Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lugosi

MODERÁTOR

válasz Winne #841 üzenetére

Általában szokott lenni valami olcsóbb kategóriás jó vétel, a múltkor például decathlonos binokuláris távcsövet láttam jó áron. A kínai olcsóbb távcsövek kérdésében kritikát nem biztos hogy mondanék, mert semmi személyes tapasztalatom nincs velük, egyetlen celestron monokulárt kivéve (de az is csak valószínű, hogy ott készült), az annyira gyenge volt hogy még azt az egyébként nagyon olcsó árát se érte meg.

• lugosi

MODERÁTOR

válasz Winne #839 üzenetére

Szia!

Üdv itt is!

A távcsöveknél a nagyítást írják rá, tehát látsz rajta majd egy ilyet hogy pl. 10x36. Ez azt jelenti, hogy 10x-es nagyítású, 36mm-es frontlencsével. Ebből neked most a nagyítás a lényeg, egy 10x-es nagyítás durván úgy működik, hogy ami 300m-re van tőled, azt úgy látod, mintha 30m-re lenne.
    Így ez alapján tudod behatárolni, hogy mekkora nagyítást akarsz elérni. Tehát amit nézni akarsz, tegyük fel 300m-ről, az 30m-ről egyébként felismerhető látványt nyújtana-e. Például egy szarvas 30m-ről egész megnézhető, de egy kis testű madár nem. Bár például egy vízimadarat mondjuk meg tudsz közelíteni tegyük fel 60m-re, akkor egy 10x-es nagyítású távcsővel ez úgy néz ki mintha 6m-re lenne.

Nem véletlenül a 10x-est hoztam példának, a madár- és állatmegfigyelésben a 10 és 8x-os nagyítást szoktak használni. Ettől kisebb nem annyira elég, viszont ettől nagyobb nagyon felerősíti a kézremegést, és adott esetben a távcső nagy és nehéz lehet. Nekem van egy 12x-es nagyítású távcsövem, azt tipikusan csak lesen érdemes használni ahol le lehet támasztani, mert nagyon remeg a képe egyébként és kb. másfél kiló.

Ellenben egy 10x-es monokulár pár tíz deka, és a 10 és 12x-es nagyítás között nem akkora a különbség. Azért javasoltam neked a monokulárt a másik topikban, mert ott két "cső" helyet csak egyet kell magaddal vinni, az is súlyt spórol. Viszont binokuláris távcsővel nagyobb lesz a megfigyelési élmény, a monokuláris meg hordozhatóbb.

Új hozzászólás Aktív témák