- AI-ra cserélte a concierge szolgáltatást a Vertu
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Határtalan erő - szabadjára engedve
- Yettel topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Az eddigi legjobb S26 Ultra renderkép
- Hamarosan robottelefon figyelheti minden mozdulatod
Aktív témák
-
shtml
őstag
OK, te tudod. Mindenesetre tegyél egy próbát egy CRT-vel 1280*1024-en és 1280*960-on is. Aztán nézd meg, torzul-e a kör vagy a videó képaránya (Media Playerrel, full screenben). Amíg min. ezt nem próbálod ki, tényleg nincs miről beszélni.
Mellesleg nekem van 15 collos TFT-m is, jó minőségű 17 collos (Samsung 757p 1024*768-ban) CRT-m is. Nekem a CRT képe jobban teteszik és 120 Hz refresh-sel csöppet sem bántja a szemem, pedig napi 10+ órán át nézem. (Amúgy nagyon érzékeny a szemem, a 85 Hz-től már hamar fájni kezd.) Persze ehhez videókártya is kell, de egy Matrox G400 a céljaimra tökéletesen megfelel. -
Félreértettél.
Nem kell neked minden játékot 1280*1024-ben futtatnod. pl egy vice city,need for speed,colin mcrae,max payne,szimulátor jellegű játékkal semmi gond nem lesz.
Ha nagy FPS játék rajongó vagy ahol pontosan kell célozni, akkor a nem alap felbontás+gyors mozgás+logikailag csoportba rendezett pixelek okozta blur effektus zavaró lehet.
17''-os TFT-nek elég nagy az 1280*1024-es felbontás a megjelenített betűméret szempontjából. A betűk aprók lesznek ezért érdemes megnövelni a DPI-t ill. a betűméreteket.
A kis betűméret elég zavaró tud lenni. -
GBX
aktív tag
Nemtom, de ha torzulásmentes képet akarsz 1024*768 as felbontássban lehet hogy ki kéne próbálni a következőt HA Ati tulajdonos vagy és VAN DVI kimeneted.
A Displays fül alatt a DVI kimentének a tulajdonsága: a stretcs screen vagy vmi ilyesmi. Ez mondjuk mükszik 1152*864 nél. ilyenkor meglyelenik a kép 1280*1024 es felbontásban középen meg az adott 1152*864es kép fekete szegélyekkel. -
shtml
őstag
Sem a #16-ban, sem a #17-ben felvetett kifogásaidnak nincs alapjuk. Gondolkozz el azon, amit mások írtak, ill. amit én is írtam neked. És akkor látni fogod, hogy csak két esetben lesz problémád:
1. Nem a TFT natív felbontását használod. A natív felbontásban semmi bajod nem lesz pl. a videókkal de semmi mással sem.
2. DOS-ban használod, de ez az 1. egyik verziója.
Persze ha te ennek ellenére jobban tudod, akkor minek kérdezed itt az embereket??? -
''a nem natívban futó játékoknál romlik a képminőség de alig észrevehető''
Ez így nem teljesen igaz. Átlag játékoknál ahol nincs gyors teljes képernyős mozgás nem zavaró.
De pl. egy Unreal Tournament FPS-nél már zavaró, pl. mozgás közben igen érdekes akárkit is becélozni ha nem a képernyő alapfelbontásában játszol. :)
Tehát a játékok nagy többségében nem zavaró. -
Ha TV-t nézel teljes képernyőn akkor egyszerűen be kell állítani hogy ne tartsa a 4:3-as képarányt. Ezután fullscreen-ben csíkok nélkül nézheted a TV-t. A 4:3 és az 5:4 közötti különbség nem zavaró a TV adásoknál szerintem.
Video szerkesztésnél már leírták előttem hogy ha nem fullscreenben szerkesztesz, ami igen valószínű :) , akkor nem torzul a képarány.
