- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Apple Watch
- A ZTE sem maradt adós csúcstelefonnal
- A Galaxy S26-tal együtt késik a One UI 8.5
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Nincs több titok: íme, a Samsung Galaxy TriFold!
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
TCL LCD és LED TV topic téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
balojazz
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Mármint ott tartunk fogyasztásban, ahol anno egy plazma volt. Ez igaz. De nem tekinthetünk el azért az ártól, képességektől, konkurensektől stb., amikhez képest érdekes csak a fogyasztás. A fogyasztás önmagában érdektelen, sőt értelmetlen.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Értem én, szerintem nincs igazi vita. A plazmák az akkori viszonyok közt ugyan a legjobb képminőséget nyújtották, de ezt az akkori LCD-k fogyasztásának 2-3-szorosáért, és mocskos drágán. És nem látszott, hogyan tud gyorsan fejlődni, vagyis hogyan 4-szerezi a felbontást, 10-szerezi a fényerőt, csökkenti a hőveszteséget, miközben a fogyasztást szinten tartja. Tehát vastagok, nehezek voltak, rengeteget fogyasztottak, nehéz volt növelni a felbontást, sötétek voltak, hajlamosak a beégésre, és rohadt drágák. Az LCD fejlesztésében viszont nagy potenciál volt, és addig is könnyű, vékony, kellően fényes és olcsó modelleket tudtak piacra dobni, milözben sokkal alacsonyabb volt a fogyasztásuk. Nyilván nem a fogyasztás volt a legfőbb probléma, de azt azért tartom, hogy tragikus volt: az akkori viszonyok közt brutális, a mai viszonyok közt átlagos. De manapság ez az általánosan "nagy" fogyasztás már tényleg vitathatatlan képminőséget nyújt az LCD-knél, miközben olcsók és könnyűek maradtak, és menetelnek tovább a microLED felé.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Hát először is: a Pana plazmát ma nem lehetne forgalomba hozni, mivel nem éri el a minimális 220 nit fényerőt. Amikor a 65"-ös plazmádat piacra dobták, az MSRP 3600 dollár volt, a TCL 75C7K ára kb a harmada, a 65"-ösé negyede kb, miközben még dollárban is mérhető infláció volt 12 év alatt, tehát a Pana ára minimum az 5-szöröse a TCL-nek (mai áron másfél-2 millió forint). Továbbá. A full HD 65"-on egészen pontosan a hulladék és a nagyon rossz között mozog, miközben egy fekete lyukban kellene nézni, hogy valamit lássunk, nem ám hogy HDR-t, nem ám hogy nappal. Összefoglalva: a Pana: hulladék, ma már teljesen használhatatlan felbontás és képminőséget ad kb ugyanakkora fogyasztással, és olyan rossz hatásfokkal, hogy a sok hulladékhőt ventilátorral kell elvezetni, miközben fényerőben csak 5-10%-át tudja egy mai miniLED-nek. (Az akkori LCD-k rosszabb képe mellé sokkal kisebb ár és fogyasztás tartozott.) Akárhonnan nézem, a szolgáltatás/ár, szolgáltatás/fogyasztás, fogyasztás/ár stb hatékonyságmutatókban mindben elvérzik.
Mondhatnám, hogy a plazmák egyetlen érdeme az volt, hogy már egy-másfél évtizede elérték azt a maximális fogyasztást, ami mellett azon a méreten kiváló képminőséget kell kapnunk manapság.... Köszönjük nekik, hogy végigjárták ezt a zsákutcát, és lezártak egy fejlesztési irányt.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Az általam említett fogyasztások nem mért értékek voltak, főleg nem különböző képmódokban. A 75C7K-ra SDR-ben 128W-ot mondanak, HDR-ben 365W-ot, átlagos vegyesben 200W-ot. De azt nem szabad elfelejteni, hogy a) a Panasonicod abszolüt mért csúcsfénye nem érte el a 160 nitet sem, míg a 75C7K a 10-20-szorosát tudja, tehát sokkal hatékonyabb, és b) az elavult Pana 2 millió pixelt jelenített meg, a TCL meg 8 milliót...
-
balojazz
aktív tag
Nem-nem. Nem olvastad végig. Idézem a linkedből: "Felmerül a kérdés, hogy a szigorú energiahatékonysági követelmény kihat-e a TV-k képminőségre, különösen, hogy a nagy dinamikatarományú (HDR) képtartalmak megjelenítése magas csúcsfényesség előállítását teszi szükségessé, ami több betáplált energiát igényelhet. Nos, emiatt feltehetően nem kell aggódni, van ugyanis egy kiskapu. A követelmények teljesülését a TV-k alapértelmezett képmódjánál vizsgálják, de azok továbbra is kínálhatnak más, manuálisan választható, több energiát fogyasztó képmódokat, amelyeknek azonban a megnövekedett energiafogyasztásra figyelmeztető értesítést kell megjeleníteniük a képernyőn." - Ez itt pont az a minimum elvárás fényerőben, a 65%-os szabály, amit említettem: alapértelmezetten a maximum fényerő 65%-át kell nyújtaniuk. Hányszor mondjam még, hogy nincs korlátozva a fényerő?
-
balojazz
aktív tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Sokat fogyasztanak a mostani nagy tévék, de a plazmák egyenesen katasztrofálisak voltak. Egy 46"-os plazma 270W körül evett, és aktív hűtésre volt szüksége. Egy mai 75"-ös TCL C7K kb 370W-ot, nem pedig 540-et, amit a 2-szer akkora képernyőből gondolnánk.
-
balojazz
aktív tag
Nem, nincsen szabályozva a maximális vagy csúcs fényerő sehol az EU-ban sem sehogyan. Az, hogy egy gyártó önkéntesen korlátozza, az lehet, de ismétlem: semmilyen szabályozás nem kötelezi erre. Ezt hagyjuk már ennyiben. Vannak MINIMÁLIS fényerők, amit meg kell ugrania a tévének, pl 100 luxos környezetben legalább 220 nit, meg az említett gyári minimum 65% a maxhoz képest, de semmiféle felső határ nincs.
-
balojazz
aktív tag
Én meg az állítólagos EU szabályozásra reagáltam. Természetesen nem létezik ilyen leszabállyozás, sőt valójában a minimum fényerőt követelik meg: out-of-the-box alias home módban a feltüntetett csúcsfényerőnek minimum a 65%-át kell nyújtania, nehogy túl sötét móddal energiahatékonyabbnak láttassák a gyártók a terméket. Nincs semmiféle fényerőkorlátozás az EU piacra sem. Ez városi legenda.
-
balojazz
aktív tag
A patinás whathifi [link] is tesztelte a 65C7K-t. Noha ez egy mérések nélküli "vájtszemű' teszt, azért kiemeli a brutál HDR fényerőt. Ezt alá tudom támasztani: a csillanások, ellenfények, szembe sütő nap, havas táj tényleg a valóságban is vakító tud lenni. Figyelembe véve, hogy az energiaosztálya a kiválóan gyatra "F", nem hinném, hogy visszafogták volna a fényerőt. Az is kiderül a tesztből, hogy nem a C7K-ból, hanem a Q7C-ből spórolták ki a tükröződésmentes bevonatot, szóval itt sincs különbség a QM7K-hoz képest.
-
balojazz
aktív tag
Jól van, ez tényleg alaposabb utánajárásért kiált. Nyilván le kellene levelezni a TCL-lel, és még akkor is kétséges, hogy válaszolnak-e, illetve hogy tényleg tudja-e a supportból valaki. Örülnék, ha valaki kinyomozná ezt. A tuner és a távkapcs magától értetődő és lényegtelen tulajdonságok, a többi nyilvánosan elérhető és biztos specifikációkban nem találtam eltérést. Rtings annyit mond, hogy nem tudják, ezért nem állíthatják, hogy azonosak, és nem teszteltek EU modellt... Hm.
-
balojazz
aktív tag
Biztos vagyok benne, hogy a QMXK tesztek érvényesek a CXK-kra is. Amennyit láttam belőlük, Rtingsen nincs is (földfelszíni) tévéadás teszt, csak SDR általában: dimming, upscaling stb. A kijelző szerkezete nem más, és mindegyik glossy. Csak 1 helyen olvastam, hogy állítólag van az amcsikon plusz bevonat, de ez sem biztos; és ez is max a visszaverődéseken változtatna.
-
balojazz
aktív tag
Igazából van. Mindenhol azt olvasni, hogy a CXK brit és EU, a QMXK pedig USA piacra szánt elnevezés ugyanarra a tévére (illetve az Amazon használja a QXC elnevezést is). Olyan különbségek elképzelhetők, hogy más tévétuner van bennük, esetleg a kijelző egy picit más bevonatú,, más gyorsgombok vannak a távirányítón, de ennyi. Nem is volna logikus vagy rentábilis alapvető változtatásokat eszközölni a 2 piacra szánt tévék közt: olcsóbb a fejlesztés és a gyártás, plusz nem is indokolja semmi - az USA és Európa tévé-vásárlóereje azonos, és ettő még a közép-európai költési hajlandóság sem tér el olyan nagy mértékben, ami megérne extra budget verziókat fejleszteni, ahogy más termékeknél sem látjuk ezt. Bőven elég a termékeken belüli skálázás. De a nevezéktani eltérés megszokott.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Amit én mindenképp betennék összefoglalóba, az a Smarttube alkalmazás telepítése: fejleszői módba rakás, downloader stb. Miután végeztem az alap kép- és hangbeállításokkal, az első dolgom volt rákeresni, hogyan reklámmentesíthetem a YT-ot. Nem tudom, ki hogy van vele, de havi 4800-at szerintem nem ér a reklámmentesség egy családban (nálunk pl majdnem pontosan ennyi a fűtés plusz melegvíz rezsije), de még a felét sem, ha egyedül használjuk. De persze ha ez szabályzatba ütközik, vagy ha ez mindenki számára triviális, hogy reflexből telepíti, akkor nem szóltam.
-
balojazz
aktív tag
Tré, az igaz, de gagyi probléma ellen gagyi házibarkács megoldással lehet küzdeni. Mivel hátlap, úgyse látszik. A probléma leginkább ott van, hogy nem változtattak a gyártás közben rajta egy V2 hátlappal (vagy ki tudja, talán meg is tették titokban), illetve ha elég kevés tévét érint, akkor egy utólagos garis hátlap-csereakciót vagy javítást is hirdethetnének. A gyártásba is be lehetne iktatni addig egy rezonancia-tesztet és egy köztes megoldást, míg az új hátlapokat öntik stb. De lehet, hogy megtörtént vagy épp most folyik. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy tudnak a problémáról, de leszarják, max csak akkor, ha viszonylag kevés érintett van.
-
balojazz
aktív tag
válasz
nicu71
üzenetére
Engem biztos nem hagyna nyugodni a rezonancia. Csináltam egy gyors keresést, és azt találtam, hogy mindenféle méretben 6-7-8-as verzióknál előfordul, szóval konstrukciós hibának tűnik, valami olyasminek, hogy a hátlap bizonyos része rezonál, és valószínűleg elég egy megfelelő helyre betett extra támaszték, merevítő, alátét, szivacs. Ha tovább túrnánk a netet, talán lenne olyan eset, ahol megoldották, jó lenne egy szervizes példa, és akkor kihívni őket, és megkérni, hogy tegyék ugyanazt. Különösen bosszantó, hogy nem mindenkinél jelentkezik. Én azt tenném, hogy ráküldenék egy folyamatos basszust a problémás frekvencián, és egyujjas nyomogatással próbálkoznék, hátha egészen kis területre le lehet szűkíteni a rezonanciát, és akkor ott kezdeni valamit a hátlap alatt a szervizessel. Alternatív megoldásként a hátlapon kívül is próbálkoznék: ha pl a VESA-négyzeten belül vagy közelében van az a bizonyos terület, valami extra fémlemezt/merevítőt lehetne csavarozni a fali rögzítők alá/fölé/közé, sőt még az alá is lehet valami párnának alkalmazott gumigyűrű vagy linóleum-darab. Vagy gariban csere esetleg, de biztos nem nyugodnék, míg meg nem oldom.
-
-
balojazz
aktív tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
A tengerentúlon rendre QM6K-QM7K-QM8K a C6K-C7K-C8K neve, és amennyire tudom, csak az a különbség, hogy a kijelző matt(abb). Azon csodálkoztam pár hete a tesztek böngészése közben, hogy milyen drámai különbség van a 3 modell pontozásában, különösen az alsó kettő közt, ahol csak a 7-es tűnik elfogadhatónak/jónak, míg a 8-as egészen fasza. De a 8-as árát már sokalltam azért, ár/értékben 412-ért egy 75C7K igen jó, a képminőség (és a hang) miatt talán a legjobb vételnek tűnt bármi máshoz képest is ebben a méretben.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Épp ezért választottam inkább a 75C7K-t, az Rtings eléggé lepontozta a C6K-t brightnessben, és a szöveges teszt-összefoglalóban is kiemelik, és az ellenjavallatok közt említik, hogy "too dim in HDR to provide a truly impactful HDR experience". A részpontozást is végigpörgettem, és sajnálattal, de elvetettem az olcsóbbik modellt. (Mondjuk minden másban is gyengélkedik: kontraszt, fekete stb.)
-
balojazz
aktív tag
válasz
nicu71
üzenetére
Na most meghallgattam a 75C7K-t, és tényleg csak kb 40-es hangerőig erősödik a basszus. Viszont addig szép tisztán hangzik, már-már rezonál a mellkas (de azért még nem, persze). A 40 egyébként már az a házibuli-hangerő, ahol kiabálni kell egymáshoz, hogy értsétek. Szóval pl Billie Eilish Bad Guy c. száma szépen brummog és cincog 40-ig. Fölötte már úgyis HiFi kellene, tévétől ez igen szép teljesítmény. Ami nagyon tetszik a hangzásában, hogy 3-4-5-ös hangerőn nézve filmet (éjszaka, amikor mások alszanak) is nagyon gazdag basszusok jönnek. Ebben a bő félórás zenei tesztben sem tapasztaltam semmiféle rezonanciát.
-
balojazz
aktív tag
válasz
gabber01
üzenetére
Ettől a rezonálástól én is féltem, de épp ezért mind a 4 csavart, ami rögzíti a vasakat a hátán (a falra szereléshez), alátéttel jól meghúztam, és alapból nem volt semmi 80-as hangerőig, tovább már nem mentem a hallásom féltése végett (75C7K). Tényleg jól szól a kicsike.
-
balojazz
aktív tag
Na de nem az van, hogy a C835-nek kb negyedannyi dimming zone-ja van FALD-ban, mint C7K-nak 75"-on? Azt azért nehezen tudom elhinni, hogy ilyen kevés LED-del jobb kontrasztot, feketét, csúcs fényerőt stb-t ad egy 3 évvel idősebb tévé... Ha mégis, ott kellene lennie valami technológiai magyarázatnak. Nem látok ilyet a tech specs-ben.
-
balojazz
aktív tag
75C7K 1st impressions... 2 dologtól féltem: rezonáló basszusok, betekintési szögek. Nos hát: minden pöpec. Hiába VA panel, ez bizony még 45 foknál is tökéletes, sőt 60-nál (ami ugye 120 szumma). Hangok. Gyors betettem egy kis Metallicát meg jazzt. Aztakurva. Semmi rezonancia, gazdag hangzás 30-50-80-as hangerőn, de akkor már megsüketültem. Nulla torzulás, semmi rezgés. Falra tettem, alátéteket is raktam, kézi fúrócsavarozóval 5-össel húztam meg, előbb 3-assal, de az nem tűnt szorosnak. Tévéadás közben is gazdag basszusok, éles magasak, pontos közepek. Semmit nem állítottam, csak mozi mód. Még nem kalibráltam, de igen fasza a kép. Kibaszott jól szól. Az első tévém, amin érdemes zenét is hallgatni. Ja, amúgy tényleg föl kellett mosni.... A Whiplash c. film Caravan előadásán és a Metallica Nothing Else Matters klipjén konkrétan könnyeztem, olyan jól szólt. Félreértés ne essék: nem Hi-Fi, de basszus, ütős cucc. Ne féljetek tőle, nagyon jó tévé.
-
balojazz
aktív tag
válasz
nicu71
üzenetére
Referálok majd, deee... azt tudnotok kell, hogy egy 49"-es LG nanocellről jövök, szóvaaal valszeg föl kell majd locsolni, ha meglátom dolgozni ezt a szörnyet. Ja, és teljesen big screen szűz vagyok: ismerősök közt nincs, boltokban nem néztem hasonlót sem évek óta, és full online rendeltem, Rtings teszt alapján. (Végső soron ez is egy mosógép: megnézem a videókat, szöveges értékeléseket, döntök, hány kilós legyen, csekkolom, mekkora a dob, aztán megrendelem látatlanban.) De ha működik, nálunk ez nagyot fog szólni: a kölkök nem tudnak róla... Nerf-lövedékeket bírja vajon...?

-
balojazz
aktív tag
válasz
Pendragon911
üzenetére
Az szép. Kaptál egy gyártási selejtet. Mert hogy külsérelm nyom nem nincs. A szerelők tudták, hogy selejt, de siettek a kiszállítással... Nekem holnap 8-10 közt jön a cucc, izgi lesz akkor, mire du 3-ra hazaérek....
-
balojazz
aktív tag
válasz
Bigmasterl
üzenetére
Vasárnap este rendeltem, én is most kaptam. Szerintem összevárják a megrendeléseket. Tudják jól, hogy ha hétvégi akció van, csomóan olyan lusták, mint én, vagyis hogy érdemes kivárniuk a hétfő reggelt, és akkor tervezni logisztikát. Az akció meg azt hiszem, hétfő éjfélig tartott, szóval szerintem inkább még tovább, kedd reggelig vártak, akkorra az emag elküldte a listát, és tudtak tervezni. Nem mindegy, hogy 4 nap alatt 75 kocsit indítanak, vagy bevárják a full batch-et, és tévékkel telepakolt kocsikkal terítenek mondjuk 25 járművel 1 nap alatt. Csak találgatok, de a logisztika cseles tud lenni: térfogat-kiihasználtság, üzemanyag, munkaidő, munkaerő stb. Ezek valszeg 2 emberes kocsik pl, az sem mindegy: nem függönycsipeszek meg zseblámpák. Nem látjuk, milyen komoly szervezés kell(ene) egy emag akciós kampányhoz. Bele se merek gondolni, mi van, ha az LG mosógépeket meg hűtőket akcióz, és bizony ott még azt is figyelni kell, hányan kérték emeletre, tizedikre akár. Nem egyszerű.
-
balojazz
aktív tag
válasz
KoVee84
üzenetére
Akkor abban reménykedem, hogy nem FIFO, hanem LIFO rendszerben szállítanak.... Vagy teliholdnál keresztúton hármat kecskebékát áldozok. Ha belecsúszok az ünnepekbe, nagyon mérges leszek. Na és az elállás 14 napja mikortól ketyeg? Ha mondjuk okt 23-ba lóg, akkor vasárnap letelik a 14 nap rendeléstől...
-
balojazz
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobil flották
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Számítógépház-választás 2025: airflow, kompatibilitás és hibák
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Építő/felújító topik
- Opel topik
- További aktív témák...
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3521
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 64GB 512GB 5500M macbook garanciával hibátlan működéssel
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő