami a formázásokat tartalmazza.
Jelenleg nem tudom hova feltölteni (ahol nyilvánosan elérhető lenne), úgyhogy akinek kell, kérem, jelezzen priviben vagy emailben, és elküldöm neki.
A két fájlt le kell menteni valahova, csak az a lényeg, hogy ugyanabba a könyvárba kerüljenek.
S mivel a reklámok korát éljük, íme, egy kis ízelítő: [link]
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
levy1983 #1399 üzenetére
Szerintem nem lehet egyszerű módon. A rejtett partíción van pl. maga a Rescue and Recovery, ez végzi a visszaállítást. Emellett pedig külön csomagokban a Windows részei, a driverek, frissítések. Kézzel macerás lenne ezt előállítani. De ha az IBM/Lenovo oldalain keresgélsz, valószínűleg találsz olyan gyári eszközt, ami ezt lehetővé teszi.
Egyébként a RescRecovery képes full backupot csinálni, ami a teljes rendszert elmenti. Mindent. Ezt kiírod DVD-re (illetve többre), és erről bármikor kérhetsz teljes rendszervisszaállítást az R&R-rel.
Rejtett RR: úgy vettem észre, az RR telepítésének első fázisa az, hogy legyalulja a rejtett partíción lévő példányt, és telepíti az újat. (Valószínűleg azért ilyen iszonyatos a mérete, mert egy komplett, kiherélt Windows-t is tartalmaz a recovery futtatásához.) Amit tapasztaltál, mondhatnám, természetes: telepítetted a magyar RR-t. Erről többeknek kiderült, hogy kizárólag angolul beszél, ezért váltott át a tiéd is erre. (Az eredeti németet ugyanis letörölte.)
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
tomcraft29 #1115 üzenetére
Az oké, hogy a routert azóta nem piszkáltad, de közben kicserélted a frissítő programot. Az pedig lehet, hogy más portot használna...
Főleg, hogy a régi program megy rendesen, és csak az újjal vannak gondjaid.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
halalka #1039 üzenetére
Szerintem ha megkéred, kiderül, van-e esélyed. Vagy úgy gondolod, mi, látatlanban, ismeretlenül meg tudjuk mondani azt, amit csak te tudsz (és neked kellene) elintézni?
De legyen: igen, van esélyed. A telefonálásod időpontjától számított 13 perc 26 másodpercen belül a CD-olvasódban lesz a recover lemez.
Sipi -
Sipi
addikt
Most kell itt húzni a könnyet a szememből?
Az Ati annyira em gond. A moduláris Xorgban DRI támogatással tudod kezelni az Ati kártyákat, ami meglepően (döbbenetesen!) jó gyorsítást tesz lehetővé. Az egyetlen hátrány az, hogy nincs Ati-szintű OpenGL, de a szoftveres Mesa-t le lehet fordítani az xorgos ati támogatássa. Így hardveresen gyorsított kártyán lesz hardveresen gyorsított opengl. Valószínűleg nem olyan gyors, mint az Ati binárisa, de cserébe működik. Ami az Ati frenetikus meghajtóiról nem mondható el.
Egyébként üdv a klubban! Mintha még nem láttalak volna a Gentoo topikban...
Mostanában páran küzdenek azzal, hogy laptopra tegyék fel (bár nem IBM-re). Ha esetleg tudsz tanácsot adni...
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Fenébe, most látom csak az aláírásodat. Tekintve, hogy IBM-fan vagyok, s minden vágyam, hogy valaki megajándékozzon egy ThinkPaddel, most megint elkámpicsorodtam.
Titkos vágyam, hogy egyszer Gentoo Linuxot telepíthessek egy ThinkPad 4x-es gépre.
Csak a próba kedvéért - mit és mennyire lehet kihasználni.
Most irigykedek.
Sipi -
Sipi
addikt
Ízlés dolga, kinek mi tetszik jobban. A mai laptopok szinte minden beépített lehetőségét ugyanúgy tudod Linux alatt is használni. Így tehát megfordítom a kérdést: miért ne lehetne Linuxot használni egy hordozható gépen, ha egyszer az jön be valakinek?