Lejátszásnál pedig szintén nem zavaró a különbség. Ha 4:3-as videót szeretnél lejátszani akkor pl. a BSplayer/custom aspect ratio 5:4-el megteheted csíkok nélkül. -
-
Protoss
senior tag
De azért vannak felbontások amik rosszak egy adott crt-n (pl.: nálam az 1024*768 frankó 85Hz, de az 1240 már nem az igazi bár még 75 Hz tudja, de csak 17'' a moncsi és bizony látszik, hogy nem ez az optimális), valamint ott van az ajánlott felbontás amire a crt monitort optimalizálták.
-
L3zl13
nagyúr
Mint már fentebb is mondták ez a probléma csak akkor jelentkezik, ha te mindenáron 800x600-as felbontást akarsz használni, nem pedig akkor, ha 800x600-as videót akarsz nézni/szerkeszteni egy nagyobb felbontású képernyőn.
Videó lejátszás full screen-nél nem változik a képernyő felbontása, csak játékok alatt. Ott meg úgysem észrevehető a minőségromlás.
Mint írtam tulajdonképp csak a DOS mód a szar, ill ha te mindenáron a natívtól eltérő felbontáson akarod futtatni az egész rendszert. -
shtml
őstag
Értsd meg, nincs abból semmi baj, ha a szerkesztett videó felbontása vagy képaránya nem azonos a monitor natív felbontásával vagy képarányával.
Ha ablakban nézed/szerkeszted, akkor eleve nem lehet semmi gubanc. Ha kihúzod teljes képernyőre, akkor pedig csak annyi történik, mint amikor CRT-n húzol ki egy kisebb felbontású képet vagy videót teljes képernyőre. A képarány megmarad, az új képpontokat a Win (ill. a videókártya stretch funkciója) hozza létre interpolálással. -
shtml
őstag
Viszontkérdés: Hogyan nézel CRT-n olyan filmeket, amelyek oldalaránya nem 4:3? Ott sem torzul a kép, hanem alul és felül fekete csík jelenik meg, igaz?
Amúgy meg simán kipróbálhatod úgy, hogy a meglévő CRT-den 1280*1024-et állítasz be. Mivel ilyenkor maga a videodriver hozza létre az 5:4 arányú képernyőt, nyilván semmi torzulás nem lesz.
Ha van Matrox kártyád, akkor ajánlom, hogy tegyél egy próbát a Matrox Tweak Utility nevű segédprogrammal. A Monitor Profile fülön 8 pixeles lépésekben állíthatod egymástól függetlenül a vízszintes és a függőleges felbontást. Beállíthatsz pl. 1024*634 vagy 1032*634-es vagy bármilyen kombinációjú felbontást... Aztán nézd meg, torzul-e a kör. -
Tchoepi
tag
''A nativban és alatta bármiben.'' Ez nem biztos, hogy igaz...''
Én csak 5 féle LCD-t használok gyakran, de azokra igaz (NeovoF15, F17, NEC1525X, 1525M, 1850X).
''Akkor hogy is lehet pl. TV-t vagy filmet nézni...''
Legegyszerűbben ablakban. Full képernyőn és DOS-os progival szívás. -
Tchoepi
tag
Szia. Próbálok segíteni.
''adott típus milyen felbontásokon ''szólal meg'' egyáltalán?''
A nativban és alatta bármiben.
''Amennyiben DVI bemenet is van ugyanazokat tudja megjeleníteni mindkét bemenetről?''
Igen.
''...5:4 oldalarány. Hogy fogja egy ilyen megjeleníteni az 1024x768-at vagy a 800x600-at...''
A kör kör marad (pixel iterációs eljárások), de a nem natív felbontásokat jobb ha elfelejted, mert olyan ronda és homályos a kép, hogy nem érdemes használni.
Remélem segítettem.
Ciao,
Tchoepi -
bLaCkDoGoNe
veterán
Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3123
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN T7 FSP 650W
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest