Keresés

Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz rog #142 üzenetére

[OFF]
    Arról, hogy ki gonosz, és ki jó, vagy hogy mi a jó és mi a rossz, annyi különféle véleménnyel szembesültem az utóbbi időben, hogy már nem merek általános kijelentéseket tenni a témában... még úgymond ''csípőből'', meggondolatlanul vagy a ''poén kedvéért'' sem. Az pedig, feltételezem, nem igazán érdekes, hogy én személy szerint kit tartok gonosznak, úgyhogy nem is fárasztom vele a társaságot. :DDD
    [/OFF]

• WN31RD

addikt

válasz Den #143 üzenetére

Oké... ha így értetted, akkor elismerem, hogy nem rossz az analógia... (A többi, amit írtam, persze továbbra is áll.)

''egy cég sem fog konkurenciát állítani a saját termékének [...] a szoftvergyártó sem.''
    Újabb érv a szabad szoftver mellett... :P

• WN31RD

addikt

válasz Den #134 üzenetére

Nem nagyon követtem a topicot, de ide a végére belenézve ez szemet szúrt:
    ''Egyébként lehet golf 2-t kapni újonan?''

Nem jó az analógia... autók gyártásához rengeteg dologra szükség van... gyártósorok, stb., ezeknek egyrészt bizonyára nagy üzemeltetési költségei vannak, másrészt, ha egy modell kifutott, nyilván átállítják őket az újabbak gyártására, így tehát óriási többletköltségeket jelentene, ha a régieket is gyártani akarnák.
    Egy szoftver nem ilyen. A szoftver tulajdonképpen csak információ, tehát gyakorlatilag elhanyagolható költséggel lehet sokszorosítani. A hordozó CD-k előállítása, a kézikönyv, doboz, stb. persze már kicsit más, de azért még ezeknek a gyártását sem hasonlítanám az autókéhoz.

A lényeg: ha egy régi szoftver nem elérhető, akkor azért nem elérhető, mert a gyártó cég nem akarja, hogy elérhető legyen. Ha a Microsoft akarná, akkor pl. megoldhatnák, hogy letölthető formában megvásárolhatóak (tehát nem ingyenessé tételről beszélek) legyenek a régi szoftverei. De nem akarja... Erről van szó, nem pedig valamiféle technológiai/ipari szükségszerűségről vagy racionalizálásról.

Aktív témák