Egyébként van pár olyan program Linuxra, amellyel szinte bármit megcsinálhatsz vele. Konkrétabban: pl. az az esemény, hogy a lidet (a kijelzőt) lecsukod, csak egy Lid Close eseményt produkál. Az, hogy ezzel mit kezdesz, rád van bízva. Nem kötelezően csak hibernálja/lelövi/stb a gépet - bármi, amit akarsz, megoldható. Igaz, macerálni kell, ha ilyen extrém dolgokat akarsz, de hidd el: ha valaki hajlandó olvasni, és gombnyomogatáson kívül többre is képes az agya, elboldogul vele.
Másik ok lehet az, hogy egy Linux desktopot desktop-használatra is lehet optimalizálni. Pl. roppant alacsony késleltetést (latency) beállítani, ami zeneszerkesztésnél fontos. Notinál fontos lehet, hogy minden csepp erőforrást jól kiaknázz. Egyes disztribúciókat adott processzorra és architektúrára lehet optimalizálni. Plusz, integrált VGA esetén jól jöhet, hogy Linuxon elérhető az OpenGL, amely rengeteg ilyen gyengébb megjelenítőre is optimalizált. Így 3D-alkalmazások is futtathatóak, meglepően jó sebességgel.
Én otthoni felhasználóként (igaz, csak asztali gépen) Linuxot futtatok, mert azokra a feladatokra, amelyekre használom, nem alkalmas, vagy csak nagyon erős korlátozásokkal, a Windows.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Shadowfax #667 üzenetére
Számomra mindkettő egyenértékű azzal, amit kollega a Home-ról tart.
De az érzelemmentes, logikus véleményalkotás jogán fenntartom az állításomat: a Home nem szar. Aki szereti a Windows-t, annak megfelelő. A Prof plusz tudását otthoni notival az életben nem használja ki. Gyakorlatlanabbak meg sem tudják különböztetni egymástól a kettőt.
(Ne nyújtogasd, vasárnap kapsz úgyis Linuxot.)
Sipi -
Sipi
addikt
Ez alapján lényegében semmi sincs, amiben egy otthoni felhasználónak többet nyújt.
Távoli asztal, kapcsolat nélküli file-ok: nem lényeges, VNC-vel egyébként is kiváltható.
Proctámogatás: fontos lehet, de egyprocis laptopban mindegy.
Titkosítás: felesleges. Más módon is megoldható, ha az ember ki akarja magát zárni a gépből.
Hozzáférés-vezérlés: ezt nem igazán értem... NTFS filerendszeren jogokat is meg lehet adni, ergo hozzáférést is. Ha már olyan rengeteg sokan használják egyszerre az otthoni laptopot.
Windows server támogatás: otthon elég valószínűtlen a megléte.
Többnyelvűség: a leírás szerint is csak mennyiségi licenc esetén tudja a Prof is.
Ezek után szerintem enyhe túlzás az ''XP Home egy szar!'' felkiáltás...
Sipi -
Sipi
addikt
Minden eddigi információm szerint tökéletesen ugyanaz a kettő, csak a Home változatból kiszedték a kizárólag vállalati, Active Directory/domain környezetben használható dolgokat.
Ami egy profban van, otthon nem hiszem, hogy észreveszed/kihasználod. Enyhe túlzás (és kissé vicces...), hogy trágyának tartod, holott szinte teljesen egyformák. Ha domain nélkül használod a profot, otthoni ''hálózatban'', gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
--=Gefi=-- #373 üzenetére
Igen, max. az lehet, hogy az ilyenek elején lévő recovery partíciót törölni kell, hogy ne kavarjon be.
Sipi
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" i7-1370P 16/512 FHD+ IRIS Xe
- Lenovo Thinkpad X280, 12,5" FHD IPS Touch , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11 ( olvasd végig )
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11
- DELL Latitude 5520 Intel Core I7-1185G7, 32 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓS BILLENTYŰZET!
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest